441

(12 replies, posted in Organisaties)

Ha, EIM... Die child abuse-ring en zo, lijkt me er zwaar over maar wel zéér interessant als organisatie.

Het "European Institute of Management" (EIM) werd opgericht in 1980 en kan aanzien worden als een opvolger van het PIO. Het was eigendom van Michel Relecom, grote man bij Unibra, vertrouweling van Mobutu en lid van de Cercle des Nations. EIM had haar zetel aan de Kunstlaan, recht tegenover de Amerikaanse ambassade. Kolonel René Mayerus (SDRA) was beheerder-directeur (sinds 31 maart 1981) en de Douglas Mac Arthur II junior werd voorzitter (sinds 7 augustus 1981).

Deze laatste was de ex-ambassadeur van de Verenigde Staten en tevens BBL-beheerder. Het kaderpersoneel van EIM bestond vooral uit gepensioneerde officieren. Ook Marie Thérèze Legon, de rechterhand van Jean Bougerol, werkte voor EIM als secretaris-generaal (maart 1980) en veiligheidsadviseur (juni 1981). EIM had immers een veiligheidsattest gekregen van de sectie "industriële veiligheid" van de SGR en voegde op 31 maart 1981 "privé-bewaking" en "antiterrorisme" toe aan haar handelsactiviteiten. EIM onderhield op deze manier contacten met de VS-ambassade om bewakingscontracten voor wapendepots in België vast te leggen, en stond in voor de bewaking van diplomatieke conferenties aan het Egmontpaleis en Hertoginnedal.

Opvallend is dat ook WNP'er Marcel Barbier er een tijdje heeft gewerkt als wachter voor EIM, ondermeer om de joodse synagoge in de Regentschapstraat te bewaken. EIM hield zich behalve veiligheid ook bezig met het verzamelen van inlichtingen. Mayerus zou in zijn EIM-periode zijn kennissen Madani Bouhouche en Robert Beijer met het Amerikaanse inlichtingenbedrijf Intertel in contact gebracht hebben.

Ook had hij kolonel De Buyst gerust gesteld toen deze informatie over WNP vroeg omdat zijn poulain Jandrain tot die organisatie wou toetreden; Mayerus omschreef toen WNP als "veilig, goed en in het belang van de Staat". Na het overlijden van Mayerus op 16 februari 1985 nam Douglas MacArthur II ontslag als EIM-beheerder (vanaf 9 mei 1985?), hoewel zijn mandaat nog tot de algemene vergadering van 1987 liep. Vermoedelijk kan 1985 dus gezien worden als het einde van de actieve betrokkenheid van EIM bij de loden jaren.

442

(79 replies, posted in Gladio - Staatsveiligheid)

Ja, maar waren dat redenen genoeg om VdB "te pakken" via zo'n vergaande operaties vanuit de Staatsveiligheid (incl. zijn CEPIC en de baron)? Je zou denken dat zoveel nastiness toch wel diepere gronden had. En in welke mate was Raes zelf initiatiefnemer of gewoon een speelbal van andere krachten? De Congo-piste is bvb. niet oninteressant.

443

(67 replies, posted in Westland New Post)

Juist, maar in dit geval (Bikba) betreft het wel degelijk Menassa. Neemt niet weg dat Attala ook belangrijk is. Iemand heeft hier de namen door elkaar gehaald. De ondervrager of ondervraagde?

444

(32 replies, posted in Westland New Post)

Claude en Luc zij GEEN broers (wat ook in Ubu moge staan).

445

(10 replies, posted in Organisaties)

En de grote vraag is, waren (zijn?) ze echt zo maf om postmoderne kruisvaarders en graalridders à la Libert en Jouret (en Breivik?) op queeste te sturen?

446

(4 replies, posted in Speurders)

Vermoedelijk deze snorremans, bevriend met o.a. BOB'er Patrick de Baets (X1, u weet wel...) » Facebook

447

(2 replies, posted in Organisaties)

Hoe aandoenlijk, de Orde van Malta heeft zich als Koude Oorlog-souvenir een stuk van de Muur toegeëigend? Om zich van tijd tot tijd nog eens op de borst te kloppen om hun overwinning op het communisme te vieren. Dat die ondermeer moest passeren via de schandelijke intereventies in Afghanistan, daar heeft men het niet meer over, behalve dan dat we de fall out elke dag in het gezicht staren (Al Qaida, Al Nusra, IS, ...).

Een groep anonieme studenten heeft de populaire John Lennon-graffitimuur in Praag, een symbool van westerse cultuur onder een voormalige communistisch regime, overschilderd.Waar tot gisteren kleurrijke graffiti en vredestekens prijkten, stond dinsdag nog enkel in grote letters ‘Wall is over’. Een groep van anonieme studenten liet weten dat ze de muur op de 25ste verjaardag van de Fluwelen Revolutie wit heeft geschilderd als teken van herdenking en om plaats te maken voor nieuwe berichten van de huidige generatie.

Niet iedereen vindt de actie geslaagd. Een woordvoerster van de wijk toonde zich geschokt en veroordeelde het ‘omgekeerde vandalisme’. De eigenaar van de muur, de Orde van Malta, schakelde de politie in. Voor de val van het regime in 1989 was de protestgraffiti op de muur een doorn in het oog van de communistische autoriteiten die de muur geregeld met groene of grijze verf overschilderden. Ook voor de dood van John Lennon in 1980 stond de muur al vol met anticommunistische slogans, liefdesberichten en hippieschilderingen.

Na de revolutie groeide de muur uit tot een symbool voor het einde van het communisme. Toeristen namen foto’s en voegden vaak eigen berichten toe. Intussen hebben voorbijgangers al nieuwe berichten geschreven op de overschilderde muur.

Bron » De Standaard

448

(17 replies, posted in Andere Personen)

Zaïre. Heel erg vaak Zaïre in deze dossiers, valt me op.

449

(17 replies, posted in Andere Personen)

Ja, maar ik denk dat dit slechts een homoniem is. Deze man lijkt in Frankrijk te wonen, heeft geen duidelijk verband met België of met personen uit de dossiers, en er is verder niets verdachts op te merken (behalve dat hij fan is van "black ops" roll).

450

(17 replies, posted in Andere Personen)

Een tweede garage waarvan het criminele milieu gebruikte maakte, werd gehuurd door de firma Beau-Site Louise. Beheerder van deze firma was André Dehaut, geen onbekende in het Bende-dossier, aangezien hij de garagehouder was waar de Mazda werd gestolen die werd gebruikt voor de aanslag op rijkswachtmajoor Vernaillen. Uit gegevens waarover het gerecht beschikt zou blijken dat André Dehaut financiële steun kreeg van Hilaire Beelen – bekend van de Kirschen-zaak – en René Meulemans, een ex-kaderlid van de Banque Copine.

En wat is er eigenlijk van 'em geworden? Leeft de man nog?