You are not logged in. Please login or register.
Active topics Unanswered topics
Contact
Heeft u een vraag of informatie over de Bende van Nijvel? Contacteer ons via »
info@bendevannijvel.com
Search options (Page 365 of 373)
Ben wrote:Zijn armen waren kruiselings vastgebonden aan de bedstijlen. De oude huisbewaarder werd door vijf kogels in het hoofd geëxecuteerd. Een onduldbaar spektakel dat in het geheugen geprent staat van alle onderzoekers die zich ter plaatse hebben begeven, rechercheurs die zich voor het eerst zouden afvragen hoe men zo'n haat kan opwekken.
Vanden Eynde werd blijkbaar afgemaakt door acht kogels.
Bron: voetnoot in het eerste verslag van de Bendecommissie I (pag. 8), meer bepaald de uiteenzetting van de vice-eerste Minister en Minister van Justitie d.d. 24.02.1988 (rubriek overzicht van de gewapende overvallen)
Ik ben gisteren eens een kijkje gaan nemen. De garage is heel makkelijk aan de achterzijde bereikbaar via de Steengroefstraat . Enkele lage tuinmuurtjes en hekken overspringen en je kan de achterkant en dak bereiken van de garage.
Zie » Google Maps. Garage heet nu Bourleau.
Volgens wat ik erover gelezen heb zijn de bewoners niet wakker geworden tijdens de diefstal. Klopt het verhaal dan wel van de aan diggelen geslagen vitrine? Daders kunnen garage langs achterkant bereikt hebben, de poort aan de straatkant geopend hebben en naar buiten gereden zijn zonder lawaai te maken noch vitrine kapot te slagen.
Buiten de bovenstaande redenen van bestaan van het verjaringssysteem is dit systeem, in België, natuurlijk ook een middel voor justitie (die met een serieuze achterstand zit) om dossiers af te sluiten zodat het personeel en de middelen kunnen ingezet worden in de nieuwe dossiers.
In het geval van de Bende van Nijvel en in het algemeen voor alle zware criminele feiten (pedofilie, verkrachtingen, moord, zwaar banditisme, ...) is mijn mening dat de feiten nooit zouden mogen verjaren. De daders die zulke feiten plegen richten nl. zoveel ravage (fysiek en/of psychologisch) in het leven van de slachtoffers of nabestaanden en in sommige gevallen zelfs in een deel van de samenleving, dat de daders absoluut een straf verdienen hoelang geleden de feiten dan ook gepleegd werden. Alleen vrees ik dat in het dossier van de bende van Nijvel de verjaring van de feiten misschien het enigste middel zal zijn om uiteindelijk de waarheid te weten (mensen die uit de biecht gaan klappen, openbaarmaking van het dossier, ...).
Het is dus een bijzonder moeilijke vraag om te beantwoorden. Ik ben het dan ook eens met de pro en contra analyse van Ben.
In het artikel staat 25 april 1983. In je bijdrage staat 25 april 1982. Bouten spreekt blijkbaar ook over 25 april 1982. Typfout in het artikel?
In het ene geval werd eerst de eigen Porsche van Van Camp gestolen. Het gebruik van de nummerplaat gebeurde erna. In het andere geval werd eerst de valse nummerplaat gebruikt en pas nadien werd de eigen auto van Van Camp gestolen.
Het blijft toch wel een heel eigenaardig feit dat eerst de nummerplaat en de auto van Van Camp werden gebruikt en dat hij enkele maanden later werd vermoord. De overval op het restaurant kan dus volgens mij echt geen toeval zijn. Ofwel wilden de daders effectief terug de auto gebruiken (hadden ze er misschien drugs in verstopt en er niet alles uitgehaald?). Maar waarom hebben ze de auto dan niet gewoon opnieuw gepikt i.p.v. via een overval de sleutels te komen vragen? Ofwel was het doel van de raid om Van Camp te vermoorden. Wist hij teveel? Had hij iets ontdekt? Deed hij zelf louche zaken?
Weet men welke rijkswachter geinterviewd werd? In het artikel staat enkel: Een rijkswachter die in de onderzoeken naar de criminele bezigheden van Madani Bouhouche en zijn rijkswachtmaatje Robert Beijer heeft gezeten.
In het interview met de dochter van Van Camp geeft ze het volgende antwoord op de vraag:
Humo: Het onderzoek naar uw vader is op gang gekomen nadat het gerecht twee verdachten had laten gaan die amper twee na de moord al gearresteerd waren. Het ging om Philippe De Staerke en om de nobele onbekende Mohammed El Bourajradji, van wie alleen bekend is dat hij ooit als tuinier gewerkt heeft in Waterloo. Twee dagen na de moord gearresteerd, dat moet zowat de snelste opheldering in de Belgische gerechtelijke geschiedenis geweest zijn.
"Juist ja. Een paar maanden voor de moord op mijn vader, in januari, hadden mensen van de clan-De Staerke de Porsche van mijn ouders gestolen. Ze hadden er Brussel mee doorkruist en enkele uren later achtergelaten op een paar honderd meter van de plek waar hij tevoren geparkeerd stond."
