331

(43 replies, posted in Andere Personen)

Advocaat Senelle zit straks zelf op beklaagdenbank

De Brusselse advocaat Marc Senelle, zoon van de bekende grondwetspecialist Robert Senelle en advocaat van Carla Galle (zie hiernaast), moet op 12 september zelf voor de correctionele rechtbank van Brussel verschijnen op beschuldiging van bedrog, verduistering, bedrieglijk faillissement en inbreuken op de fiscale wetgeving. Andere betichten in die zaak zijn de Luikse zakenman Leon-François Deferm, die een onduidelijke rol heeft gespeeld in de Agusta-zaak, zijn toenmalige fiscaal adviseur Michel Verdeyen en de Brusselse notaris Philippe Boute. Het dossier draait om grootschalige financiële criminaliteit in verband met een aantal speculatieve vastgoedoperaties. (...)

Lees hier het hele artikel uit 2001 » Nieuws

332

(3 replies, posted in Andere Personen)

In juni 1966 stond hij met drie andere gangsters terecht voor een overval op juwelierszaak in Brussel.

Vier Franse gangsters voor rechtbank te Brussel

Vier bandieten van Franse nationaliteit, Jean-Claude Bruck, Claude Margarita, Jacob Cohen en Gabriël Reich verschenen woensdag voor de correctionele rechtbank te Brussel, onder de beschuldiging een hold-up te hebben gepleegd in een Brusselse juwelierszaak. De vier Fransen werden op 24 november 1961te Düsseldorf aangehouden, waar ze een gewapende overval hadden gepleegd in een juwelierszaak.

Hiervoor liepen ze voor een Duits hof van assisen zeven en acht jaar gevangenis op. Na een gedeelte van hun straf te hebben uitgezeten, werden ze aan de Belgische politie overgeleverd. Ze werden er immers ernstig van verdacht op 30 januari 1961 voor vijf miljoen juwelen en voor 20.000 fr. bankbriefjes te hebben geroofd in de juwelierszaak Godefroid, Hofberg te Brussel. Op die dagen boden zich omstreeks 10u30, vier met revolvers gewapende bandieten in de juwelierszaak aan. Terwijl de gerante en een verkoopster in bedwang werden gehouwen, namen de booswichten van uit een brandkast en van achter de uitstalramen het geld en de juwelen weg. Een van de gangsters had daarbij de draden van de telefoon doorgeknipt. De bandieten konden ongehinderd verdwijnen.

Foto’s

Het onderzoek van de gerechtelijke politie bracht aan het licht dat de bandieten uit Frankrijk kwamen en er onmiddellijk na de hold-up waren teruggekeerd. De gerante en de verkoopster waren echter niet bij machte om aan de hand van foto’s, overgemaakt door Interpol, een van de bandieten te herkennen. Na de overval te Düsseldorf, die in dezelfde omstandigheden gebeurde als die te Brussel, vertrokken twee inspecteurs van de gerechtelijke politie naar Duitsland. Daar werden dezelfde foto’s voorgelegd en dit keer konden de bandieten worden vereenzelvigd. Vervolgens vond een confrontatie plaats tussen de Brusselse gerante en de gangsters. Deze herkende achtereenvolgens Margarita en Cohen. Wat Bruck betreft, deze werd tijdens een nieuwe confrontatie eveneens herkend. Wat Reich aangaat, bestaat geen volkomen zekerheid of hij ook bij de hold-up te Brussel was betrokken.

Na het rekwisitoor en de pleidooien van de verdediging, besloot rechter Terlinden de debatten vrijdag voort te zetten. De advocate van Reich wil verder aantonen, dat haar klant helemaal geen uitstaans heeft met de overval in de Brusselse juwelierszaak.

Bron: Gazet van Antwerpen | 16 Juni 1966

333

(1,071 replies, posted in Andere Personen)

Acht jaar wegens doodslag op cafébaas

De correctionele rechtbank van Brussel heeft de 46-jarige zeeman-timmerman Jean-Marie Tinck donderdag veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf wegens doodslag, met als verzachtende omstandigheid dat de dader geprovoceerd werd. Tinck werd ervan beschuldigd in de nacht van 28 januari 1991 De Ridder, de uitbater van een café in de Vanderkinderenstraat in Ukkel, met verscheidene messteken om het leven te hebben gebracht. Drie maanden na de feiten ging een door wroeging gekwelde Tinck zich bij de politie aangeven.

