Mag een procureur uit de biecht klappen?

Vaams minister van Jeugd Sven Gatz (Open VLD) heeft justitieminister Koen Geens (CD&V) gevraagd een regeling te voorzien zodat er maatregelen kunnen worden genomen tegen leiders of begeleiders van jeugdorganisaties die betrokken zijn in een gerechtelijk onderzoek over zedenfeiten. Voor scholen bestaat een gelijkaardige regeling.

Op die manier kunnen al tijdens het vooronderzoek maatregelen worden genomen om de slachtoffers te beschermen. Dergelijke regeling was moeilijk omdat het geheim van het vooronderzoek in principe botst met het melden van betrokkenheid. Daarvoor werd nu een regeling uitgewerkt: de parketten moeten oordelen of het onderzoek al dan niet in gevaar komt door de melding.

Oud zeer

De geheimhouding van een gerechtelijk onderzoek is een oud zeer. Het plaatst verschillende belangen tegenover elkaar. Enerzijds is er de bescherming van wie betrokken partij is en het belang van de voortgang van het onderzoek, anderzijds is er het belang van de gehele gemeenschap om te weten wat er met een onderzoek gebeurt: “justice must seen to be done”.

In het eerste geval gaat het vooral om de verdachten en de slachtoffers waarvan tijdens een lopend onderzoek nog niet met zekerheid geweten is wat hun betrokkenheid is. Mogelijk gaat het om mensen die er niets mee te maken hebben.

In het tweede geval gaat het vooral om langdurige onderzoeken die soms vele jaren aanslepen zonder dat de maatschappij weet wat er in het dossier staat, waarover het gaat en op welke wijze het onderzoek wordt gevoerd.

Tot wat het tweede geval kan leiden, wordt geïllustreerd door het onderzoek naar de overvallen van de Bende van Nijvel: ondanks twee parlementaire onderzoeken, herhaalde opstoten bij mogelijke nieuwe pistes en evenveel vergaderingen met de slachtoffers en de nabestaanden weet niemand precies wat er in het dossier zit en wat het motief van deze overvallen was.

Toezicht

De geheimhouding van het gerechtelijk onderzoek wordt echter een echt probleem wanneer er vragen komen over de wijze waarop het wordt gevoerd. Daarom kwamen er over het bendeonderzoek twee parlementaire onderzoeken. Maar ook ten overstaan van deze onderzoeken bleef de geheimhouding van het gerechtelijk onderzoek gehandhaafd zodat ook de parlementairen er niet in slaagden de “disfuncties” te doorgronden.

Pogingen om op een andere wijze enig daadwerkelijk toezicht op het gerecht te vinden, zoals de oprichting van een comité J, stootten op het principe dat enkel de procureur des Konings kan beslissen om de geheimhouding te doorbreken: enkel hij kan mededelingen doen wanneer het openbaar belang het vereist.

Feit is dat er nog steeds geen mogelijkheid is om er een daadwerkelijk extern toezicht uit te oefenen, ook al werd voldoende aangetoond dat zo’n toezicht noodzakelijk is en dat, wanneer het niet gebeurt, de geloofwaardigheid van justitie ernstig wordt aangetast.

(...)

Lees meer » www.apache.be | Walter De Smedt | 3 juli 2018

472

(57 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Het wetsontwerp werd vandaag definitief goedgekeurd. De vraag blijft wat de exacte voorwaarden zijn om in aanmerking te komen als spijtoptant. Kan bijvoorbeeld iemand die ook de trekker overgehaald heeft en iemand vermoord heeft, in aanmerking komen voor de nieuwe regeling of is dat uitgesloten?

Binnenkort minder lange straf mogelijk voor spijtoptanten die cruciale informatie delen

De Kamercommissie Justitie heeft vandaag het wetsontwerp goedgekeurd dat een wettelijke regeling vastlegt voor het toekennen van strafvermindering in ruil voor cruciale informatie. De meerderheid en sp.a stemden voor, de rest van de oppositie onthield zich.
In ruil voor strafvermindering, modaliteiten in de strafuitvoering of een aangepast regime in de gevangenis kan de spijtoptant belangrijke informatie prijsgeven over gepleegde misdrijven. Bijvoorbeeld kunnen ze mededaders of medeplichtigen identificeren. Zo wil minister van Justitie Koen Geens (CD&V) het mogelijk maken dat zware criminelen of terroristen die anders niet te pakken zijn, toch worden veroordeeld.

