1985: Geld maakt de overvallers gelukkig
Op het forum wordt vaak gesteld dat de moorden een daad van terrorisme waren. De doden waren op voorhand bedoeld om politieke redenen. Geld als motief speelt volgens veel forumleden geen rol. Ik denk dat je dat niet staalhard kunt stellen. Geld speelde misschien toch een rol, al was het misschien niet de hoofdrol. Reden? In Eigenbrakel maken ze maar 200.000 frank buit, en meteen daarop rijden ze naar Overijse om daar drie miljoen frank te incasseren. Net als ze een minder succesvolle overval gepleegd hebben, zetten ze dus door. En dat er nu geen slimmerik gaat beweren dat ze in Eigenbrakel met opzet maar 200.000 frank stalen om zogezegd een motief te hebben nog in Overijse te gaan overvallen.
Bovendien gaat het in crescendo. In Eigenbrakel schieten ze 'maar' drie mensen neer, maar telkens mensen die in zekere zin als 'weerspannig' gezien worden (of in de weg lopen). Als ik het nalees, komt het bij mij over alsof ze hypernerveus en lichtgeraakt waren, maar eigenlijk nog altijd een beetje een zwaar uit de hand gelopen overval. Hun gijzelaar in Eigenbrakel brengt het er bijvoorbeeld nog levend van af (<=> in Aalst knallen ze op de parking al een heel gezin neer). Maar de buit is klein en dus (?) rijden ze naar Overijse. Misschien pissed omdat ze zoveel moeite moeten doen om geld binnen te rijven knallen ze hun frustraties weg. Met enig succes, in zekere zin: de buit bedraagt enkele miljoenen, maar natuurlijk vallen er meer doden: vijf.
Als je in de gangsterpiste gelooft, zou je kunnen vermoeden dat Overijse een klik maakte: knal er op los, jaag iedereen goed wat angst aan, niet te zacht, laat zien dat er met ons niet te spotten valt - garantie op meer buit. Maar Aalst leverde ook niet zoveel op, minder dan Overijse. En de zoektocht naar de daders werd zeer intensief. In deze piste besefte de Bende het contraproductieve van hun aanpak, dumpten ze hun wapens en pakten ze de zaken vanaf dan anders aan.
Er wordt vaak gesteld dat daders niet kunnen stoppen en doorgaan tot ze gepakt worden. Dat is vermoedelijk vaak zo. Maar je mag ook niet vergeten dat - als je de veronderstelling aanneemt dat het ordinaire op geld belust gangsters waren - de Bende objectief gezien eigenlijk heel wat redenen om haar aanpak te wijzigen (te weinig opbrengst voor te veel risico). En dat het misschien een weloverwogen, logische beslissing was.