31

(5 replies, posted in Overzicht Bendes)

Roger Berger heeft ook een tatoeage op zijn linker onderarm.

Raubmord in Berner Quartierpost

31jähriger Franzose gesucht

(sda) Die polizeiliche Spurenauswertung im Zusammenhang mit dem bewaffneten Raubüberfall auf die Berner Quartierpost Schosshalde, bei dem am vergangenen Mittwoch der Posthalter erschossen worden war (das TT berichtete), hat zu einem Teilerfolg geführt. Wie die Berner Stadtpolizei und der zuständige Untersuchungsrichter am Dienstag mitteilten, wird der 31jährige Franzose Roger Berger dringend verdächtigt, am Überfall beteiligt gewesen zu sein.

Wer sein Komplize war, stehe noch nicht fest. Berger hatte bereits 1979 einen bewaffneten Raubüberfall auf die gleiche Post unternommen. Im Jahr 1979 hatte Roger Berger mit einer Beute vonmehreren zehntau-

send Franken flüchten können. Er war in der Folge verhaftet und zu einer vieijährigen Zuchthausstrafe verurteilt worden. Noch vor Ende der Strafzeit gelang ihm die Flucht. Eine internationale Fahndung nach Berger ist eingeleitet worden. Der Gesuchte ist 1,66 m gross und schlank. Er hat braune Augen, dunkelblonde Haare und spricht französisch und deutsch. Auf dem linken Unterarm hat er ein Herz und ein Kreuz eintätowiert; sein linker Unterarm weist mehrere Narben auf. Berger könnte bewaffnet sein.

Für Hinweise, die zur Aufklärung des Postüberfalls vom letzten Mittwoch fuhren, ist eine Belohnung von 8000 Franken ausgesetzt.

Bron: Thuner Tagblatt | 24 September 1986

32

(599 replies, posted in Onderzoeksdaden)

fenix wrote:

Na een tijdje vernemen wij dat een naamgenoot opgegraven werd door de cel ( toeval of naamsverwisseling?).

Je bedoelt Rene Noel? Inderdaad een vreemd verhaal om zijn naamgenoot op te graven.

33

(40 replies, posted in Slachtoffers)

Hugenot wrote:

Deze hypothese stelt dus dat Finné en Djuroski targets waren. Waarom werden ze beiden dan pas beschoten bij de vlucht van de bende?

Al is het geval van Leon Finné wel heel vreemd gezien zijn kringen.

Lees jezelf even beter in. Het hele verhaal over dat Finne een bewust doelwit was, is al door Ben weerlegt in het topic over Overijse:

Ben wrote:
  1. Een aantal aanwezigen hebben het lichaam van Finné omgedraaid.

  2. Finné is niet doodgeschoten toen hij uitstapte. Finné is doodgeschoten toen hij terug naar zijn wagen liep. Sleutels in de hand, want die werden naast hem gevonden.

Insp. Witse wrote:

Ben, geloof me vrij dat jij niet beschikt over het 'hele' autopsierapport.

Graag dan de passage in het rapport waar staat dat Finné al lange tijd dood was.

34

(5 replies, posted in Overzicht Bendes)

Naast opvallende gelijkenissen met de Bende, zoals:

  • een persoon van 2 meter;

  • gebruik van gestolen Golf GTI's

Is er nog een opvallende overeenkomst in hun modus operandi ten opzichte van de Bende; de misdrijven die ze plegen voeren ze uit in plaatsen nabij grenzen.

De overval die ze plegen in Frankrijk is in St. Louis, dit ligt letterlijk op de grens van Frankrijk met Zwitserland bij Basel. Nijmegen, Echt en Budel liggen in Nederland in de grensstreken met Duitsland en België.

De Bende van Nijvel startte met misdrijven in het grensgebied Frankrijk - Belgie (Dinant, Maubeuge) met een verschuiving later naar de taalgrens (Waver, Beersel, Lembeek, Hoeilaart, Ohain, Halle, Eigenbrakel, Overijse)

35

(32 replies, posted in Robotfoto's)

Xenophon wrote:

Wat ik niet goed begrijp is de afwezigheid van hulzen 9 mm. Er werden er daarna wel gevonden in de vluchtauto (van nog wel 2 verschillende 9 mm-pistolen ook) maar niet ter plaatse.

Kan me moeilijk inbeelden dat de schutter daar op z'n gemak hulzen heeft zitten zoeken (die dingen hebben de neiging om onvindbaar te worden is mijn ervaring, weliswaar niet tijdens overvallen).

Misschien schoot hij met een revolver in plaats van een pistool en heeft hij in de auto zijn revolver herladen.

36

(839 replies, posted in 1985)

Xenophon wrote:

Ieder zijn hobby veronderstel ik.

Wel een zeer ergerlijke hobby, al deze pogingen om complotten te pushen!

37

(12 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Tiens wrote:

Martial Lekeu’s neef bij de Staatsveiligheid staat er ook tussen…

Wat is het doel en de bron van deze "ketting"?

