41

(3 replies, posted in 1980-1989)

Wedersamenstelling aanslagen te Brugge

Te Brugge had de wedersamenstelling plaats van de aanslagen die in de nacht van 8 op 9 november 1985 op het café “De Koele Kikker” in de Baliestraat en op het Masereelfonds nabij het Jan Van Eyckplein werden gepleegd. In de linkse herberg “De Koele Kikker” werd een vrouw licht gewond door een kogel; bij het Masereelfonds werd enkel materiële schade vastgesteld. Op 20 februari werd te Brugge de 21-jarige Alex V.O. aangehouden na een bezwarende huiszoeking door de gerechtelijke diensten. Tijdens de wedersamenstelling werd niet duidelijk of Alex V.O. wist of er in “De Koele Kikker” nog klanten aanwezig waren. Hij had wel licht zien branden in het café.

Tijdens het voorbije weekeinde werd opnieuw een Brugse instelling van linkse signatuur het doelwit van vandalen. In het jongerencafé "De Cactus” aan de Sint-Amandstraat werden ruiten ingegooid. De daders hadden op de stenen stickers van de Nationalistische Studentenvereniging en het Vlaams Blok geplakt.

Bron: Gazet van Antwerpen | 14 Maart 1986

42

(0 replies, posted in 1990-1999)

Samenvatting

  • Wat? Gijzeling met schietpartij

  • Wanneer? In de nacht van maandag 23 op dinsdag 24 september 1991

  • Waar? In het IPPA-bankkantoor op Zeebruggelaan 129 in Lissewege » Google Maps

  • Wie? Dirk Schillewaert

  • Wapen: .22 Long rifle

  • Status: Opgelost

Dirk Schillewaert is een gewezen para-commando, huurling en lid van het Vreemdelingenlegioen. De man heeft in Guatemala opdrachten uitgevoerd voor de CIA. Tijdens de gijzeling verwondde hij twee burgers, waaronder zijn moeder, en twee rijkswachters. Verschillende combi's van de rijkswacht werden ook getroffen door kogels.

Man gijzelt stiefvader in spaarkas in Lissewege

Een gewezen paracommando hield gisteravond in Lissewege zijn stiefvader en zijn moeder gegijzeld in het kantoor van de IPPA-spaarkas aan de Zeebruggelaan. Hij had geId gevraagd, maar was het geweigerd geworden. Er vielen schoten. De moeder werd gewond, maar evenwel niet door kogels. Een rijkswachter liep een schampwonde op.

Omstreeks kwart voor zeven maandagavond stapte Dirk Schillewaert, en veertiger, het kantoor van de IPPA-spaarkas aan de Zeebruggelaan in Lissewege binnen. Zijn stiefvader Jean Schillewaert, een zestiger, is daar filiaalhouder. De zoon eiste onder bedreiging van een wapen geld van zijn stiefvader, maar zijn eis werd niet ingewilligd. In het alleenstaand gebouw was ook zijn moeder,Martha Degrande, aanwezig.

Op een bepaald ogenblik werd de vrouw gewond, evenwel niet door kogels. Ze werd voor verzorging uit de spaarkas weggebracht naar een dokter, die in dezelfde straat woont.

De gijzelnemer vuurde dan schoten af in het wilde weg. Een rijkswachter werd door een schampschot getroffen en moest naar het Fabiola-ziekenhuis in Blankenberge worden overgebracht.

Het IPPA-filiaal werd door de rijkswachters omsingeld. De combi’s stonden in slagorde. De manschappen zochten dekking achter de portieren. Het vrachtverkeer op de Zeebruggelaan in Lissewege werd omgeleid. In de loop van de avond kwam de stiefvader vrij. Overvaller Dirk Schillewaert bleef echter in het gebouw. Af en toe ging het licht aan op de zolder. De groep Dyane kwam de effectieven omstreeks 1u30 versterken. De stellingen werden achteruit getrokken, omdat de gijzelaar schoot op alles en nog wat. Volgens sommige berichten zou een tweede rijkswachter gewond geraakt zijn. Een crisiscomité van rijkswacht en politie van Brugge werd opgericht. Procureur des Konings Berkens kwam eveneens ter plaatse.

Bron: Gazet Van Antwerpen | 24 September 1991

Woeste schutter houdt zich negen uren lang schuil

Om vier uur dinsdagmorgen heeft de 45-jarige ex-para en gewezen soldaat van het vreemdelingenlegioen Dirk Schillewaert uit Lissewege, maar wonende in Antwerpen, zich zonder slag of stoot aan politie en rijkswacht overgegeven. Dat gebeurde nadat zijn vriendin hem van het zinloze van zijn handelen kon overtuigen. Dirk Schillewaert had zich negen uren lang in het huis van zijn ouders langs de Zeebruggelaan 129 te Lissewege verschanst. Hij was gewapend met een long rifle .22. Gevreesd werd dat hij zijn stiefvader gijzelde maar achteraf bleek dat die via een achterdeur was ontsnapt.

Tijdens de belegering van de woning door politie en rijkswacht werden twee burgers, onder wie de moeder van Schillewaert, en twee Rijkswachters door schutter Dirk Schillewaert licht gewond. Vier combi's van de rijkswacht werden door kogel getroffen. In één werden maar liefst vijftien kogelinslagen teruggevonden. Het parket van Brugge heeft om de aanhouding van Dirk Schillewaert verzocht. Hij werd gisteren voor onderzoeksrechter Desmet geleid. Hij wordt beticht van poging tot doodslag op twee rijkswachters en een burger, en van het opzettelijk toebrengen van slagen en verwondingen aan zijn moeder.

De incidenten begonnen maandagavond toen Dirk Schillewaert gewapend zijn ouderlijk huis in Lissewege binnen stapte. Van zij stiefvader Jean Schillewaert, die fliaalhouderisvand IPPA-spaarkas, eiste hij 3.000 dollar en een vliegtuigticket voor Guatemala voor zijn vriendin. Zijn stiefvader Jein Schillewaert weigerde hem het bedrag te geven. Martha De Grande, moeder van Dirk Schillewaert, kreeg van haar zoon een slag met de kolf van een long rifle, maar kon het huis ontvluchten. Zij werd in een nabijgelegen villa door een dokter verzorgd. Omstreek middernacht werd de vrouw door leden van het speciaal Interventie Eskadron naar het ziekenhui overgebracht.

