Samenvatting
Wat? Roofmoord op baron Dominique de Moffarts
Wanneer? 14 Juli 1994
Waar? Rue de Bettival, nabij de Chaussée de Jodoigne, in het gehucht Cocrou » Google Maps
Wie? Jacques Chuat en zijn zoon Philippe Chuat uit Doonik
Hoe? Vermoord met drie schoten.
Motief: Roofmoord
Buit: Een aktetas met waardepapieren
Status: Opgelost
De baron werd ’s ochtends in een hinderlaag gelokt en doodgeschoten met drie kogels. De moordenaars hebben de moord gepleegd om aan geld te geraken, om hun slecht draaiende import-exportzaak weer op te krikken. Jacques Chuat, de moordenaar, werd in 1997 tot levenslang veroordeeld. Zijn zoon Philippe werd veroordeeld wegens heling.
Op een bepaald moment werd in deze zaak een robotfoto van de moordenaar verspreid:
Dominique de Moffarts op straat doodgeschoten
In het Waals-Brabantse Grez-Doiceau werd gisterochtend baron Dominique de Moffarts op straat doodgeschoten. De auto van de 44-jarige de Moffarts werd iets voor negen uur beschoten. Dominique de Moffart maakt deel uit van een in de financiële wereld bekende familie. Tot voor enkele jaren bezat de familie nog de gelijknamige beursvennootschap De Moffarts-Rolin Jacquemyns en Co., die nadien gepriviligeerde relaties ontwikkelde met de Generale Bank.
Bron: De Tijd | 15 Juli 1994
Financier op straat doodgeschoten
In het Waals-Brabantse Grez-Doiceau is een financier donderdagmorgen op straat doodgeschoten. Baron Dominique de Moffarts viel in een hinderlaag. Volgens de Nijvelse procureur [Deprêtre] is geld waarschijnlijk het motief.
De auto van de 44-jarige de Moffarts, tewerkgesteld in een financieringsmaatschappij (een AG-filiaal), werd iets voor negen uur beschoten. De twee daders hadden signalisatiekegels op de weg aangebracht om de vaart van het voertuig te milderen. De Moffarts, gehuwd en vader van vier kinderen, werd door drie kogels geraakt en was op slag dood.
Volgens procureur Deprêtre roofden de daders een koffer met een onbekende som geld. Het parket kwam ter plaatse. In een ziekenhuis in Charleroi werd een lijkschouwing uitgevoerd.
Bron: Gazet van Antwerpen | 15 Juli 1994
Vermoorde baron de Moffarts vandaag begraven in Schulen
Vandaag wordt in de parochiekerk van Sint-Jan de Doper in Schulen (Herk-de-Stad) baron Dominique de Moffarts (44) ten grave gedragen. Dominique de Moffarts werd vorige week donderdag door onbekenden koelbloedig vermoord en beroofd vlakbij zijn woning in het Waalse Grez-Doiceau. Dominique de Moffarts was vader van vier kinderen, onder wie een kleuter van twee jaar oud.
De vader van Dominique de Moffarts, baron Armand de Moffarts (78), was dertig jaar lang burgemeester van Schulen. Gewezen burgemeester de Moffarts woont de laatste jaren teruggetrokken op het kasteel Gasterbos in Schulen. De weduwe en kinderen van baron Dominique de Moffarts verbleven de voorbije dagen op kasteel Gasterbos.
Dominique de Moffarts verliet donderdagochtend zijn huis in Cocrou, een klein gehucht waar iedereen iedereen kent, even voor 8u30. De baron moest naar Luxemburg rijden. In de rue de Bettinval moest de baron stoppen met zijn donkerblauwe Audi 100. Aan de ene kant van de weg stond een wagen, blijkbaar met pech. Enkele meters verder stonden aan de andere kant van de weg oranje-witte kegels op het wegdek zodat een S-parcours werd gevormd.
Volgens verschillende getuigen stond die ochtend al om 7u30 een wagen “met pech” geparkeerd langs de rue de Bettinval, een landweg die het gehucht Cocrou induikt en langs de veel drukkere Geldenaaksesteenweg loopt. Rond de pechwagen waren oranje-witte kegels gezet. Enkele getuigen zagen hoe de wagen tussen 7u30 en 8 uur rechtsomkeer maakte en aan de andere kant van de baan ging wachten. De oranje-witte kegels bleven echter staan. De hindernis vormde een trieste valstrik.
