491

(839 replies, posted in 1985)

Even een paar puntjes:

Op de kleine parking waren op dat moment in ieder geval zeker 2 daders. Ene schoot op zowel Finnè als Noté. Pas daarna was het voor de tweede dader veilig om dichterbij de plakkers te komen. Wie de slachtoffers doodde en de gijzelaar nam, daarover heb ik wel een idee gezien de gangbare Modus Operandi maar dit moet ik bevestigd hebben uit het dossier.

De afstand tussen de dader en Stephane en Leon is minder dan 10 of 7 mtr. De dader schoot op hun beide zonder van locatie te veranderen, enkel van richting. Hij stond zo'n beetje precies tussen Stephane en Leon in. Deze 2 schoten zijn dan ook zeer kort na elkaar gevallen en vervolgens het genadeschot op Leon (de 3 hulzen zijn zichtbaar op diverse foto's). Ik denk zelf dat Leon nog echt naast zijn auto stond en niet al bij de deur van de krantenwinkel was. Dan was hij namelijk wel weggedoken achter zijn wagen.

Zijn houding ziet eruit alsof hij zich net omdraaide toen hij werd geraakt. Ik heb nog zitten kijken of ik ergens de contactsleutels zag maar die zie ik nergens liggen. Verder even opmerken dat Leon duidelijk een genadeschot kreeg, als enige die avond! De daders zijn door de normale Delhaize ingang aan de voorkant binnengegaan, zij zijn hierbij de hevig bloedende Stephane gepasseerd die pas gestorven is toen de daders zo'n beetje vertrokken waren. De daders hebben direct vooraan in de winkel hun volgende slachtoffers gemaakt.

Waar de derde dader (OUDE?) was op het moment van de moord op Leon en Stephane was is nog onbekend, later zou hij de Delhaize-ingang bewaken waarbij hij buiten zou zijn blijven staan, dus in de omgeving van de stervende Stephane. Volgens mij was het ook OUDE die vervolgens op de Peugeot van Jean-Paul M. schoot.

Wat betreft Finnè en Noté heb ik wel een theorietje dat toch Finnè als 1e werd beschoten, maar dit blijft voorlopig theorie. In ieder geval zit Finnè echt in een hoek (idem Noté en de plakkers) terwijl de ingang naar de winkel niet daar is. Waarom zijn de daders niet direct naar de ingang gelopen en namen ze daar de 1e beste in gijzeling. (Luc was een volwassen vent met een baard, dus waarom niet een andere volwassenne nemen dichterbij de ingang ?).

  • Of ze kwamen in die hoek om Noté te gijzelen en dat mislukte.

  • Of ze kwamen in die hoek voor Finné.

  • Of beide.

We zouden misschien ook eens voor- en tegenargumenten voor een bewuste liquidatie van Finné naast elkaar moeten zetten.

492

(839 replies, posted in 1985)

Raf, Ik ben het met je eens dat mailen niet altijd opschiet en ik zou graag ooit eens aanwezig zijn op een meeting, toch zijn mijn vragen aan Trisch op een meeting niet op zijn plaats (ze gaan niet over de gebouwen). Ik mail je een dezer dagen wel eens per Tuerie-mail.

K& wrote:

De auto van de heer Finné stond toch bij B2?

Ik zie op foto's bij nader inzien dat B2 ook nog krantenwinkel is. Daarmee wordt het moeilijk om 3 "zaken" aan de voorkant van gebouw B te situeren. Oeps, past niet. sad Kortom, exacte locatie bloemenwinkel en selfservice nog niet bekend. Ik zal mijn tekening weldra maar weer aanpassen dan. Misschien kunnen we het daarna ook eens op Tueries vragen. Over de mogelijke doorgang van A naar B. Ik weet dat niet, ik zeg "misschien".

We weten wel zeker dat de witte Ford op de 3e parkeerplaats staat vanaf de Delhaizemuur. Waar die bloementoko was is mij eigenlijk om het even. Ik wil restaurant Windekind zeker hebben en dit is waarom:

  • Luc Bennekens (laatste slachtoffer) wordt omschreven als vermoord op de parking bij de hoek van restaurant Windekind. (*Serrist)

  • Luc Bennekens wordt omschreven als vermoord in de buurt van de vluchtwagen. (*Bericht van opsporing + bende-commissie).

