31

(14 replies, posted in Getuigen)

Merovinger wrote:

Hierbij nog een aantal oude bijdragen van legia die in het begin van deze topic dienen te staan.

Op 2010-11-08 18:07

legia wrote:

Waarom stond de beige Taunus op 8 november '85 van 19.30 tot 19.50 op de parking, met drie inzittenden, een vierde kwam de winkel buiten met een kleine aankoop waarna ze vertrokken. De Taunus stond met neus naar de winkel geparkeerd tegen de lage muur die er nu nog is, 4e parkeerplaats.

Op 2010-11-10 18:06

legia wrote:

Beste Dim, ik stond er rechts naast geparkeerd en zat dus op een meter van de passagier.

Op 2010-11-11 17:56

legia wrote:

Boemerang, ik heb daar destijds telefonisch aangifte van gedaan (zal wel één van hun eerste tips geweest zijn die ze binnenkregen) en nooit iets van vernomen. In die tijd hing er in Aalst een sfeertje van "ze komen hier ook wel eens langs bij Delhaize", wij gingen daar dus eigenlijk niet meer op winkelen op vrijdagavond. Die avond gingen we ergens op bezoek en mijn vrouw ging er enkel een fles wijn kopen, zelf bleef ik op de parking in de auto wachten. Heb daar ook nog de rijkswacht gezien met de Renault 4, ze reden traag voorbij, waarschijnlijk omdat ik toen ook met een snelle wagen reed.

De voetsporen van René De Witte kloppen ook. Ik heb ze op zondag ook gezien (als kind speelden we daar vroeger wel eens en ik wist dus ook dat die dreef uitkwam aan het rusthuis). Ben er dus zondag nieuwsgierig eens gaan kijken.

Ook klein toevallig detail is, dat mijn moeder aan het Houten Hand bewuste avond met haar fiets bijna omver gereden werd door een golf met zeer hoge snelheid die een hels lawaai maakte, vermoedelijk bedoelde ze de opgedreven motor.

Als we dit bericht lezen, zien we volgens deze getuigenis dat de rijkswacht op 8 november 1985 rond 19.30 uur de parkeerplaats in de gaten hield.

32

(190 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Bedankt Bossi. Als we dit document lezen, is het moeilijk te geloven in het spoor van  amateurbandieten.

33

(118 replies, posted in 1983)

Wie had die avond geluk? De moordenaars of de politie in de Golf? Volgens mij eerder het laatste.

34

(118 replies, posted in 1983)

Hmm, je moet in deze omstandigheden toch over deze manoeuvre kunnen nadenken. Is deze manoeuvre niet aangeleerd?

35

(118 replies, posted in 1983)

De Mercedes en de Saab stonden niet tegenover elkaar, de Saab was even voor de Mercedes gestopt. En geen van hun schoten raakte hun handlangers of hun auto, wat wijst op een goede synchronisatie.

36

(111 replies, posted in Andere)

Ben wrote:
pyrénéen wrote:

De theorie van puur banditisme verklaart bepaalde dingen niet:

  • Bedreigingen aan het adres van bepaalde getuigen (hoe kunnen we hun identiteit kennen)?

In november 1976 werd een juwelierszaak in Luxemburg stad overvallen door Belgische gangsters. Bij die overval werden twee mensen koelbloedig neergeschoten. Tijdens het proces van één van de daders in 1980 verklaarde één van die slachtoffers het volgende:

(...) B. [het slachtoffer, naam zelf afgekort] kreeg van niemand enige vergoeding voor zijn hulp, die leidde tot de aanhouding van de daders. De jongste tijd worden hij en zijn echtgenote zelfs in het holst van de nacht geplaagd door anonieme telefoontjes. Zijn echtgenote werd er ziek van. Van op de beklaagdenbank biedt Mathonet aan beide slachtoffers zijn verontschuldigingen aan.

Wat moeten we hier concluderen? Werden de slachtoffers lastig gevallen door de daders, grappenmakers, de CIA of waren het verzinsels? Ik weet het niet. Maar mijn punt is vooral dat de zaken die in het Bende-dossier gebeuren niet zo abnormaal zijn dan dat we misschien denken.

Romeyer werd bedreigd op de middag van de schietpartij in Hoeilaart. In jouw voorbeeld komen de bedreigingen jaren later. Is dit naar jouw mening vergelijkbaar?

37

(1,157 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Als Karafilis in 1986 duidelijk heeft aan gegeven dat de wapens in het kanaal waren gegooid, kunnen we ons voorstellen dat de onderzoekers het dossier opnieuw hebben gelezen en de notulen van 1985 zijn tegengekomen, waaruit blijkt dat er geen sprake is geweest van manipulatie.

Het DNA - spoor kan afkomstig zijn van een persoon die de zakken heeft gehanteerd nadat hij deze uit het water had gehaald.

38

(301 replies, posted in Andere Personen)

Als hij erover praat en de deskundige bevestigt het vervolgens, behoren wij dan volgens jou tot de 10% of de 90%?