Barricade

De eerste rijkswachtpatrouille die eerst op de plaats van het drama arriveerden werden op een kogelregen vergast. Dirk Schillewaert vuurde vanuit de zwaar gebarricadeerde zolderkamer tientallen kogels af op de aanrukkende rijkswachters. Eén rijkswachter werd aan het hoofd geraakt maar, kon gisteren reeds het ziekenhuis verlaten. Een tweede rijkswachter liep oppervlakkige verwondingen op. Een buurtbewoner werd door een verdwaalde kogel in de voet getroffen. Ook hij werd slechts tijdelijk gehospitaliseerd. Als een wildeman schoot Dirk Schillewaert in het rond. Dan bleef het een heel poos rustig in de Zeebruggelaan.

Omstreeks 22u kwamen leden van het Speciaal Interventie Eskadron ter plaatse. Zij bereidden zich voor op een inval in het huis, maar net op dat ogenblik kregen de politiediensten, via de megafoon, contact met de dader. Zij slaagden er ook in telefonisch verbinding te krijgen met Dirk Schillewaert. Uiteindelijk werd besloten de Spaans-sprekende vriendin van Schillewaert vanuit Antwerpen naar Lissewege over te brengen. Dankzij de overredingskracht van de vrouw werd op geweldloze manier een einde gesteld aan de explosieve situatie.

Dirk Schillewaert was op het ogenblik van de feiten werkloos. Hij werd destijds in een psychiatrische instelling opgenomen. Als gevolg van de gebeurtenissen in de Zeebruggelaan te Lissewege werd het verkeerd van en en naar Zeebrugge in de nacht van maandag op dinsdag omgeleid.

Bron: Gazet Van Antwerpen | 25 September 1991

Acht jaar cel voor Lisseweegse scherpschutter

De correctionele rechtbank van Brugge heeft de 45-jarige Dirk Schillewaert uit Lissewege veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar en een boete van 18.000 fr. Hij wordt voor een periode van vijf jaar uit zijn politieke en burgerlijke rechten ontzet. Schillewaert moest zich verantwoorden voor poging tot doodslag op zestien personen, onder wie verscheidene rijkswachters, het toebrengen van opzettelijke slagen en verwondingen aan zijn ouders en verboden wapenbezit.

Heel Lissewege werd opgeschrikt toen Schillewaert zich op 23 september vorig jaar in het huis van zijn ouders op de Zeebruggelaan verschanste. Schillewaert was gewapend. Omdat hij in geldnood zat was hij naar zij ouders gegaan. Zij weigerden echter hun zoon financieel te steunen. Daarop sloeg hij zijn moeder met de kolf van een geweer en bracht hij ook zijn vader slagen toe. De ouders slaagden er in te vluchten. Ondertussen was het hele huis door politie en rijkswacht omsingeld.

Schillewaert nam verscheiden rijkswachtcombi's onder vuur. Twee rijkswachters werden gewond. Het duurde uren vooraleer de man zich uiteindelijk overgaf. Zijn echtgenote slaagde erin hem te overtuigen de strijd met de politiediensten te staken. De verdediging wees op de geringe verwondingen die de slachtoffers hadden opgelopen en stelde dat de betichte nooit de bedoeling had te doden. Hij voelde zich door de politiediensten bedreigd. Daarbij werd slechts gemikt op de auto’s, daarop schetste Mr. Cools het avontuurlijk bestaan van Schillewaert, die eerst paracommando was, daarna vier jaar in het vreemdelingenlegioen vertoefde en vervolgens actief was in diverse legers in Afrika.

Op een gegeven ogenblik trok hij naar Guatemala, waar hij in opdracht van de CA. werkte. Daar leerde hij ook zijn echtgenote kennen. Toen deed zich een ommekeer voor in zijn leven en hij legde zich toe op pastoraal werk. Hij werd lid van de Pinksterbeweging en bestudeerde de bijbel. Bij zijn terugkomst in ons land wist hij niet van welk hout pijlen maken. Tot slot zei de betichte: “Ik ben scherpschutter en ik ben op een nationaal kampioenschap nog derde geëindigd. Had ik iemand willen raken, dan had ik dat gekund. Het was slechts mijn bedoeling de voertuigen onklaar te maken.”

Bron: Gazet Van Antwerpen | 18 Februari 1992

43

(0 replies, posted in Andere Personen)

Michel Weber is een gewezen Belgisch huurling. In de zomer van 1985 werd hij gearresteerd omdat hij met zijn .22 long rifle naar een politiepatrouille had gevuurd.

Michel Weber

Vanuit zijn venster op de eerste verdieping, Hoogvorststraat 1 te Schaarbeek, schoot de 42-jarige Michel Weber maandagnacht omstreeks 0u30 een 22mm-kogel af naar een wagen van de plaatselijke politie, komende uit de Aarschotstraat. Het projectiel doorboorde het koetswerk van het voertuig en vloog op enkele millimeters voorbij het hoofd van de politiemannen. De dader kon worden aangehouden. Michel Weber was maandagnacht zijn .22 long rifle karabijn aan het schoonmaken bij een openstaand venster.

Bij het reinigen van het wapen ging plots een kogel af die weliswaar niemand raakte. Toen Weber wat later een interventiewagen in de buurt opmerkte meende hij dadelijk dat agenten hem zouden ondervragen over het afvuren van het projectiel. Daarom begon hij naar het politievoertuig te richten en vuurde. Michel Weber werd later onder bevel tot aanhouding geplaatst door onderzoeksrechter Mw. Cudell.

Bron: Gazet Van Antwerpen | 24 Juli 1985

Un nouveau procès Bommeleeër va avoir lieu

Huit accusés supplémentaires devront répondre de leurs actes dans un procès Bommeleeër-bis. Les faux témoignages devant le tribunal sont au centre de l’affaire, relancée près de 40 ans après ses prémices.

Lundi 28 octobre, la chambre judiciaire du conseil de la Cour d’appel a donné son feu vert à un procès Bommeleeër-bis. Cela signifie qu’un nouveau procès aura lieu, contre huit accusés qui avaient fait l’objet d’une enquête supplémentaire après l’interruption du premier procès Bommeleeër (poseurs de bombes, en français) en 2014. C’est ce que le service de presse de la justice a annoncé ce mercredi dans un communiqué.

