481

(83 replies, posted in 1980-1989)

Django68 wrote:

Nee, geen bron. Maar ik vermoed dat hij via Marie-Jeanne Callebaut, weduwe van Jan Palsterman het dossier kon inkijken.

Hij heeft niet 'het' dossier (dewelke trouwens, buiten de advocaat van één nabestaande, niemand anders in zijn bezit heeft) kunnen inkijken maar hij heeft wel het persarchief van Marie-Jeanne Callebaut doorgenomen. Dat gegeven van die robotfoto zal dus vermoedelijk ergens in één of ander artikel gestaan hebben.

482

(278 replies, posted in 1982)

ddd wrote:

2.500 flessen champagne prop je met de beste wil nooit in een Santana. Dat is wel heel specifieke info. Als dat element klopt dan was het niet het voorval op 14-08-1982. Ofwel missen we info over 18-08-1982 uit Maubeuge, ofwel zat de journalist van Het Vrije Volk wel serieus aan de paddo's. Ik vind niks uit Maubeuge in die tijd. En tegelijk kan ik me moeilijk voorstellen dat die journalist zo slordig was.

ddd wrote:

Op het forum van de tueries is er een artikel uit Le Soir (januari 1983) die dat van Het Vrije Volk bevestigt. De leden van dat forum verwonderen zich ook over eea. Ik vind in dit topic Maubeuge enkel een datum van 14-08-1982 bij de beschreven feiten, niet 18-08-1982. Twee feiten of een zware vergissing? Er is ook sprake van een dode op 18-08.

Goed opgemerkt ddd dat van dat artikel van Le Soir. Ik denk dat we kunnen stellen dat de journalist van het Vrije Volk in 1985 de gegevens van het artikel uit 1983 van Le Soir gewoon heeft overgenomen zonder dit verder te checken. Het is dus het eerste artikel, dat van Le Soir, dat de mist ingaat. Toch wel straf dat in één zin drie bijzondere grote fouten staan: de datum van het feit is verkeerd, er was geen dode maar wel een gewonde en de buit was minder groot dan beschreven door de journalist. Het gaat het dus wel degelijk gaat om de feiten die op 14 augustus 1982 gepleegd werden bij de kruidenierswinkel van Piot en niet om een ongekend feit van 18 augustus 1982.

483

(83 replies, posted in 1980-1989)

Neen die staat niet op het forum. Ik heb zelfs nooit gehoord dat daar een robotfoto van zou bestaan. Geeft de schrijver een bron van deze info aan?

484

(36 replies, posted in Wapenhandel)

Verboden wapenhandel uit België

Tussen 1980 en 1983 zijn honderdduizenden wapens vanuit België terechtgekomen bij terroristische organisaties in de hele wereld en oorlogvoerende landen in Afrika en het Midden- Oosten. Dit blijkt uit een onderzoek van de Belgische politie, dat twee jaar heeft geduurd. De illegale handel werd gefinancierd door bekende Belgische banken. Een van de gesmokkelde wapens zou onlangs nog door de Baskische afscheidingsbeweging ETA zijn gebruikt voor een aanslag op een Spaanse politieman.

Ongeveer 40 personen en 20 bedrijven uit binnen- en buitenland zijn bij de handel betrokken. Tot de gesmokkelde wapens behoorden Belgische raketten en raketwerpers, Tsjechoslowaakse pistolen, Britse machinegeweren, Pakistaanse geweren en munitie. Om de wapens het land uit te krijgen werd gebruik gemaakt van vervalste exportcertificaten, maar ook van diplomatieke zendingen.

Bron: Trouw | 9 november 1985

België ontdekt bloeiende handel illegale wapens

Staatsgrepen, burgeroorlogen en permanente revoluties in de gehele wereld zijn in de afgelopen jaren gevoed met illegale wapenzendingen uit België. Het onderzoek naar deze omvangrijke affaire, dat de Belgische justitie in 1983 begon, is bijna afgerond. Niettemin betracht men nog de nodige geheimzinnigheid omdat de zaak een delicaat karakter heeft door de betrokkenheid van verschillende ambassades in Brussel, wapenfabrikanten, douaneagenten en banken, waaronder een van de belangrijkste banken in België.

Sluikhandel

Tijdens een routinecontrole bij een Brusselse wapenhandelaar in het begin van 1983, kwam de rijkswacht deze sluikhandel in wapens op het spoor. Na wat het Brusselse parket „een lang en moeilijk onderzoek" noemt, heeft de Belgische justitie inmiddels een vijftiental operaties, uitgevoerd tussen 1980 en 1983, weten te achterhalen. Een van de wapenzendingen - representatief voor de omvang van de overige - bevatte onder meer 128 mitrailleurs, vijfhonderd geweren, een half miljoen 7.62 patronen, honderd granaatwerpers, tweeduizend granaten, 1500 geweergranaten, 75 antitankgranaten, 67 kisten met ieder vierhonderd granaten, 150 Tsjechische pistolen en nog veel meer. De meeste zendingen waren bestemd voor landen in Afrika en het Midden-Oosten.

