471

(12 replies, posted in Hypotheses)

1985: Geld maakt de overvallers gelukkig

Op het forum wordt vaak gesteld dat de moorden een daad van terrorisme waren. De doden waren op voorhand bedoeld om politieke redenen. Geld als motief speelt volgens veel forumleden geen rol. Ik denk dat je dat niet staalhard kunt stellen. Geld speelde misschien toch een rol, al was het misschien niet de hoofdrol. Reden? In Eigenbrakel maken ze maar 200.000 frank buit, en meteen daarop rijden ze naar Overijse om daar drie miljoen frank te incasseren. Net als ze een minder succesvolle overval gepleegd hebben, zetten ze dus door. En dat er nu geen slimmerik gaat beweren dat ze in Eigenbrakel met opzet maar 200.000 frank stalen om zogezegd een motief te hebben nog in Overijse te gaan overvallen. wink

Bovendien gaat het in crescendo. In Eigenbrakel schieten ze 'maar' drie mensen neer, maar telkens mensen die in zekere zin als 'weerspannig' gezien worden (of in de weg lopen). Als ik het nalees, komt het bij mij over alsof ze hypernerveus en lichtgeraakt waren, maar eigenlijk nog altijd een beetje een zwaar uit de hand gelopen overval. Hun gijzelaar in Eigenbrakel brengt het er bijvoorbeeld nog levend van af (<=> in Aalst knallen ze op de parking al een heel gezin neer). Maar de buit is klein en dus (?) rijden ze naar Overijse. Misschien pissed omdat ze zoveel moeite moeten doen om geld binnen te rijven knallen ze hun frustraties weg. Met enig succes, in zekere zin: de buit bedraagt enkele miljoenen, maar natuurlijk vallen er meer doden: vijf.

Als je in de gangsterpiste gelooft, zou je kunnen vermoeden dat Overijse een klik maakte: knal er op los, jaag iedereen goed wat angst aan, niet te zacht, laat zien dat er met ons niet te spotten valt - garantie op meer buit. Maar Aalst leverde ook niet zoveel op, minder dan Overijse. En de zoektocht naar de daders werd zeer intensief. In deze piste besefte de Bende het contraproductieve van hun aanpak, dumpten ze hun wapens en pakten ze de zaken vanaf dan anders aan.

Er wordt vaak gesteld dat daders niet kunnen stoppen en doorgaan tot ze gepakt worden. Dat is vermoedelijk vaak zo. Maar je mag ook niet vergeten dat - als je de veronderstelling aanneemt dat het ordinaire op geld belust gangsters waren - de Bende objectief gezien eigenlijk heel wat redenen om haar aanpak te wijzigen (te weinig opbrengst voor te veel risico). En dat het misschien een weloverwogen, logische beslissing was.

472

(10 replies, posted in Onderzoekspistes)

Verdorie, je hebt gelijk. Ik baseerde me op de lijst van Guy Bouten's boek. Daarin vermeldt hij 13 september als datum; ik zie dat op de website inderdaad augustus staat. Vergist Bouten zich?

In dat geval is dit spoor al wat minder interessant.

473

(215 replies, posted in 1983)

Ben wrote:

In Aalst schieten ze zonder pardon acht mensen neer, hier hebben ze zelfs moeite om de sleutels van een wagen te bemachtigen. Als het dezelfde daders waren, zouden ze dan niet meer geweld hebben gebruikt om alsnog de sleutels van die Porsche te bemachtigen?

Toch gek: in Eigenbrakel hebben bedienden aan de Bende ook gezegd dat ze de sleutel van de kluis niet hadden - en dat konden ze nadien navertellen. Blijkbaar waren ze dus wel vatbaar voor bepaalde argumenten; je kan veronderstellen dat dat bij die Porsche ook zo was.

In zekere zin "raar" dat ze in Eigenbrakel overigens die mensen niet neergeschoten hebben, toen ze te horen kregen dat ze geen geld uit de kluis konden krijgen.

474

(10 replies, posted in Onderzoekspistes)

Nog een patroon: ze waren nooit actief in de zomer (juli, augustus). Gek, want in september zetten ze er altijd de beuk in:

Statistisch gezien is het gek dat die twee maanden (juli, augustus) er telkens tussenuit vallen. Terwijl veel mensen net in de zomer verlof hebben. Je zou denken dat als ze een normale job hadden, ze in de zomer net tijd zouden hebben om overvallen te plegen. Zaten ze in de zomer in het buitenland?

Of waren het werkmensen die hun vakanties allemaal wat ergens in de zomer planden (zo zijn mannen wink) en was er door de overlappingen een "zomerstop"? (Altijd wel iemand in verlof.) Ik stel het me zo'n beetje voor... begin september iedereen terug in het land, de batterijen opgeladen en hups, wie is er in voor een paar spannende acties?