Pour rappel, cette affaire remonte aux années 1980. Durant cette période, entre 1984 et 1986, le Luxembourg a été touché par une série d’attaques de bombes. Parmi les criminels figure alors un petit groupe d’auteurs issus de l’environnement immédiat d’une unité spéciale des forces de sécurité. Ces malfaiteurs tentent de déstabiliser l’État.

Marc Scheer et Jos Wilmes resteront toutefois les seuls «Bommeleeër» présumés sur le banc des accusés. Cela ne signifie pas pour autant que le procès initial contre eux pourra simplement reprendre là où il s’était arrêté il y a dix ans, après 16 mois. Étant donné que le collège de juges de l’époque n’existe plus sous cette forme, le procès devra probablement être rouvert. Dans tous les cas, une chambre criminelle devra se prononcer sur les chefs d’accusation.

Accusés de faux témoignages

En attendant, cinq anciens cadres de la gendarmerie, Charles Bourg, Aloyse Harpes, Pierre Reuland, Armand Schockweiler et Guy Stebens, devraient être poursuivis uniquement pour faux témoignage sous serment. Contrairement à ce qui s’était passé en première instance, la chambre judiciaire du Conseil a abandonné le chef d’accusation d’entrave à la justice. L’ancien membre de l’unité spéciale de gendarmerie BMG, Marcel Weydert, doit également répondre de faux témoignages.

Les anciens enquêteurs de l’affaire Bommeleeër Guillaume Büchler et Paul Haan sont également accusés de faux témoignages dans un procès. Ils sont accusés d’avoir menti dans le cadre d’une surveillance du fondateur de BMG, Ben Geiben. Un troisième officier de police judiciaire soupçonné dans ce sens, Lucien Linden, est décédé entre-temps.

Ben Geiben, contre lequel le Parquet avait également demandé un «renvoi» devant une chambre, ne sera pas inculpé. La chambre du conseil a décidé qu’il n’y avait pas de preuves ou de motifs suffisants pour poursuivre une accusation pénale contre lui.

La date à laquelle les accusés devront répondre de leurs actes devant un tribunal n’est pas encore claire à ce jour. La présomption d’innocence s’applique jusqu’à ce qu’une condamnation définitive soit prononcée.

Bron: Virgule | 30 Oktober 2024

Affaire Bommeleeër : huit personnes renvoyées devant la justice

Cinq anciens dirigeants de la gendarmerie grand-ducale – Messieurs Guy Stebens, Pierre Reuland, Charles Bourg, Armand Schockweiler et Aloyse Harpes– ont été renvoyés du chef de faux témoignages au cours du procès qui s’est tenu en 2013 et 2014. Ces mêmes personnes ont bénéficié d’une décision de non-lieu du chef d’entrave à la justice.

Marcel Weydert, un ancien membre de la brigade mobile, ainsi que les deux anciens anciens fonctionnaires de la Sûreté publique, Paul Haan et Guillaume Büchler, seront également cités devant une chambre criminelle du chef de faux témoignage, a précisé le parquet général dans son communiqué.

Jos Steil étant décédé, l’action publique à son encontre a été déclarée éteinte. Quant à un autre protagoniste du dossier Bommeleeër, Ben Geiben, le dossier répressif ne contient pas d’indices déterminants justifiant l’institution d’une mesure complémentaire du chef des attentats aux explosifs à son encontre.

Un procès à venir

Ce qui n’est pas le cas pour Marc Scheer et Jos Wilmes, initialement renvoyés devant la chambre criminelle. Cet état de fait «ne préjuge en rien sur la décision définitive à prononcer le cas échéant par la juridiction de fond», précise le communiqué.

L’arrêt de règlement de la procédure d’instruction dans le cadre de l’affaire du Bommeleeër rendu ce 28 octobre indique qu’il n’y a pas lieu de poursuivre les cinq anciens dirigeants de la gendarmerie grand-ducale et l’ancien membre de la brigade mobile de la gendarmerie, en relation avec les attentats aux explosifs à proprement parler.

Bron: Le Quotidien | 30 Oktober 2024

45

(66 replies, posted in Onderzoekspistes)

Een gewezen huurling:

Daniel Marlet

Dinsdagnamiddag omstreeks 15u30 is een onbekende, gewapend met een revolver, het agentschap van de Bank Drèze te Heusy binnengestapt en heeft er onder dreiging met zijn wapen een som van 300.000 fr. geëist. Vervolgens stapte de kerel een café binnen waar hij een taxi bestelde.

De BOB liet wegversperringen aanbrengen en de chauffeur van de taxi werd teruggevonden. Zijn onbekende passagier zou verklaard hebben dat hij ofwel naar Frankrijk, ofwel naar Engeland reisde. Aan de hand van een persoonsbeschrijving die door de BOB werd verspreid, kon men de man identificeren. Het zou gaan om de 26-jarige Daniël Marlet uit Verviers.

Een bestuurder van een personenwagen verwittigde dinsdagvond nog de politie, omdat hij gezien had dat voorbijgangers in de rue de Condroz te Angleur bankbiljetten van 1.000 fr. opraapten die op de weg rond dwarrelden. Toen de politie ter plaatse kwam, was er niemand meer te zien. Waarschijnlijk kwam het geld uit de wagen, bestuurd door de dader.

Bron: Gazet van Antwerpen | 2 Mei 1974

46

(68 replies, posted in Organisaties)

Tiens wrote:

Dat is waar. Ex-huurling Niko is er ook een van bijvoorbeeld.

Ik heb geen Niko in mijn (onvolledige) ledenlijst van Target 121 staan. Heb je ook een achternaam van deze man?

47

(20 replies, posted in Bende De Staerke)

Heeft er iemand meer informatie over de broer van Nicolas Karafilis; Vassilios? Bij hem werden in maart 1986 wapens en munitie gevonden.

48

(60 replies, posted in 1990-1999)

Pierre Pilette, de onderzoeksrechter die verantwoordelijk was voor het onderzoek naar de Slachter van Bergen, is op 23 oktober 2024 in Braine-l'Alleud overleden:

Pierre Pilette, le juge d’instruction du dépeceur de Mons, est décédé : "Cette affaire a changé notre vie"

À Mons, personne n’a oublié le 22 mars 1997, date à laquelle l’affaire du dépeceur de Mons a officiellement éclaté. C’est Pierre Pilette, alors juge d’instruction à Mons depuis deux ans, qui est chargé de l’affaire. Une affaire qui aura résonné bien au-delà de notre région, et qui aura marqué durablement ses protagonistes.