38

(599 replies, posted in Onderzoeksdaden)

DNA 'prettest' voor onderzoek moord - Plan kabinet heeft gevolgen voor privacy

Het kabinet wil dat DNA uit commerciële databanken gebruikt kan worden bij het oplossen van moordzaken. Privacy-experts zijn kritisch.

Commerciële stamboomdatabanken worden gebruikt door mensen die willen achterhalen of ze bijvoorbeeld Scandinavische of oosterse roots hebben. Ook in Nederland is hier veel animo voor. Sinds enkele jaren worden in een aantal andere landen dergelijke databanken ook ingezet bij recherchewerk. Dat leidde een paar jaar geleden al tot een doorbraak in een moordonderzoek in de Verenigde Staten. Een seriemoordenaar naar wie al sinds de jaren 70 vergeefs werd gezocht, kon dankzij DNA uit een commerciële databank op 72-jarige leeftijd alsnog worden aangehouden.

Die baanbrekende methode baarde wereldwijd zoveel opzien, dat andere landen ook geïnteresseerd raakten. Noorwegen en Zweden forceerden al doorbraken, in Nederland wordt de methode al in twee onopgeloste zaken ingezet. Weliswaar nog zonder resultaat, maar het nieuwe kabinet ziet er heil in. Hoe dat gaat gebeuren, is nog onbekend: dat zal moeten blijken als het kabinet binnenkort komt met de uitwerking van het coalitieakkoord.

Hoeveel landgenoten precies ooit DNA instuurden voor een afkomst-pret-test is onbekend, maar wereldwijd zouden er meer dan 37 miljoen profielen in de commerciële databanken zitten.
Privacy-experts plaatsen kanttekeningen bij het plan. Eén van hen is Nina de Groot, promovenda bio-ethiek aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Wat De Groot het meest dwarszit, is dat mensen die nooit iets naar de DNA-databanken hebben opgestuurd, bij een onderzoek toch in beeld kunnen komen, doordat een ver familielid een DNA-profiel heeft laten maken.

De DNA-bedrijven vragen de klant wel vaak expliciet toestemming om gegevens ook te mogen delen met opsporingsdiensten. "Maar zelfs als één persoon weloverwogen toestemming geeft, hebben al diens verwanten geen toestemming gegeven", zegt De Groot. "Het is wonderlijk: we willen geen nationale DNA-databank, maar over de commerciële DNA-databanken is nauwelijks discussie."

Het kabinet wil dat DNA uit commerciële databanken gebruikt kan worden bij moordzaken. Dat betekent dat als u ooit hebt uitgezocht hoeveel procent u Scandinavisch bent, uw DNA in een dossier kan komen. Privacy-experts zijn kritisch.

Ze zochten weken naar hem. Toen maanden. Toen jaren. Toen bijna zes decennia. De seriemoordenaar die in de jaren 70 in Amerika bekend werd als de Golden State Killer werd uiteindelijk - na 12 moorden en 45 verkrachtingen - in 2018, op 72-jarige leeftijd, toch nog gepakt. De truc bij de opsporing: DNA uit een zogeheten commerciële stamboomdatabank.

Die databanken, ook populair in Nederland, worden gebruikt door mensen die willen achterhalen of ze bijvoorbeeld Scandinavische of oosterse roots hebben. De uitslag van zo'n DNA-test kan uitsluitsel geven over hoeveel procent je voorouders bijvoorbeeld van Aziatische afkomst waren.

In het geval van de Golden State Killer, zijn echte naam is Joseph DeAngelo, leidde het tot zijn arrestatie. Voor het eerst werd namelijk een commerciële DNA-databank (bekende voorbeelden zijn GEDMatch, FamilyTreeDNA, Ancestry, MyHeritage en 23andMe) gebruikt in een moordonderzoek. Een ver familielid van DeAngelo zat daar namelijk in. Diens DNA werd gekoppeld aan het DNA dat de toen nog onbekende DeAngelo had achtergelaten na een misdrijf en met wat extra speurwerk werd de decennialang voortvluchtige dader toch gepakt.

Zinnetje

Die baanbrekende methode baarde wereldwijd zo veel opzien, dat andere landen ook geïnteresseerd raakten. Noorwegen en Zweden forceerden al doorbraken, in Nederland wordt de methode al in twee onopgeloste zaken ingezet, bij wijze van proef, waarvoor speciaal toestemming werd gegeven. Weliswaar nog zónder resultaat, maar het nieuwe kabinet ziet er heil in.

In een klein zinnetje in het coalitieakkoord staat te lezen: "Er wordt bij cold cases ingezet op het gebruik van genealogische DNA-databanken." Ofwel: de methode-DeAngelo gaat mogelijk ook in Nederland worden gebruikt. Hoe en wat is nog onbekend: dat zal moeten blijken als het kabinet binnenkort komt met de uitwerking van het coalitieakkoord. Dan zullen meer details bekend worden. Maar in potentie is het ingrijpend.