39

(301 replies, posted in Andere Personen)

Bossi wrote:

Vervolg…

Dossier 10.98.0000.37-18. Pag. 6.955 t/m 6.969, P.V. N° 736/86, vijfde vervolg e.v., O.R. TAS Dendermonde dossier 35.504/85/18:

…/…

“ Door deze verklaring heb ik verschillende mensen in diskrediet gebracht en heb Jean BULTOT onder andere zwaar beschuldigd. Ik weet dat BULTOT nog steeds vrienden heeft in de gevangenissen te Vorst en Sint Gillis. Ik wens het gerecht te zeggen dat het voor mij, nu ik deze verklaring heb afgelegd, zeer gevaarlijk wordt als ik nog ooit eens zou belanden in de gevangenissen te Vorst en Sint Gillis. Ik wil nog aanstippen dat ik mij ter beschikking hou van het gerecht om verschillende punten nog te verduidelijken doch wens er eveneens aan toe te voegen dat ik ook niet alles weet.”

Heropening verklaring op 09.04.1986 om 09.15 uur:

“Om de persoon van BULTOT Jean nog meer te verduidelijken kan ik in alle eerlijkheid zeggen dat hij uit hoofde van zijn functie in de gevangenis te Sint Gilles wel de macht had om personen vervroegd in penitentiair verlof te laten gaan of anderzijds een dossier naar voren te schuiven zodanig een vervroegde invrijheidsstelling kon bekomen worden. De personen die van deze gunsten van BULTOT konden genieten waren door hem zeker gekend aangezien hij ze kon rekruteren aan de hand van de dossiers in zijn bezit. Aan de hand van de belangrijkheid van de verleende gunst door BULTOT…/…”

Zesde vervolg:

“...diende al dan niet betaald te worden. Ik kan zeggen dat 50.000 bfr een vriendenprijsje was om een bepaald dossier naar voren te schuiven. Het is mogelijk dat die begunstigde personen door BULTOT benaderd werden in die zin dat zij na hun vrijlating voor hem bepaalde diensten moesten uitvoeren, doch daar ben ik niet zeker van. Ik veronderstel dat een gedeelte van de gelden die BULTOT zoals hier hoger aangehaald verwierf, door hem ook werden afgestaan aan de kassa van de politieke groepering van uiterst rechts aangezien hij mij toch ook had voorgesteld indien ik diefstallen voor hem wou plegen een gedeelte van die opbrengst ook naar een dergelijke organisatie zou gaan. Ik heb kunnen vaststellen tijdens de kontakten die ik met BULTOT had dat hij zeker tot uiterst rechts behoorde en dat zijn doelstelling was het land te destabiliseren om finaal extreem rechts aan de macht te krijgen. Eens dit voorgaande bereikt zou BULTOT volgens zijn zeggen een belangrijke plaats bekleden in dit nieuwe systeem. BULTOT stak zijn politieke overtuiging niet onder stoelen of banken, hij droeg zelfs in de gevangenis wanneer hij in contact kwam met de gevangenen een insigne van zijn politieke groepering op dat ogenblik was dat ‘Front de la ‘Jeunesse’. Hij liet ook lectuur verspreiden in de gevangenis met de gedachtegang van die politieke groepering. Wat die lectuur betreft kan ik nog zeggen dat het gedrukte boekjes waren, een vorm van tijdschriften, waarin die gedachtegang uiteen werd gezet. Titels kan ik mij niet meer herinneren. Wel weet ik nog dat BULTOT in het bezit was van het gezelschapsspel ‘Monopoly’ van Duitse afkomst en daarop de straten die normaal op een dergelijk spel voorkomen vervangen waren door concentratiekampen en de gevangenis die voorkomt op het gewone spel, op dat Duitse spel vervangen was door de verbrandingsoven. BULTOT heeft mij ook gezegd dat hij verschillende buitenlandse reizen had gedaan ondermeer dat hij verschillende malen naar Frankrijk doch hoofdzakelijk naar Duitsland ging. Ook had hij tweemaal de Verenigde Staten van Amerika bezocht en was hij ondermeer in New York beland waar hij contacten heeft gehad met een politiechef die hij onderricht in bepaalde tactieken die voorkomen bij straatrellen. Of die reizen allen in verband stonden met zijn politieke groepering weet ik niet. Daarover heeft BULTOT mij niet gesproken. BULTOT heeft mij ook gezegd dat indien ik strafbare feiten zou plegen voor hem hij er wel kon voor zorgen bij de gerechtelijke overheid dat dergelijke zaken in de doofpot zouden worden gestopt.