Né à Haine-Saint-Paul (La Louvière) le 5 février 1950 et décédé à Braine-l’Alleud le 23 octobre 2024, il a été avocat, juge de la jeunesse et juge d’instruction à Mons, à partir de 1995.

Bron: Sud Info

49

(0 replies, posted in 1970-1979)

Samenvatting

  • Wat? Poging tot verkrachting en moord op een vrouw

  • Wanneer? 19 Mei 1976

  • Waar? In een veld tussen Cuesmes en Frameries, nabij het gehucht "Quatre Chemins de Mons" » Google Maps

  • Wie? Drie jonge daders:
    - Jean-Jacques Locoge
    - Yves Dieu
    - Camille Dufour-Becker

  • Buit: 1.000 frank

  • Status: Opgelost

De vrouw werd door de drie mannen vanuit een café naar haar huis gebracht. Onderweg zijn ze gestopt aan een veld, waar ze geprobeerd hebben om haar te verkrachten. Ze werd op geslagen en gestampt en ze probeerden haar te wurgen met een elektriciteitsdraad en een schroevendraaier. Ze stierf een gruwelijke dood.

Eén van de verdachten had een band met de "Bende Becker". Ze werden alledrie omschreven als uitermate gevaarlijk.

Onbekende jonge vrouw vermoord te Frameries

Landbouwer Raphaël Larcin heeft donderdagmorgen omstreeks 8u20, op het gehucht “Quatre Chemins de Mons”, te Frameries het lijk aangetroffen van een vrouw tussen de 20 en de 30 jaar, waarvan het aangezicht onherkenbaar verminkt was door bijlslagen. De grond was met bloed doordrengd en overal waren voetsporen. De vrouw droeg bovenkleding en kon niet worden geïdentificeerd. Tegen de middag kwam het parket van Bergen, onder leiding van onderzoeksrechter Vereecken, ter plaatse. Na de middag had een lijkschouwing plaats. Het is nog niet uitgemaakt of de moord het werk is van een sadist of dat het om een afrekening gaat.

Bron: Gazet van Antwerpen | 21 Mei 1976

Moord te Frameries opgelost

De gerechtelijke politie van Bergen heeft vrijdag in hun woning de moordenaars aangehouden van de vrouw, wier lijk donderdagochtend in een veld bij de grensscheiding van Cuesmes en Frameries was gevonden. Het slachtoffer werd geïdentificeerd als zijnde Jeannine Glineur (44 jaar), weduwe Druart, wonende rue du Poête Abrassart te Pâturages, maar verblijvende te Bergen.

Jeannine Glineur bevond zich woensdagavond in een café te Wasmes, toen drie jonge mannen haar voorstelden haar naar huis te voeren. Ze aanvaardde dit, maar op een afgelegen plaats, genaamd “Quatre Chemins de Mons” poogden ze haar te overweldigen. Ze verzette zich en, om niet bij de politie te worden aangegeven, brachten ze haar om het leven door haar met een ijzeren staaf verscheidene slagen op het hoofd toe te brengen.

De drie mannen werden vrijdagavond ter beschikking van rechter van instructie Vereecke gesteld, die hen zaterdag zal ondervragen. Het gaat om drie nietsnutten uit Pâturages, die reeds enkele malen moeilijkheden met het gerecht hadden gehad: Jean-Jacques Locoge (20), vrijgezel, wonende rue Jean-Baptiste Clement 95, Yves Dieu (22) vrijgezel, wonende rue du Camp Romain 22, en Camille Dufour-Becker (19), wonende rue du Vieux Temple 18. Ze werden in de gevangenis van Bergen opgesloten.

Bron: Gazet van Antwerpen | 22 Mei 1976

Drie jonge mannen bekennen moord te Bergen

De drie jonge mannen uit Pâturages, Jean-Jacques Locoge, Camille Dufour en Yves Dieu, hebben tegenover rechter van instructie Vereecke bekend de daders te zijn van de moord op de 44-jarige Jeanine Glineur uit Bergen. Het stoffelijk overschot van de vrouw, vreselijk aan het hoofd verminkt, werd donderdag ll. in een veld aangetroffen. De jonge mannen werden vrijdag reeds aangehouden. Nu werd een aanhoudingsbevel tegen hen uitgevaardigd wegens moord, poging tot verkrachting en diefstal.

Bron: Gazet van Antwerpen | 24 Mei 1976

Drie jonge kerels staan maandag terecht voor gruwelijke moord

Voor het Hof van Assisen van Henegouwen, voorgezeten door raadsheer Stranard, verschijnen maandag drie jonge mannen die op 20 mei 1976 te Ceumes op beestachtige wijze een vrouw vermoordden. Het betreft Yvon Dieu (22), Jean Jacques Locoge (21)en Camille Dufour (20), allen uit Pâturages. Eerstgenoemde is verwant met de “bende van Becker” terwijl de andere twee evenmin koorknapen zijn.

Op 19 mei 's avonds maakte de drie in een herberg van Wasmes kennis met Jeanine Glineur (44) die voorheen in Pâturages had gewoond. De vrouw had na een jaar huwelijk in 1957 haar man verloren in een mijnongeval en had vervolgens een tijdlang samengewoond met een gepensioneerde, die een jaar voor de feiten overleed. Sedertdien kwam zij geregeld naar haar geboortestreek terug.

Na de hele avond te hebben gefuifd, stelden de drie jongelui voor Jeanine Glineur naar haar pension te brengen in Bergen. De vrouw die Dieu reeds van vroeger kende, ging op dat voorstel in en stapte met hen in de auto. Op een eenzame plek werd de vrouw, die al had te verstaan gegeven dat zij niet gediend was met handtastelijkheden, uit de auto op een akker gesleept.

De drie mannen trachtten haar te verkrachten, maar slaagden daar niet in. Nadat het slachtoffer langdurig geschopt en geslagen was, trachtte Dieu die bang was voor verklikking haar te wurgen met een elektriciteitsdraad en een schroevendraaier, maar dat lukte hem al evenmin. Uiteindelijk sloeg hij haar met een autokrik de schedel in.

