321

(527 replies, posted in Hypotheses)

Dat verhaal van Rende lijkt wel wat op dat van Insider. Misschien dat Rende op een gegeven moment ook eens wat meer wil vertellen. We kunnen hem een e-mail sturen als we willen, maar misschien dat we dat beter georganiseerd doen, net zoals we vragen stelden aan die getuige van het Houssière-bos.

322

(527 replies, posted in Hypotheses)

En wie is Rende van de Kamp?

"Rende van de Kamp is de schrijver van een aantal boeken over Nederlanders in vreemde krijgsdienst. Maar voordat Van de Kamp begon als schrijver was hij soldaat, vrijwilliger, huursoldaat, legionair en ronselaar.

Rende van de Kamp (1960) werd geboren in Amsterdam en groeide op met de verhalen van familieleden over de Tweede Wereldoorlog. Zowel zijn grootvader Arie de Fouw als zijn vader waren historicus of amateurhistoricus. Rende van de Kamp raakte dus al heel jong geboeid door militaire geschiedenis.

Na zijn middelbare school werd Van de Kamp dienstplichtig militair bij de Huzaren van Boreel. Hij diende als tankschutter op een Leopard 1 in het Duitse Seedorf. Toen er vrijwilligers werden gevraagd voor het Nederlandse VN-detachement in Zuid-Libanon was Van de Kamp één van de eersten die zich opgaven. In 1979 vertrok Van de Kamp met Dutchbatt naar Libanon met UNIFIL.
Begin 1980 kwam hij weer terug en zwaaide af. Het burgerleven beviel hem niet en hij verlangde terug naar het Midden-Oosten.

Eind 1980 vertrok Van de Kamp opnieuw naar het Midden-Oosten. Hij werkte maandenlang op een kibbutz in Israel en reisde het land door.

Medio 1981 meldde Rende van de Kamp zich aan bij het hoofdkwartier van het Zuidlibanese leger en stak de grens met Libanon over. Van de Kamp diende bij een shiitische eenheid van het SLA (South Lebanon Army).

Na een paar maanden en een aantal avonturen reisde Van de Kamp via Israel naar Egypte, Ethiopië, Kenia, Oeganda en Rwanda. Bij terugkomst in Nederland verveelde Van de Kamp zich opnieuw en hij besloot terug te gaan naar het SLA in Libanon. Deze keer diende hij in de plaats Maryayoun bij een Maronitische (christelijke) eenheid, waar ook een aantal andere buitenlandse vrijwilligers bij dienden.

Na terugkeer in Nederland meldde Van de Kamp zich opnieuw aan bij het Nederlandse leger en vertrok met de Multinational Force and Observers (MFO) naar de Sinaï-woestijn. In 1983 was Van de Kamp betrokken bij het organiseren van een staatsgreep of een invasie van Suriname vanuit Amsterdam. Uiteindelijk zouden de plannen op niets uitlopen en reisde Van de Kamp naar Frankrijk.

Van 1983 tot 1988 en van 1990 tot 1992 diende Van de Kamp in het Franse Vreemdelingenlegioen. Hij diende eerst 5 jaar bij het élite 2e REP, de parachutisten, en werd daar sergeant. Van de Kamp diende in Frankrijk, Corsica, de Centraalafrikaanse Republiek, Tsjaad en Djibouti. Vanaf 1990 was hij instructeur-onderofficier in het opleidingsinstituut van het Vreemdelingenlegioen in Castelnaudary.

Het geregelde leven van een instructeur werd Rende van de Kamp al snel te eentonig en in 1992 vertrok hij met een Britse onderofficier uit het Legioen en reisde naar Kroatië, waar hij zich eerst aanmeldde bij een militie aan het front en later diende als kapitein in de élite Bojna Zrinski. Van de Kamp was betrokken bij de gevechten in Oost-Slavonië en Hercegovina. Na terugkomst in Nederland schreef Rende van de Kamp zijn belevenissen op. Dit resulteerde in zijn eerste boek Onder vreemde vlag, dat in 2006 werd uitgegeven bij Uitgeverij Aspekt in Soesterberg.

Bron » www.ondervreemdevlag.nl

323

(527 replies, posted in Hypotheses)

Nog een artikel ivm Peter van Haperen. Uit het Parool.

Hoe betrouwbaar is Peter van Haperen? De Nederlandse ex-militair dook deze week op in Suriname om een ontlastende verklaring af te leggen voor Desi Bouterse in het proces rond de Decembermoorden, die plaatsvonden in 1982. Dezelfde Peter van Haperen blijkt drie jaar geleden in het televisieprogramma Tros Opgelicht?! te zijn ontmaskerd als nepadvocaat die in het Spaanse Benidorm Nederlandse pensionado's tienduizenden euro's afhandig maakte. Defensie zegt de man niet te kennen.

