You are not logged in. Please login or register.
Active topics Unanswered topics
Contact
Heeft u een vraag of informatie over de Bende van Nijvel? Contacteer ons via »
info@bendevannijvel.com
Search options (Page 41 of 46)
Ben wrote:Van de website van de onderzoekers (of uit het verslag van de Eerste Bendecommissie):
De taxi zal in de nacht van 8 op 9 januari 1983 op verschillende [drie, volgens het verslag van de Eerste Bendecommissie] plaatsen gezien worden in Bergen vooraleer deze geparkeerd wordt in rue Terre du Prince te Bergen.
Is het niet nogal raar dat je blijft rondrijden met een auto waarin een lijk ligt?
De onderzoekers zijn veel te karig met informatie en in het kader van een opsporingsbericht is dat contraproductief. Het is zoals met die Bende-auto in Namen: in welke omstandigheden (waar juist, door wie gezien, hoe gezien...) is de Golf van Van Camp daar drie keer gezien? Dat is even belangrijke info als de naam van de straten. Idem voor dit bericht over de taxi in Bergen op de officiële speurderssite. Hoe en waar en wanneer juist is die taxi gezien?
Het zou kunnen, Ben, dat hij drie keer is gezien vanaf de afrit van de autostrade tot de plaats waar hij geparkeerd staat. Maw: hij heeft misschien de meest korte route genomen en is op die route drie keer gezien. Dat is dan niet "blijven rondrijden".
Maar ik weet het dus ook niet; het geheim van het onderzoek moet of het onderzoek dienen, of onschuldige verdachten beschermen. Andere info zou moeten worden vrijgegeven; het lijkt wel of de speurders een kinderspelletje spelen: Galgje, Raad Maar.
De bank Copine waar Leon Finné werkte en eigendom was van onder andere Renaat Blijweert werd na haar faillissement in 1982 omgedoopt tot Sonages (Société Namuroise de Gestion). De basislocatie van de bank was Namen. De groep Copine bezat ook reisbureaus. Tot op vandaag is er in Namen, aan het station, nog steeds een reisbureau Copine.
Het verband is niet onrechtstreeks: tijdens het onderzoek naar de praktijken van Cidep (De Baets) doken documenten op waaruit bleek dat Bongiorno mede financierde.
De koppelbazen uit de bouwsector werkten voor de grote bouwfirma’s, waren klant bij dezelfde financiële instellingen (CCF en nevenfirma’s) en sponsorden beiden de organisaties NV PDG en NV CIDEP van de extreemrechtse Baron de Bonvoisin.
Tot de vriendenkring van Cams behoort ondermeer de industrieel Alfred Vlassenroot, eveneens een selfmademan waarmee Cams trouwens zaken doet. De heren zien elkaar regelmatig en zitten wel eens samen aan dezelfde tafel in het restaurant Le Vieux Berchem. De moord op Cams en het vertrek van Antonella maakt een bruusk einde aan deze zaken- en vriendschapsrelatie. Iets meer dan twee jaar later, op 17 januari 1986, wordt ook Vlassenroot in Ukkel vermoord aangetroffen in zijn Mercedes.
Advocaat Martial Lancaster was een vriend en vennoot van advocaat Jean-Paul Dumont. Ze waren beide samen, alsook advocaat de Quévy, advocaat van Haemers. Carmelo Bongiorno's advocaat was Dumont samen met Lancaster. In de moordzaak van Bonlez waarvoor Farkas werd veroordeeld was de Quévy advocaat van medebeschuldigde Schneberger. Lancaster en advocaat Jean-Louis Sorel waren advocaat van medebeschuldigde Marcel Cambier. En Farkas was een vriend van Bongiorno. Bongiorno was sponsor van de Bonvoisin. Advocaat van de Bonvoisin was Jean Paul Dumont.
Lancaster was advocaat van Bouhouche en Beijer op het proces van de moord op Mendez. Via advocaat Dumont en consorten is er een link met Haemers en vandaar met Darville. Er moet rekening mee gehouden worden dat topadvocaten voor cliënten werken die elkaar niet noodzakelijk kennen maar er hangt hier toch veel aan elkaar.
Dank voor de uitleg. Als Farkas en Bongiorno elkaar kennen, eventueel samenwerken, is dat interessant om weten. Bongiorno werkte als koppelbaas voor de grote bouwfirma's Blaton, De Pauw, Amelinckx. Vandaar linken naar bank Copine. Linken met slachtoffers Van Camp, Finné, Fourez-Dewit, e.a.
DeadLetterBox wrote:Tja, even goed werd het voertuig door iemand gebruikt die buiten de bende stond. Misschien wel met opzet om valse sporen te leggen.
Dat kan niet. De Bende had het gestolen in Aux Trois Canards op 2 oktober en pleegt er een overval mee in Beersel op 7 oktober. Op 6, 7 en 8 oktober is het voertuig in Namen. Als ze het uitleent aan iemand die er mee naar Namen rijdt dan is die persoon mee betrokken bij de Bende.
Het leggen van valse sporen zou wel kunnen, door de Bende zelf dan. Bv. vrijwillig voor camera's gaan parkeren of zoiets. Vandaar mijn vraag: hoe komt de politie aan info over die auto, tot drie keer toe, terwijl de Bende voor de rest, voor alle andere overvallen, zelden gespot werd. In de lange carrière van de Bende is er maar een opsporingsbericht dat zo duidelijk is: de Golf van Van Camp stond drie dagen lang op drie verschillende plaatsen in Namen (en dezelfde Golf werd ook gezien in Landelies en Lobbes). Met de zeer herkenbare sticker "I Love Australia" er op. Het lijkt wel of de Bende in die periode wou gezien worden. Maar waarom?
Interessante info. Maar niet geheel duidelijk. Advocaat Sorel zou administrateur van de camping geweest zijn en advocaat van Istvan Farkas? In welke zaak werd Bongiorno verdedigd door Leclercq en de Quévy en wat heeft dat met die camping te maken? En wie is J. Houdy? En heeft de gevonden link met Darville iets te maken met de rest van de in uw bijdrage genoemde personen?
De Golf GTI die werd gestolen in Ohain is verschillende keren gezien in en rond Namen. Op 6/10/1983 op de Renault-parking aan de Rue de Fer, op vrijdag 7 oktober 1983 op de Rue de l’étoile in Jambes en op zaterdag 8 oktober 1983 op de Avenue Materne in Jambes. De Golf was op dat moment al zwart gekleurd.
Dit blijkt uit een officieel opsporingsbericht. Zie » Onderzoek
Maar hoe weten de speurders dat die Golf in Namen was op die drie verschillende dagen in drie verschillende straten in oktober 1983. Camera's? Getuigen?
Woonde een bendelid in Namen? Verbleven ze drie dagen op hotel in Namen? Reden ze drie dagen na elkaar van Brussel naar Namen (en waarom?).
Posts found: 401 to 410 of 452