Uit haar handtas roofden zij een bedrag van ongeveer duizend frank. Hun misdaad volbracht trokken de drie boeven weer op herbergbezoek. Twee dagen later werden zij aangehouden na een vluchtig onderzoek van de gerechtelijke politie van Bergen. Uit de sectie zou blijken dat het lijk een twintigtal verwondingen vertoonde, evenals sporen van wurging.

De drie beklaagden, die volkomen toerekeningsvatbaar werden bevonden, zullen zich te verantwoorden hebben voor moord, poging tot geweldpleging en diefstal. De h. Preudhomme zal als openbaar aanklager zetelen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 7 Mei 1977

Jonge booswichten beschuldigen elkaar

Maandagmorgen is voor het Hof van Assisen te Bergen het proces begonnen tegen drie jonge booswichten die op 19 mei 1976 te Mons-Cuesmes de 44-jarige oude Jeanine Glineur vermoordden na eerst gepoogd te hebben haar te verkrachten. Het was een bijzonder gruwelijke moord. Het lichaam werd afschuwelijk verminkt teruggevonden.

Van de misdaad werden beschuldigd de 22-jarige Yvon Dieu, 21 - jarige Jacques Locoge en Camille Dufour, 20 jaar oud, alle drie uit Pâturages. De gezworenen zijn allen mannen, daar alle vrouwen door de verdediging werden gewraakt.

Ondervraging

Nadat de akte van inbeschuldigingstelling is voorgelezen door griffier Bellet, gaat raadsheer Stranard, voorzitter van het Hof, bijgestaan door rechters Herman en Potvin, het eerst Yves Dieu aan de tand voelen. Deze schijnt een heel wat lagere toon te zingen dan ten tijde van zijn aanhouding. Beklaagde ziet er netjes en verzorgd uit. Men zou zelf kunnen denken met een brave schooljongen te maken te hebben. Maar de dikke brilglazen herbergen een bijzonder kille blik.

Op de vragen van de voorzitter antwoordt bij met zwakke stem ieder woord onderstrepend met een hoofdbeweging. Men hoort uit de mond van de beklaagde dat hij de zoon is van een gepensioneerd mijnwerker, dat zijn moeder twee voorechtelijke kinderen had, dat hij geen bijzonder goede leerling was geweest en daarom te Wasmes was geplaatst om er het metselaarswerk te leren.

Later werkte hij onregelmatig, een jaar voor de tragische feiten zich voordoen, wordt hij werkloos, raakt aan de drank en draait zijn hand en tong niet om voor 50 pilsjes per dag.

Jean-Jacques Locoge is ook een dronkaard. Hij heeft een laag voorhoofd en een platte boksersneus. Hij hield ook niet veel van school gaan en spijbelde dikwijls. Over het algemeen wist hij zich toch te doen gelden aIs een goed werker. De drank zou hem weer lelijke poetsen bakken toen een meisje met wie hij zo goed als verloofd was, hem om die reden verliet.

Het gevolg hiervan was een geweldige depressie: Locoge probeerde zelfmoord te plegen door zich de aders door te snijden. Ook hij werd een jaar voor de feiten plaatshadden, werkloos en evenals de andere beklaagde heeft hij een ernstig gestoffeerd strafregister.

Ten slotte wordt Dufour gehoord. Ook hij komt niet uit een schitterend milieu. Zijn vader had een dik strafregister en hoorde zich veroordelen wegens zedenfeiten. Vechtpartijen ontsierden zijn prille jeugd. Hij is nu gehuwd en vader van een meisje. Hij leeft in een woonwagen. Zijn vrouw liet hel vooral als hij had gedronken, herhaaldelijk in de steek.

Hoe het gebeurde

Dieu antwoordt onmiddellijk aan de voorzitter dat hij een twintigtal biertjes had gedronken toen hij het slachtoffer ontmoette. In de herberg had een verbruiker hem gevraagd m Mw. Glineur naar huis te voeren. Eerst weigerde ik - aldus Dieu - maar daarna dacht ik dat er wel een avontuurtje zou inzitten. Samen met zijn kornuiten reed hij dan met de vrouw weg. Toen deze het trio weigerde ter wille te zijn werd zij geslagen, geschopt en getrapt en slotte met ijzeren staven bewerkt en gewurgd.

Ter zitting ontkent Dufour hij het inzicht had te verkrachten. Hij beweert dat hij maar deed aslof omdat bij vreesde dat zijn kameraden zich tegen hem zouden keren. Hij werpt de schuld op Dieu. Maar de onderzoeksrechter zal komen getuigen dat zij bij hun aanhouding wel degelijk hebben bekend samen gehandeld te hebben. Na hun gruwelijke daad gingen zij gewoon op zwier en ook na hun arrestatie toonden zij niet het minste berouw.

Bron: Gazet van Antwerpen | 10 Mei 1977

Beklaagden leefden aan rand van maatschappij

Dinsdag werd voor het Hof van Assisen van Henegouwen het proces voortgezet ten laste van Yves Dieu, Jean-Jacques Locoge en Camille Dufour, die terechtstaan wegens poging tot verkrachting en moord op Jeanine Glineur, die ze toevallig in een herberg hadden ontmoet.

Op het einde van de maandagzitting werden nog getuigen gehoord volgens wie de jonge nietsnutten na hun misdaad helemaal niet dronken schenen. Zij waren wel erg vrolijk en één van hen had zelfs met de waardin gedanst. Dinsdag kwamen nog enkele mensen aan de beurt die zich in de herberg bevonden toen het drietal met Jeanine Glineur vertrok om haar met de wagen huiswaarts te brengen. Een van hen zou in tegenspraak komen met de beklaagden, toen hij ontkende aan de drie te hebben gezegd dat Glineur een “gemakkelijke” vrouw was. Hij ontkent eveneens dat het voorstel om de vrouw naar huis te brengen van hem is uitgegaan.

Speurders

Dan begon het defilé van de speurders. Als eerste schetste de h. Georges Hoyois, hoofdcommissaris van de gerechtelijke politie te Bergen, een omstandig beeld van de persoonlijkheid van het slachtoffer. Nog heel jong werd zij weduwe waarna zij twintig jaar samenwoonde met een man, die een jaar voor de feiten overleed. Zij ging trouwens geregeld het graf van deze laatste bezoeken.

