501

(991 replies, posted in Bende De Staerke)

Wat Philippe De Staerke schrijft is een samenvatting van geruchten en roddels die al jarenlang het Bende van Nijvel-dossier domineren. Hij schrijft niets nieuws. Alles wat in zijn brieven staat, heeft daarvoor al in de pers gestaan. Wat de waarde is van die brief en bekentenissen van De Staerke is dus heel moeilijk in te schatten.

Daarnaast hoop ik dat je de contradictie in zijn "bekentenis" ook zelf ziet:

(...) "U moet ook begrijpen dat je niet meer kunt ontsnappen, als je eenmaal vast zit in dat kluwen. Het is onmogelijk om te zeggen 'Ik wil niet', op het ogenblik dat ze je vertellen wat je opdracht is."

En:

(...) "Als je eenmaal deel uitmaakt van zo'n raderwerk, doe je wat je moet doen, of je bent dood."

Dus, je moet doen wat ze zeggen of je bent dood. Maar dit mega-complot laat dan wel toe dat Philippe De Staerke - een man die zogezegd nooit praat - het hele complot uit de doeken doet in de pers. Waarom heeft De Staerke dan geen accident gekregen zodat hij nooit meer kon praten? Voordat hij de rest van dit mega-complot uit de doeken deed?

502

(6 replies, posted in Andere Personen)

Naast Ramadan Dodack is ook Alain Moussa nog een "luitenant" van Dewit geweest.

Ben wrote:

Hij was getrouwd met Simone Menin. Samen hadden ze een dochter, Michelle Dewit. Zij was getrouwd met Axel Zeyen.

Voor ze de liefde vond bij Axel Zeyen is Michelle nog het liefje geweest van Patrick Haemers.

503

(6 replies, posted in Andere Personen)

Michel Dewit was de "peetvader" van het Brusselse misdaadmilieu. In 1942 is hij nog Belgisch bokskampioen bij de neo-zwaargewichten geweest. Hij trok als vrijwilliger naar Korea om te gaan vechten. In de jaren ’60 was hij de eigenaar van café Le Fouquet’s aan de Emile Jacqmainlaan in Brussel. In zijn café konden Franse gangsters steeds terecht voor inlichtingen.

Michel Dewit was er jarenlang in geslaagd een enorm netwerk van protectiediensten uit te bouwen (zogenaamde racketeering), zonder in het vaarwater van het gerecht te komen. Hij stond immers op bijzonder goede voet met de politiediensten, die hij op tijd en stond voederde met inside-informatie uit het milieu. Toen Michel Dewit in ’68 werd aangehouden op beschuldiging van racketeering, bond Justitie de kat de bel aan. Dewit werd zwaar veroordeeld, en de strijd om zijn 'nalatenschap' werd ingezet. De man die Dewit uiteindelijk opvolgde was Ramadan Dodack.

Hij was getrouwd met Simone Menin. Samen hadden ze een dochter, Michelle Dewit. Zij was getrouwd met Axel Zeyen. Hij overleed aan een hartinfarct. (Wanneer?)

Naast een café had hij ook een nachtclub, met de naam "Moulin Rouge", op het Brouckèreplein en hij was ook eigenaar van een restaurant die door heel wat invloedrijke klanten werd bezocht.

In maart 1963 werd hij tijdelijk aangehouden omdat hij ervan verdacht werd om de daders van een bankoverval in Kortrijk geholpen te hebben bij hun vlucht.

In januari 1968 werd hij opnieuw aangehouden omdat hij samen met een aantal andere gangsters geprobeerd had om een racket te plegen. Ze hadden van de uitbater van een café in Brussel 120.000 fr. geëist in ruil voor "bescherming tegen het milieu".

Naast Dewit werden ook André Baggione (Antoine le Marseillaise), Robert Chenouk (Bob le Français) en de jonge Belgische Rita Van Overbeke aangehouden.

Een week nadat de poging tot racket werd verijdeld, was er in het café een schietpartij. De barman, een zekere André Becker, voelde zich door twee klanten bedreigd en greep een revolver die onder de toonbank verborgen was. Hij loste een schot naar de mannen, nam de vlucht en schoot nadien nog enkele keren naar de twee mannen.

In maart 1968 verschenen de racketeers voor de rechtbank in Brussel.

  • Michel Dewit (42) - veroordeeld tot 4 jaar

  • André Baggioni (33), handelsvertegenwoordiger uit Marseille - veroordeeld tot 4 jaar

  • Yves Fassone (33), parketlegger uit Nimes - 18 maanden cel

  • Robert Chemoul (26), hulpboekhouder en geboren in Algerije - veroordeeld tot 15 maanden cel, waarvan 10 maanden met uitstel

  • R. van Overbeke (27), uit Gent, vrijgesproken

  • D. Adam-Leenaerdt (26), uit Oostende, vrijgesproken

Tijdens het "proces van de racketeers" kwamen bij het parket veel anonieme dreigtelefoons binnen waarin werd gewaarschuwd voor de gevolgen van een eventuele strenge veroordeling van Michel Dewit.