Voor wie er aan mocht twijfelen: dit kan regelrecht wijzen richting een Bouhouche (werkzaam als polies?) of een extreem-rechtse richting. Het kan daarentegen een aanwijzing zijn tegen "overvallers omwille van het geld". Die hebben immers ook in de zomer geld nodig!

Ik denk niet dat de lijn zwart wit te trekken valt. Het Bende-onderzoek is in de jaren tachtig door amateurisme sterk bemoeilijkt, maar de politieke wil om alsnog en ondanks alle problemen een oplossing te vinden, is er wel. Anders zouden ze hier echt geen extra speurders op zetten. Maar zes, hoor ik dan mopperen, maar 't gaat om een verdubbeling.

In Nederland zouden ze het vermoedelijk beter aanpakken, maar daar is dan ook alles beter, als u mij mijn lichte ironie vergeeft. wink Niet vergeten dat veel politieke energie in België in de strijd Walen-Vlamingen verloren ging en gaat.  Als onze politieke leiding al die tijd die ze in staatshervormingen gestoken hebben, hadden gebruikt om ruimtelijke ordening, verkeer, justitie, ... recht te zetten, waren wij een evenknie van Holland geweest.

476

(934 replies, posted in Bende Bouhouche-Beijer)

Ja, maar naar verluid had Weykamp (figuurlijk) de boel al gestofzuigd voor de speurders binnenstapten. wink

Voor een keer niet met je eens, noordeling. wink Als de zaak opgegeven was, zouden ze er geen extra speurders op zetten, want aan de bomen groeien die nu ook weer niet! Zelfs nog meer: leve Vos! Hij doet wat hij kan om in de schijnwerpers te komen, niet in de eerste plaats omdat hij mediageil is, maar wel omdat hij zonder meer getuigen de zaak nooit kan oplossen.

Na vijfentwintig jaar staat of valt alles met hoe "warm" Vos de zaak kan houden. Het hangt van zijn en alleen zijn initiatief af hoeveel media-aandacht hij zal krijgen. Vos is wat dat betreft echt niet slecht bezig - petje af - als hij na 25 jaar gedaan krijgt dat hij zes extra speurders krijgt. Dit is zeer goed nieuws.

478

(127 replies, posted in Robotfoto's)

Neen, maar van wanneer dateert die foto? Ook jammer dat die robotfoto ook wat op Kapllan trekt en op nog enkele andere kandidaten.

479

(20 replies, posted in Andere Personen)

Lijkt me idd dat er nog extra gegevens en indicaties nodig zijn als je deze piste wilt volgen. Half België lijkt wel op een van die robotfoto's.

480

(146 replies, posted in 1983)

Ben wrote:

Uit de autopsie blijkt dat drie kogels binnendrongen in het hoofd en boven de nek. (...) Maar een tweede autopsie, uitgevoerd in Bergen, preciseert dat het slachtoffer door een vierde schot onder het linkeroor getroffen werd.

Ben wrote:

De schoten zijn afgevuurd door iemand die achter de chauffeur moet hebben gezeten.

Ok, ik ging er op basis van deze teksten van uit dat Angelou na zijn pak slaag nog eventjes moest rondrijden voor hij geëxecuteerd werd. Het is natuurlijk logischer dat hij buiten de auto doodgeschoten werd. Kan je normaal gezien zien aan de kogels. Als die in het dashboard steken zat hij in zijn auto, anders werd hij buiten de auto doodgeschoten (of staken ze nog in zijn lichaam?). Eigenlijk is het stukken logischer dat hij buiten de auto doodgeschoten werd. Wie gaat er immers in een auto iemand executeren wanneer hij daarna nog met die auto moet rijden naar Mons? Er steken kogels in uw bedieningsinstrumenten (risico dat ze niet meer werken?), er is risico op bloed aan uw bestuurderszetel (risico op vuile kleren, oncomfortabel, wat als men u ziet, ...) en als ze u tegenhouden, is er risico dat je aandacht trekt.

Het lijkt me zoals jullie stellen niet onmogelijk dat ze Angelou vermoordden omwille van een heroïnezaak en gewoon zijn geld pikten om het als ordinaire roofmoord te laten uitschijnen tegenover politie (onder het motto van "we willen nu ook weer niet dat die zich gaan moeien"). Maar zoals noordeling zegt: de drugslink is eigenlijk niet bewezen.

Ben wrote:

De modderspatten die teruggevonden werden op de broek van het slachtoffer, doen vermoeden dat zijn lichaam over een krijtachtige grond werd versleept.

Kalk of krijt. Ik heb eens op de bodemkaarten van GIS gekeken en in de Brusselse rand is blijkbaar geen krijtgrond te vinden. Misschien wel in Brussel zelf of in Wallonië, de kaarten zijn alleen van Vlaanderen. De andere mogelijkheid is dat het krijt op de site er op artificiële wijze gelegd is. Kent iemand dergelijke sites of redenen waarom zoiets gebeurt?