De beklaagden waren erg welwillend tijdens de ondervragingen en hebben nooit gezegd dat zij onder invloed van de drank verkeerden. Commissaris van de gerechtelijke politie Gilbert Jacques bracht een interessante verduidelijking wat betreft de woorden van Dufour tijdens de wurgingsscène. Beklaagde zou niet hebben gezegd dat hij de vrouw nog meer wou doen lijden, maar zou wel hebben gezegd: “Men wurgt niemand met een elektrisch snoer. Laat ze dan maar beter lijden”.

Niet zwakzinnig

Dr. Bomboir, psychiater, bracht vervolgens het geval ter sprake van Locoge, een middelmatig leerling, een wispelturige jongeman die wegens alcoholvergiftiging in het psychiatrisch ziekenhuis van Doornik diende te worden verpleegd. Men heeft echter bij hem geen ware geestesstoringen vastgesteld, zodat hij niet zwakzinnig kan worden genoemd. Hij heeft weinig mogelijkheden tot communicatie, voelt zich ongemakkelijk in de samenleving en laboreert ook aan een minderwaardigheidscomplex. Uit het verloop van de moord is duidelijk gebleken dat hij kan redeneren en een beslissing nemen.

Op verzoek van de verdediging wordt dr. Georges Cordier eveneens als psychiater gehoord. Volgens hem zitten er drie overheersende elementen in het onderzoek van Locoge: een ongunstig sociaal en cultureel milieu, een intelligentie die een flink stuk onder het normale ligt en een gebrek aan sociale ingesteldheid. Heel jong reeds kwam hij in contact met mensen die aan de zelfkant van de maatschappij leefden. Locoge, aldus de arts, is een gevaarlijk man die aan een langdurige behandeling toe is. Weliswaar is hij niet geestesziek maar hij verkeert in een nevrotische toestand, die niet onder de wet op het sociaal verweer ressorteert. In zijn geval is opsluiting wel verantwoord.

De namiddagzitting werd voortgezet met Dr. Bomboir, die ditmaal het geval Yves Dieu uit de doeken deed. Ook bij die beklaagde ligt het IQ aan de lage kant, zodat hij echter als geestesziek kan worden bestempeld. In de moord heeft ook hij blijk gegeven van beslistheid, zodat hij toerekeningsvatbaar kan worden genoemd.

De “Dritte im Bunde”, Dufour, wordt door de psychiater als niet veel hoger aangeslagen. Hij had het gedrag van een onrijpe onvolwassene, maar bij hem kan evenmin sprake zijn van geestesziekte of ontoerekenbaarheid. Hooguit kan een lichte vermindering van verantwoordelijkheid in aanmerking worden genomen. Dufour mag zelfs heel gevaarlijk worden genoemd.

Ten slotte worden nog twee inspecteurs van de gerechtelijke politie en enkele getuigen van de verdediging gehoord. Een van hen zegt dat het slachtoffer moreel goed stond aangeschreven. Daarentegen werd Yves Dieu door hem beschreven als een achterbakse en opvliegende jongen. Locogo werkte regelmatig maar genoot al te jong een grote vrijheid, dronk veel en was gewelddadig.

Bron: Gazet van Antwerpen | 11 Mei 1977

Dieu wilde driemaal zelfmoord plegen

Woensdagmorgen defileerde een hele reeks getuigen, die door de verdediging waren opgeroepen, voor het hof om er gehoord te worden over de beklaagden Yves Dieu, Jean-Jacques Locoge en Camille Dufour, die op 19 mei 1976 Mw. Jeannine Glineur te Cuesmes doodsloegen na eerst te hebben gepoogd haar te verkrachten.

Onderwijzer Jean Delplanche uit Pâturages had de beklaagden in zijn klas. Hij omschreef Dieu als een onhandelbare kerel die herhaaldelijk uit de school weg bleef en een onrustig leventje leidde. Over Dufour zei hij dat deze er zich niet bij kon neerleggen scholier te moeten zijn.

De moeder van Dieu vertelde dat haar zoon tijdens zijn jeugd aan stuipen leed, later geregeld dronken thuiskwam en het slachtoffer van ernstige zenuwinzinkingen was. Driemaal probeerde hij zelfmoord te plegen. Dieu's schoonbroer Jean De Schepper merkte op dat Dieu voor het uitdelen van uitdelen van een vuistslag helemaal niet verlegen was.

Chantal Bertiaux, schoonzuster van de beklaagde, gaf wat toelichtingen over de zuip- en braspartijen van Yves Dieu. De broer van Achilles Dufour zei dat zijn broer hem had verklaard aan de misdaad te hebben meegewerkt in een vlaag van paniek.

Mr. Jacques Nazé, die de belangen behartigt van de minderjarige zoon van Jeannine Glineur, spreekt zijn afschuw uit over de wreedheid waarmee de moord werd bedreven. Hij spreekt over de morele wreedheid waarvan Glineur het slachtoffer werd, meer bepaald toen zij een twintigtal minuten alvorens het bewustzijn te verliezen, zeer duidelijk besefte dat haar drie aanranders haar gingen uit de weg ruimen. Ook lichamelijk heeft zij verschrikkelijk geleden. De advocaat verdedigt met aandrang dat de stelling, als zou Locoge in een vlaag van waanzin hebben gehandeld, niet langer kan worden aangehouden.

Vervolgens zegt advocaat-generaal Preud’homme dat de beklaagden in kwestie het inzicht hadden te doden. Mr. Jean de Taye, als verdediger van Yves Dieu, zegt dat Dieu zich tijdens het moordritueel van zijn collega's distantieerde, maar dat hij beïnvloedbaar was. Hij wijst naar het niet zo hoge IQ van Dieu en beweert dat de moordzaak in het geheel niet opzettelijk geschiedde.

Mr. Ghyssels en Mr. Leclercq spannen zich in om aan te tonen dat hun cliënt Locoge een zeer onevenwichtige persoonlijkheid is en derhalve niet volledig toerekeningsvatbaar.

Bron: Gazet van Antwerpen | 12 Mei 1977

Levenslange dwangarbeid voor twee hoofdbeklaagden

Het Assisenhof van Henegouwen heeft donderdag vonnis geveld In het proces tegen drie jonge mannen die op 19 mei 1976 de 60-jarige Jeanine Glineur te Cuesmes vermoordden. Yves Dieu en Jean-Jacques Locoge werden veroordeeld tot levenslange dwangarbeid en Camille Dufour kreeg 20 jaar dwangarbeid.

