331

(1,170 replies, posted in 1983)

geronimo wrote:

Ben zegt daar dat de Mercedes van de heer Fourrez volgetankt moet zijn omdat de kaart van de heer in de automaat stak.Bij mijn weten doe je dit voor je gaat tanken ( was dit vroeger anders )?

Gek, maar voor zover ik heb gelezen was de benzinetank net bijna leeg. Meteen een van de redenen waarom men zou kunnen veronderstellen dat ze vrijwillig zijn gaan tanken.

332

(51 replies, posted in Westland New Post)

Voor fans van het spoor Al Ajjaz en Belliraj: deze week in Knack (nr. 8 van 23 februari tot 1 maart) op p. 34 en 35 een interessant artikel. In verband met Abdelkader Belliraj, zijn terroristische netwerk in Brussel in de jaren tachtig, de Mossad en de Saoudische inlichtingendienst. Ajjaz komt ook in beeld.

333

(1,170 replies, posted in 1983)

't Hand wrote:

Sorry mr. De Fries maar explosieven zijn wél gebruikt. Namelijk op de geldtransporten.

Er is geen bewezen link tussen de Bende en een overval op geldtransporten.

334

(146 replies, posted in 1983)

Ik heb misschien nog een detail. Alweer eentje dat naar de De Staerkes wijst.

Ik ben altijd verbaasd geweest over dat treinticket Oostende-Brussel dat in '85 teruggevonden werd. Men spreekt altijd over de Bende en auto's, maar blijkbaar was er dus ook een bendelid dat soms de trein nam, en wel in Brussel. In die zin vind ik het ook zo frappant dat er opmerkelijk veel bendefeiten binnen bewandelbare afstand van een treinstation plaatsvonden. Denk maar aan Eigenbrakel, Temse, Beersel, Nijvel voor feiten die met de .22 gebeurden. Maar er zijn er nog een hoop andere (Lembeek, Halle, Beersel - allemaal op dezelfde lijn -, Eigenbrakel & Nijvel op een andere lijn, Genval-Waver-Watermaal-Bosvoorde idem, Maubeuge, Erps-Kwerps, zelfs Houdeng-goegnies en Aalst, ...).

Zo'n 20 van de 27 feiten gebeurde min of meer nabij een station (binnen een straal van enkele kilometers), terwijl slechts 20% van de Belgische bevolking op zo'n afstand van een station woont. We kunnen dus misschien wel spreken van een patroon. Wat verder opvalt is dat het centrum van al deze treinverbindingen niet Nijvel is, maar Brussel. Als dit spoor effectief klopt, lijkt het er op dat de dader in de buurt van een Brussels station woonde.

Ook Angelou werd in het centrum van een stad achtergelaten, nabij het station van Dinant. Frappant. Hoe ging de dader terug naar huis? Werd hij opgepikt? Maar dan moet men met een auto achter de taxi aangereden hebben. Extra dader, extra moeite. Beetje omslachtig, hadden ze niet tot Dinant moeten rijden. Mij lijkt het heel simpel: de dader(s) ging(en) met de trein terug. En als je dan weet dat meneer De Staerke in de buurt van een station woonde (station Brussel-Luxemburg) met een treinverbinding naar Dinant, kan je al iets vermoeden.

Maar er is een nog concretere aanwijzing: Bouten schrijft dat De Staerke wel kon autorijden, maar het maar zelden doet. Hij rijdt meestal met mensen mee (met een 'taxichaffeur', cynisch genoeg), hij rijdt blijkbaar niet graag zelf. Meteen een perfect argument waarom hij (uiteraard niet altijd!) soms weleens met de trein op verkenning zou gaan.

335

(146 replies, posted in 1983)

noorderling wrote:

Als ik het goed samenvat is dit ene .22 wapen gebruikt voor:

1. VDE;
2. Angelou;
3. De hond;
4. Echtpaar Fourez de Wit te Nijvel.

Je vergeet er nog een vijfde, de overval in Temse. Daar werd de .22 ook gebruikt.

Ik denk dat ik me misschien niet duidelijk genoeg heb uitgedrukt. Ik probeer opnieuw. Uitgangspunt: we mogen NOOIT vergeten dat we afhangen van een cruciaal en zeer omstreden begingegeven: alle feiten die wij aan de Bende toeschrijven, schrijven we aan hen toe door die ene wapenvondst in het kanaal van Ronquières. Alles wat in de twee zakken stak, werd gelinkt aan de Bende. Enkele van die wapens lieten toe een link te leggen met de overval in de Colruyt van Nijvel en die van Temse, die dus ook als bendefeiten werden geklasseerd. En het is enkel omdat de .22 werd gebruikt in Nijvel en Temse, dat we ook de moord op Angelou (met de .22) als een Bendefeit klasseren. Allemaal nogal vage links, want de .22 is nooit teruggevonden en stak niet in de zak van Ronquières.