In april 1975 werd hij opnieuw aangehouden. Toen hij ontslagen werd uit de gevangenis, werd hij nog een tijdje opgemerkt in Brussel. Later was men zijn spoor bijster. Hij werd door de politie gezocht vanwege een aantal onopgeloste misdrijven waarbij hij mogelijk betrokken was, waaronder wapen- en sigarettensmokkel.

In december 1975 moest hij voor de correctionele rechtbank van Brussel verschijnen wegens de heling van een miljoenenbuit aan beurseffecten, gestolen in december 1972 in de streek van Parijs. Naast Dewit stonden volgende personen ook terecht:

  • René Lahaye uit Anderlecht

  • Robert Hoart, uit Anderlecht

  • Gabriël Reich uit Oudergem

Naast deze vier personen stonden nog een tiental andere personen terecht. De overige betichten maakten zich schuldig aan heling, niet alleen van gestolen documenten, maar ook van radio- en tv-toestellen, diamanten, machinepistolen en zelfs van paarden.

Michel Dewit werd op 20 januari 1976 veroordeeld tot vier maanden cel en een boete van 3.000 fr. In beroep werd hij echter vrijgesproken.

In september 1980 was het weer raak. Toen werd hij in Brussel gearresteerd, samen met zes andere gangsters, wegens de diefstal van schilderijen. Op het moment van de arrestatie waren ze in het Sheraton-hotel aan het Rogierplein, samen met een “flink stuk van de Brusselse ‘high life’”.

De andere gangsters die gearresteerd werden, waren:

  • Ramadan Dodack (29)

  • Johnny Altman (34)

  • Xenophon Strafiotis (24)

  • Guy Michiels (32)

  • Jean-Marie Serve (28)

  • Guy Michiels (33)

In juni 1981 verschenen de gangsters voor de correctionele rechtbank in Brussel. Michel Dewit werd toen omschreven als "een barhouder uit Waterloo".

Voor de diefstal die in augustus 1980 werd gepleegd in de woning van baron Lambert werden volgende straffen uitgesproken:

  • Christian Verdoot (28), de dief, werd veroordeeld tot 3 jaar en een boete van 5.000 fr.

  • Althan, een Luxemburger, die optrad als tussenpersoon voor een mogelijke koper, kreeg een jaar celstraf en een boete van 10.000 fr.

  • Zeven andere personen - herberguitbaters en kelners - werden veroordeeld tot straffen van een jaar tot 30 maanden gevangenisstraf en boeten tot 10.000 fr.

  • Michel Dewit, de vroegere “koning” van de Brusselse onderwereld, werd veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf en een boete van 4.000 fr.

504

(41 replies, posted in 1983)

Wie kan je beter vragen om reclame te maken voor je nieuwe VW Golf? Natuurlijk! Iemand die recent een nieuwe heeft moeten kopen omdat haar vorig voertuig gestolen werd. (Zoiets moeten ze bij Volkswagen gedacht hebben.)

https://i25.servimg.com/u/f25/11/22/12/24/scherm11.jpg

Bron: Gazet van Antwerpen | 24 Februari 1984

Mevr. Van Lidth de Jeude had blijkbaar ook nogal een zware voet. smile

"Je kunt 130, 140 of 160 doen zonder enige neiging tot slingeren," bevestigt mevr. Von Vidth de Jeude uit Plancenoit. En de remmen? "Uitstekend, fantastisch."

505

(13 replies, posted in 1980-1989)

Ben wrote:

Een paar minuten later merkt een politiepatrouille in Vorst de wagen op. De politie zet de achtervolging in. De wagen wordt teruggevonden nabij het "Monument Gordon" in Plancenoit. De gangsters ontsnappen.

Het toeval wil dat er in Waterloo een café was met de naam "Café Gordon". Over dit café schrijft Willy Acke:

Delhaize Beersel
- Café Gordon Waterloo (1)
- Godfroid vraagt LVE (2) te infiltreren in bende van Gordon
Daar werden blanco IK's (3) aan Haemers overhandigd

(1) Het café lag sinds 6 mei 1981 aan de Chaussée de Bruxelles 151 in Waterloo [zie ook » kbopub.economie.fgov.be] » Google Maps
(2) Waarschijnlijk Leopold Van Esbroeck
(3) Identiteitskaarten

Ik ben wel eens benieuwd wie er allemaal lid was van die "bende van Gordon".