Aanvankelijk werd hij beschuldigd van vrijwillige slagen en verwondingen met de dood voor gevolg, evenwel zonder het inzicht te doden. De raadkamer weerhield uiteindelijk vrijwillige doodslag verschoond door de provocatie. Tegenover voorzitter Claire De Grijse zei Tinck dat hij de avond van de feiten ruzie kreeg met De Ridder omdat die in zijn zaak drank verkocht aan een Arabier, in volle Golf-oorlog. Er kwam slaande ruzie van en op zeker ogenblik sloeg De Ridder Tinck een glas in het gelaat. Daarop trok hij woedend een mes en stak toe.

Bron: Gazet van Antwerpen | 15 Mei 1992

334

(1 replies, posted in Organisaties)

Een artikel van 21 juli 2024 op de site p-magazine.com heeft als titel:

"Bendedossier: mysterieuze Vlaamse terreurgroep 'Don Quichot' uitte ernstige bedreigingen - rijkswacht volgde zaken op".

De titel van het artikel impliceert dat de organisatie een terreurgroep was en een link had met de Bende van Nijvel. Die twee stellingen zijn compleet fout.

De rijkswacht volgde tientallen kleine en grote organisaties op omdat ze - volgens hen - subversief of gevaarlijk waren. De lijst van die organisaties werd zelfs jaarlijks gepubliceerd. In 1990 stonden er 72 organisaties op die lijst van de rijkswacht:

De nieuwe lijst van de in de gaten te houden subversieve groeperingen, door de Rijkswacht opgesteld, kreeg er enkele nieuwe aanwinsten bij. Dat brengt het aantal nu op 72. Tot de nieuwe aanwinsten behoren het Bloc Belge, Verts pour une Gauche Alternative, de Europese Partij, L'Alliance Libertaire, de Anti-Imperialistische Bond, Church of Scientology, L'Assaut, en de Turks Marxistisch-Leninistische Communistische Partij. Minister van Binnenlandse Zaken Tobback heeft beslist dat het Algemeen Vlaams Nationaal Jeugdverbond niet langer als subversief mag worden beschouwd, maar de Generale Staf besloot dat deze groepering te volgen blijft als drukkingsgroep.

Maar wat was 'Don Quichot'? Het was een uiterst kleine, linkse actiegroep die vooral actief was in de strijd tegen de plaatsing van raketten en nucleaire wapens in België. Ze was actief in Leuven en is dus waarschijnlijk ontstaan in het studentenmilieu.

Hun acties?

  • Een poging om een trein tegen te houden.

  • Benzine en lucifers deponeren in brievenbussen van een aantal Leuvense politici.

  • Valse bommeldingen bij enkele politici.

  • Het bezetten van enkele gebouwen van de Christelijke zuil in Leuven.

Actiegroep houdt verkeerde trein tegen te Korbeek-Lo

Een poging van de actiegroep “Don Quichotte” om de Tauern Express op de lijn Leuven-Luik te doen stoppen, is mislukt. Zondagavond hadden enkele leden van deze groep op de spoorwegbrug over de Bierbeekstraat te Korbeek-Lo (Bierbeek) daartoe een vuurtje aangestoken. De geviseerde trein was evenwel al lang voorbijgereden.

Wel werd de hindernis door de machinist van een intercity-trein opgemerkt. Hij kon tijdig de trein tot stilstand brengen. De machinist doofde het vuur met een handblusser en zette de reis verder.

De hele actie was in een anoniem telefoontje aan het persbureau Belga aangekondigd. In een pamflet verduidelijkte het actiecomité dat het met alle middelen het plaatsen van kernraketten in België wil verhinderen, onder meer door de ontregeling van het socio-economisch leven. Het stoppen van de Tauern Express die naar Joegoslavië rijdt, diende het startpunt van de campagne te zijn.