Het proces tegen Bouterse en de andere verdachten van de Decembermoorden werd vorige week op verzoek van de verdediging stilgelegd om de nieuwe getuige in de gelegenheid te stellen zijn verklaring af te leggen bij de rechter-commissaris. Dat gebeurde gisteren, maar Van Haperen vertelde journalisten een dag eerder al te weten dat de vijftien vermoorde tegenstanders van het militaire regime een coup zouden hebben beraamd. Zij werden op 8 december 1982 vermoord.

Van Haperen verklaarde verder in de jaren tachtig werkzaam te zijn geweest bij de Nederlandse militaire inlichtingendienst. Volgens hem waren Nederland, België en de Verenigde Staten indertijd betrokken bij de invasieplannen in Suriname. De oud-militair was zelf betrokken bij een coup die vanuit Amsterdam onder leiding van advocaat André Haakmat werd voorbereid door het verzetscomité Herstel Democratie Nu.

Dat zegt althans de voormalige huurling Rende van de Kamp, die begin jaren tachtig Haakmat zijn diensten aanbood. ''Het verhaal was dat een Nederlandse officier van het korps commando's een vliegtuig van defensie zou kapen. Een groep van gedeserteerde commando's, huurlingen en Surinaamse vrijwilligers zou daarmee naar Suriname vliegen en boven Paramaribo met de parachute worden gedropt,'' vertelt Van de Kamp, die indertijd net uit Libanon kwam. ''Een idioot plan.''

Van de Kamp werd uitgenodigd om in een Surinaams eethuis in Amsterdam-West kennis te komen maken met de officier. Dat bleek Peter van Haperen te zijn. ''Ik vertrouwde hem niet,'' herinnert Van de Kamp zich. ''Het was nog vroeg in de ochtend en hij dronk het ene glas whisky na het andere. Hij was in uniform, maar ik vond zijn haren te lang voor een commando. Het klopte niet.''

Haakmat stelde Van Haperen voor als 'de bevrijder van Suriname'. Van de Kamp: ''Van Haperen heeft daadwerkelijk mensen getraind in de buurt van Assen en op Texel. Het comité schraapte in de tussentijd 300.000 gulden bij elkaar voor de aankoop van wapens en uniformen. Van Haperen is er met dat geld vandoor gegaan. Dat was het laatste dat ik van hem gehoord heb, tot hij drie jaar geleden in Tros Opgelicht?! opdook. Ik herkende hem meteen.''

Bron: Het Parool | Patrick Meershoek

324

(527 replies, posted in Hypotheses)

Je had Insider moeten laten uitspreken, Noorderling. Hij had ons nog veel details kunnen geven. Met hem zijn we een belangrijk lid kwijt.

325

(4 replies, posted in Hypotheses)

I.v.m. Aalst:

"Gedurende een tweetal minuten hebben ze geschoten en mensen mishandeld. Daarna zijn ze allevier buitengegaan, maar de laatste gangster stopte voor mij en richtte heel bewust zijn wapen op mij. Ik herinner me zijn grijns, die kon ik zien omdat zijn sjaal een beetje was afgezakt."

Dat vond ik toch frappant.

326

(4 replies, posted in Hypotheses)

Beweging, kunst & kwaadaardigheid

Deze hypothese hing ik aan toen ik jong was, maar ze staat nog niet in het lijstje op het forum.

"De daders begingen de misdrijven uit "beweging, kunst en kwaadaardigheid". Met andere woorden: het waren mensen die plezier maakten in hun overvallen, er een kunst van maakten met alles er op en er aan en die vanuit een hoger niveau gestuurd werden door kwaadaardigheid."

Waarschijnlijk zal dit niet op alle overvallen van toepassing zijn. Neem nu het vermoorden van de taxichauffeur of Dekaise. Maar de overvallen van '85 doen soms toch in deze richting denken en wat was daar de zin van? Art pour l'art. Overvallen en doden omwille van de kunst van het overvallen en doden. Het uitleven van de slechtheid in de mens. Misschien is dit ook alleen maar van toepassing op '85, maar ja, u weet het : we beschikken niet over voldoende gegevens, he.

327

(5 replies, posted in Bibliografie)

Er doen veel geruchten de ronde, maar dat die mensen ook "met de hand op het hart" willen verklaren dat ze dat gezien hebben. Daarvan zag ik nog geen pv, noch zag ik één van hen hier dat op de site schrijven. Het is een aanlokkelijke veronderstelling, om aan het geweld zin te geven. Maar heeft dat geweld wel zin in de eerste plaats?

328

(5 replies, posted in Bibliografie)

Michiel wrote:

Er zijn trouwens ooggetuigen die met de hand op het hart verklaren dat Finne op het moment van de overval al niet meer leefde en door de daders tussen de andere lijken gelegd werd.

Ja?

329

(991 replies, posted in Bende De Staerke)

Dit lezen we in de krant van vandaag » De Staerke laat auteur Guy Bouten veroordelen

330

(934 replies, posted in Bende Bouhouche-Beijer)

Nog een aanvulling, te vinden in het boek "De Laatste Leugen" van Beijer: Bouhouche vernam uit de krant dat Latinus dood was teruggevonden. Bouhouche was zeer opgetogen dat deze "verrader vermoord" was.