Te laat
Toen de baron stopte, werd hij vermoedelijk meteen uit zijn wagen gesleurd. Terstond vuurden de daders drie kogels in zijn linkerzijde. De baron werd wellicht neergeschoten en dodelijk geraakt omdat de gangsters wilden vermijden dat hij tegen hen zou kunnen getuigen.
Een boer uit Grez passeerde enkele ogenblikken na de schietpartij. Hij zag het lichaam van de baron in de gracht maar vond dit niet meteen verdacht. Hij dacht dat een gemeentewerker de grachten aan het schoonmaken was. Toen dezelfde boer enkele minuten later terugkeerde en het lichaam nog steeds op dezelfde plek en in dezelfde houding zag liggen, ging hij dichterbij. De landbouwer zag de enorme bloedplas waarin het slachtoffer lag. Dominique de Moffarts was nog niet overleden en fluisterde: «Er is op mij geschoten.”
De landbouwer heeft meteen de politie van Grez-Doiceau verwittigd. Op het ogenblik dat het medisch urgentieteam van Ottignies arriveerde, was het echter te laat. Baron Dominique de Moffarts was inmiddels overleden.
Het onderzoek naar de moord op de baron is in handen van het parket Nijvel. Onderzoeksrechter Isabelle De Saedeleer en substituut Janssens hebben voorlopig echter nog bitter weinig aanwijzingen over de mogelijke daders. Vermoedelijk zaten twee personen in de verdachte wagen
Vandaag wordt de vermoorde baron Dominique de Moffarts begraven in de Sint-Jan de Doperkerk in Schulen. Dominique de Moffarts (44) werd op donderdag 14 juli koelbloedig neergeschoten en beroofd in Grez-Doiceau, naast Waver, vlakbij zijn woning. Baron de Moffarts was vader van vier kinderen tussen 16 jaar en 18 maanden oud. Zijn vader, Armand de Moffarts, was dertig jaar lang burgemeester van Schulen.
Bron: Het Belang van Limburg | Els Cleemput | 19 Juli 1994
Baron betaalt overval met zijn leven
In het Waals-Brabantse Grez-Doiceau werd financier baron Dominique de Moffarts donderdagmorgen in een hinderlaag gelokt en beroofd. De Moffarts, gehuwd en vader van vier kinderen, werd door drie kogels geraakt en was op slag dood. Onderzoeksrechter Cruysmans doet een oproep tot getuigen die deze misdaad kunnen helpen oplossen. Hij waarborgt dat hun anonimiteit zal worden geëerbiedigd.
De aanslag gebeurde omstreeks 8u30 in de Rue de Bettinval in het gehucht Cocrou, ter hoogte van het kruispunt met de Chaussée de Jodoigne, een verbindingsweg tussen de Leuvensesteenweg en de Naamsesteenweg.
De dader had zijn auto in de buurt geparkeerd en vlakbij had hij rode en witte verkeerskegels op het wegdek gezet, waardoor de straat in twee stroken werd verdeeld, of mogelijk om een zigzagdoorgang te maken. Het onderzoek heeft uitgewezen dat enkele tijd voor de aanslag een proefopstelling werd gemaakt.
De vermoedelijke dader, van wie een robotfoto werd gemaakt, beantwoordt aan volgende persoonsbeschrijving: hij is ongeveer 60 jaar, zwaarlijvig, heeft een rond aangezicht, grijzend haar en is ongeveer 1m70. Hij spreekt Frans, mogelijk met een Luxemburgs accent. (…)
Bron: Gazet van Antwerpen | 20 Juli 1994
Industrieel en zijn zoon aangehouden wegens roofmoord
Het parket van Nijvel heeft een industrieel uit Kain en zijn zoon aangehouden in verband met de roofmoord op baron Dominique de Moffarts op 14 juli in Grez-Doiceau. Dit heeft eerste substituut Bernard Goethals vrijdagmorgen op een persconferentie bekendgemaakt.
Op 14 juli hadden twee mannen in het Brabantse plaatsje met de nodige signalisatie een panne aan hun voertuig voorgewend. Toen de 44-jarige baron de Moffarts bij hen stopte, werd hij met geweld uit zijn auto getrokken en koelbloedig met drie schoten afgemaakt. De daders gingen er vandoor met zijn koffertje.
Het onderzoek in deze zaak kwam op 29 september in een stroomversnelling. De economische en financiële opsporingsdienst kreeg bericht van de Zwitserse bankautoriteit dat van de baron gestolen waardepapieren waren aangeboden in een agentschap in Doornik.