Ik probeer uit te vogelen waar Luc Bennekens lag en daarmee of de locatie vluchtwagen hetzelfde was bij het begin (omgeving Carwash) als bij het vertrek. Dit leert ons weer over de bezigheden van een van de daders (de chauffeur). Er wordt gesproken over "zeker 2 daders die aankwamen gelopen" dus de 3e liep mogelijk ergens anders of verplaatste de wagen.

K& wrote:

En nog geen spoor van de aanplakborden voor de verkiezingen?

De posterplakkers bevonden zich uiteindelijk toch vlakbij Leon Finnè en Stefaan Noté. De 2 posterborden op de Delhaize muur blijken toch de betreffende borden te zijn (*Serrist). De andere plakkers stonden dus ook erg dichtbij en hebben enorm geluk gehad.

K& wrote:

En woonden de slachtoffers dan vlakbij het warenhuis?

  • Stephane, Memlingdreef, Overijse.

  • Leon, Esbomenrijlaan, Overijse.

  • Rosa, Speylaart, Huldenburg.

  • Jean-Pierre, Chaussee de vieux Poète, Wavre.

  • Luc, Steenweg naar Waver, Overijse.

Stephane woonde in de wijk aan de overkant van de Brusselsesteenweg. Hij woonde redelijk vooraan in de straat, op zo'n  350 à 400 mtr van zijn sterfplaats. Zijn fiets en het tijdstip maken het redelijk denkbaar dat hij daar rondjes croste. In kranten beschrijft en fotografeert men het drama van zijn vader die later aan zou zijn gekomen.

493

(527 replies, posted in Hypotheses)

Overgenomen alinea uit het artikel:

De Militaire Inlichtingendienst, Neerlands minst gecontroleerde dienst, van Kees Kalman.

De hardnekkige geruchten over actief ingrijpen van Nederlandse inlichtingendiensten in Suriname werden in 1994 nieuw leven ingeblazen door de voormalige secretaris van het Jungle-Commando, Frits Hirschland. Hirschland schreef in de Weekkrant Suriname dat de toenmalige LAMID al in de jaren tachtig in lichtingen verzamelde over drugshandel in Suriname en op de Nederlandse Antillen. Hij wees daarbij op de vele reizen van kapitein Werner van den Berg naar Jamaica, Oost-Suriname, Frans Guyana, Miami, de Dominicaanse Republiek, Brazilië en Paramaribo. Volgens Hirschland rapporteerde Van den Berg aan de MID over al zijn reizen en zijn gesprekken met onder meer kolonel b.d. Bas van Tussenbroek (LAMID en MID/KL, een tijd lang woonachtig in Cayenne), de Franse inlichtingendienst en Frank Castro van de CIA.

Tot oktober 1987 zou hij gerapporteerd hebben aan kolonel De Vries, daarna aan kolonel Kraak en in 1994 zou kolonel Bosch de leiding hebben gehad over deze inlichtingenoperaties. Het kan bijna geen toeval zijn dat deze drie heren de opeenvolgende chefs waren van de Landmacht- inlichtingendienst, respectievelijk MID/KL. Volgens Van den Berg zelf waren zijn Surinaamse contacten tijdens vakanties bij toeval onstaan en vond de rapportage plaats op initiatief van de MID. Hoe de reisjes gefinancieerd werden, bleef onduidelijk. Het is goed mogelijk dat het reizigersprogramma door de MID gebruikt is als cover voor offensieve inlichtingenoperaties in het Surinaamse.

