"Het weekblad Moustique pakte uit met het rapport van het NICC en verbond daar de conclusie aan dat het onderzoek naar de Bende van Nijvel gemanipuleerd werd. Volgens de procureur des Konings is dat voorbarig. Nee, deze boodschap bevat geen nieuws en het is zeker niet bewezen dat 82/83 en 85 niets met elkaar te maken zouden hebben.
Iemand dat rapport?
Maar het beste is: het maakt allemaal niet veel uit, behalve voor dat veronderstelde DNA-spoor: al die ballistische verbanden waren gekend, men wist welke wapens werden gebruikt etc. Zelfs al wordt die 'vondst' volledig buitengegooid, de rest blijft bestaan.
Ge vergist u schromelijk Xeno. Het maakte zeer veel uit. Want in Charleroi stelde men dat op wetenschappelijke manier bewezen was dat men in Dendermonde de zaak manipuleerde. Dus, exit alle onderzoeken Dendermonde. En het zou mij zelfs niet verbazen dat dit de bedoeling was. Eerst het onderzoek uit Dendermonde weg halen om daarna alle onderzoeken uit Dendermonde nietig te kunnen verklaren
(Toch nog even meegeven dat men sinds 2010 precies kan bepalen hoe oud een bloedvlek is.)
"We weten dat bloedvlekken verkleuren. Na verloop van tijd verandert de voor bloed karakteristieke rode kleur naar roodbruin, tot zelfs groen, bruin of zwart. Tot nu was het niet mogelijk aan de hand van de verkleuring van het bloed de ouderdom van de bloedvlek gevoelig en nauwkeurig te meten. Met een speciale zogenoemde ‘spectral imaging-techniek‘ die recentelijk op het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam is ontwikkeld, kan de kleur van het bloed in de vlek nauwkeurig worden gemeten.
Deze spectroscopische meting vormt de basis van de techniek om bloedvlekken op niet-destructieve wijze te dateren. Met niet-destructief bedoel ik dat er om de meting uit te voeren geen sporenmateriaal wordt verbruikt. De methode moet zich in de forensische praktijk nog bewijzen. De verwachtingen zijn evenwel hooggespannen, niet in de laatste plaats omdat de techniek niet alleen binnen het laboratorium maar ook op de plaats delict is toe te passen. Dit is een mooi voorbeeld van ‘Bringing science to the scene‘ en zal zich ontwikkelen tot een tool om de onderzoekers van de plaats delict te ondersteunen bij het zoeken naar en het
selecteren van mogelijk delictgerelateerde (...)