41

(56 replies, posted in 1980-1989)

the end wrote:
Ben wrote:

Het leidde wel tot de opheldering van een misverstand: garages die door Ertryckx zouden zijn gehuurd, bleken in feite te zijn gehuurd door iemand anders ... die in dezelfde periode en in dezelfde gemeente werd vermoord als Ertryckx.

Het zou misschien interessant kunnen zijn om te weten wie in dezelfde periode vermoord is in dezelfde gemeente en die garages huurde. Vooral het meervoud: waarom verschillende garages. In dezelfde periode zijn ook de campingmoorden gepleegd.

Tevens de datum van de afspraak met Libert: 31 januari 1983, 2 à 3 dagen na de diefstal van de Peugeot met een mogelijke link met de aanslag op Franse doelen maar het begin van de supermarktovervallen van de Bende van Nijvel. Juist het element waar Ertryckx verklaringen over aflegde.

Zou het hier kunnen gaan om François George, alias Friswa? Die stierf in dezelfde gemeente (Anderlecht), in dezelfde maand (januari), had dezelfde voornaam (François), deed hetzelfde werk (bodyguard van Plastic Bertrand) en kende eveneens een potentiële reus met de naam Pol. Ik kan dus wel zien waarom er daar vroeg of laat een misverstand zou kunnen ontstaan. Alleen stierf George in 1988 en Ertryckx in 1985, dus 'dezelfde periode' is dan relatief.

42

(133 replies, posted in 1983)

Ben wrote:
club_le-happy-few wrote:

Patrick Haemers wordt overal herkend, maar als puntje bij paaltje komt weten de kroongetuigen het ineens niet meer me blijkt.

Het verhaal van de kroongetuige:

Jules Knockaert was op 3 maart 1983 als commercieel afgevaardigde aanwezig in de Colruyt van Halle, toen daar plots vier overvallers opdoken. Twee van hen drongen door naar de eerste verdieping waar de filiaalhouder zijn kantoor had. Knockaert kreeg een slag op zijn hand en hoofd, de zaakvoerder werd vermoord. De Bende van Nijvel had weer toegeslagen.

Ruim een half jaar later had in het gebouw van de Gerechtelijke Politie in Brussel een confrontatie plaats met een man die bij zijn terugkeer uit de Seychellen was gearresteerd. Knockaert kon de grote blonde atletische man identificeren. Hij droeg een opvallend duur polshorloge. Enkele minuten later kruiste hij de gevangene nog eens in de gangen. Zijn identiteit werd nooit meegedeeld.

Na de ontvoering van VDB begin 1989 zag hij op tv enkele maanden later de arrestatie van Patrick Haemers en herkende meteen de man met wie hij was geconfronteerd en die hem met een knuppel geslagen had.

Bron: De Bende van Nijvel en de CIA | Guy Bouten

Heeft iemand een idee wanneer Patrick Haemers precies in de gevangenis zat in deze periode? Ik weet dat hij op 22 oktober 1981 een overval pleegde op het BBL-kantoor in Deerlijk, samen met zijn vader Achiel. In de dagen nadien worden ze al opgepakt en volgt er een wedersamenstelling van de overval. Op 6 januari 1982 is Haemers dan veroordeeld voor deze overval. Er is in enkele geschreven bronnen sprake van een gevangenisstraf van twee jaar, maar dat wil niet per se zeggen dat hij daadwerkelijk twee jaar in de gevangenis heeft gezeten. Wanneer hij precies is vrijgekomen, vind ik nergens terug. In de documentaire van enkele jaren geleden over de bende Haemers zeggen ze dat hij al in 1983 op vrije voeten kwam, na een straf van twee jaar.

43

(1,221 replies, posted in 1985)

Ben wrote:
patrick111 wrote:

Het gaat hier blijkbaar om de firmawagen van een Brusselse drankenhandel, dus leverde die handel dan misschien aan de Auberge?

Inderdaad. smile Maar dat is slechts één van de linken. Er waren bv. een paar (interessante?) ex-huurlingen in dienst van die drankenhandel.

De VW Golf en Mercedes werden dus gespot in Opwijk, door een tiener die de nummerplaten noteert, en in Ternat, waaruit de robotfoto uit 2010 voortkwam. De nummerplaten van de Golf verwijzen naar een Brusselse drankenhandel. In datzelfde Ternat, in de deelgemeente Wambeek, gebeurt dan in die periode dit:

Bankdirecteur overvallen te Wambeek

Vrijdag begaf directeur Willy V. zich om 14 uur terug naar zijn kantoor van het Gemeentekrediet te Wambeek, toen hij aan de deur van de bankinstelling door twee mannen werd staande gehouden. Een van hen dreigde met een revolver. Zij verplichtten de directeur zijn aktetas af te geven. Daar stak 20.000 fr. in. De overvallers reden er vandoor met een Volkswagen-Golf, waarschijnlijk in de richting van Brussel.