Heropening verhoor om 13.45 uur:

BULTOT Jean heeft mij ook eens gezegd dat indien ik wapens nodig had ik deze bij hem kon kopen. Ik weet dat BULTOT ook wapens verkocht aan personen die gekend waren voor het plegen van criminele feiten. Ik weet niet of BULTOT betrokken is of was in wapentrafiek. Ik weet ook dat BULTOT contacten had met leden van de Staatsveiligheid doch met wie juist weet ik niet. Eind februari 1985 vernam ik dat DE STAERKE Philippe in de gevangenis te Sint Gillis verbleef onder het regime van beperkte vrijheid. Op een zeker ogenblik heb ik Philippe ontmoet in mijn woning Rue… te Anderlecht. Wij waren alleen en DE STAERKE heeft mij toen gevraagd of ik bij iemand kon tussenkomen om hem vroeger vrij te krijgen uit de gevangenis. Ik heb Philippe dan beloofd daarvoor te zorgen zonder hiervoor namen te noemen. Ik heb dan contact opgenomen met BULTOT en BULTOT heeft toen gezegd dat hij daarvoor ging zorgen en dat dit weinig problemen met zich zou meebrengen. In feite heb ik BULTOT gevraagd het dossier van Philippe voor de commissie van gevangenisdirecteurs vroeger te laten voorkomen dan in feite gepland. Eerst was voorzien, als ik mij dat nog goed herinner, dat Philippe voor genoemde commissie zou komen in de loop van de maand juni of juli en op mijn vraag om Philippes dossier vroeger te laten voorkomen, beloofde BULTOT mij dat het dossier van Philippe zou voorkomen in de loop van de maand maart of mei en dat het weinig moeilijkheden zou opleveren om hem dan reeds voorwaardelijk vrij te krijgen. BULTOT vroeg mij voor deze gunst 50.000 bfr, geld dat ik hem heb overhandigd. Dit geld had ik verkregen van de opbrengst in een zaak waar BULTOT ook in betrokken was en die gekend is bij het Parket in Brussel, waar het eerlang zijn beslag zal krijgen. …/…”

“…/… Philippe DE STAERKE zelf was ik al tegengekomen in Doornik, toen wij beiden aldaar in de gevangenis verbleven. Dit situeert zich eind 1982, naar mijn oordeel. Ik heb niet bemiddeld bij BULTOT voor Philippe wat zijn penitentiair verlof betreft. In verband met BULTOT kan ik ook nog zeggen dat hij mij gevraagd heeft of ik hem geen ‘krachtige wagen’ kon leveren voor een prijsje. Op dat ogenblik reed ik met de gestolen BMW 528 i van groene kleur, auto die mij ter beschikking was gesteld van S.D.. Toen ik BULTOT een dergelijke wagen voorstelde ging hij ermee akkoord en ik heb toen D. gevraagd of ik BULTOT de groene BMW 528 i mocht verkopen voor de prijs van 50.000 bfr. D ging ermee akkoord en BULTOT vertelde mij dat hij zou betalen binnen de week, daar hij op het ogenblik dat de wagen werd geleverd niet over dat geld beschikte. BULTOT en ik waren overeengekomen dat indien hij de 50.000 bfr niet op tafel legde voor het einde week hem de wagen terug zou afgenomen worden. Het betrof een wagen die door S.D. was gestolen te Zaventem en die was voorzien van de door hem eveneens gestolen nummerplaten BTR – 115. Ik heb de wagen voorzien van hogergenoemde nummerplaten dan ze komen leveren aan BULTOT en ik heb die wagen zelf in de garage van BULTOT in de gevangenis te Sint Gillis gaan plaatsen. BULTOT had mij ook gezegd dat het geen probleem was om voor andere noodzakelijke formulieren te voorzien. Hij noemde op de ‘grijze kaart’ en de verzekeringspapieren. BULTOT was er zeker van op de hoogte dat de wagen gestolen was. Ik had het hem ten andere gezegd. Ik kan niet zeggen wat het juiste tijdstip betreft van de diefstal maar ik kan u wel zeggen dat BULTOT die wagen één week in zijn bezit heeft gehad in de loop van de maand januari 1985. Wat BULTOT met die wagen gedaan heeft die week kan ik u niet zeggen. Ikzelf ben de wagen bij BULTOT in de gevangenis terug gaan halen daar hij niet betaalde.”

Een chronologisch detail zou interessant kunnen zijn: Leopold Van Esbroeck beschuldigt Jean Bulto in april 1986. In het onlineboek van de Philippe De Staerke wordt echter aangegeven dat de deskundige Guillaume op 22 mei 1986 door rechter Schilcker werd gevraagd om de in het Bois de la Houssière gevonden geschriften waarschijnlijk door de partner van Jean Bultot zijn geschreven.

Als dit inderdaad klopt, heeft Leopold Van Esbroeck het onderzoek richting Jean Bultot gestuurd voordat de deskundige zijn rapport indiende.

40

(1,170 replies, posted in 1983)

Wat naar mijn mening uitzonderlijk is, is om te raden wanneer we het nodig hebben. Ze werden beschoten in Maubeuge en Hoeilaart, maar het moment waarop ze vonden dat ze kogelvrije vesten nodig hadden, was niet Genval, Uccle of Halle, maar Nijvel. En inderdaad, ze hadden nuttig kunnen zijn.