Ben wrote:Florizoone werd vroeger voor een overval door het Hof van Assisen te Namen veroordeeld. Wegens goed gedrag werd hij echter vrijgelaten voor het einde van zijn straf.
Beruchte bende misdadigers heden voor Assisenhof van Namen
Heden verschijnt voor het Hof van Assisen van Namen, voorgezeten door de heer Moyse, een beruchte bende misdadigers die, volgens de akte van inbeschuldigingstelling, een indrukwekkende reeks van 126 misdrijven op haar kerfstok heeft. De bijzonderste ervan zijn: gewapende overvallen in België, Frankrijk, Duitsland, het Groot-Hertogdom, Zwitserland en Oostenrijk.
De zes beklaagden zijn: Maurits Florizoone, 37 jaar, linotypist, geboren te Oostende, wonende Brugmanlaan 178 te Elsene; Victor Dierickx, 42 jaar, handelsreiziger, geboren te Etterbeek en wonende Leon Cuissezstraat te Elsene, Raymond Demoese, 32 jaar, geboren te Elsene, Wonen Mozartlaan te Vorst; Jean Wilkin, 47 jaar, geboren te Verviers, handelaar, wonende Jos de Bruestraat te Sterrebeek; Georgette Dufour, 49 jaar, geboren te Nimy, wonende Leuvensesteenweg te Brussel; Maria Monper, 28 jaa, cafédienster, geboren te Esch-sur-ALzette en aldaar wonende Rue Pasteur.
Een zevende beklaagde is nog steeds voortvluchtig: André Mievis, 29 jaar, elektricien, geboren te Anderlecht en wonende Schoondalstraat te Wemmel.
Vingerafdrukken
Voor de 126 misdrijven werden slechts 12 getuigen opgeroepen. De meeste overvallen werden door de beklaagden toegegeven. Het openbaar ministerie wordt vertegenwoordigd door substituut Lecomte en vijf advocaten zullen de beklaagden bijstaan: Mrs. Wynants, Vergauwen en Fernande Motte-Deraedt, van de balie van Brussel, Mrs. Suzanne Moreau en Bouvier van de balie van Namen.
De bende werd ontmaskerd na een reeks inbraken te Erpent en in de streek van Gembloers. In eerstgenoemde plaats werden de vingerafdrukken van Florizoone opgenomen. Juwelen die te Gembloers en Suarlée waren gestolen, werden verscheidene maanden later teruggevonden bij een Brusselse juwelier, waar ze door Maria Monper te koop werden aangeboden.
De gerechtelijke politie van Namen arresteerde Monper te Esch-sur-Alzette en bracht haar terug naar Namen krachtens de akkoorden inzake de versnelde uitlevering. Toen schoot Interpol aan het werk en spoedig volgden andere aanhoudingen in België en Duitsland.
Valse identiteitspapieren
Alle bendeleden beschikten over valse identiteitskaarten die herkomstig waren van diefstallen in gemeentehuizen. Met behulp ervan konden zij ongestoord over de grenzen trekken. Zij reisden veel met auto’s die onder een valse naam werden gehuurd en na een zekere tijd achtergelaten. Zij “werkten” steeds in groepjes van vier of vijf, soms gelijktijdig in twee groepjes van drie. Allen, op Monper na, zijn gevaarlijke recidivisten.
De gevolgde techniek was het uitkiezen van een tijdelijk onbewoonde villa. Terwijl een of twee inbrekers aan het werk waren, bleef een andere, vergezeld van een der vrouwen, in de auto wachten. Om de voorbijgangers te misleiden, kusten de schildwachten elkaar om de haverklap.
De bende Florizoone was onder meer actief te Middelkerke, Oostende, Elsene, Etterbeek, Dilbeek, Hamburg, Bern, Genève, Nyon, Fournese, Küssnacht, Freiburg, Baden-Baden, Lavastrie (Frankrijk), Brussel, Watermaal, Waterloo, Molenbeek, Mechelen, Overijse, Halen, Zellik, Ronse, Hever, Vilvoorde, Tervuren, Koekelberg, enz. …
Schietpartij
De diefstallen werden gepleegd tussen juni 1967 en augustus 1969, met af en toe een “verademing” in een villa te Merano (Italië). Een van die diefstallen is slecht afgelopen. Op 5 november 1967 te Lorentzweiler (Luxemburg) kwam de eigenaar van een villa zijn ongenode gasten storen tijdens het werk. Hij werd in de buik getroffen door een kogel, die volgens de beschuldiging werd afgevuurd door Florizoone. De eigenaar zou deze laatste achteraf hebben herkend.
Vooral deze schietpartij zal tijdens de debatten in de het assisenhof op de voorgrond komen. Vermoedelijk zal met de hele zaak een veertiental dagen gemoeid zijn.
Bron: Gazet van Antwerpen | 9 November 1970