Volgens Hirschland is Van Tussenbroek een centrale figuur in de operaties van Amerikaanse, Nederlandse en Franse inlichtingendiensten in Suriname.Hij had daartoe zeggenschap over gelden die door het Nederlandse ministerie van Ontwikkelingshulp ter beschikking waren gesteld aan het Zeister Zendingsgenootschap. Daarbij ging het - tussen 1986 en 1991 - om een bedrag van meer dan 32 miljoen Nederlandse guldens(10). Het is opvallend dat deze verhalen in Nederland nooit grondig zijn uitgeplozen. Eén van de weinige artikelen over dit onder werp verscheen een paar jaar geleden in het Algemeen Dagblad. De krant wist te melden dat de MID verzuimd had het bestaan van zes nieuwe vliegveldjes in Suriname, die zouden worden gebruikt voor smokkel van cocaïne vanuit Colombia en Bolivia, door te geven. Het was het toenmalige VVD-kamerlid Dijkstal (de huidige minister van Binnenlandse Zaken) die de zaak destijds aankaartte. De informatie zou afkomstig zijn van de op de Nederlandse Antillen wonende voormalige Surinaamse officier R. Bottse(11).

Noot: Roy Bottse, ooit dienend onder van Haperen in het coup verhaal.

Het is interessant deze details te vergelijken met het verhaal van Hirschland zoals dat in 1993 in grote lijnen verscheen in zijn boek Dossier Moengo. Hirschland is ervan overtuigd dat Nederland de guerrilla van het Jungle-Commando van Brunswijk steunde via kolonel Van Tussenbroek en het Zeister Zendingsgenootschap. Omdat men van Brunswijk geen stabiel bewind verwachtte, kreeg hij echter nooit voldoende steun om het van Bouterse en het Nationale Leger te kunnen winnen. Op het moment dat Bouterse een overeenkomst met het Surinaamse establishment leek te gaan sluiten, lieten de Nederlanders Brunswijk vallen door de geldkraan via Van Tussenbroek dicht te draaien. Brunswijk was toen gedwongen onderhandelingen met Bouterse te openen.

De CIA was het hier helemaal niet mee eens. De Amerikaanse geheime dienst was al jaren bezig het regime van Bouterse te destabiliseren omdat de Amerikaanse president geen toestemming gaf om een echte coup te plegen. De `oplossing' van de CIA was: drugs. Er moest een incident geënsceneerd worden om de onderhandelingen tussen Brunswijk en Bouterse te verzieken. En dat lukte wonderwel. De CIA liet een vliegtuigje met 1000 kilo cocaïne landen in Moengo, het gebied dat werd beheerst door Brunswijk. Het vliegtuigje was zogenaamd onderweg naar een bestemming die onder de controle van Bouterse viel en zou door slecht weer zijn uitgeweken. Dit incident leidde rechtstreeks tot de moord op twee lijfwachten van Brunswijk door het Nationale Leger. In de visie van Hirschland is het Jungle-Commando dus fijngewreven tussen de molenstenen van de Amerikaanse en Nederlandse inlichtingendiensten(12). De reisbewegingen van Kapitein Van den Berg ondersteunen deze theorie.

Bron » Buro Jansen en Janssen.nl

Meer over de raadsels rond Moengo vind je (natuurlijk) ook bij Stelling.nl > Raadsels rond Moengo 1 t/m 3:

  1. Artikel over de voormalige muziekproducent, p.r.-adviseur en schrijver Frits Hirschland met als leidraad diens boek "Moengo" over zijn belevenissen aan de zijde van de Surinaamse rebellenleider Ronnie Brunswijk. Met onder andere de Israëlische wapenhandelaar Yair Klein, de voormalige Colombiaanse drugskartel-leider Pablo Escobar, ex-Mossad-topper en wapens- en drugshandelaar Mike Harari, de door president Bush afgezette Panamese leider Manuel Noriega, Iran/Contra-uitvoerder Oliver North, de in 1991 door het Amerikaans/Britse establishment opgeblazen Pakistaanse bank BCCI, de Israëlische bankier Bruce Rappaport, de Cubaanse vluchtelingenleider en Iran/Contra-figuur Frank Castro en Bas van Tussenbroek, de Nederlandse link naar Brunswijk » Deel 1

  2. Eerste vervolg op de Brunswijkconnectie met onder andere Frank Castro, Bas van Tussenbroek, de vroegere Nederlandse ambassadeur in Parijs M. Vegelin van Claerbergen, de Amerikaanse diplomatieke vertegenwoordiger in Paramaribo Lance Hopkins, diens Nederlandse collega Joop Hoekman, leider van de DEA in Nederland Dale Laverty en DEA-"undercover" Dick Stotijn » Deel 2

