3,671

(53 replies, posted in Bewijsstukken)

geronimo: nog een link tussen beide kaarten is de aanwezigheid van een molen. Op kaart twee staat iets van "Anc. Min. Le Moulin de Goyet". Is dit een oude mijn?

3,672

(53 replies, posted in Bewijsstukken)

Ben wrote:

Heb je hiervan een voorbeeld? Want ik ben geen enkel gebouw of perceel tegengekomen dat ondoorzichtig is gemaakt. Ik zie ook niet direct een reden waarom dit het geval zou zijn.

Ik heb hier niet  onmiddellijk een voorbeeld van. Ik herinner mij een artikel gelezen te hebben waarin gesteld werd dat de Nederlandse autoriteiten aan Google gevraagd hadden om bepaalde sites of gebouwen onherkenbaar te maken.

Het zal hier wel toeval zijn dat percelen in de buurt van Anthée onherkenbaar gemaakt zijn. Het lijken inderdaad alleen maar landbouwgronden te zijn. Misschien een rijke boer die niet wil dat ze van bovenaf zijn percelen komen besnuffelen.

3,673

(12 replies, posted in Magistraten)

Uitspraak van Raynal in artikel DH: "Je pars déçu. Je ne pars pas de ma propre décision. Mon départ, j’ai mis des semaines pour l’avaler..." (vertaling: Ik vertrek ontgoocheld. Ik vertrek niet uit eigen beslissing. Het heeft weken geduurd om mijn vertrek te slikken ...)

» www.dhnet.be

Deze uitspraken zeggen voldoende. Het was dus van moeten dat hij een stap opzij moest zetten. De vraag is nu waarom? De reden van twee onderzoeksrechter op één dossier is duidelijk een drogreden. Procureur De Valkeneer is in 2005 op het parket van Charleroi begonnen.

Het is pas in 2010 dat hij de procedurele kwestie over het aantal onderozeksrechters aankaart.  Waarom halen ze dan Raynal weg die het dossier reeds 14 jaar kent en niet Michel? Raynal was misschien iets op het spoor waardoor het te heet werd onder de voeten van bepaalde mensen. Martine Michel die pas aangesteld werd in 2009 moet nu alleen verder.

3,674

(12 replies, posted in Magistraten)

Veertien jaar zocht onderzoeksrechter Jean-Paul Raynal (56) naar de Bende van Nijvel. Onlangs legde hij in alle stilte zijn mandaat neer. Eigenlijk gedwongen, zegt Raynal. "Daardoor was het geen keuze met mijn hart, wel met mijn hoofd." Jean-Paul Raynal wroette de laatste veertien jaren in het intussen 1,2 miljoen bladzijden dikke onderzoeksdossier naar de Bende van Nijvel, de gangsters die 28 doden maakten bij een hele reeks overvallen. "Hoewel ik veertien jaren keihard in dat onderzoek heb gewerkt, heb ik het helaas niet kunnen oplossen. Maar dat betekent niet dat ik slecht werk leverde", vertelt Raynal.

Nieuws » Onderzoeksrechter stopt jacht op Bende van Nijvel

Hoe is dat nu toch mogelijk? mad Als er inderdaad juridische bezwaren zijn om twee onderzoeksrechters te hebben op één dossier waarom hebben ze er dan twee onderzoeksrechters op gezet? Dat moesten ze tien jaar geleden toch ook al geweten hebben? Of is dit een drogreden en het het zoveelste maneuver in de operatie doofpot?

Het zou interessant zijn om te weten welk spoor Jean-Paul Raynal de laatste weken aan het volgen was. Kwam hij te dicht in buurt van de daders/opdrachtgevers?

3,675

(53 replies, posted in Bewijsstukken)

Ik heb eens kaart 1 op Google Maps nagekeken. Als ik de aangeduide zone op de kaart goed kan oriënteren dan zou dit overeenkomen met de Rue d'Anthée (N951). Deze weg doorkruist hoofdzakelijk agrarisch en bosgebied. Merkwaardig is wel dat op het satellietbeeld van Google Maps langs deze weg redelijk wat percelen ondoorzichtig zijn gemaakt. Meestal worden op de beelden van Google Maps gebouwen en gronden onherkenbaar gemaakt omwille van veiligheidsredenen. Iemand een idee waarom dit zo is rond de Rue d'Anthée? Heeft er iemand van jullie deze weg al eens afgereden?

