Wat ook interessant is, dat diverse Nederlandse wetenschappers spraken over zogenaamde "hogeschool criminaliteit" m.b.t. de scarface bende. Toch zijn de heren opgepakt.
Ik heb het gevoel dat in het Bende van Nijvel-dossier men niet alles op alles heeft gedaan om de zaak serieus te onderzoeken. Ik weet dat heel lang geleden op tv een rijkswachter in een reportage vertelde dat er wel kansen waren, maar dat het onderzoek van boven steeds een andere weg werd ingeslagen. Je moet beseffen dat dat niet hoeft te betekenen dat er dan direct sprake is van sabotage. Het kan wel, maar het hoeft niet. Er is sprake mogelijk van machtspelletjes.
In Nederland gebeurt dat ook, ik ken zaken waarbij rechercheurs een de leiding doorgaven "van we hebben de verkeerde", "we moeten spoor X volgen". Achteraf na een gerechtelijke dwaling, waarbij de verdachte ten onrechte is veroordeeld, bleek dat die rechercheurs gelijk hadden. Maar ja binnen de politie spelen helaas bepaalde machtsverhoudingen. In Belgie zal het niet anders zijn. Alleen hier gaan we dan niet zeggen van een aantal leden van justitie is betrokken bij de betreffende misdaadpraktijken. Het volgende komt helaas ook hier voor, gehoord van een ex rechercheur, dat bij een overval zaak, een team werd opgezet met een onderzoeksleider Y. Dat is heel normaal.
De leden van het team waren heel gemotiveerd. Dat is belangrijk. En later werd van bovenaf bepaald dat er een nieuwe onderzoeksleiding aan dat team werd gekoppeld. Dat is natuurlijk te gek voor woorden, want de oude onderzoeksleider zat heel goed in het dossier. En de nieuwe onderzoeksleider, moet zich nog helemaal gaan inwerken op de zaak. Het gevolg is dat de mensen in team, gedemotiveerd kunnen raken. Wat bij die ex rechercheur ook is gebeurd. Het gebeurde blijkbaar wel meer dan een keertje.
Het is gewoon een politiek spel, wat binnen elke organisatie gebeurt. Binnen het bedrijfsleven heb je dit ook. Helaas bij de politie en justitie gebeurt dit ook, wat voor onderzoeken destructieve gevolgen kan hebben. Die ex-rechercheur is bij een groot onderzoeksbureau aan de slag gegaan. Het gebeurt hier veel dat zeer goede speurders (rechercheurs) de politie, door dit soort vervelende machtspolitiek, verlaten. Er zijn daar veel voorbeelden van. Te veel om op te noemen. Dus geen sabotage in de zin van hoge politie of justitie mensen die betrokken zijn bij criminele praktijken. Ook al kunnen er uitzonderingen zijn, want hier zijn ook corrupte ambtenaren.