Momenteel wordt nagegaan wie achter deze groepering schuilgaat. Vermoed wordt dat de leden bindingen hebben met de anarchistische groepering “Onkruit”. De jongste tijd rijzen te Leuven verschillende actiecomités - voornamelijk links geörienteerde - als paddestoelen uit de grond. Velen blijken gemeenschappelijke actiepunten te hebben en dikwijls dezelfde personen te groeperen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 12 Januari 1985

Benzine in brievenbussen

In de nacht van dinsdag op woensdag hebben leden van de groep ‘Don Quichot’ benzine en lucifers gedeponeerd in de brievenbussen van enkele Leuvense politici. Het gaat om de woningen van ministers Mark Eyskens, PVV-kamerlid Georges Sprockeels, PVV-schepen Etienne Anciaux, gewezen CVP-kamerlid Paul Devlies en in het CVP-secretariaat te Leuven.

Bron: Gazet van Antwerpen | 21 Februari 1985

Valse bomalarmen bij verschillende regeringsleden

Zowel in de voor- als in de namiddag kregen verscheidene leden van de regering donderdag op hun privénummer telefonische bomalarmen. Alle meldingen werden opgeëist door de Leuvense groep Don Quichotte. Met deze actie wilde Don Quichotte de ministers Martens, Coens, Grootjans, De Croo, Dehaene, Gol, Eyskens, Hansenne, Nothomb en Vreven vooralsnog duidelijk maken in welke angst de bevolking voor een dreigende kernoorlog heeft.

De beslissing om kernraketten te plaatsen heeft volgens Don Quichotte een belangrijke invloed op het leven van iedere Belg, Europeaan en aardbewoner. Vandaar dat de bomalarmen op de privé-telefoonnummers van de ministers gegeven werden.

Bron: Gazet van Antwerpen | 15 Maart 1985

Anti-rakettenbetoging te Leuven

Maandagavond stapten te Leuven een paar honderd manifestanten op in een anti-rakettenbetoging. De luidruchtige stoet vertrok om streek 18u30 op het Ladeuzeplein en trok vervolgens door het stadscentrum. Onder de hoofdzakelijk jonge deelnemers, ook een afvaardiging van de ACV-Jongeren.

Tijdens een andere anti-rakettenactie te Leuven had de groep Don Quichotte maandagmorgen verscheidene gebouwen van de Christelijke zuil - ACW, CVP en mutualiteit - geviseerd. De sloten waren met lijm volgespoten zodat de personeelsleden ’s morgens niet binnen konden. Er dienden een beroep gedaan op slotenmakers om de sloten te reinigen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 19 Maart 1985

335

(177 replies, posted in Organisaties)

fenix wrote:

Interessant is ook operatie ‘Barracuda’, een dagelijks verslag van een wapendiefstal in 1982. Gaat het om de toonbankdiefstal in de wapenhandel Bayard van zaterdag 13 maart 1982? Een misdrijf toegeschreven aan de Bende van Nijvel.

Waarom zou de rijkswacht interesse tonen in een diefstal, zonder geweld, van één wapen? Het lijkt me veel logischer dat het hier gaat om ofwel de wapendiefstal bij de Groep Diane of eventueel de wapenroof bij Dekaise.

336

(100 replies, posted in Organisaties)

fenix wrote:

In het archief vinden we ook een “vertrouwelijk rapport” over de CCC-aanslagen in België uit 1984 gericht aan Nothomb. Het is opmerkelijk dat het rapport al uit 84 dateert. Dat is vroeg.

Vermits de eerste aanslagen van de CCC in 1984 werden gepleegd, lijkt het me niet uitzonderlijk dat er reeds in 1984 een vertrouwelijk rapport over de CCC werd opgesteld. Het zou me uitzonderlijker lijken als er in 1984 geen vertrouwelijk rapport werd gemaakt over de CCC.

Jammer dat er alleen een jaartal en geen datum van het rapport wordt vermeld. In deze context is het belangrijk om te weten of het bijvoorbeeld gemaakt werd op 1 januari 1984 of op 31 december 1984.

fenix wrote:

De professionaliteit waarmee de diefstal van het dynamiet van een zeer goed beveiligde locatie werd uitgevoerd, alsmede de professionaliteit waarmee de aanslagen op de NAVO-pijpleiding werden uitgevoerd.

