41

(29 replies, posted in Onderzoekspistes)

Als je aan zoiets meedoet en je ziel verpand, dan kan je geen kant meer op. Je koest houden, een ander leven lijden, onderduiken want praten betekent gegarandeerd het einde. Ik sta er toch nog steeds versteld van hoe brutaal, hoe goed georganiseerd, gepland en uitgekiend het plan in Aalst wel was. Het woord 'Commando' komt steeds weer in me op als ik schets wat er zich heeft afgespeeld.

Commando = militair = rijkswacht.

42

(29 replies, posted in Onderzoekspistes)

hestor wrote:

De uitvoerders  zullen intussen wel dood zijn denk ik zo?

Dat wordt met elke dag die voorbij gaat alsmaar waarschijnlijker. En als er geen uitvoerders meer zijn die leven dan wordt het nog moeilijker om de opdrachtgevers te ontmaskeren. Je kan ook redeneren dat door de feiten niet te laten verjaren en de onderzoekers een nieuw mandaat toe te schuiven, er niemand van de betrokkenen zal praten tot we 2015 bereiken. En dan zullen alle uitvoerders naar alle waarschijnlijkheid overleden zijn.

Anderzijds, in de VS bv. blijven moordzaken voor altijd open. Die laat men daar niet verjaren. Onopgeloste moorden worden niet aanzien als iets van je administratief kan afsluiten, zonder een dader te veroordelen. De federale politie (FBI) blijft het oplossen van een onopgeloste moord dus actief houden. Kost de regering wel pakken geld natuurlijk. Maar rechtvaardig?

43

(316 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Hoe lang duurt het zoal om een opgegraven skelet te onderzoeken? Of kan je daar echt geen tijd op kleven? Hangt af waaraan de onderzoekers de data moeten toetsen. Kan nog even op zich laten wachten. Voorbarige conclusies daar hebben wij hier op het forum onze buik wel van vol.

44

(29 replies, posted in Onderzoekspistes)

Welkom op dit forum. Ik ben zelf ook een kersvers en nieuw 'member'. Maak je niet ongerust, je kan hier geen domme vragen stellen.

Het aantal bendeleden veranderde naargelang de aard van de opdracht. Ik vermoed dat de kern van de uitvoerders, let wel uitvoerders niet opdrachtgevers, minstens uit 4 leden bestond. Maar bij de aanslag in Aalst zijn er een groter aantal bendeleden actief geweest dan voordien.

Ik hoop dat er nog andere members van dit forum je vraag zullen beantwoorden.

45

(651 replies, posted in 1983)

Weet niet in hoeverre dwaalsporen meespelen. De bendeleden moeten zich ook van vrij veel bewijsmateriaal ontdoen. Dat gebeurt vaak door verschillende leden op verschillende plaatsen op verschillende tijdstippen. En dat zo een werkwijze voor verwarring zorgt dat spreekt voor zich. Maar wie kan er beter bewijsmateriaal doen verdwijnen dan diegenen die zijn opgeleid om het op te sporen? U raadt het al: de rijkswacht zelf of BOB of geheime inlichtingendienst.

Een vriend van mij, die in de jaren tachtig gestolen luxewagens naar Beiroet heeft gereden en die ook een legionaire was gestationeerd in Beiroet, heeft me duidelijk gezegd dat de rijkswacht, of enkele elementen binnen het corps, oud gedienden, leden die ontslagen werden enz. er bij betrokken zijn, zoniet alles hebben georganiseerd. Die vriend waarover ik het heb heeft in de jaren '90 op legale manier veel zaken gedaan met de officiele instanties van de ordediensten in Belgie en Frankrijk. Een van zijn best sellers waren kogelvrije vesten. Onderzoekers hebben hem mid jaren '90 wel eens aan de tand gevoeld, maar dat had niet noodzakelijk met de Bende van Nijvel te maken.

Verkopers van dergelijke goederen krijgen geregeld controle. Ik moet hier zeker vermelden dat mijn vriend niets met de Bende van Nijvel te maken heeft gehad. Heeft hij tijdens zijn 'wilde' jaren toen ongeweten met bendeleden of kennissen van bendeleden contact gehad? Hij zegt zich niemand te herinneren die ook maar iets met de Bende van Nijvel te maken heeft. En ik geloof hem daarin. Hij wist me wel dit te vertellen. Mijn vriend is omwille van zijn beroep iemand die veel over wapens weet. En het materiaal en de wapens die de Bende van Nijvel aanlegde, laten hem concluderen dat de Rijkswacht gerust beschuldigt mag worden van zware medeplichtigheid.

Ik lees hier vaak dat dit of dat toevallig kan zijn. Laat me niet lachen. I.v.m. de Bende van Nijvel en hun feiten bestaat toeval niet. Om maar iets te noemen, die overval in Temse leidt regelrecht naar de Rijkswacht.

Even nog over het woord 'toeval'. Wat bedoelen jullie met toevalligheden? Dat woord wordt hier op het forum veel te makkelijk gebruikt. Laat ons even een duik nemen in de semantiek. Bv. je loopt aan de kant van de weg langs een huizenrij en enkele dakpannen komen op je kop terecht. Velen zullen vaak zeggen: wast een toeval zeg, en laten het daarbij. Die pannen komen niet zomaar naar beneden gedonderd. Wat waren de omstandigheden waaronder dit is gebeurt? Wat was de windkracht? In welke staat bevindt zich het huis, het dak? Hebben de eigenaars onderhoud van het dak op zich laten wachten? Waarom loop je daar? Omdat dat je vaste route naar huis is, of omdat je om die en die reden langs daar bent gewandeld. Wat ik wil zeggen. Toevalligheden zijn feiten waarvoor de verklaringen nog niet zijn gevonden. Maar die verklaringen zijn er heus wel. Alleen, je ziet ze niet altijd onmiddellijk.

