En wie is Rende van de Kamp?
"Rende van de Kamp is de schrijver van een aantal boeken over Nederlanders in vreemde krijgsdienst. Maar voordat Van de Kamp begon als schrijver was hij soldaat, vrijwilliger, huursoldaat, legionair en ronselaar.
Rende van de Kamp (1960) werd geboren in Amsterdam en groeide op met de verhalen van familieleden over de Tweede Wereldoorlog. Zowel zijn grootvader Arie de Fouw als zijn vader waren historicus of amateurhistoricus. Rende van de Kamp raakte dus al heel jong geboeid door militaire geschiedenis.
Na zijn middelbare school werd Van de Kamp dienstplichtig militair bij de Huzaren van Boreel. Hij diende als tankschutter op een Leopard 1 in het Duitse Seedorf. Toen er vrijwilligers werden gevraagd voor het Nederlandse VN-detachement in Zuid-Libanon was Van de Kamp één van de eersten die zich opgaven. In 1979 vertrok Van de Kamp met Dutchbatt naar Libanon met UNIFIL.
Begin 1980 kwam hij weer terug en zwaaide af. Het burgerleven beviel hem niet en hij verlangde terug naar het Midden-Oosten.
Eind 1980 vertrok Van de Kamp opnieuw naar het Midden-Oosten. Hij werkte maandenlang op een kibbutz in Israel en reisde het land door.
Medio 1981 meldde Rende van de Kamp zich aan bij het hoofdkwartier van het Zuidlibanese leger en stak de grens met Libanon over. Van de Kamp diende bij een shiitische eenheid van het SLA (South Lebanon Army).
Na een paar maanden en een aantal avonturen reisde Van de Kamp via Israel naar Egypte, Ethiopië, Kenia, Oeganda en Rwanda. Bij terugkomst in Nederland verveelde Van de Kamp zich opnieuw en hij besloot terug te gaan naar het SLA in Libanon. Deze keer diende hij in de plaats Maryayoun bij een Maronitische (christelijke) eenheid, waar ook een aantal andere buitenlandse vrijwilligers bij dienden.
Na terugkeer in Nederland meldde Van de Kamp zich opnieuw aan bij het Nederlandse leger en vertrok met de Multinational Force and Observers (MFO) naar de Sinaï-woestijn. In 1983 was Van de Kamp betrokken bij het organiseren van een staatsgreep of een invasie van Suriname vanuit Amsterdam. Uiteindelijk zouden de plannen op niets uitlopen en reisde Van de Kamp naar Frankrijk.
Van 1983 tot 1988 en van 1990 tot 1992 diende Van de Kamp in het Franse Vreemdelingenlegioen. Hij diende eerst 5 jaar bij het élite 2e REP, de parachutisten, en werd daar sergeant. Van de Kamp diende in Frankrijk, Corsica, de Centraalafrikaanse Republiek, Tsjaad en Djibouti. Vanaf 1990 was hij instructeur-onderofficier in het opleidingsinstituut van het Vreemdelingenlegioen in Castelnaudary.
Het geregelde leven van een instructeur werd Rende van de Kamp al snel te eentonig en in 1992 vertrok hij met een Britse onderofficier uit het Legioen en reisde naar Kroatië, waar hij zich eerst aanmeldde bij een militie aan het front en later diende als kapitein in de élite Bojna Zrinski. Van de Kamp was betrokken bij de gevechten in Oost-Slavonië en Hercegovina. Na terugkomst in Nederland schreef Rende van de Kamp zijn belevenissen op. Dit resulteerde in zijn eerste boek Onder vreemde vlag, dat in 2006 werd uitgegeven bij Uitgeverij Aspekt in Soesterberg.
Bron » www.ondervreemdevlag.nl