Verboden wapenhandel uit België
Tussen 1980 en 1983 zijn honderdduizenden wapens vanuit België terechtgekomen bij terroristische organisaties in de hele wereld en oorlogvoerende landen in Afrika en het Midden- Oosten. Dit blijkt uit een onderzoek van de Belgische politie, dat twee jaar heeft geduurd. De illegale handel werd gefinancierd door bekende Belgische banken. Een van de gesmokkelde wapens zou onlangs nog door de Baskische afscheidingsbeweging ETA zijn gebruikt voor een aanslag op een Spaanse politieman.
Ongeveer 40 personen en 20 bedrijven uit binnen- en buitenland zijn bij de handel betrokken. Tot de gesmokkelde wapens behoorden Belgische raketten en raketwerpers, Tsjechoslowaakse pistolen, Britse machinegeweren, Pakistaanse geweren en munitie. Om de wapens het land uit te krijgen werd gebruik gemaakt van vervalste exportcertificaten, maar ook van diplomatieke zendingen.
Bron: Trouw | 9 november 1985
België ontdekt bloeiende handel illegale wapens
Staatsgrepen, burgeroorlogen en permanente revoluties in de gehele wereld zijn in de afgelopen jaren gevoed met illegale wapenzendingen uit België. Het onderzoek naar deze omvangrijke affaire, dat de Belgische justitie in 1983 begon, is bijna afgerond. Niettemin betracht men nog de nodige geheimzinnigheid omdat de zaak een delicaat karakter heeft door de betrokkenheid van verschillende ambassades in Brussel, wapenfabrikanten, douaneagenten en banken, waaronder een van de belangrijkste banken in België.
Sluikhandel
Tijdens een routinecontrole bij een Brusselse wapenhandelaar in het begin van 1983, kwam de rijkswacht deze sluikhandel in wapens op het spoor. Na wat het Brusselse parket „een lang en moeilijk onderzoek" noemt, heeft de Belgische justitie inmiddels een vijftiental operaties, uitgevoerd tussen 1980 en 1983, weten te achterhalen. Een van de wapenzendingen - representatief voor de omvang van de overige - bevatte onder meer 128 mitrailleurs, vijfhonderd geweren, een half miljoen 7.62 patronen, honderd granaatwerpers, tweeduizend granaten, 1500 geweergranaten, 75 antitankgranaten, 67 kisten met ieder vierhonderd granaten, 150 Tsjechische pistolen en nog veel meer. De meeste zendingen waren bestemd voor landen in Afrika en het Midden-Oosten.
Regelmatig werd daarbij gebruik gemaakt van de onschendbaarheid van diplomatieke bagage. Met behulp van buitenlandse ambassades - het parket weigert de nationaliteiten prijs te geven - werden de zendingen ook voorzien van vervalste uitvoerdocumenten, waarbij gebruik gemaakt werd van gefingeerde namen van kopers, verkopers en ondernemingen. Ook de in de reguliere wapenhandel vereiste zogenaamde End User-verklaringen, waarop de uiteindelijke koper vermeld moet worden, werden vervalst.
Arrestaties
Bij deze affaire zijn zo'n twintig Belgische en buitenlandse ondernemingen en organisaties betrokken. In België zijn tot nu toe zes arrestaties verricht. Veel andere verdachten bevinden zich nog op vrije voeten buiten het land. Het onderzoek, dat nu op zijn einde loopt, heeft zich uitgestrekt tot o.a. Frankrijk, Zwitserland, Luxemburg, Groot-Brittannië en Spanje. Daarbij werd vastgesteld dat ook terreurorganisaties, zoals de Baskische afscheidingsbeweging ETA, zich aan de Belgische wapenbron hebben gelaafd.
Bron: De Telegraaf | 9 november 1985
België: enorme wapensmokkel
De politie in Brussel heeft een omvangrijke illegale wapenhandel ontdekt, die gericht was op landen in Afrika en de Arabische wereld. Het gaat om raketten, raketwerpers, granaten, geweren en munitie.
De bijzondere opsporingsbrigade van de Belgische rijkswacht is de wapenhandel ongeveer twee jaar geleden op het spoor gekomen. Toen werd bij een wapenhandelaar in de Brusselse gemeente Jette een partij kisten ontdekt vol oorlogswapens. Justitie ging toen op speurtocht uit en ontdekte al gauw, dat er vanuit Brussel honderdduizenden wapens werden verhandeld naar landen in Afrika en de Arabische wereld. Van daar uit werden die wapens dan weer doorvervoerd naar landen die in oorlog waren. Vaststaat dat een deel van de wapens belandde bij de Baskische terreurbeweging ETA. Vermoedelijk hebben ook enkele banken in België en het buitenland medewerking verleend. De wapens werden vanuit België geëxporteerd met zogenaamde exportcertificaten. Er werd niet alleen gebruik gemaakt van de normale manier van transporteren via de havens van België, vooral Zeebrugge, maar ook werd gebruik gemaakt van diplomatieke zendingen.
Verdachten
Justitie heeft inmiddels veertig verdachten geregistreerd. Die hebben samengewerkt met twintig bedrijven in binnen- en buitenland. Binnenkort zal een aantal personen voor de rechtbank in Brussel moeten verschijnen. Volgens de justitie waren onder de wapens onder meer Belgische raketten en raketwerpers, Tsjechische pistolen, Engelse machinegeweren en ook geweren uit Pakistan. Meer bepaald ging het bij deze wapenhandel om onder meer de verzending van twee kisten met elk vierenzestig machinegeweren, vijfhonderd gewone geweren, tweehonderdvijftig geweren van het type G 3, honderd rakettenwerpers, tweeduizend raketten en duizend granaten. Ook werden nog vijfhonderd geweren verstuurd, waarmee granaten kunnen worden afgevuurd, honderdtwintig antitankgranaten en zevenenzestig kisten met vierhonderd raketten.
Bron: Het Parool | 9 november 1985