Werd de Porsche dan tweemaal gestolen? Namelijk in het voorjaar 1982: auto teruggevonden in Parijs en in januari 1983: auto op enkele honderden meters teruggevonden nadat deze een toerke door Brussel had gedaan.
Mijn vragen of opmerkingen hierbij:
Ben: vanwaar heb je de info over de vondst in Parijs?
Hoe weet men dat in januari 1983 de auto door Brussel is gereden? Werd deze ergens opgemerkt? Werd de Porsche ergens voor een misdaad gebruikt in Brussel?
Ben wrote:Het toeval, voor zover dat al bestaat, wil dat op 25 april 1982 in Parijs een Porsche 924 werd teruggevonden, die in Brussel gestolen was. Op die auto hing het plaatnummer BEL-310 van Jacques Van Camp.
Op verkenning geweest naar het appartement van Fourez-Dewit?
Ben wrote:Robert Becker vertoont een aantal gelijkenissen met robotfoto G6.
Vind ik ook.
Hestur wrote:Ik vraag me al een tijdje af hoe Philippe De Staerke & co er zo bemodderd konden uitzien. Op dit forum werd er gesuggereerd naar het Bois de la Houssières en dat ze daar misschien langere tijd bleven en er mede daarom zo vuil uitzagen, maar dat houdt weinig steek. Het verklaart niet waarom ze naar de andere kant van Brussel reden om er frieten te gaan eten. Het strookt bovendien niet met de getuigenis van de vriendin van Philippe De Staerke, dat Philippe na Aalst 's avonds bij hen thuis was. Geen survival-woudloper dus.
Ik heb dezelfde gedachte al eerder geformuleerd in dit forum. Indien het verhaal van de friturist klopt lijkt het mij plausibeler dat die gasten van ergens in de omgeving van het viaduct kwamen dan van het Bois de la Houssières. De Staerke woonde in Sint-Pieters-Leeuw of appartement place Bara in Anderlecht. Moesten ze van Pepingen of Bois de la Houssières gekomen zijn denk ik niet dat ze eerst naar een frituur in Machelen zouden gereden zijn vooraleer naar huis te gaan. Volgens Francis Dossogne op tueuries zijn het Bois de la Houssière en Bois de la Hourpe bewuste afleidingsmanoeuvres en dwaalsporen die expres gelegd werden.
K& wrote:Sommige wapens van Bouhouche werden bij de verbrande brug in het water gegooid, althans dat meen ik mij te herinneren uit een tv programma. Er zijn geen bende wapens in Brussel in het water gegooid maar 4o km zuidelijker bij Ronquières.
Graag wat meer uitleg over welke brug je het precies hebt » Google Maps
De verbrande brug is nl. de hefbrug in Grimbergen en ligt op 4 km ten noorden van het viaduct van de Ring. In de jaren 80 lag de brug in het centrum van Vilvoorde ook op een ander plaats.
K& wrote:In andere gaten lag er nog plastiek met vet aan duidelijk dat hier de wapens lagen. In het nabij gelegen bos was er ook een schietstand voor boogschutters te vinden en daar in de omgeving toen er nog een opleidingsschool was voor militairen in vilvoorde met legerdienst werden er circuits gelopen door KRO en KROO van transmissie school van vilvoorde rond 1970+ voor de verhuis naar Peutie.
Er is daar ook een klein vijvertje waar ze auto-onderdelen gevonden hebben maar geen idee maar wat (motorkap?). Ik herinner mij dat het toen vochtig was onder de brug daar de afvoerbuizen water naar beneden afleidden van de viaduct. Absoluut niet droog en toen ik dit vertelde op tueries werd Beijer woest wat mij aan het denken zette.
Ook hier graag wat meer verduidelijking: onder het viaduct? Op welke oever? Naast welke pijler? Ondertussen zijn hier al zoveel gebouwen afgebroken en herbouwd dat de omgeving al op vele plaatsen niet meer dezelfde is als in jaren 80. Waar is dat bos en die kleine vijver?
K& wrote:Later 2009 heeft Beijer nogal hevig gereageerd op een mail over deze vindplaats op "Tueries" waardoor ik onmiddellijk in de mot had dat zij deze streek goed kenden en er iets scheef zat. Ik heb toen reeds voorspeld dat Zwarts daar ook begraven lag.
Kan je de link geven naar deze discussie op tueuries?
Jean-Claude Garot, bekend als de man die de wereld kennis liet maken met de Roze Balletten, wordt gezocht door Interpol. Garot staat op de Wanted-lijst van de Europese politieorganisatie omwille van de rol die hij zou hebben gespeeld in een miljoenenfraude bij de bouw van een sociaal woonproject in Honduras. In de jaren tachtig was Jean-Claude Garot niet weg te slaan uit het nieuws.
Meer » Nieuws
Signalisatiefiche van Jean-Claude Garot: www.interpol.com
Posts found: 3,641 to 3,650 of 3,727