506

(6 replies, posted in Wagens)

De Mercedes, nadat hij in Eigennbrakel werd gevonden:

https://i25.servimg.com/u/f25/11/22/12/24/merced10.jpg

Bron: Gazet van Antwerpen | 16 April 1988

507

(0 replies, posted in Bewijsstukken)

Tijdens de overval in Genval en Halle hadden de gangsters een knuppel / matrak bij. Tijdens het onderzoek naar de Borains werd bij één van de bendeleden een matrak gevonden. Vanzelfsprekend kwam dit ook aan bod tijdens het Borains-proces:

(...) Er dient vermeld dat de daders van de overvallen meestal gemaskerd waren, wat het formeel herkennen vanzelfsprekend uiterst moeilijk maakt. Opvallend is evenwel dat ook details over de uitrusting niet kloppen. Zo zagen verscheidene getuigen wel een matrak waarmee o.m. telefoontoestellen stuk werden geslagen. Maar volgens de getuigen was die matrak gewoon zwart. Een matrak die bij de beschuldigden werd gevonden, is met helgekleurde stof omwikkeld.

Bron: Gazet van Antwerpen | 16 April 1988

De matrak die in Halle gebruikt werd, komt in het boek "Beetgenomen" en "De Bende: een documentaire" ook aan bod:

(...) De bende is daar [in Halle] beestig opgetreden. De gangsters hadden een heel lange matrak, geen echte, maar een staaf van 80 centimeter. Ze hebben in het rond geschoten om de klanten koest te houden en zijn dan naar het kantoor boven de winkel gestapt.

Jules heeft toevallig met zijn hand de telefoon aangeraakt. Vermoedelijk heeft een van de gangsters gedacht dat hij wilde bellen en die heeft krak met die matrak Jules’ hand verbrijzeld. Jules droeg een wapen omdat hij er meestal bij werd geroepen als er in een magazijn iets gebeurde, een heel goed pistool. Hij heeft het niet kunnen gebruiken omdat zijn hand kapot was.

Bron: Beetgenomen | Hilde Geens

(...) De twee bedienden moesten plat op hun buik gaan liggen. De beheerder werd gedwongen de brandkoffer te openen en de ban diet heeft zich dan gehaast om de bankbiljetten in een grote reistas te proppen. De gangster sloeg een bediende heftig met zijn knuppel op het hoofd, omdat deze het had gewaagd het hoofd om te draaien om te zien wat er gebeurde.

Bron: De Bende: een documentaire | Paul Ponsaers en Gilbert Dupont

508

(46 replies, posted in 1983)

Tijdens het Borains-proces kwam het gebruikte wapen van Genval ook aan bod:

(...) Een getuige van de overval in Genval is formeel: het wapen dat zij zag was zwart. De Rüger van Cocu valt op met zijn glanzende roestvrije stalen loop en trommel.

Bron: Gazet van Antwerpen | 16 April 1988

509

(41 replies, posted in 1983)

De diefstal van deze VW Golf kwam tijdens het Borains-proces ook aan bod:

(...) Geen van de tientallen getuigen voor het Assisenhof in Bergen kan in de beschuldigden formeel de daders herkennen van de overvallen waarvoor Cocu en zijn gezelschap terechtstaan. Nadat de wapendeskundigen geen afdoende bewijzen konden aanbrengen over het gebruik van Cocu's revolver, lijken nu ook de getuigen van de diverse overvallen maar weinig of geen zekerheid op te leveren.

(...) Mw. van Lidth, wier Golf bij haar woning in Plancenoit werd gestolen door een donkerharige die haar met een wapen bedreigde, was er aanvankelijk van overtuigd Bouaroudj te herkennen. Maar toen die zijn nagenoeg onverstaanbaar Frans liet horen, was de zekerheid weg: de gangster voor haar woning sprak perfect Frans.

Bron: Gazet van Antwerpen | 16 April 1988

510

(117 replies, posted in Wagens)

De nummerplaat van de Saab kwam tijdens het Borains-proces ook aan bod:

(...) In totaal worden in Bergen ruim 150 getuigen gehoord, genoeg voor nog meer dan een volle week. Intussen wordt in Charleroi bij de gerechtelijke politie de valse nummerplaten onderzocht van de Saab waarmee de moorddadige overval in Nijvel is gepleegd. De pas deze week 'teruggevonden' bewijsstukken zouden volgens sommige bronnen wel degelijk een vervalste zegel vertonen. Of die vervalsing dezelfde kenmerken vertoont als het vervalste zegel op platen die in de zaak Bouhouche zijn gevonden, moet nog uitgemaakt worden.

Merkwaardig is dat de platen bij het parket van Brussel verkeerd zouden geklasseerd zijn, bij de verdovende middelen (*) waar destijds ook de kogel is teruggevonden die bij de overval in Halle werd afgevuurd. Nog een voorbeeld van de vele eigenaardige vaststellingen in het nog steeds lopende onderzoek naar de zgn. Bende van Nijvel.

Bron: Gazet van Antwerpen | 16 April 1988

(*) Bedoelt de journalist hier dat de nummerplaten geklasseerd werden bij inbeslaggenomen drugs? Of bedoelt hij dat de platen geklasseerd werden bij de dienst verdovende middelen (Service Stupéfiants)?