  3. Laatste deel van de Brunswijkconnectie met onder andere Desi Bouterse, Frank Castro, Lance Hopkins, Bas van Tussenbroek, ex-CIA-topman Theodore Shackley en Ruud Lubbers. » Deel 3

494

(527 replies, posted in Hypotheses)

Hervè, vdb en andere geïnteresseerden. Insider heeft helaas niets meer laten horen, ook niet via andere aangeboden kanalen.De raderen van de Surinaamse justitie draaien niet snel. Bericht uit Suriname:

Er is nu een brief van het O.M. die een aanvang gaat maken om na te gaan wanneer Peter van Haperen gehoord kan worden.

Oftewel, dat kan nog even duren. Daar kunnen we natuurlijk niet op gaan zitten wachten hè, maar daarover binnenkort misschien meer. Naast Peter van Haperen zijn ook opgeroepen:

  • Kol. Hans Valk, militair attachee tot 1981

  • Jhr. mr. Max Vegelin van Claerbergen, NL ambassadeur.

  • Kol. Bas van Tussenbroek,militair attachee van 1981 tot 1983, maar deze bleek overleden.

Of Valk en Vegelin op komen draven is maar zeer de vraag, het zou berusten op hun vrijwilligheid. Meer over van Tussenbroek kom je tegen in de onderstaande post.

495

(839 replies, posted in 1985)

Op de hoek van gebouw E was waarschijnlijk een bank gevestigd. Er staat lichtreclame op het dak: P(...) Bank. (gebouw E staat zelfs nog 2 x op een foto.) Quootje uit de Serrist:

"Zij stapten het kleine parkeerterrein over tussen het warenhuis en het restaurant Windekind, eveneens behorend tot het zelfde verkoopscomplex."

Daarmee wordt het aannemelijk dat selfservice restaurant Windekind was gelegen in gebouw B-3. De parkeerplaatsen in het midden van de grote parking lagen een kwartslag gedraaid ten opzichte van die op mijn tekening. De "hoofdwegen" op de parking zullen niet anders zijn geweest als nu.

496

(839 replies, posted in 1985)

Over de tekening. Heren, tegenstrijdige berichten? Ik begin de arme Eddy Vos al een beetje beter te begrijpen. big_smile Maar we komen er wel uit! Eerst even een nieuwe versie:

https://lh5.googleusercontent.com/_w9CR5VmH5fc/TVBWzYO_QFI/AAAAAAAAAy8/EXzeOYe8UT8/s800/Overijse%20tekening%201%28origineel%29%20updated%202.jpg

  • A: Delhaize, (1 = kantoor, 2 = kassa's, 3 = sluis)

  • B: 1 = Krantenwinkel, 2 = Bloemenwinkel, 3 = Selfservice? (Restaurant Windekind?)

  • C: Winkelpand met een grote en een kleine ruimte. Nu DI-winkel en Sleutelmaker.

  • D: Carwash.

  • E: Winkelpand met 2 ruimtes (mogelijk een VandenBorre).

  • F: Tankstation.

Over gebouw A is veel duidelijk, als Leo nog weet waar de deur naar het kantoortje was verneem ik dat graag. K&, mogelijk was er een doorgang naar de self-service in gebouw B. Over gebouw B: ik was idd die bloemenwinkel vergeten, dank u speed8. Wat betreft de selfservice, ik kan geloven dat hij daar lag maar ik zoek natuurlijk bevestiging. Misschien kan Leo ook hier zijn licht op laten schijnen?

Over gebouw C, Het is tè groot voor een carwash/tankstation. Het tankstation lag waarschijnlijk wel zoals luckiron zegt, aan de straatkant. Over gebouw D, de Carwash. Als luckyiron definitief kan bevestigen dat de carwash nu op die plek is, dan was ie er toen ook.