Bron: 16 november 1985 | Gazet van Antwerpen

Overvalwagen teruggevonden te Strijtem

De Golf-overvalwagen die donderdag gebruikt werd bij een overval op de Raiffeisenkas te Wambeek, werd teruggevonden. De wagen stond geparkeerd in de Losstraat te Strijtem-Roosdaal. De ruiten waren stuk. De wagen was enkele dagen voordien gestolen te Anderlecht. Hij is eigendom van een Brusselse firma.

Bron: 19 november 1985 | Gazet van Antwerpen

De datum van de overval (vrijdag vs. donderdag) en naam van de bank (Raiffeisenkas vs. Gemeentekrediet) komen niet overeen, maar ik ga ervan uit dat dat onzorgvuldigheden van de journalist zijn, aangezien de locatie en gebruikte auto wel overeenkomen.

44

(13 replies, posted in Bende Haemers)

FreCR wrote:

Hier en daar kan je van alles lezen over Halla wat niet helemaal de waarheid is volgens mij. In verschillende artikels/posts/beeldfragmenten (niet specifiek dit forum) zou je kunnen afleiden dat Halla & de Bende Haemers elkaar nauwelijks hebben gekend en dat er maar 1 overval samen werd gepleegd (die waarbij Vandam gewond raakte). Dat is onjuist volgens mij. Ze kenden elkaar al zeker veel langer (maar geen idee welke zaken ze eventueel samen hebben gepleegd. Wellicht zijn dit zaken die nooit aan de bende van Haemers zijn gelinkt).

Ook Léopold Van Esbroeck geeft in zijn boek aan dat Halla en de bende-Haemers elkaar al veel langer kenden dan die ene overval uit 1988. Het zou inderdaad interessant zijn om wat meer zicht te krijgen op de de jaren 1983-1985 van de bende-Haemers en de overvallen die ze misschien nog gepleegd hebben, maar die vandaag de dag niet aan hen toegeschreven worden. Want niet vergeten: men vond in de box van Haemers carnavalsmaskers, terwijl de bende die zogezegd nooit gebruikte.

En in de Jean Stasstraat was Le Pacha. Daar ging ik nu en dan iets drinken met Johnny Halliday. Jazeker, de Johnny Halliday! Mijn vriendin Therese, die in Le Pacha werkte, had iets met de trompettist van zijn groep.

(...) Toen ik in de Graystraat zat ondergedoken bij de Barones had ik daar Axel Zeyen, boezemvriend van Patrick Haemers, en de Fransman Messaoud 'Jean-Pierre' Halla ontmoet. Ik kende Halla omdat ik bevriend was met zijn vriendin, het meisje dat in de nachtclub Le Pacha werkte, waar ik ooit bijna met Johnny Halliday op de vuist ben gegaan. Ik kende die twee ook van een café waar zij en ik geregeld kwamen. Wij noemden dat café Chez Pia, ik weet niet meer of het ook zo heette. We waren niet echt vrienden, maar ik leverde hun wel een en ander. Via een tussenpersoon heb ik hun valse papieren en wapens geleverd. Zij pleegden toen al overvallen. Daar gingen die vergaderingen bij ‘de Barones’ in de Graystraat over. Al heb ik die zelf niet meegemaakt. Ik ging weg toen zij arriveerden. Tenslotte waren het mijn zaken niet. Maar ik heb het uit heel goeie bron.

Zeyen en Halla waren niet alleen op die vergaderingen aanwezig. Er waren nog twee, drie andere mannen bij. Sommigen kende ik niet, maar een kende ik wel. Philippe Lacroix, het brein van de Bende-Haemers.

(...) Ik zeg dat er in 1983 al contacten waren tussen de groep-Haemers en Jean-Pierre Halla. Halla was een mannetje uit het zware Franse milieu. Halla kende Evariste Cirilli, Henri Faberes, en vooral Albert 'Bruno' Farcy. (...)

In café Chez Pia hing nog meer vreemd volk rond. Bob Louvigny (*) bijvoorbeeld, de beruchte Brusselse privé-detective, die zich toen bezighield met piraatvideo’s. En voor de rest veel flikken. Freddo was er vaste klant. Hij kende Halla en Zeyen en hij kende Louvigny zelfs goed. Hij heeft ooit geprobeerd me voor Louvigny te laten werken. (...) Eigenlijk liep het er over van de flikken. Frans Reyniers, de vroegere hoofdcommissaris van de Brusselse GP, uiteraard, en zijn rechterhand Georges Marnette liepen er ook rond. (**)

Bron: Popolino - Memoires van een ex-gangster | Léopold Van Esbroeck

(*) Volgens de informatiecontacten van Haemers-speurders De Jonghe en Van Brussel verzorgde Bob Louvigny de bewaking van de Caisse Privé, de bank waar enkele leden van de bende-Haemers rondhingen/werkten/geldtransporten voor deden. Lacroix zou in 1978 ook een poos voor het detectivebureau van Louvigny gewerkt hebben.

(**) Een andere GPP'er, Jean-Pierre Callens, kan dan weer gelinkt worden aan Denise Tyack (vrouw van) en Dagmar Zeyen (zus van), volgens diezelfde informatiecontacten.