Hoeveel landgenoten precies ooit DNA hebben ingestuurd voor zo'n afkomst-prettest is onbekend, maar wereldwijd zouden er meer dan 37 miljoen profielen in commerciële databanken zitten. Ter vergelijking: het NFI, zeg maar het laboratorium van de opsporingsinstanties in Nederland, heeft momenteel bijna 400.000 profielen van veroordeelden en verdachten opgeslagen. De commerciële DNA-databanken zijn in principe dus een goudmijn.

Kritiek

Het Openbaar Ministerie is enthousiast, de politie ook, het NFI al helemaal, maar er zijn zeker kanttekeningen te plaatsen, zeggen privacy-experts. Een van hen is Nina de Groot, promovenda bio-ethiek van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Ze volgt dit onderwerp nauwgezet en is verbaasd over het 'gebrek aan discussie' over de dilemma's die de DNA-mogelijkheden met zich meebrengen. "Het gaat heel snel. Het Openbaar Ministerie kwam al met een proef in ons land die niet door de Tweede Kamer is behandeld. Nu lijkt het nieuwe kabinet al volgende stappen te willen zetten."

Wat De Groot het meest dwarszit - en experts en advocaten zeggen haar dat na - is dat mensen die nooit iets naar de DNA-databanken hebben opgestuurd, toch bij een politieonderzoek in beeld kunnen komen. Dat komt door de zogeheten 2 procents-regel.

Uit berekeningen blijkt namelijk dat in de VS slechts 2 procent van alle burgers van Europese afkomst in een dergelijke databank hoeft te zijn opgenomen, om vervolgens van meer dan 99 procent van alle Amerikaanse burgers van Europese afkomst een verwant te kunnen identificeren. De Groot: "Met andere woorden, als mijn achterneef toestemming heeft gegeven, kan ik in beeld komen bij de overheid als het om strafzaken gaat. Dit roept natuurlijk nogal wat vragen op met het oog op privacy."

Stamboom

Het heeft ermee te maken dat de commerciële DNA-databanken een veel gedetailleerder DNA-profiel opmaken van klanten dan bijvoorbeeld het NFI doet. Ter illustratie: de DNA-databanken kijken naar 700.000 delen van het DNA, het NFI naar 23. Het NFI heeft alleen een match nodig tussen een mens en het spoor van een dader, geen stamboom. Hoe meer gegevens, hoe uitgebreider firma's als Familytree en GEDmatch de stambomen van klanten kunnen opbouwen.

De DNA-bedrijven vragen weliswaar - vaak - de klant expliciet om toestemming om gegevens ook te mogen delen met opsporingsdiensten. Maar: wie leest alle voorwaarden nu werkelijk? En hoe veilig is het dan? Bij een hack van het Amerikaanse 23andMe werden vorig jaar nog de DNA-gegevens van 6,9 miljoen mensen gelekt. Het ging om stambomen, maar ook om gezondheidsinformatie die gebaseerd was op de DNA-analyse van gebruikers. Daar zaten ook Nederlandse klanten tussen.

De Groot: "Maar los daarvan: zelfs als één persoon weloverwogen toestemming geeft, hebben al diens verwanten geen toestemming gegeven. Het is wonderlijk: we willen om goede redenen niet een nationale DNA-databank, maar over de commerciële DNA-datanken is nog maar beperkt discussie. Terwijl mogelijk in de toekomst door de 2 procents-regel eigenlijk een soort achterdeur kan worden gecreëerd, waardoor je met een omweg vrijwel iedereen zou kunnen identificeren."

Opletten geblazen

Het draait dus vooral om 'DNA-thuistesten voor afstamming'. Voor ongeveer 50 euro krijgt u een wattenstaafje - denk aan de coronatests - thuisgestuurd, waarop u wat speeksel of wangslijm aanbrengt. Deze stuurt u weer terug. Het bedrijf vergelijkt dan uw DNA met dat van anderen. Mensen die stammen uit een bepaalde regio in de wereld hebben vergelijkbaar DNA, zo kan worden ontdekt uit welk deel van de wereld uw voorouders kwamen. De kneep zit 'm in de voorwaarden: u kunt met vinkjes aangeven voor welke doeleinden de resultaten kunnen worden gebruikt. Dat kan betekenen dat u, als u niet goed oplet, ook tekent voor het vrijgeven van uw celmateriaal voor opsporingsonderzoeken. De bedrijven zijn bijna uitsluitend in de VS gevestigd. Daar gelden veel minder strikte privacywetten.

Bron: Algemeen Dagblad | 12 Augustus 2024

39

(80 replies, posted in Magistraten)

Mincky wrote:

De piste Sliman past beter in een boek van de Gebroeders Grimm, dan hier op het forum!

Dit voegt niks toe. Als je het zo goed weet, geef dan aan met goede argumenten waarom deze 2 lieden nooit een misdrijf door toegeschreven is aan de Bende van Nijvel heeft kunnen plegen!

40

(135 replies, posted in Wagens)

Voordat de Borains werden opgepakt waren het al gekende criminelen. Als je de feiten van Nijvel bekijkt, dan blinkt dit ook niet uit qua genialiteit. Goed beschouwd zijn ze alleen weg gekomen door uitzonderlijk bruut geweld.