Regelmatig werd daarbij gebruik gemaakt van de onschendbaarheid van diplomatieke bagage. Met behulp van buitenlandse ambassades - het parket weigert de nationaliteiten prijs te geven - werden de zendingen ook voorzien van vervalste uitvoerdocumenten, waarbij gebruik gemaakt werd van gefingeerde namen van kopers, verkopers en ondernemingen. Ook de in de reguliere wapenhandel vereiste zogenaamde End User-verklaringen, waarop de uiteindelijke koper vermeld moet worden, werden vervalst.

Arrestaties

Bij deze affaire zijn zo'n twintig Belgische en buitenlandse ondernemingen en organisaties betrokken. In België zijn tot nu toe zes arrestaties verricht. Veel andere verdachten bevinden zich nog op vrije voeten buiten het land. Het onderzoek, dat nu op zijn einde loopt, heeft zich uitgestrekt tot o.a. Frankrijk, Zwitserland, Luxemburg, Groot-Brittannië en Spanje. Daarbij werd vastgesteld dat ook terreurorganisaties, zoals de Baskische afscheidingsbeweging ETA, zich aan de Belgische wapenbron hebben gelaafd.

Bron: De Telegraaf | 9 november 1985

België: enorme wapensmokkel

De politie in Brussel heeft een omvangrijke illegale wapenhandel ontdekt, die gericht was op landen in Afrika en de Arabische wereld. Het gaat om raketten, raketwerpers, granaten, geweren en munitie.

De bijzondere opsporingsbrigade van de Belgische rijkswacht is de wapenhandel ongeveer twee jaar geleden op het spoor gekomen. Toen werd bij een wapenhandelaar in de Brusselse gemeente Jette een partij kisten ontdekt vol oorlogswapens. Justitie ging toen op speurtocht uit en ontdekte al gauw, dat er vanuit Brussel honderdduizenden wapens werden verhandeld naar landen in Afrika en de Arabische wereld. Van daar uit werden die wapens dan weer doorvervoerd naar landen die in oorlog waren. Vaststaat dat een deel van de wapens belandde bij de Baskische terreurbeweging ETA. Vermoedelijk hebben ook enkele banken in België en het buitenland medewerking verleend. De wapens werden vanuit België geëxporteerd met zogenaamde exportcertificaten. Er werd niet alleen gebruik gemaakt van de normale manier van transporteren via de havens van België, vooral Zeebrugge, maar ook werd gebruik gemaakt van diplomatieke zendingen.

Verdachten

Justitie heeft inmiddels veertig verdachten geregistreerd. Die hebben samengewerkt met twintig bedrijven in binnen- en buitenland. Binnenkort zal een aantal personen voor de rechtbank in Brussel moeten verschijnen. Volgens de justitie waren onder de wapens onder meer Belgische raketten en raketwerpers, Tsjechische pistolen, Engelse machinegeweren en ook geweren uit Pakistan. Meer bepaald ging het bij deze wapenhandel om onder meer de verzending van twee kisten met elk vierenzestig machinegeweren, vijfhonderd gewone geweren, tweehonderdvijftig geweren van het type G 3, honderd rakettenwerpers, tweeduizend raketten en duizend granaten. Ook werden nog vijfhonderd geweren verstuurd, waarmee granaten kunnen worden afgevuurd, honderdtwintig antitankgranaten en zevenenzestig kisten met vierhonderd raketten.

Bron: Het Parool | 9 november 1985

485

(92 replies, posted in Bewijsstukken)

Riotgun nu extra goedkoop

Gesignaleerd in de etalage van wapenhandel Lecocq en Hoffmann in Brussel: een zwaar kaliber jachtgeweer, type riotgun, met een kaartje "tien percent korting vanwege verwacht verbod".

Het jachtgeweer is van het type dat gebruikt is bij de recente overvallen op de Belgische supermarkten, waarbij zestien mensen werden vermoord. Het is nu nog zonder speciale vergunning te koop. Maar in diverse commentaren is om een verscherping van de Belgische wapenwet gevraagd. Zeker dit type geweer zou moeten worden verboden, schreven de Belgische kranten na de overval.

De wapenverkoper verklaarde tegenover het persbureau Reuter dat de geweren direct in de aanbieding zijn gegaan na de overval in Aalst, afgelopen zaterdagnacht (acht doden). Het kost nu nog 17.900 frank (990 gulden).

