Er is op het forum al wel wat te doen geweest over wanneer precies de oefening aan de parking van een warenhuis in Kraainem heeft plaatsgehad en wat deze oefening precies inhield (zie » Forum). Noch Lammers, noch Barbier, noch Libert hebben hier tot op heden duidelijkheid over verschaft. Wel ik heb eindelijk de datum gevonden waarop - meer dan waarschijnlijk - het voorval gebeurde in Kraainem waarnaar Marcel Barbier en Eric Lammers verwijzen. En nu wordt het wel heel bizar. Dat feit gebeurde nl. op 21 november 1985, dus twee weken na de feiten in Aalst. Zie onderstaand krantenartikel:
Bende van Nijvel te Kraainem?
In de omgeving van de Brusselse randgemeente Kraainem stonden donderdagavond [21 november 1985] politie- en rijkswachtdiensten in rep en roer. Even na 20u was immers een voertuig in volle vaart doorheen een rijkswachtversperring gereden. Alle ingrediënten die naar de moorddadige ‘Bende van Nijvel’ verwijzen, waren aanwezig.
Het voertuig was een donkerkleurige - waarschijnlijk blauwe - Volkswagen Golf GTI, het type waarmee de gangsters steevast hun moorddadige overvallen pleegden. De rijkswachtpatrouille had zich opgesteld in de buurt van een Delhaize-warenhuis.
In het voertuig zaten drie personen, het aantal dat, met uitzondering van de laatste overval, steeds de bende vormde. Rijkswacht en politie zetten onmiddellijk na het voorval een grootscheepse speuractie op het getouw, maar bij het ter perse gaan was het voertuig nog steeds spoorloos.
Bron: Het Laatste Nieuws | 22 november 1985
1. Waarom ik denk dat het om hetzelfde voorval gaat?
Zowel Barbier als Libert als Lammers verwijzen naar een incident/feit nabij een Delhaize/GB-warenhuis in Kraainem. De feiten op 21 november 1985 spelen zich nét in Kraainem af. De Delhaize en de GB liggen daar zeer dicht bij elkaar.
Zowel Barbier als Libert verwijzen naar het feit dat op het dak scherpschutters aanwezig waren. De inzet van scherpschutters op de daken van warenhuizen is pas in voege gegaan op 15 november 1985 (ik kom daar in een aparte topic binnenkort op terug). Het kan dus niet gaan om een oefening in 1982, 1983 of 1984.
Zowel Barbier als Libert verwijzen naar een Golf GTI. Op 21 november 1985 ging het ook om een Golf GTI.
Zowel Barbier als Libert verwijzen naar het feit dat er versperring van de ordediensten stonden opgesteld. Op 21 november 1985 reed de Golf door een versperring.
Zowel Barbier als Libert hebben het over vier mannen in de Golf. Op 21 november 1985 werden minstens drie mannen opgemerkt.
Libert zegt dat de Golf is kunnen ontsnappen. Ook Barbier heeft het over de vluchtroute (of vluchtoefening?) van het commando. Op 21 november 1985 heeft men de Golf niet kunnen tegenhouden noch daarna gevonden.
2. Wat hield de oefening precies in?
Als we de verklaring van Marcel Barbier erbij nemen dan begrijp ik daaruit dat Barbier en Lammers niet in de Golf GTI zaten want Barbier zegt:
Zo hebben Eric en ik eens een oefening bijgewoond in Kraainem. Het was een Delhaize of een GB, ik weet het niet meer zo precies. Er lagen scherpschutters op het dak, plots kwam er een Golf GTI aangestoven met vier man aan boord die meteen rechtsomkeer maakte, maar sommige wegen werden door de rijkswacht bewaakt. Het kwam er voor het commando dus op aan de juiste vluchtroute te kiezen. Ik was voorbestemd om lid te worden van de Bende van Nijvel. Meer zeg ik niet."
Maar wat deden Barbier en Lammers daar dan wel? Moesten ze het warenhuis bewaken? Moesten ze het warenhuis verkennen? Of zaten ze wél in die Golf GTI? Libert heeft eveneens een WNP'er opgemerkt in of aan dat warenhuis. Op hetzelfde moment?