3,676

(83 replies, posted in Robotfoto's)

Goed opgemerkt Boemerang. De vraag is dus inderdaad waarom de speurders deze robotfoto's niet publiek maken. Wachten ze op een tip of getuigenis die iets kan bevestigen wat niet algemeen gekend is? Dat is wel een logische manier van het voeren van een onderzoek. Doch na al die jaren heeft deze manier van werken blijkbaar nog niets opgeleverd. Dan zou ik denken dat het nu toch stillaan tijd wordt dat de speurders deze foto's en andere belangrijke info publiek maken in de hoop dat hierop cruciale reacties komen.

3,677

(8 replies, posted in Mededelingen)

Puik werk Ben! Zolang de zaak niet is opgelost moet dit onder de aandacht blijven. Het kan misschien interessant zijn om te weten wie die Monegask is. wink

3,678

(275 replies, posted in 1985)

Mag ik er wel op wijzen dat een kanaal regelmatig gebaggerd wordt. De kans dat de zakken snel zouden gevonden worden was dus groot. Indien de wapens niet mochten gevonden worden zou ik ze toch op een andere manier verborgen hebben (verspreid over het hele land begraven in een bos of weggooien in zee of in een diepe vijver maar zeker niet alles in één of twee zakken steken en in een ondiep kanaal dumpen). Ik denk dus dat de zakken met bewijsmateriaal moesten gevonden worden en dit met de volgende doelen:

  1. Een teken van diegene die de wapens beheerde of verzameld heeft dat hij dingen weet en voortaan aan de touwtjes trekt.

  2. De mond snoeren van opdrachtgevers en betrokken daders.

  3. Dwaalsporen creëren en de zaak voor het gerecht nog moeilijker maken waardoor het onderzoek in rondjes blijft lopen.

3,679

(275 replies, posted in 1985)

Ik vermoed dat het na de feiten in Aalst serieus rommelde tussen opdrachtgevers en daders of misschien zelfs alleen tussen een aantal opdrachtgevers. De ene wou doorgaan met het plegen van nieuwe feiten, de andere wou ermee stoppen. Het komt tot een ruzie en diegene die ermee wil stoppen geeft de opdracht om (of steekt zelf) verschillende wapens in twee zakken en gooit ze in het kanaal. Door de vondst van de zakken konden verschillende feiten uit 1982, 1983 en 1985 aan elkaar gelinkt worden.

Deze feiten werden heel waarschijnlijk door verschillende daders gepleegd. Door de wapens te mengen en in eenzelfde zak te steken wordt alles één pot nat en wordt zo de mond gesnoerd van de daders. Het weggooien van een aantal wapens (en niet alle wapens) van de bendefeiten is dan een signaal naar alle daders, die misschien éénmalig één van de wapens gebruikt hebben, dat ze hun mond moeten houden of dat ze anders ook voor feiten zullen opdraaien die ze misschien zelf niet gepleegd hebben.

Een soort van levensverzekering voor de opdrachtgever. Het valt in elk geval op dat vanaf de vondst van de wapens er geen nieuwe feiten meer werden gepleegd.

3,680

(759 replies, posted in 1982)

Uit de feiten vermeld op deze website:

De gangsters lieten niets aan het toeval over. De twee aanwezige klanten moesten op de grond gaan liggen. De gangsters schonken niet de minste aandacht aan het geld, maar namen uit het uitstalraam en uit de uitstalrekken een vijftiental wapens en borgen die weg in twee reistassen. De lijst ziet er als volgt uit : kaliber 357 Magnum, een Ruger en drie Colts kaliber 45, twee Smith & Wessons van 9 mm, een pistool FN kaliber 22, een Beretta en een machinepistool Ingram kaliber 9x19, een tweede Ingram kaliber 38, een Bernadelli van 7.65 mm en een Ruger kaliber 44 Magnum.

Is dit de .22 die gebruikt werd op de moord van VDE in Beersel, de taxichauffeur in Bergen, de hond in Eigenbrakel en het koppel Fourez-Dewit?