Over gebouw E, the mystery-building: zo is het weg, zo staat er een huis, zo staat er een winkelgebouw. big_smile Nogmaals merk ik op dat de de foto met die blauwe Peugeot een bevestiging geeft over de aanwezigheid van een winkelpand in die hoek. Maar volgens mij is dit ook gebouw E.

https://lh3.googleusercontent.com/_w9CR5VmH5fc/TTIkBBJ0HDI/AAAAAAAAAn4/LT8x9-ycHxI/Overijse%2022.png

K&, naast gebouw E, op het perceel van de buren ligt wel een "villa-achtig" huis. Ook nu nog zichtbaar op G-maps. We komen er wel uit.

497

(839 replies, posted in 1985)

Raf, ik heb een behoorlijk aantal precieze vragen voor haar waarvan ik vervolgens niet weet of ze die wil of kan beantwoorden. Echter mijn grootste probleem bij dit alles is de taalbarrière. Dat dhr Finnè nr. 2 is bevestigde Trisch trouwens reeds in quotes die ik hier eerder aanhaalde, dwz zij noemde hem als slachtoffer na Noté en Noté is nr.1.

Overigens schijnen er in/rond 1988 onder Lacroix alsnog een aantal officiële reconstructies te hebben plaatsgevonden. Experts lieten de 2e commissie weten dat dat toen al veel en veels te laat was. (Ik zou ze toch wel erg graag willen zien.)

K&, over het tijdstip van de huiszoeking bij Leon Finnè: je bent correct. Het was die avond. Ook opmerkelijk is dat ik begrijp dat de familie pas na de autopsie werd ingelicht. Wat de buschauffeur betreft, welke kant reed hij dan op? Als ik zijn interview lees concludeer ik ook dat hij niets gezien heeft van de daders of hun wagen zelf. De plaats waar ik de bushaltes teken is de huidige plaats.

Nog even wat weetjes over Finnè:

  • In een BRTN Terzake-uitzending van 7 februari 1996 stelde politie-commissaris Vandenbranden dat Mendez en Finnè elkaar kenden.

  • Volgens Jean Bultot leverde Mendez vervalste end-user-certificaten om de echte bestemming van wapenleveranties te camoufleren. Finnè zou zich (volgens Bultot) bezig hebben gehouden met de financiële aspecten van de wapenhandel.

498

(839 replies, posted in 1985)

Limboman wrote:

zou het niet mogelijk zijn geweest dat Leon Finné al voor aanvang van de overval door de bende gegijzeld is en daar op de parkeerplaats als eerste is geliquideerd, waarna men voordat men naar binnen ging eerst de mogelijke getuigen heeft afgemaakt.

Finné zou die avond zijn wapens niet bij zich hebben gehad. De volgende dag is de politie in zijn huis op zoek geweest naar de wapens (2 stuks). Of ze die ook gevonden hebben weet ik niet maar ik vermoed het wel. (Weet hier iemand dat?)

Het probleem met een evt ontvoering van Finné is dat dezelfde daders eerst in Eigenbrakel zouden zijn geweest. Er waren in Overijse ook meerdere getuigen (die het hebben overleefd) in de buurt. Sommigen stonden op enkele meters van Finné.

Sinds mijn schrijven dat jij quote ben ik wel weer wat wijzer geworden. Tenminste 2 officiële stukken zeggen het volgende. Finné is slachtoffer nr. 2! (Vrijwel gelijk met nr 1 en door, voor zover ik na kan gaan, dezelfde dader.) Persoonlijke vermoedens: schot 1 verwond Finné, schot 2 verwond Noté dodelijk, schot 3 dood Finné. Maar dat is voorlopig gissen. Dat Finné vermoord zou zijn bij het vertrek van de Bende van Nijvel lijkt mij definitief een broodje aap!

Feit is wel dat de daders ergens bij de ingang van de parking (carwash) stonden met hun auto. We kunnen dus stellen dat de daders mogelijk gezien hebben dat Finné de parking opreed. Dat wil nog niet per sè zeggen dat ze hem daadwerkelijk aan het opwachten waren maar het is wel een serieus argument ten faveure van dit idee. Daarbij moet wel worden gezegd dat mocht de Bende van Nijvel die avond uit 1 enkel team hebben bestaan, dan wordt het moeilijk om iemand op te wachten. Vooralsnog wijst veel erop dat het dezelfde daders waren als in Eigenbrakel (ballistiek, voertuig en daderbeschrijving).