3. Gaat het om dé overvalwagen van Bende uit 1985 gebruikt in Aalst?
Op 27 september 1985 wordt een donkerkleurige VW Golf GTI in Brussel gestolen. Deze Golf is tot op heden niet teruggevonden.
(...) Dan nemen de gangsters de vlucht met een donkerblauwe Golf GTI. De wagen zou vrijdagmorgen [27 september] te Brussel gestolen zijn. De nummerplaat zou de letters 'FPF' dragen en het eerste cijfer zou een '8' zijn.
Bron: De Antwerpse Morgen | Maandag 30 september 1985
In het opsporingsdocument van het CBO van 3 oktober 1985 nr. CBO/7132-A/M/7 over de feiten in Eigenbrakel en Overijse wordt eveneens verwezen naar een donkere (blauwe?) Golf GTI:
Daar tot op heden het gebruikte voertuig nog niet teruggevonden is, moet voornamelijk gelet worden op de voertuigen merk Golf GTI van donkere kleur (blauw?) met een nummerplaat beginnende met FPF. Tevens moet zeker aandacht besteed worden aan de in het voertuig aanwezige personen (een grote persoon - minimum 1m90). Gezien de vroegere feiten van Waals-Brabant zouden volgende gecopieerde nummerplaten kunnen gebruikt worden: FPF178 – FPF297 – FPF626 – FPF653 – FPF664 – FPF834 – FPF825 – FPF972
NB: De echte eigenaars hebben niets met deze zaak te maken.
De op 11 november 1985 uitgebrande driedeurs Golf GTI in het bos van La Houssière is alvast niet de gezochte donkerblauwe Golf GTI waar hierboven naar wordt verwezen en zou ook niet de overvalwagen geweest zijn van de Bende in Aalst. Dat betekent dus dat die gezochte donkerkleurige (donkerblauwe) Golf GTI nà 11 november 1985 nog zou kunnen rondgereden hebben.
De Golf GTI die op 21 november 1985 door de versperring is gereden in Kraainem is een eveneens een donkerblauwe Golf GTI.
4. Waarom is de datum van dat voorval nu bizar?
Wel het voorval gebeurde op 21 november 1985. Als het om hetzelfde voorval gaat als deze waarnaar Lammers en Barbier verwijzen, dan is dat zeer vreemd want op dat ogenblik zaten zowel Barbier als Lammers in de cel!
Zie de nl. het antwoord van Eric Lammers op de vraag wanneer hij precies in de gevangenis heeft gezeten tussen 1983 en 1988:
Question: Pourriez-vous nous préciser les dates de vos détentions en prison de 1983 à 1988?
Réponse: Du 04/10/1983 au 27/06/1984 puis du 24/04/1985 à février 1988. Mais je suis sorti 7 fois entre fin 87 et début 88.
Zie ook de lapsus van Eric Lammers in de reportage met de RTBF » Forum
En Marcel Barbier zat toen eveneens in de gevangenis van Sint-Gillis (de gevangenis van Jean Bultot) » Forum.
5. Conclusie
Ofwel spreken Libert, Barbier en Lammers de waarheid en gaat het om hetzelfde voorval als deze van 21 november 1985. Dan is hiermee bewezen dat Lammers en Barbier effectief tijdens hun gevangenschap uit hun cel zijn gehaald geweest om feiten te plegen/te observeren/bij te staan. Als deze conclusie de juiste is dan is, gelet op hetzelfde voertuig, de kans ook zeer groot dat Barbier en Lammers effectief betrokken zijn bij de echte bendefeiten van 1985.
Ofwel spreken Libert, Barbier en Lammers de waarheid maar gaat het om een ander voorval dan deze van 21 november 1985.
Ofwel ratelen Libert, Barbier en Lammers er maar op los en verzinnen ze bepaalde feiten om zich en de WNP interessant(er) te maken dan ze in feite zijn. En hebben ze zich voor hun verzinsels gebaseerd op informatie uit de pers en op elkaars verklaringen.
Ik ben nooit een voorstander/believer geweest van complottheorieën maar hier is er toch wel iets vreemd mee aan de gang.
Graag jullie reacties.