Bron: De Volkskrant | 16 november 1985

486

(36 replies, posted in Wapenhandel)

Aubanel wrote:

Zou het relaas van de Bende van Nijvel er niet een zijn van wapens en macht? We kennen allen de gepleegde feiten, ik hoef die niet meer op te sommen. Het zijn gebeurtenissen op zich, maar ook feiten die deel uitmaken van een ruimer verband, een soort samenhang waarvan de lijm tot nu toe onbekend is gebleven.

Eén dag vóór de feiten in Aalst verscheen er een artikel in Le Soir over een grootschalig onderzoek naar illegale wapenhandel in België. Een toeval? Is het ook een toeval dat één van de daders in Aalst een granaat aan zijn gordel droeg en dat er in Ronquières een granaat werd opgevist? Ik veronderstel dat de de grote Belgische bank waarvan sprake, de toenmalige Generale Bank was, of niet? Was Juan Mendez betrokken in deze handel?

Banken traden op als financiers - Belgische rijkswacht rolt grote wapensmokkel op

De Belgische rijkswacht is er na een onderzoek van twee jaren in geslaagd een grootscheepse, illegale handel in wapens op te rollen. Bij deze handel zouden ongeveer 40 personen en 20 Belgische en buitenlandse firma's betrokken zijn. Ook enkele banken, waaronder een grote Belgische bank, en enkele ambassades zouden in deze zaak verwikkeld zijn. Dit heeft gisteren de Brusselse krant Le Soir onthuld.(*)

Volgens de krant heeft het openbaar ministerie in Brussel meegedeeld, dat de wapens werden verkocht aan verschillende revolutionaire bewegingen en aan terroristen. Het onderzoek naar de internationale wapenhandel, die met valse documenten werd afgewikkeld en waarvan Brussel de draaischijf was, begon in 1983. De rijkswacht ontdekte toen bij een wapenhandelaar in de Brusselse gemeente Jette twee lege kisten, waarin duidelijk oorlogstuig had gezeten. (**) Het onderzoek werd later uitgebreid tot Frankrijk, Spanje, Zwitserland, Luxemburg en Engeland. Bij de financiers van de wapenhandel zou onder meer een grote Belgische bank behulp zijn geweest. De bank zou echter niet geweten hebben dat het om illegale wapenhandel ging. Enkele ambassades in Brussel zouden de smokkel hebben ondersteund. Bij de handel werd gewerkt met valse exportvergunningen en valse documenten over de eindverbruiker van de wapens.

Volgens Le Soir zouden tussen 1980 en 1983 een vijftien transacties hebben plaatsgevonden, waarbij onder meer de volgende hoeveelheden wapens werden verhandeld: twee kisten met 64 machinepistolen, 500 geweren, een half miljoen patronen, 100 raketwerpers, 2000 raketten, 1500 granaten, drie kisten met elk 25 anti-tankgranaten, 67 kisten van 400 raketten en 150 Tsjechische pistolen.

Al deze wapens zouden voornamelijk zijn gegaan naar landen, waar een burgeroorlog heerst of waar guerrillastrijders actief zijn. Het openbaar ministerie heeft niet de namen van deze landen meegedeeld. Ook de Baskische organisatie ETA zou Belgische wapens hebben.

Bron: De Volkskrant | 9 november 1985

(*) Op 8 november 1985 dus.

(**) Iemand enig idee wie die wapenhandelaar uit Jette was?

487

(21 replies, posted in Plaatsen)

Mijn volgende post, die al dateert van 11 november 2013, staat in de topic van Lionel Ruth. Ik post het nogmaals hier omdat het hier beter op zijn plaats staat. Jammer genoeg werken niet alle linken naar de weerarchieven meer.

Merovinger wrote:
Ben wrote:

"Dat hoopje as [in het bos van La Houssière] waarin ze de notities van schietinstructies van een vriendin van Butltot gevonden hebben, dat zou dan zogenaamd zijn om een vals spoor te leggen naar Bultot? Laat me niet lachen, dat hoopje lag daar al een week voor het gevonden werd, en het is een wonder dat die papiersnipper daar nog lag, want het had die dagen flink gewaaid. Volgens mij had de bende een box leeggemaakt en de zware rommel in het kanaal geloosd en de paperasserij waar ze niks mee konden doen in brand gestoken."