499

(60 replies, posted in Bewijsstukken)

Ben wrote:

- Een UZI-machinepistool. Gestolen uit de wagen van de politie.

Beste Ben, een kleine correctie. De UZI gestolen van rijkswachter Morue werd teruggevonden in de Saab (bron: Colruyt PDF). Aanvulling, de stereo-installatie bestond uit 1 versterker, 2 luidsprekers, 1 Jenssen (VS) equilizer, 1 Blaupunkt autoradio. Totale waarde ongeveer Bef. 100.000 (Bron: Colruyt PDF).

Ben wrote:

7.65, Dit wapen werd gebruikt om de moorden te plegen in Anderlues en Ohain. En slecht één van de twee werd in Ronquières teruggevonden.

Aanvulling en correctie. Gevonden:

  • 1 pistool FN-Browning 1922 cal.7.65 (deels gedemonteerd maar compleet).

  • Onderdelen van een tweede FN-Browning 1922 cal.7.65. (o.a. de "kulas".)

Bron: 1e Bende-commissie

Vermist is dus:

  • Een 7.65 (o.a. gebruikt in Maubeuge);

  • Resterende onderdelen van een FN-Browning 1922 cal 7.65.

Men heeft schijnbaar bij meerdere verdachten wel eens carnavalsmaskers gevonden (o.a. bij Philippe De Staerke). Degene die gebruikt zijn bij Eigenbrakel/Overijse vertegenwoordigden:

  • Jacques Chirac (gedragen door de Killer).

  • Oude man, waarschijnlijk Francois Mitterand (gedragen door de Oude).

  • In Ohain droeg een dader het masker van een oude man met scheve tanden.

Voor zover mij bekend is, zijn deze maskers nog vermist.

Vermist is verder ook nog:

  • 1 Bijl, model tomahawk. Gebruikt bij de Delhaize overval te Beersel.

  • 1 Groene sjaal die een der daders voor zijn aangezicht zou hebben gedragen bij zeker 2 feiten (volgens mij de Reus zijn sjaal).

500

(839 replies, posted in 1985)

Beste lucky (en ook die andere Lucky), sorry voor de naamsverwisseling. Het was een halve grap maar mocht je daadwerkelijk over de parking gaan lopen met een stopwatch:

  • Lopen vanaf de parkeerplaats carwash/parking-ingang (hier stond bij begin dus de GTI ergens geparkeerd).

  • Niet over lege parkeervakken lopen, doen alsof de parking vol staat.

  • Niet vergeten met het linkerbeen een beetje te mankepoten! big_smile

Mocht een vriend met een auto voor Finné willen spelen dan kan hij gewoon voor de Delhaize ingang parkeren op ongeveer evenveel meters als Finnè. Tof als je dat eens zou willen doen. Reken maar dat als ik niet zo'n pokke end weg woonde, ik daar al uitvoerig over die parking was gestruind (en de andere parkings). Stefaan Noté woonde trouwens aan de Memlingdreef.

Leo en Speed8, dit is gebouw E (weet ik door de positie van de Peugeot). Of één van de twee zichtbare winkels een VandeBorre winkel is? Ik kan de naam niet zien.

https://lh3.googleusercontent.com/_w9CR5VmH5fc/TRZP6py2v9I/AAAAAAAAAXg/1NUEqqbh8Dc/Overijse%208.png

De foto is van slechte kwaliteit. Ik moet benadrukken dat gebouw E verder niet zo belangrijk is. De daders zijn hier niet in de buurt geweest!

Wel belangrijk is restaurant Windekind. Buiten op de hoek van het restaurant is het laatste slachtoffer gevallen (de gegijzelde), het vertelt dus iets over de richting waarin de daders toen liepen (oftewel waar hun voertuig stond toen zij vertrokken). Daarbij, als ik weet waar dit is dan zijn alle "Crimescene-locaties" me bekend. Dus mensen, graaf in je geheugen of dat van je ouders, laat je hypnotiseren door een knappe Hawaiaanse HulaHula danseres. Alle middelen zijn geoorloofd! (Ik begin voor mezelf eerst eens met die HulaHula danseres.)