Lees hier het hele artikel » Nieuws

Wettelijke regeling voor spijtoptanten in de maak

De Kamercommissie Justitie zet vandaag het licht op groen voor een wettelijke regeling voor spijtoptanten. “In ruil voor cruciale informatie kunnen ze in uitzonderlijke omstandigheden strafvermindering krijgen”, zegt Raf Terwingen (CD&V), het Kamerlid dat hiervoor mee aan de kar trok.

Lees hier het hele artikel » Nieuws

473

(57 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Vandaag werd in de Commissie Justitie de tweede lezing gehouden en besproken van het Wetsontwerp tot wijziging van het Wetboek van strafvordering met het oog op het invoeren van een wettelijke regeling inzake spijtoptanten.

Aan het wetsontwerp werden een aantal amendementen ingediend met name:

Van de eerste lezing op 22 juni 2018 zijn de volgende documenten beschikbaar:

  • verslag van de eerste lezing » www.dekamer.be

  • de artikelen die in de eerste lezing en in eerste stemming werden aangenomen » www.dekamer.be

474

(127 replies, posted in Robotfoto's)

Merovinger wrote:

Er is al veel gezegd en geschreven over deze mogelijke gelijkenis:

http://i63.servimg.com/u/f63/09/03/15/13/numeri10.jpg

Maar het valt mij nu echter op dat Patrick Hiemeleers (mij niet bekend), CCC-lid, in zijn jonge jaren gelijkenissen vertoond met Salesse. Onderstaand is een foto van Hiemeleers. Ik vind jammer genoeg geen grotere versie van deze foto.

http://nsm08.casimages.com/img/2014/10/09//14100901013214738712596947.jpg

Die Patrick Hiemeleers was een valse naam gebruikt door Bertrand Sassoye. De man op de bovenstaande politiefoto is dus Sassoye.

Hierbij nog een andere foto van Bertrand Sassoye uit de database van Belga en die opgeslagen is in het jaar 1999. Het is niet duidelijk of de foto zelf ook van 1999 is of het een oudere foto betreft. De gelijkenis met Salesse en de robotfoto zijn in elk geval treffend.

http://3.t.cdn.belga.be/belgaimage:371539:1800x650:w?v=5b2b8ed5&m=nfiogkhb

475

(35 replies, posted in Andere)

Dank voor de toelichting Charly. Toch ben ik benieuwd over welke politieke zaken het precies gaat. We zullen dus nog even moeten wachten.

476

(35 replies, posted in Andere)

Uit een interview met Herman De Croo:

Neemt u geheimen mee in uw graf?

De Croo: ‘Ik twijfel. Ik heb al mijn handgeschreven nota’s van ministerraden en partijbureaus laten uittikken door mijn secretaresse. En die documenten heb ik bezorgd aan het liberaal archief. Tien jaar na mijn dood mogen ze worden vrijgegeven. Maar er zijn ook enkele zaken die op cassettes staan en die ik niet heb laten uittikken, omdat ze zo gevoelig liggen. Ik was die cassettes kwijt, maar heb ze teruggevonden.’

Zaken van staatsbelang?

De Croo: ‘Die cassettes kunnen enkele niet-opgehelderde zaken ophelderen. En daar is de Bende van Nijvel niet bij, voor alle duidelijkheid. Maar er zitten dingen bij waarvan iedereen gelooft dat ze zo zijn gebeurd waarvan ik weet dat ze anders zijn gelopen. De vraag is of ik ervoor moet zorgen dat mensen de waarheid weten of niet. Bepaalde zaken gaan over politici die zich niet meer kunnen verdedigen. En daarom aarzel ik.’

Bron: De Tijd | 30 juni 2018

Dat is toch een bijzonder straffe uitspraak van Herman De Croo. Hij twijfelt of mensen de waarheid in deze zaken moet weten omdat het onder meer gaat om overleden politici. Dus voor De Croo primeert de mooie schijn over deze overleden politici boven de waarheid. En over welke zaken gaat het precies? Paul Cams? Hilaire Beelen?

477

(0 replies, posted in 1980-1989)

Onderstaand bizar feit speelde zich enkele dagen af ná de wapendiefstal in Gent en na de feiten in Maubeuge en enkele maanden vóór de overval en verdwijning van Francis Zwarts in Zaventem. Jammer genoeg heb ik niet het volledige artikel.

Postauto onder kogelregen te Zaventem – Mislukte overval of werk van wapengek?