Het spoor leidde naar de 62-jarige Jacques C. uit Kain, in wiens huis gestolen waardepapieren werden gevonden. Op 5 oktober werd de man aangehouden, samen met zijn 32-jarige zoon Philippe uit Antoing. Huiszoekingen op dezelfde dag in Brussel, Doornik, Nantes en Luxemburg brachten voldoende bewijzen aan tegen het duo, dat echter alles ontkent.
Volgens de speurders zou Jacques C. de moord hebben gepleegd om aan geld te geraken om een import-exportzaak weer op te krikken. Vader en zoon zouden tips hebben gekregen van informanten over het doen en laten van de baron, die geregeld omvangrijke geldsommen vervoerde voor zijn werkgever Metropolitan Bank Associates en die ook grote fortuinen beheerde. Vader en zoon werden aangehouden op beschuldiging van roofmoord en vertoeven nu in de gevangenis van Bergen.
Bron: Gazet van Antwerpen | 8 Oktober 1994
Industrieel aangehouden voor moord op de Moffarts Moord op geldkoerier was roofmoord
Het parket van Nijvel heeft een industrieel uit Kain en zijn zoon aangehouden in verband met roofmoord op Baron Dominique de Moffarts op 14 juli in Grez-Doiceau. De betrokken industrieel zou met zijn bedrijf in financiële moeilijkheden zijn geraakt. Op 14 juli hadden twee lieden in het Brabantse plaatsje met de nodige signalizatie een panne aan hun voertuig voorgewend. Toen de 44-jarige baron de Moffarts bij hen stopte, werd hij met geweld uit zijn auto getrokken en koelbloedig met drie schoten afgemaakt. De daders gingen ervandoor met zijn koffertje.
Het onderzoek in deze zaak kwam op 29 september in een stroomversnelling. De ekonomische en financiële opsporingsdienst kreeg bericht van de Zwitserse bankautoriteiten dat van de baron gestolen waardepapieren waren aangeboden in een agentschap te Doornik.
Het spoor leidde naar de 62-jarige Jacques Chuat uit Kain nabij Doornik, in wiens huis gestolen waardepapieren werden gevonden. Op 5 oktober werd de man aangehouden, samen met zijn 32-jarige zoon Philippe uit Antoing. Huiszoekingen op dezelfde dag te Brussel, Doornik, Nantes en Luxemburg brachten voldoende bewijzen aan tegen het duo, dat echter alles ontkent.
Volgens de speurders zou Jacques Chuat de moord hebben gepleegd om aan geld te geraken, teneinde zijn import-exportzaak weer op te krikken. Vader en zoon zouden tips hebben gekregen van informanten over het doen en laten van de baron die geregeld omvangrijke geldsommen vervoerde voor zijn werkgever Metropolitan Bank Associates.
Jacques Chuat is van Franse nationaliteit en beheert samen met zijn zoon de SA IM-T-I, een dienstenbedrijfje dat te Doornik is gevestigd. De balans over 1992 toont een bedrijfsverlies van 3 mln.fr. Het overgedragen verlies oversteeg de 6 mln.fr.
Bron: De Tijd | 8 Oktober 1994
Baron de Moffarts gedood door industrieel en zoon
Baron Dominique de Moffarts (44), die op 14 juli in het Waalsbrabantse Grez-Doiceau in een hinderlaag werd gelokt en beroofd, is om het leven gebracht door een 62-jarige industrieel en zijn 32-jarige zoon uit de streek van Doornik.
Baron de Moffarts, een financier, is afkomstig van Schulen (Herk-de-Stad). Zijn vader, baron Armand de Moffarts, was na de tweede wereldoorlog dertig jaar lang burgemeester van die gemeente. De twee verdachten, die enige betrokkenheid ontkennen, werden woensdagavond aangehouden op beschuldiging van roofmoord.
Op 14 juli, een donderdagmorgen, stonden de twee daders hun latere slachtoffers op te wachten. Met signalisatie hadden ze een panne aan hun auto voorgewend. Toen de 44-jarige baron de Moffarts bij hen stopte - vlak aan zijn woning - werd hij met geweld uit zijn auto getrokken en koelbloedig met drie schoten afgemaakt. De baron had pas zijn woning verlaten en moest naar Luxemburg rijden. Een boer uit Grez passeerde enkele ogenblikken na de schietpartij en zag baron de Moffarts, badend in een grote plas bloed, in de gracht liggen. Hij fluisterde: “Er is op mij geschoten”. Daarna overleed hij.
Onderzoek wees later uit dat de daders er vandoor waren gegaan met een koffertje dat de baron bij had. In dat koffertje lagen een geldsom van 800.000 frank, deviezen en waardepapieren die samen goed waren voor een bedrag van 10 miljoen frank.