"Er lagen in die as folders die ze in de Delhaize van Overijse meegescharreld hadden, publiciteit voor plastic tapes die op de ruiten kleeft om te beletten dat die aan diggelen gaan bij een impact, de verkoolde resten van zes afstandsbedieningen, een treinticket. De brandhaard werd pas ontdekt op de dag van Aalst. Weken na Overijse. God weet hoe lang was hij daar al? Spelende kinderen hadden er een half verkoolde cheque van Eigenbrakel uit opgevist en mee naar huis genomen en hun ouders hadden die weggegooid met de woorden: 'Daar houden wij ons niet mee bezig.' Andere mensen hadden dat haardje nadien gevonden en zij hebben de politie gewaarschuwd. Een doelbewust spoor naar Bultot?"

Het kan perfect natuurlijk maar toch vind ik het vreemd dat deze spullen daar al een week zouden gelegen hebben. Op wat baseren de speurders (Ruth en huidig CWB) zich daarvoor om dit zo hard te stellen? Hebben de ouders van die kinderen zich nadien dan toch nog gemeld? Waarom hebben deze mensen niet onmiddellijk na de vondst van de cheque door hun kinderen de politie verwittigd maar blijkbaar wel achteraf hun verhaal aan de politie gedaan? Of hebben die kinderen achteraf een verklaring afgelegd?

Ik heb geprobeerd om te achterhalen of het in die week veel geregend heeft. Ik vind echter niet meteen duidelijke online statistieken voor de regio van het bos maar volgens deze site heeft het in oktober 1985 elf dagen en in november 1985 maar liefst 22 dagen geregend. En volgens deze Nederlandse site heeft als volgt in Nederland geregend:

  • 1/11/1985: 0.8 mm neerslag verspreid over 2.1 uur

  • 2/11/1985: er viel 6.7 mm neerslag verspreid over 7.2 uur

  • 3/11/1985: er viel 0.5 mm neerslag verspreid over 0.9 uur

  • 4/11/1985: er viel geen neerslag

  • 5/11/1985: er viel 16.4 mm neerslag verspreid over 7.1 uur

  • 6/11/1985: er viel 1.4 mm neerslag verspreid over 0.6 uur

  • 7/11/1985: er viel 3.1 mm neerslag verspreid over 2.4 uur

  • 8/11/1985: er viel 2.9 mm neerslag verspreid over 2.4 uur

  • 9/11/1985: er viel 12.4 mm neerslag verspreid over 6.3 uur

Zou dat briefje over Bultot dan nog zo goed leesbaar geweest zijn? En zouden die magazines dan ook niet beschadigd zijn door de regen?

Waarom hebben de bendeleden die spullen in het bos trachten te verbranden? En niet in één of andere kachel of ton (zoals Barbier in de tuin van de moeder van Latinus gedaan heeft na de Pastoralemoorden)? Of waarom heeft de Bende die documenten ook niet gewoon in het kanaal gesmeten?

Karel stelt ook goede vragen, alleen kan ik mij moeilijk inbeelden dat dat onderzoek naar herkomst of bestemmelingen van die magazines nooit zou zijn gebeurd. Er hebben nl. op een bepaald ogenblik een honderdtal speurders gewerkt aan het Bende van Nijvel-dossier. En die zullen toch niet allemaal enkel op personen hebben gewerkt.

488

(5 replies, posted in Speurders)

https://i69.servimg.com/u/f69/15/00/61/71/dh10.png
https://i69.servimg.com/u/f69/15/00/61/71/lac10.png

Bron: La Dernière Heure | 18 juni 2018

489

(782 replies, posted in Westland New Post)

Volgens Lionel Ruth werkte zijn zopas overleden collega Alain Lachlan 9 jaar op de piste Michel Libert en heeft hij hiervoor nooit bewijzen gevonden.

“Alain Lachlan was gedurende jaren de dragende kracht van het onderzoek naar Latinus, Barbier, Libert, Bultot en anderen”, aldus Lionel Ruth, gewezen chef van de cel Waals-Brabant. “Vandaag diept men Michel Libert op: dat heeft hij 30 jaar geleden ontdekt en proberen bewijzen. Alain Lachlan was de eerste om te denken aan die banden en de verankeringspunten over de betrokkenheid van extreemrechts bij de dodingen ging bewijzen. Hij werkte er negen jaar aan om tot de conclusie te komen dat uiteindelijk de banden niets meer dan een reeks toevalligheden waren.

Bron: Gazet van Antwerpen | 18 juni 2018

490

(5 replies, posted in Speurders)

“Dragende kracht in onderzoek naar Bende van Nijvel” overleden

Ex-speurder Alain Lachlan, de eerste onderzoeker die tussen 1985 en 1994 onderzoek deed naar extreemrechts in het dossier van de Bende van Nijvel, is vrijdag op 64-jarige leeftijd overleden. Dat bericht La Dernière Heure maandag.

Lees hier het hele artikel » Nieuws