Gaat het om een mislukte overval? Of om een schutter, die zich tijdens zijn vakantie verveelde? Een postkonvooi werd vrijdagavond om 5u, toen het op weg was naar Zaventem, beschoten van op een viaduct. Eerst dacht men even aan steenslag en een verbrijzelde voorruit, omdat het zo absurd leek. Maar de deskundige heeft vastgesteld dat de bestelauto van de Posterijen inderdaad beschoten werd met een Long Rifle (*).

Een chauffeur, de heer Hauldte, uit Ottignies en zijn bijzitter waren om 4u45 vertrokken uit het postsorteercentrum Brussel X. De bijzitter, Freddy Molitor (27 jaar) uit Bouillon vertelt: “Wij waren op weg naar het postkantoor van Zaventem-dorp, aan de Watertorenlaan. (**) Wij reden langs het Omroepcentrum en zo richting luchthaven. Aan boord verscheidene postzakken en twee metalen koffers, die in postkringen, CVP’s worden genoemd. Meestal zitten daar geld of waardepapieren in.”

Op de autoweg hoorde de bijzitter op zeker ogenblik een knal. De voorruit van de bestelauto begon te barsten. “Dan klonk er een salvo, als uit een machinegeweer” vertelt Molitor. “In de ruit verschenen gaatjes. Ik dacht eerst aan steenslag. Toen besefte ik dat het misschien om kogels ging: Pas op, men overvalt ons, zei ik tot de chauffeur. (…)

Bron: Het Laatste Nieuws | 21 augustus 1982

(*) Zou het om het jachtgeweer Krico .22 kunnen gaan?
(**) In deze straat woonde toen het WNP-lid Michel Bouche. Een toeval?

478

(92 replies, posted in Bewijsstukken)

Riot-gun kan motorblok doorboren

De Bende van Nijvel maakt sinds haar eerste optreden in augustus 1982 veelvuldig gebruik van de zogenoemde Riot-gun. Dat is een jachtgeweer met een betrekkelijk korte loop en een buitengewoon zware vuurkracht. Doorgaans kan de Riot-gun worden geladen met patronen van 9 tot 28 zeer zware hagelkogels (5 mm). Door de korte loop vormen de hagelkogels bij een schot een uitwaaierende baan. Daarom wordt het wapen ook wel aangeduid als "sproeier". De kracht van de Riot-gun is aanzienlijk: men kan er een motorblok mee doormidden schieten. De Riot-gun wordt ook gebruikt bij de eendejacht, voor doelwitten op verder gelegen afstanden wordt de voorkeur gegeven aan de long-rifle.

Eén op de drie gezinnen in België heeft een vuurwapen in huis. In België is alleen een vergunning nodig voor pistolen, revolvers en militaire wapens. Voor geweren ten behoeve van de jacht of de schietclub is geen aparte vergunning vereist. Officieel dient een kandidaat-koper zijn naam op te geven, maar de wapenhandelaren dringen niet aan indien de klant zijn identiteit niet kenbaar wil maken.

Bron: NRC Handelsblad | 12 november 1985

479

(174 replies, posted in 1983)

Dat 'nieuw' gegeven komt vermoedelijk ook uit een oud krantenartikel. Ik heb geen idee of die info correct is. Als dat wapen van Szymusik inderdaad afkomstig zou zijn van een diefstal uit de rijkswachtkazerne van Erpe-Mere dan zal het vermoedelijk om deze feiten gaan » Forum

Alleen is er daar sprake van FN-standaardpistolen en UZI machinepistolen. Zenga echter stelt dat daar toen de privé-collectie van een rijkswachter het doelwit van de diefstal was en dat deze gestolen wapens niet gerapporteerd werden.

480

(83 replies, posted in 1980-1989)

Merovinger wrote:

Ik heb zelfs nooit gehoord dat daar een robotfoto van zou bestaan.

Merovinger wrote:

Dat gegeven van die robotfoto zal dus vermoedelijk ergens in één of ander artikel gestaan hebben.

Wel hoe belachelijk stom van mij. Het antwoord stond gewoon in een post die ikzelf geplaatst heb. wink

Zie nl. deze post op pagina 4 van dit topic » Forum

Alles ging bliksemsnel, maar toch zagen twee getuigen de doder. Aan de hand van hun gegevens kon een robotfoto worden getekend. Van de twee andere gangsters is er geen beschrijving.

Bron: Het Laatste Nieuws | 16 augustus 1985

De robotfoto zelf heb ik nog nooit gezien.