Samenvatting
Wat? Moord op Marc De Clercq, een beenhouwer uit Sint-Agatha-Berchem
Wanneer? 13 Augustus 1984
Waar? Gentsesteenweg 1300, Sint Agatha-Berchem » Google Maps
Wie? Charles Bastiaensen
Wapen: 9mm P.38 pistool. De moordenaar vuurde vier kogels af. Drie daarvan raakten het slachtoffer.
Status: Opgelost
De Arthur Timmermans uit dit verhaal was een lid van de bende van Freddo Godfroid en een gewezen agent van de GP van Brussel. De moordenaar, Charles Bastiaensen, is één van de vele verdachten in het Bende van Nijvel-dossier.
Het is opvallend dat Charles Bastiaensen na de moord op Marc De Clercq naar de Place Eugène Keym in Watermaal-Bosvoorde trok. Hij wilde daar een zeker "De Backer" vermoorden. Die "De Backer" is hoogstwaarschijnlijk Guy Debackere, nog een absolute hoofdverdachte in het Bende van Nijvel-dossier.
Charles Bastiaensen tijdens het proces in 1987:
Beenhouwer op straat vermoord te Sint-Agatha-Berchem
De 27-jarige beenhouwer Marc Declercq, Gentsesteenweg 1297, Sint-Agatha-Berchem, werd maandagavond omstreeks 19 uur in de buurt van zijn woonplaats, ter hoogte van het nummer 1300 met drie kogels doodgeschoten door de 38-jarige Charles Bastiaensen, uitbater van het restaurant “Bee Gees” aan de Koekelberglaan 68 te Sint-Agatha-Berchem.
Marc Declercq was maandagavond omstreeks 18u45 met zijn twee en een half-jarig zoontje naar de herberg “Café de l’Avenue” gegaan. Omstreeks 19u ging hij zijn vrouw halen in de beenhouwerij, en toen hij even later de straat wilde oversteken, werd hij voorbijgereden door de BMW van Bastiaensen die op enige afstand de wacht was blijven optrekken.
De BMW bleef enkele meters voorbij Declercq staan, en de chauffeur haalde een 9mm P.38 pistool te voorschijn, waarmee hij vier kogels afvuurde. Drie van deze projectielen troffen Declercq in de rug, hij zakte in mekaar en stierf.
Een getuige wist nog de nummerplaat van de BMW te noteren en de echtgenote van het slachtoffer had ondertussen de chauffeur van het voertuig herkend. Het ging om Charles Bastiaensen, een man die ze al herhaaldelijk had gezien. Zoals later bleek liep Bastiaensen al sinds verschillende dagen rond met zijn wapen op zak.
Enkele uren na de feiten belde de dader de gerechtelijke politie te Brussel op. Hij verklaarde dat hij zich wilde overgeven en dat de gerechtelijke politie hem kon aantreffen op het Keymplein te Watermaal-Bosvoorde. Bastiaensen werd er inderdaad door leden van de gerechtelijke politie aangetroffen.
Hij verklaarde naar Declercq te hebben gevuurd omdat deze een paar uren voor de feiten een beledigend gebaar in zijn richting had gemaakt. Het lijkt echter weinig waarschijnlijk dat Bastiaensen alleen om een beledigend gebaar ging doden. Achter het gebaar in kwestie steeds vermoedelijk een heel verhaal, dat de dader om de een of andere reden voorlopig geheim wil houden. Bastiaensen werd onder aanhoudingsmandaat geplaatst wegens moord.
Charles Bastiaensen is lang geen onbekende voor het gerecht. Hij werd vroeger reeds vervolgd wegens verboden wapendracht, en in 1983 liep hij een veroordeling op wegens het uitgeven van cheques zonder dekking.
Bron: Gazet van Antwerpen | 16 Augustus 1984
Moord op Brusselse slager wellicht afrekening
De 27-jarige slager Marc Declercq uit Sint-Agatha-Berchem, die maandagavond, toen hij de Gentsesteenweg samen met zijn vrouw en driejarig zoontje overstak werd doodgeschoten, zou het slachtoffer kunnen zijn van een afrekening.
De dader Charles Bastiaensen, die een café-restaurant uitbaat te Sint-Agatha-Berchem, meldde zich enkele uren na de feiten. Hij verklaarde toen dat hij door Marc Declercq werd beledigd.
Uit het onderzoek is intussen gebleken dat de moord wellicht een afrekening is tussen zwendelaars in valse cheques. Bastiaensen werd overigens reeds vroeger voor trafiek met valse cheques veroordeeld.
Bron: Gazet van Antwerpen | 17 Augustus 1984
Moordenaar van beenhouwer wou nog vier mensen doden
Het ziet er naar uit dat de passieve omkoping van gerechtelijk inspecteur Arthur Timmermans uit Dilbeek rechtstreeks aanleiding gaf tot de moord die op 13 augustus werd gepleegd op de 27-jarige beenhouwer Marc Declercq.
De vrouw van het slachtoffer had toen de dader herkend als de 38-jarige Bastiaensen, snackuitbater in de Koekelberglaan te Sint-Agatha-Berchem. Bastiaensen, die gekend stond als een zwendelaar in gestolen cheques, werd enkele uren later aangehouden op het Keymplein te Watermaal-Bosvoorde waar hij schietensklaar een ander slachtoffer stond op te wachten.
Bastiaensen had namelijk een lijst van vijf personen bekomen, die hem bij de gerechtelijke politie van Brussel beschuldigden van zwendel in gestolen cheques. Hij had zich meteen voorgenomen deze vijf personen uit de weg te ruimen.
Bewust lijst werd door inspecteur Arthur Timmermans verstrekt aan een Joegoslaaf die ondertussen in Luxemburg aangehouden werd en van wie het aanhoudingsbevel door de raadkamer te Brussel werd bevestigd.
Een van de vijf personen op de lijst die Bastiaensen in zijn bezit kreeg, was beenhouwer Declercq uit Sint-Agatha-Berchem.
Bron: Gazet van Antwerpen | 6 September 1984
Brusselse inspecteur gaf spontaan inlichtingen aan milieu door
Een woordvoerder van het parket te Brussel verklaarde donderdag dat gerechtelijk inspecteur Timmermans, die een paar weken geleden werd aangehouden in verband met corruptie t.o.v. het milieu van smokkelaars in gestolen cheques, zelf het initiatief nam door het milieu in kwestie allerlei inlichtingen uit de dossiers door te spelen tegen betaling.
Het staat vast dat hij tenminste nog vijfmaal toe inlichtingen doorgaf aan de Joegoslaaf Luckick, een lid van de bende die in Luxemburg werd aangehouden en nadien aan België uitgeleverd. Onder deze inlichtingen kwam een lijst voor van vijf personen die onder meer Charles Bastiaensen uit Sint-Agatha-Berchem beschuldigden van smokkel in gestolen cheques.
Bastiaensen, al was hij toen nog niet officieel van smokkel beschuldigd, ging toen een van de mannen die op de lijst voorkwamen, opzoeken, nl. beenhouwer Marc Declercq, en schoot hem op straat te Sint-Agatha-Berchem dood.
De moord op Declercq was dus te wijten aan de inlichtingen die Timmers aan het smokkelmilieu doorgaf via de Joegoslaaf. Toch is niet bewezen dat Timmersmans had kunnen vermoeden dat zijn inlichtingen tot een moord zouden kunnen leiden.
Bron: Gazet van Antwerpen | 14 September 1984