46

(772 replies, posted in 1985)

Ik was 12 jaar toen de Bende van Nijvel toesloeg in Aalst. Ik herinner me nog heel goed de angstpsychose die toen ontstond. Ik woon al geruime tijd in de VS, en heb mij als volwassene niet meer in de Bende van Nijvel geïnteresseerd. Tot ik enkele jaren geleden even op vakantie was in België en mijn vader ben gaan bezoeken. Die was net naar Aalst verhuisd, en woonde in het centrum, niet ver van de Delhaize. Wij gaan de volgende dag inkopen doen aan de supermarkt. Bij het oprijden van de parking zegt mijn vader terloops dat dit de Delhaize was waar in '85 die gruwelijke aanslag werd gepleegd.

Ik kijk wel even rond maar het doet mij niet veel. Een half uurtje later komen we terug naar buiten en ik merk dat pad op dat wegloopt tussen de bomen. Mijn vader stapt in zijn wagen en maakt aanstalten om te vertrekken. Ik wil nog even blijven en wat rondkijken. Mijn vader heeft daar niet veel zin in. Hij winkelt daar elke week en denkt niet veel na over de Bende van Nijvel, en hij heeft zijn zoon al een paar jaar niet meer gezien. Komt die op bezoek van de VS en wil die op een parking blijven rondhangen? Kom nou. We vertrekken dus naar huis. Die avond begin ik terug wat te lezen over de Bende van Nijvel en de terreur van de jaren '80 enz.

De volgende dag ga ik terug naar de Delhaize parking, niet voor inkopen maar om de plaats van de misdaad wat nader te bekijken. En toen heeft de microbe toegeslagen. Ik heb de overval, het hoe en waarom niet meer uit mijn hoofd zetten. Honderden vragen begonnen rond te spoken in mijn hoofd toen ik op de parking rond wandelde. Een supermarkt in een dicht bebouwde kom, in het centrum van een stad. Op het eerste zicht ligt die winkel een beetje raar, een beetje verstopt. Geen grote open parkeerplaatsen, moeilijk om alle hoeken te overzien. En dan dat 'wandelpad' naar het park. weglopend van de stadskern. Maar waar je ook desnoods met een auto doorheen kan.

Ik kwam al snel tot de conclusie dat de Bende van Nijvel dit zeer goed heeft voorbereid. Er was veel kennis aanwezig over de locatie. Op het eerste zicht wijst alles er op aan dat het een slecht gekozen doelwit was. Maar als je nader kijkt: 3 uitgangen waarvan een die weinigen gebruiken hetzij voetgangers. De onmiddellijke nabijheid van autosnelweg en provinciale wegen. Via het park konden ze ook vluchten richting Erembodegem, indien nodig. En zijn ze niet via het industriepark in Erembodegem gereden? En zo de E40 en N45 daarmee omzeild? En om 20u00 in het donker door een industriepark razen lijkt me ideaal. Het gaf hen ook opties indien het op de vlucht slaan zwaar werd tegen gewerkt. Enfin, ik werd die dag serieus door de Bende van Nijvel opnieuw 'gebeten', als ik het zo mag zeggen. En het is me sindsdien blijven beklijven. Ik kan het niet meer loslaten. Was ik maar een speurder van beroep.

47

(772 replies, posted in 1985)

Heeft er iemand een gedetailleerde routebeschrijving van de laatste vlucht? De uitleg in de inleiding is niet duidelijk voor mij. Ik gebruik Google Maps maar heb problemen bij het uitstippelen van de route op een kaart.

48

(385 replies, posted in Mededelingen)

Eerst en vooral proficiat met de presentatie en ontwikkeling van deze website. Ik ben al de hele week lang, bijna dag en nacht, alle verslagen aan het lezen. Mijn echtgenote wordt er gek van. Ik (nog) niet. Een eerste tip om deze sterke website misschien nog beter te maken:

Je hebt wel een hoofdstuk 'daders' en 'motief'' en dergelijke. Maar zou het aanmaken van een hoofdstuk 'Slachtoffers' of 'Afrekeningen' niet een goed idee zijn? Of zal dit problemen opleveren  voor de overlevende familieleden van de vermoorde individuen?

De achtergronden van sommige slachtoffers zijn niet onbesproken gebleven? Sommige uit de weg geruimde mensen hadden een compromitterend verleden, of een compromitterende kennis? Een tijdje in een milieu rondgehangen? Wie zijn de afgeknalde mensen, wat was hun beroep, met wie waren zij getrouwd/verwant, wat spookten zij zoal uit in hun leven?

Onmiddellijk na de aanslag in Aalst belt Bouhouche naar Beijer, of omgekeerd. Bouhouche had een detectivekantoor. Deze firma was een dekmantel? Of heeft hij echt als prive-detective opgetreden? Indien hij effectief opdrachten aan nam, moeten er een paar bijgweest zijn die te maken hadden met overspel, of de echtgenoot of echtgenote die een dubbel leven leidt, of wantrouwen bij het aangaan van een zakenrelatie, iets van die aard. Bij de slachtoffers in Aalst was of waren klanten van Bouhouche zijn kantoor, niet? 

Nogmaals van harte gefeliciteerd aan het adres van de webmaster, de redacteur en iedereen die gegronde bijdragen levert.