Waarom is dat nu van belang? Club_le_happy_few stelt terecht de vraag of De Staerke er is ingeluisd of niet, doordat de moordenaars die taxi van Angelou instapten vlak naast de straat van De Staerke. Dat lijkt mij echter zeer onwaarschijnlijk, net omdat de link tussen de .22 en de andere wapens van de Bende zo moeilijk is. Het is ondoenbaar om zoiets als moordenaar op voorhand te gaan voorzien. In 1982 stond nog helemaal niet vast dat ze in 1983 en 1985 bloedige feiten gingen plegen en het stond evenmin vast dat er in 1986 wapens gingen worden gevonden. Men wist nog absoluut niet dat de .22 ging worden gelinkt aan de Bende van Nijvel - die had nog niet eens haar naam.

Conclusie: het is veel logischer en eenvoudiger dat iemand van de bende De Staerke nabij het huis van Philippe De Staerke de taxi met Angelou nam en hem vermoordde.

336

(146 replies, posted in 1983)

De .22 voor de moord op Angelou is enkel door gebruik bij de overval van Nijvel (september 1983) te linken aan andere wapens en de feiten van 1985. Ze moeten dus dan in 1982 al het plan hebben opgevat een zak met wapens te laten vinden. Is uiterst onwaarschijnlijk. We moeten niet overal iets achter zoeken. Soms ligt het spoor gewoon voor je neus.

Woonde De Staerke effectief in de Malibranstraat? Tjonge jonge.

Is geen Duits maar Letzebuergs, spreek ik redelijk vlot. Welke tekst wil je vertaald zien?

338

(52 replies, posted in Filière Boraine)

Detail: Becker begint te schieten. In Temse is er ook zo'n gek die op Riské begint te schieten. Het is riské die Becker herkent bij die feiten. Was het ook Becker het die zichzelf niet kon beheersen en er ook in Nijvel op los knalde? Becker duikt me te vaak op in het dossier om het toeval te laten zijn.

339

(79 replies, posted in Onderzoekspistes)

Verdorie, dat van die vreemde taal in Aalst was me nog niet opgevallen. Ik ging er altijd van uit dat het wel Frans zou zijn geweest. Maar eigenlijk is dat niet logisch. Ik zou graag Manouche als mogelijk alternatief voorstellen.

  • Contra: Johnny de Staerke heeft naar verluid een vreemd piepstemmetje. Ik heb hem nooit horen praten, maar het is een constante in de getuigenissen over hem. Zou dit omstaanders niet zijn opgevallen?

  • Pro: Alleszins zijn er meerdere feiten waarbij een vreemde taal werd gesproken. De moord in Beersel op Van Camp en Temse zijn de duidelijkste voorbeelden. De daders moeten alleszins met twee de taal hebben gesproken en liefst zelfs allemaal, anders heeft het weinig zin een andere taal te spreken. Als Kapllan er bij was, dan had hij dus een taalgenoot in de buurt.

Manouche werd gesproken door Johnny De Staerke, door Becker (een beetje) en Pinta Farkas. Van de anderen weet ik het niet zeker, maar ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat de De Staerkes geen Manouche kennen. Waar heeft Johny het anders geleerd? Eigenlijk, nu ik er over nadenk, zijn er behalve die vreemde taal ook andere interessante links te trekken tussen Aalst, Temse en Beersel, ondanks het verschil in tijd (1982, 1983, 1985). Vooral het bloedige karakter is een opmerkelijke constante, er wordt geschoten om te doden. Maar er is meer:

  • Voor Temse is er wel aan genoemde Manouche-sprekende meneer Becker gedacht. Hij werd twee weken voor de feiten bij een verkenning door getuigen gezien.

  • En voor Beersel wordt er ook al gewezen naar meneer Becker, die toevallig weer eens in de buurt gezien wordt, net als Johny De Staerke. Bij Johny's vriend Karafilis vindt men later een roze handschoen zoals bij deze moord gebruikt.

Let daarbij op volgende interessante gelijkenissen met de modus operandi te Aalst:

  1. Men gaat ook enkele weken op voorhand verkennen in het osbroekpark voor Aalst. Dit gebeurt ook in Temse (Becker). En eigenlijk ook bij de diefstal van de Saab, waarbij alweer twee Manouchen in het vizier komen (Pinta & vrouw).

  2. Johny De Staerke is op de dag van de feiten in de buurt in Beersel. Hield hij een oogje in het zeil, zoals hij dat ook in Aalst deed?

340

(1,221 replies, posted in 1985)

Ik dacht eigenlijk dat we hier al lang uit waren. De radiozender Mi Amigo was gevestigd in Hofstade. De Bende belt naar de radio en geeft dus vermoedelijk een sinistere, hondsbrutale groet aan de radiostudio, kort voordat ze toeslaat.

En neen, hoogstwaarschijnlijk is dit geen geheime communicatie tussen gangsters. Je moet wel een idioot zijn om op de radio geheim te willen communiceren en toch de naam Bende van Nijvel te laten vallen. Dan hadden ze toch een andere code afgesproken?  Als je afspreekt dat een plaat 'Van Jan voor Piet' betekent dat de operatie doorgaat en dat een plaat 'Van Bart voor Johan' betekent dat ze niet doorgaat , dan heb je een onkraakbare code en zal geen enkele outsider daar ooit achterkomen.

Wat zeer duidelijk uit deze daad naar voren komt, is dat de Bende van Nijvel zich ongenaakbaar acht en een soort hint geeft waar ze gaat toeslaan. Ze daagt flagrant uit. Een interessant argument voor wie gelooft in de terreur-piste.