De verdediger van Camille Dufour, Mr. Alain Briquet, zei tijdens de voormiddagzitting dat het niet de beklaagden waren die voorstelden het slachtoffer naar Bergen te brengen, maar wel een andere verbruiker, de h. Legand. Hij beschreef vervolgens het milieu, waarin Dufour geleefd heeft, een milieu waar agressiviteit en analfabetisme troef zijn. Feitelijk is Dufour geen slechte jongen, maar hij laat zich gemakkelijk meeslepen. Pleiter gaf toe dat zijn cliënt deel heeft genomen aan de poging tot verkrachting, maar beklemtoonde dat hij slechts heeft deelgenomen aan de moord omdat hij niet anders kon.

Afgesproken

Namens de burgerlijke partij schreef Mr. Naze vervolgens de zoon van het slachtoffer, een mentaal gehandicapte die in een psychiatrische instelling verblijft en die nimmer de glimlach van een moeder zal zien. De voorbedachtheid is volgens hem bewezen. De moord werd afgesproken, het wapen van de misdaad werd uit de wagen gehaald en het slachtoffer werd aangepakt tot zij dood was. Bovendien verwierp pleiter de stelling van sociaal verweer voor Locoge.

Na tussenkomst van de verschillende verdedigers werd het woord verleend aan de drie beschuldigden. Alle drie zeiden dat zij de feiten betreuren. De jury kreeg 21 vragen te beantwoorden in verband met opzettelijke doodslag, voorbedachtheid, verkrachting, hulp door derden, diefstal. De laatste zes vragen betroffen de toerekeningsvatbaarheid van Locoge.

Yves Dieu en Jean-Jacque Locoge werden door de jury schuldig bevonden aan moord, aan poging tot verkrachting en aan diefstal. Camille Dufour werd schuldig bevonden aan doodslag, poging tot verkrachting en diefstal. Voor Dufour werd de voorbedachtheid echter niet aangehouden.

Bron: Gazet van Antwerpen | 13 Mei 1977

Veroordeelde dood in cel te Bergen

De 21-jarige Jean-Jacques Locoge uit Pâturage, die in 1977 door het Hof van Assisen van Henegouwen wegens moord tot levenslange dwangarbeid werd veroordeeld, werd dinsdagmorgen dood in zijn cel in de gevangenis van Bergen aangetroffen. Het onderzoek heeft uitgewezen dat Locoge de dood vond wegens een te grote dosis geneesmiddelen. Vermoedelijk heeft Locoge die geneesmiddelen achtergehouden om zelfmoord te kunnen plegen.

Jean-Jacque Locoge had op 19 mei 1976 op de grens van Bergen en Frameries, samen met twee medeplichtigen, Yves· Dieu (levenslange dwangarbeid) en Camille Dufour (20 jaar dwangarbeid) de 44-jarige Jeanine Glineur afgemaakt. De drie jongelui hadden de vrouw voorgesteld haar per wagen naar haar woning te Bergen te voeren. Tijdens de tocht trachtten ze de vrouw le misbruiken en toen ze zich verzette, sloegen ze haar met een autokrik de schedel in.

Bron: Gazet van Antwerpen | 26 Januari 1978

Samenvatting

  • Wat? Overval op twee geldkoeriers van Brink's Ziegler in een Inno-warenhuis

  • Wanneer? 29 december 1997

  • Waar? In de Inno-winkel in het Woluwe Shopping Center » Google Maps

  • Wapen: Een 9mm-revolver. Er werden geen hulzen gevonden.

  • Wie? Onbekend

  • Buit: 3,1 miljoen frank

  • Status: Onopgelost

De twee geldkoeriers werden onmiddellijk neergeschoten. Louis Vermeiren kreeg een kogel in zijn buik en Patrick Goessens één door zijn nek. Beide koeriers vielen neer. De gangsters namen zonder aarzelen de vier zakjes geld en verdwenen via de nooduitgang. Louis Vermeir overleed ter plaatse.

Koele moord op geldkoerier

De geldkoerierdiensten zijn verplicht alle transporten van waardepapieren aan de rijkswacht te melden. Normaal worden de uren en het parcours van de koeriers via een computerlijn aan de rijkswacht doorgegeven. Maandagnamiddag was dat voor het transport van en naar de lnno in Sint-Lambrechts-Woluwe niet het geval. Het onderzoek moet duidelijkheid brengen. Brink's Ziegler kan tijdelijk geschorst worden of een boete krijgen.

"Maar dat zullen allemaal vijgen na Pasen zijn”, zegt Vande Lanotte. "De koerier is dood. De rijkswacht had op de hoogte moeten zijn van dit transport.

Algemeen directeur Dominique Pieters van Brink’s Ziegler verklaarde maandagavond aan het persagentschap Belga “dat het hem zou verwonderen als de rijkswacht niet op de hoogte zou zijn geweest van het transport in het Woluwe Shopping Center." Pieters laat intern onderzoeken of dat ook werkelijk gebeurde.

De directeur verklaarde tevens dat de twee koeriers maandagnamiddag "in principe een kogelvrij vest droegen". De vesten worden bij Brink's Ziegler echter niet standaard aangetrokken bij elk waardetransport. Vande Lanotte kondigde maandagavond alvast aan dat vanaf vandaag het aantal patrouilles rond grootwarenhuizen gevoelig zal verhoogd worden.

“Het ging zo snel dat niemand kon reageren. We werden plotseling gewaar dat er iets ernstig was toen we twee oproepen hoorden via het interne omroepsysteem." De verkoopster van de lingerie-afdeling wil niet veel kwijt. De grote baas heeft in onbedekte termen laten weten dat wie met de pers praat, een zeer onzekere toekomst tegemoet gaat. Dus zwijgen ze.

Zwijgend bewaakt het lnno-personeel de roltrap naar de tweede verdieping waar het drama gistermiddag plaatsvond, zwijgend kijkt het toe hoe een van hun collega's hevig snikkend wordt weggeleid door ambulancepersoneel. De gangsters hadden hun slag bijzonder goed voorbereid. Op de tweede verdieping is de klantendienst, de afdeling tafel- en keuken, de witgoedafdeling en de meubelstoffen. "Ik stond op de roltrap, want ik wilde een kussen gaan omwisselen, toen ik een knal hoorde”, weet een oudere dame te vertellen. Ze trilt nog op haar benen. Het kussen knelt ze in haar handen.