De Nijvelse eerste substituut Bernard Goethals deelde vrijdag op een persconferentie mee dat het onderzoek naar de moord op de baron eind september plots in een stroomversnelling terecht kwam. “De economische en financiële opsporingsdienst kreeg toen een bericht van de Zwitserse bankautoriteiten dat van de baron gestolen waardepapieren waren aangeboden in een agentschap in Doornik.”
Het spoor leidde naar de 62-jarige Jacques Chuat uit Kain. In zijn huis werden gestolen waardepapieren gevonden. Op 5 oktober werd de man aangehouden, samen met zijn 32-jarige zoon Philippe uit Antoing. Huiszoekingen op dezelfde dag in Brussel, Doornik, Nantes en Luxemburg brachten voldoende bewijzen aan tegen het duo. Volgens de onderzoekers is de moord gepleegd om aan geld te geraken, om zijn slecht draaiende import-exportzaak weer op te krikken.
Vader en zoon zouden tips hebben gekregen van informanten over het doen en laten van de baron die geregeld zeer grote geldsommen vervoerde voor zijn werkgever Metropolitan Bank Associates en die ook grote fortuinen beheerde.
Vader en zoon, die alles ontkennen, werden aangehouden op beschuldiging van roofmoord en opgesloten in de gevangenis van Bergen. Een van de twee heeft de trekker van het wapen, dat nog niet is teruggevonden, overgehaald.
Baron Dominique de Moffarts was vader van vier kinderen, onder wie een kleuter van twee jaar oud.
Bron: Het Belang van Limburg | 8 Oktober 1994
Industrieel aangehouden voor moord op de Moffarts Moord op geldkoerier was roofmoord
Het parket van Nijvel heeft een industrieel uit Kain en zijn zoon aangehouden in verband met roofmoord op Baron Dominique de Moffarts op 14 juli in Grez-Doiceau. De betrokken industrieel zou met zijn bedrijf in financiële moeilijkheden zijn geraakt. Op 14 juli hadden twee lieden in het Brabantse plaatsje met de nodige signalizatie een panne aan hun voertuig voorgewend. Toen de 44-jarige baron de Moffarts bij hen stopte, werd hij met geweld uit zijn auto getrokken en koelbloedig met drie schoten afgemaakt. De daders gingen ervandoor met zijn koffertje.
Het onderzoek in deze zaak kwam op 29 september in een stroomversnelling. De ekonomische en financiële opsporingsdienst kreeg bericht van de Zwitserse bankautoriteiten dat van de baron gestolen waardepapieren waren aangeboden in een agentschap te Doornik.
Het spoor leidde naar de 62-jarige Jacques Chuat uit Kain nabij Doornik, in wiens huis gestolen waardepapieren werden gevonden. Op 5 oktober werd de man aangehouden, samen met zijn 32-jarige zoon Philippe uit Antoing. Huiszoekingen op dezelfde dag te Brussel, Doornik, Nantes en Luxemburg brachten voldoende bewijzen aan tegen het duo, dat echter alles ontkent.
Volgens de speurders zou Jacques Chuat de moord hebben gepleegd om aan geld te geraken, teneinde zijn import-exportzaak weer op te krikken. Vader en zoon zouden tips hebben gekregen van informanten over het doen en laten van de baron die geregeld omvangrijke geldsommen vervoerde voor zijn werkgever Metropolitan Bank Associates.
Jacques Chuat is van Franse nationaliteit en beheert samen met zijn zoon de SA IM-T-I, een dienstenbedrijfje dat te Doornik is gevestigd. De balans over 1992 toont een bedrijfsverlies van 3 mln.fr. Het overgedragen verlies oversteeg de 6 mln.fr.
Bron: De Tijd | 8 Oktober 1994
Strop voor Luxemburgs Fortis-filiaal door Panamese spookfinancieringen
Het openbaar ministerie van Luxemburg heeft Philippe Donnay aangehouden, voormalig direkteur van Metropolitan Bank Associates (MBA). De man wordt verdacht van malversaties met kredieten in de periode 1990-1993. De aanhouding komt op verzoek van de aandeelhouders. MBA is voor 65 procent eigendom van AG 1824 en Metropolitan België (onderdeel van de Fortis-groep) en voor 35 procent van de holding Trust Financière. Die holding wordt voor 60 procent gekontroleerd door beursmakelaar Smeets, Verbaet en voor 40 procent door de holding Ackermans&van Haaren. Het gerecht zoekt naar een mogelijk verband met de moord op Dominique baron de Moffarts, de man die instond voor private banking bij MBA.