Wat is er zo professioneel aan de diefstal van dynamiet en de aanslagen op de NAVO-pijpleidingen?

337

(56 replies, posted in 1980-1989)

Hij was een kennis van zowel Jean-Marie Paul als van Juan Mendez. Het toeval wil dat Jean-Marie Paul in de periode van de moord op Ertrijckx in België werd gesignaleerd.

338

(14 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Hestur wrote:

"Ik hoop dat mevrouw Zucker op die vragen een antwoord zal vinden, ja. Zij bekijkt de zaak als niet-politieman. Ze heeft vooral aandacht voor de automatismen van de daders, de tics die een mens niet onder controle heeft. Zo is bij haast elke Bendemisdaad het telefoonsnoer uitgerukt."

Aldus spreekt Eddy Vos, de onderzoeksleider.

Het is al een aantal keer aan bod gekomen in dit topic maar het uitrukken van telefoonsnoeren is niet abnormaal. Je ziet het bij veel feiten uit de jaren '70 en '80 terugkomen en er is een heel simpele verklaring voor die handeling; het duurt langer voor de slachtoffers om de politie te contacteren waardoor je als gangster gemakkelijker kunt ontsnappen.

Hier is nog een goed voorbeeld van december 1985:

Overval op Chinees restaurant te Antwerpen-Linkeroever

Twee kerels, gewapend met revolvers en gemaskerd met bivakmutsen, hebben gisterenavond omstreeks 22u een overval gepleegd op een Chinees restaurant aan de Waterhoenlaan op de Antwerpse Linkeroever. Op dat ogenblik bevonden er zich geen klanten meer in de zaak. De twee stapten op de uitbater toe en eisten geld. De vrouw overhandigde hem de tien briefjes van 1.000 fr. die ze op zak had.

Nadat ze de telefoondraad hadden uitgerukt, liepen de overvallers de straat op, waar ze in een zwarte stationswagen stapten. Volgens een kennis van de uitbaatster die hen achterna liep, verdwenen ze in de richting van de Lode Zielenslaan. Ondanks een speractie van de politie waaraan niet minder dan 27 wagens deelnamen, kon het tweetal ontkomen.

Bron: Gazet Van Antwerpen | 2 December 1985

339

(36 replies, posted in Onderzoekspistes)

Schroevendraaiersbende plundert GTI’s te Aalst

In de nacht van zaterdag op zondag werden in het Aalsterse twee inbraken in Volkswagen Golf GTI vastgesteld. Omstreeks 1u25 werd op de parking van het bedrijf Amylum aan de Pontstraat ingebroken in de wagen van Vera V.D., [adres niet overgenomen]. De inbrekers die zich van een schroevendraaier bedienden, trachtten er in eerste instantie met de wagen vandoor te gaan. Toen dat niet lukte, stelden zij zich tevreden met een radio en cassetterecorder, ter waarde van 30.000 fr. Diezelfde nacht, omstreeks 3u, werd ingebroken in een wagen aan de Nieuwbeekstraat. Het voertuig was eigendom van Tanja M. [adres niet overgenomen]. Ook hier werd de autoradio gegapt.

Bron: Gazet van Antwerpen | 2 December 1985

340

(11 replies, posted in Andere Personen)

Ben wrote:

Florizoone werd vroeger voor een overval door het Hof van Assisen te Namen veroordeeld. Wegens goed gedrag werd hij echter vrijgelaten voor het einde van zijn straf.

Beruchte bende misdadigers heden voor Assisenhof van Namen

Heden verschijnt voor het Hof van Assisen van Namen, voorgezeten door de heer Moyse, een beruchte bende misdadigers die, volgens de akte van inbeschuldigingstelling, een indrukwekkende reeks van 126 misdrijven op haar kerfstok heeft. De bijzonderste ervan zijn: gewapende overvallen in België, Frankrijk, Duitsland, het Groot-Hertogdom, Zwitserland en Oostenrijk.