45

(991 replies, posted in Bende De Staerke)

Wordt hier met AL** Jean-Pierre eigenlijk Jean-Pierre Halla bedoeld? Van Esbroeck praat daar in zijn boek ook over, en zegt daar dat hij bevriend is met de vriendin van Halla, genaamd... Thérèse. Bovendien behoorde Halla tot het Noord-Franse prostitutiemilieu, zoals beschreven in de tekst hierboven, en was hij Noord-Afrikaans (zijn echte voornaam was Messaoud).

46

(1,221 replies, posted in 1985)

Spectator Of Life wrote:

Even voor de duidelijkheid; de besproken getuigenis met betrekking tot de genoteerde nummerplaten; is dit dezelfde getuigenis als deze die reeds jaren geleden werd geregistreerd; de jongen die de dag van Aalst een verdachte mercedes opmerkt en de nummerplaat noteert? In de oude versie is de nummerplaat gecheckt en bleek deze toe te behoren aan het Nederlandse koningshuis. In de versie van de voorbije dagen is de nummerplaat eveneens Nederlands maar kon deze niet volledig worden gelezen omdat de auto te snel reed. Toch een wezenlijk verschil. Of spreken we hier van twee verschillende personen/getuigenissen (wat het verhaal nog een stuk belangrijker zou maken uiteraard)?

Iedereen spreekt over het bos maar als je doorheen getuigenissen leest lijkt de hele regio Aalst/Asse/Opwijk/Zellik belangrijk voor een schets proloog/epiloog Aalst.

Goede bedenkingen die je hier maakt, Spectator. Als de nummerplaat niet volledig genoteerd was, dan kan men natuurlijk wel nog proberen te achterhalen wat de volledige nummerplaat was door elke mogelijke combinatie uit te proberen met de letters en cijfers die wel genoteerd werden, en nagaan met wie dat zoal overeenstemt. Geen idee of men dat dan gedaan heeft en zo, als een van vele mogelijke combinaties, bij onder andere een auto van het koningshuis is uitgekomen. En wat bedoelt men ook met een auto van het koningshuis? De auto van de poetsvrouw van het buitenverblijf van een of andere koninklijke achterneef is niet hetzelfde als de privé-auto van prins Bernhard, om maar iets te zeggen.

Of is dit gewoon een zoveelste spectaculair broodje-aapverhaal (en dus dwaalspoor), zoals er doorheen de jaren wel meer verspreid zijn? Ook dat sluit ik niet uit.

47

(1,221 replies, posted in 1985)

Dat is wel een heel interessant spoor dan. En dan is er ook nog de informatie dat door de drankenhandel valse facturen werden uitschreven op naam van Robert Becker. Dat doe je toch ook niet met de eerste de beste klant, denk ik dan. Dus Becker moet die handel (of iemand in die handel) ook goed gekend hebben.

48

(67 replies, posted in Robotfoto's)

Eerst en vooral, een tekening is geen foto. Het is gebaseerd op de (meestal vertekende, vluchtige en vage) herinnering van een getuige in een stress-situatie, soms zelfs pas jaren na de feiten afgenomen, af en toe zelfs onder hypnose, wat redelijk onbetrouwbaar is. Zo'n tekening behandelen als 'dit is exact hoe de dader er moet uitzien' en bijgevolg deze of gene uitsluiten omdat zijn kinnebak niet exact even breed is of zijn oor wat meer naar links helt, is niet hoe je zo'n tekening moet benaderen. Het is eigenlijk niet meer dan een ruwe, grafische opsomming van in het oog springende kenmerken. Wat zo'n tekening zegt is niet 'dit is exact hoe de dader er moet uitzien', het zegt eerder dat de reus geen Chinese vrouw van 1m70 zal geweest zijn.

Zo'n tekening dan vervolgens nog eens door een of andere goedkope online AI-applicatie jagen, is al helemaal te gek voor woorden. Wat zo'n applicatie doet is zo'n tekening fotorealistisch maken. Dat geeft een heel leuk effect, maar brengt ons naar alle waarschijnlijk juist verder van de waarheid. Zo'n applicatie bestudeert miljoenen random foto's van mensen die je op het internet kan terugvinden, gooit die in een mixer en perst er dan een afbeelding uit die weliswaar meer op een mens lijkt dan de originele tekening, maar daarom niet op de mens die we zoeken. Het vergroot niet alleen bestaande vertekening uit die al in de robotfoto zat, het voegt er zelf nog vertekening aan toe.

Jaag dezelfde robotfoto door drie verschillende AI-tools en je krijgt drie verschillende resultaten. Zelfs als je dezelfde tekening drie keer door dezelfde tool jaagt, krijg je meestal drie keer een ander resultaat. De meerwaarde is met andere woorden heel klein, hoe spectaculair zo'n foto er op het eerste gezicht ook mag uitzien.

49

(1,221 replies, posted in 1985)

En wat is de directe link met de Auberge du Chevalier? Het gaat hier blijkbaar om de firmawagen van een Brusselse drankenhandel, dus leverde die handel dan misschien aan de Auberge?

50

(16 replies, posted in Speurders)

Als ik me niet vergis is de onderzoekscel Gamma opgericht na de ontsnapping van Haemers in augustus 1987.