Het was een publiek geheim in de financiële wereld dat er wat mangelde bij het Luxemburgse MBA. De Luxemburgse bankdochter van Fortis en Trust Financière ging over menige tong. Niet zonder reden, zo blijkt nu. Philippe Donnay zou voor heel serieuze bedragen spookfinancieringen op dubieuze Panamese holdings hebben uitgevoerd. De man zelf zou er een flink stuk rijker van geworden zijn.
Donnay werd in september 1993 op staande voet ontslagen toen uit een externe audit bleek dat er bij MBA dossiers met een reukje aan waren. De aandeelhouders gingen over tot een serieus onderzoek en voerden ook een diepgaande herstructurering uit. Die herstructurering zal naar alle waarschijnlijkheid uitmonden in een fusie van MBA met BUCL, de bankdochter van ASLK-Bank in Luxemburg. ASLK-Bank wordt voor 49,9 procent gecontroleerd door Fortis.
Volgens bevoegde bronnen is bij MBA een en ander fout gelopen door een gebrek aan interne controle. Dat zou overigens de reden zijn waarom MBA bij BUCL gevoegd wordt. Van economisch standpunt is het handhaven van twee bankdochters voor de Fortis-groep in Luxemburg een overbodige luxe.
Hoe groot de strop voor MBA is, wil voorlopig niemand kwijt. Volgens een Fortis-woordvoerder zou het gaan om bedragen die je niet uit eigen zak zou willen betalen. Overigens blijft de schade volgens de woordvoerder beperkt. De affaire is niet catastrofaal. Andere bronnen uit de financiële wereld signaleren dan weer serieuze bedragen die tot in de miljarden gaan, maar dat is niet officieel. Blijkbaar is de affaire ernstig genoeg om de bankier aan te houden en in voorlopige hechtenis te plaatsen.
Philippe Donnay is geen onbekende voor de minderheidsaandeelhouder, de Antwerpse beursmakelaar Smeets, Verbaet. Tot eind 1992 zat hij in de raad van bestuur van de beursvennootschap. Hij duikt ook op in bepaalde dochters van Smeets, Verbaet, zoals de Internationale Maatschappij voor Vastgoedbeleggingen. Er worden overigens moeilijkheden gesignaleerd op het niveau van Trust Financière, de Luxemburgse tussenholding die gedeeld wordt door Smeets, Verbaet en Ackermans&van Haaren.
Als Donnay schuldig wordt bevonden aan de malversaties, riskeert hij een gevangenisstraf van vijf tot tien jaar.
De Moffarts
In gerechtelijke kringen wordt nu de moord op Dominique baron de Moffarts anders bekeken. Een link met Donnay wordt niet uitgesloten. De Moffarts werd op 14 juli op professionele wijze vermoord in Grez-Doiceau. De man stond in voor private banking bij MBA en vervoerde vaak belangrijke sommen geld. Op 5 oktober werden een industrieel en zijn zoon gearresteerd op verdenking van moord. Vader en zoon Chuat zouden tips hebben gekregen over het doen en laten van de Moffarts.
Het gerecht vermoedde altijd al dat de tipgever afkomstig was van bij MBA en met de arrestatie van Donnay rijzen die vermoedens opnieuw. Officieel is er echter nog geen verband tussen deze twee zaken gelegd.
Bron: De Tijd | 22 Oktober 1994
Levenslang voor moordenaar van baron
Op het einde van een proces dat ruim drie weken duurde, heeft het assisenhof van Waals-Brabant gisteren Jacques Chuat veroordeeld tot levenslang. Zijn zoon Philippe kreeg drie jaar met uitstel gedurende vijf jaar voor de periode boven de zeven maanden voorhechtenis. De jury had, na ruim vier uur beraadslagen, vader Chuat schuldig bevonden aan moord op baron Dominique de Moffarts, met het oog hem te kunnen bestelen. Philippe Chuaet, die beticht werd van misdadig helerschap, werd schuldig bevonden aan heling.
Baron de Moffarts werd op 14 juli 1994 in Grez-Doiceau door Jacques Chuat doodgeschoten toen hij op weg was naar zijn kantoor. De dader beroofde het slachtoffer daarna van een aktetas met waardepapieren. Op het proces vroeg Chuat vergiffenis aan de nabestaanden van de baron en zei dat het nooit zijn bedoeling was geweest te doden. Zoon Philippe hield vol dat hij met heel de zaak niets te maken had.
Bron: Gazet van Antwerpen | 30 Januari 1997