De zes beklaagden zijn: Maurits Florizoone, 37 jaar, linotypist, geboren te Oostende, wonende Brugmanlaan 178 te Elsene; Victor Dierickx, 42 jaar, handelsreiziger, geboren te Etterbeek en wonende Leon Cuissezstraat te Elsene, Raymond Demoese, 32 jaar, geboren te Elsene, Wonen Mozartlaan te Vorst; Jean Wilkin, 47 jaar, geboren te Verviers, handelaar, wonende Jos de Bruestraat te Sterrebeek; Georgette Dufour, 49 jaar, geboren te Nimy, wonende Leuvensesteenweg te Brussel; Maria Monper, 28 jaa, cafédienster, geboren te Esch-sur-ALzette en aldaar wonende Rue Pasteur.

Een zevende beklaagde is nog steeds voortvluchtig: André Mievis, 29 jaar, elektricien, geboren te Anderlecht en wonende Schoondalstraat te Wemmel.

Vingerafdrukken

Voor de 126 misdrijven werden slechts 12 getuigen opgeroepen. De meeste overvallen werden door de beklaagden toegegeven. Het openbaar ministerie wordt vertegenwoordigd door substituut Lecomte en vijf advocaten zullen de beklaagden bijstaan: Mrs. Wynants, Vergauwen en Fernande Motte-Deraedt, van de balie van Brussel, Mrs. Suzanne Moreau en Bouvier van de balie van Namen.

De bende werd ontmaskerd na een reeks inbraken te Erpent en in de streek van Gembloers. In eerstgenoemde plaats werden de vingerafdrukken van Florizoone opgenomen. Juwelen die te Gembloers en Suarlée waren gestolen, werden verscheidene maanden later teruggevonden bij een Brusselse juwelier, waar ze door Maria Monper te koop werden aangeboden.

De gerechtelijke politie van Namen arresteerde Monper te Esch-sur-Alzette en bracht haar terug naar Namen krachtens de akkoorden inzake de versnelde uitlevering. Toen schoot Interpol aan het werk en spoedig volgden andere aanhoudingen in België en Duitsland.

Valse identiteitspapieren

Alle bendeleden beschikten over valse identiteitskaarten die herkomstig waren van diefstallen in gemeentehuizen. Met behulp ervan konden zij ongestoord over de grenzen trekken. Zij reisden veel met auto’s die onder een valse naam werden gehuurd en na een zekere tijd achtergelaten. Zij “werkten” steeds in groepjes van vier of vijf, soms gelijktijdig in twee groepjes van drie. Allen, op Monper na, zijn gevaarlijke recidivisten.

De gevolgde techniek was het uitkiezen van een tijdelijk onbewoonde villa. Terwijl een of twee inbrekers aan het werk waren, bleef een andere, vergezeld van een der vrouwen, in de auto wachten. Om de voorbijgangers te misleiden, kusten de schildwachten elkaar om de haverklap.

De bende Florizoone was onder meer actief te Middelkerke, Oostende, Elsene, Etterbeek, Dilbeek, Hamburg, Bern, Genève, Nyon, Fournese, Küssnacht, Freiburg, Baden-Baden, Lavastrie (Frankrijk), Brussel, Watermaal, Waterloo, Molenbeek, Mechelen, Overijse, Halen, Zellik, Ronse, Hever, Vilvoorde, Tervuren, Koekelberg, enz. …

Schietpartij

De diefstallen werden gepleegd tussen juni 1967 en augustus 1969, met af en toe een “verademing” in een villa te Merano (Italië). Een van die diefstallen is slecht afgelopen. Op 5 november 1967 te Lorentzweiler (Luxemburg) kwam de eigenaar van een villa zijn ongenode gasten storen tijdens het werk. Hij werd in de buik getroffen door een kogel, die volgens de beschuldiging werd afgevuurd door Florizoone. De eigenaar zou deze laatste achteraf hebben herkend.

Vooral deze schietpartij zal tijdens de debatten in de het assisenhof op de voorgrond komen. Vermoedelijk zal met de hele zaak een veertiental dagen gemoeid zijn.

Bron: Gazet van Antwerpen | 9 November 1970