"Toen ik boven kwam, zag ik een man neerliggen, een andere lag iets verder op de grond. Hij bloedde. Ik wilde me omdraaien, maar langs de roltrap kon ik niet weg ... "

Tussen de rekken

Niemand van de ongeveer tien klanten en het personeel van de tweede verdieping besefte meteen wat er gebeurde. De daders hadden zich immers verstopt tussen de rekken. "Geldkoeriers Louis Vermeiren en Patrick Goessens kwamen met de lift naar boven. Ze doorkruisten de afdeling om bij de klantendienst de opbrengst van het weekend op te halen: ongeveer 3.200.000 frank", reconstrueert adjudant Willy Steegen van de rijkswacht. Toen ze op hun stappen terugkeerden om opnieuw de lift te nemen. werden ze plotseling aangesproken door de twee mannen die zich hadden weggestoken.

“Kom niet aan je wapen”, snauwde een van hen in het Frans. De slachtoffers kregen er zelfs de tijd niet voor. Zonder aarzelen schoten de gangsters Louis Vermeiren een kogel in zijn buik en Patrick Goessens één door zijn nek. Beide koeriers vielen neer. De gangsters namen zonder aarzelen de vier zakjes geld en verdwenen via de nooduitgang, net naast de klantendienst. Alles samen duurde het slechts enkele seconden.

Bij de schietpartij gooiden enkele klanten zich op de grond. Een winkelmeisje probeerde nog om Louis Vermeiren te reanimeren. Ze slaagde daar niet in. Een wetsgeneeskundig onderzoek moet nu nog uitmaken of Louis Vermeiren onmiddellijk stierf tengevolge van de kogel of hij door de shock letterlijk doodviel.

Het projectiel dat Patrick Goessens trof, doorboorde zijn nek en bleef uiteindelijk steken in het plafond. Het zou om een 9 mm-kogel gaan. Welk wapen de daders gebruikten, was gisteren nog niet duidelijk. Ofwel waren de overvallers met een trommelrevolver gewapend, ofwel met een 9mm-pistool met hulsopvang. In de winkel werd geen enkele huls teruggevonden.

Terwijl op de tweede verdieping het drama plaatsvond, ging op de andere verdiepingen het leven gewoon verder. De toegang tot de tweede verdieping werd afgesloten. Alleen de muziek werd afgezet. De winkel bleef open, alsof er niets was gebeurd. Mensen die naar de tweede verdieping wilden, werden afgescheept met "er is nu een klein probleempje op die verdieping, als u morgen wil terugkomen".

Terwijl binnen de winkelende klant niet werd gestoord, startte buiten een ware mensenjacht op zoek naar de daders. Zij liepen na de overval te voet weg. Opsporingshonden van de rijkswacht en de opsporingshond van de politie die op het ogenblik van de feiten in het shoppingcentrum patrouille deed, kamden de hele omgeving uit. Rijkswachters met mitrailleurs bewaakten de kruispunten en een helikopter zocht vanuit de lucht de hele omgeving af. De daders zijn trouwens gefilmd door het interne videosysteem. Het was een maat voor niets.

Bron: Gazet van Antwerpen | 30 December 1997

"Met kogelvrij vest en helm leefden ze nog"

"Als die Louis een kogelvrije vest had gedragen toen hij werd neergeschoten, dan leefde hij nu nog. Als Patrick een kogelvrije helm met flappen had, dan was hij nooit geraakt. En als een vierkant geen hoeken had, dan was het een cirkel." Een collega van een concurrerende firma, die gisteren uit sympathie kwam kijken, haalt zijn schouders op.

Bijna twee jaar geleden kwam de beveiligingssector massaal op straat om maatregelen af te dwingen tegen het steeds groeiende geweld tegen geldtransporten. Minister van Binnenlandse Zaken Johan Vande Lanotte moest er zich mee moeien. Na een wekenlange staking, kwam een protocolakkoord uit de bus. Dat moest een einde maken aan al dat geweld en moest de risico’s zoveel mogelijk beperken.

Van al die maatregelen was gisteren geen jota te zien. De intelligente box - een geldkoffer die ontploft of verfsporen nalaat als een onverlaat ermee gaat lopen - werd zelf niet gebruikt. De twee geldkoeriers kregen hun kostbare vracht mee in plastic zakken.

De mannen waren wel gewapend. maar voor de rest zo kwetsbaar als het maar kan: geen kogelvrije vest, geen helm. En het stoeprisico - de naakte afstand tussen geldwagen en de opslagplaats van het geld - was tegelijkertijd zo groot als maar denkbaar is. De mannen vertrokken op het gelijkvloers, moesten via de lift naar boven en doorkruisten nog een drukke winkel. Ze keerden terug via een route met minimale bewegingsvrijheid en met in hun handen plastic zakken met meer dan drie miljoen Belgische frank.

De buit was zo groot omdat het winkelcentrum - met 181 winkels onder hetzelfde dak - vorig weekend de hele tijd was geopend om de klanten toe te laten nog eindejaarsboodschappen te doen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 30 December 1997

Nog geen aanhoudingsbevel

Ondanks het feit dat hij door een getuige zou zijn herkend, is door onderzoeksrechter Pignolet nog altijd geen aanhoudingsbevel afgeleverd tegen de vermoedelijke dader van de brutale overval op het Shopping Center van Woluwe. Dat zegt Brussels parketwoordvoerder Jos Colpin. Vijf criminelen zijn wel aangehouden nadat in de woning van een van hen in Elsene verboden wapen en explosieven zijn gevonden. Het gaat om Alain K., Rachid T., Constant H., (*) Basha I. en Beram C. Een van hen is later door een getuige herkend als een van de vermoedelijke daders van de overval op twee geldkoeriers van Brink’s Ziegler, op 29 december in het Shopping Center van Sint-Lambrechts-Woluwe. Daarbij werd Louis Vermeir (52) gedood en zijn collega Patrick Goessens zwaar gewond. De daders gingen aan de haal met 3,1 miljoen frank.

Bron: Gazet van Antwerpen | 3 Juni 1998

(*) Constant Hormans