521

(57 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Vraag van mevrouw Annick Lambrecht aan de minister van Justitie over "de invoering van een  spijtoptantenregeling in het kader van de opheldering van het onderzoek naar de Bende van Nijvel" (nr. 25485)

Annick Lambrecht (sp.a): Mijnheer de voorzitter, mijnheer de minister, de voorbije week klapte een ex-lid van het extreemrechtse Westland New Post uit de biecht. Volgens de getuige waren de methodes die de Bende van Nijvel gebruikte dezelfde als deze die bij Westland New Post werden aangeleerd. De getuige werd inmiddels ondervraagd door de Bendespeurders. Hij hoopt dat nog andere WNP-leden zijn voorbeeld zullen volgen en naar het gerecht zullen stappen.

Eens te meer wordt hiermee de nood aan een spijtoptantenregeling aangetoond om het onderzoek naar de Bende van Nijvel vooruit te helpen. Wellicht leven er nog mensen die belangrijke informatie hebben en nuttige tips voor het onderzoek kunnen leveren, maar die uit vrees voor vervolging nu niet naar buiten treden.

Mijnheer de minister, kan er in het belang van de slachtoffers en de publieke opinie niet nu reeds via het parket een spijtoptantenregeling ad hoc worden uitgewerkt in plaats van een wettelijke regeling die wellicht nog maanden en misschien zelfs jaren op zich laat wachten, specifiek voor het ophelderen van het Bendedossier?

Minister Koen Geens: Mijnheer de voorzitter, mevrouw Lambrecht, actueel ligt in uw commissie voor de Justitie het wetsontwerp voor tot wijziging van het Wetboek van Strafvordering met het oog op het invoeren van een wettelijke regeling inzake spijtoptanten. Het ontwerp wordt de komende weken besproken. Het is mijn wens om het vóór het zomerreces te laten goedkeuren samen met het wetsontwerp inzake burgerinfiltranten. Ik meende dat er daarover een akkoord was binnen de commissie voor de Justitie.

Het uitwerken van een regeling ad hoc via het openbaar ministerie stuit op diverse praktische en juridische bezwaren. Het openbaar ministerie kan enkel tijdens het opsporingsonderzoek beslissen om geen vervolging in te stellen. Eens de strafvordering is ingesteld, bijvoorbeeld door een dagvaarding, de vordering van een gerechtelijk onderzoek of een klacht met burgerlijkepartijstelling, kan het openbaar ministerie wettelijk gezien niet meer vrij beschikken over de strafvordering.

Indien er akkoorden worden gesloten tussen het openbaar ministerie en een beklaagde is de rechter daar actueel niet door gebonden. Dat is overigens de reden waarom er een wettelijke regeling moet worden uitgewerkt en waarom een omzendbrief in deze fase van de procedure niet dienstig is.

Annick Lambrecht (sp.a): Mijnheer de minister, ik dank u voor uw antwoord. Het zou goed nieuws zijn, mocht dat wetsontwerp vóór het zomerreces worden goedgekeurd. Ik kan het alleen maar hopen.

Het incident is gesloten.

Bron: Verslag Commissie voor de Justitie nr. CRIV 54 COM 909 | 30 mei 2018

522

(140 replies, posted in Bibliografie)

De affiche van de film van Stijn Coninx is simpel maar wel een binnenkomer.

https://images2.persgroep.net/rcs/X8dgIuzkMsa_iDl65hMMFoFY9kI/diocontent/124798288/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

523

(100 replies, posted in Organisaties)

Het was in feite ook niet de bedoeling om de CCC op te doeken. Ondanks het feit dat de identiteit van Pierre Carette al meer dan een jaar gekend was - en er ook getipt was waar hij gevonden kon worden - werd de CCC met rust gelaten en heeft de CCC nog heel wat aanslagen kunnen plegen. Het is eerder een beetje per toeval dat vier (van de hoevelen?) CCC-leden in Namen werden opgepakt.

Aan de basis van deze arrestaties liggen twee overijverige agenten van de staatsveiligheid. De top van de staatsveiligheid kon met de heldendaad van deze twee agenten eigenlijk absoluut niet mee lachen. De twee agenten hebben het dan ook mogen gaan uitleggen bij Raes en hebben stank voor dank gekregen. Niets van erkenning noch promotie. Gerald Damseaux beschrijft in zijn boek haarfijn hoe het er aan toegegaan is. En toevallig werd de informant van de staatsveiligheid binnen de CCC gerund door Christian Smets. Smets die niets deed met de info van de WNP en eveneens niets deed om de CCC op te sporen en voortijdig te stoppen.

En waar zit ook nog de rest van de CCC? Want op bepaalde momenten werden heel wat bomaanslagen tegelijkertijd uitgevoerd. Daar heb je al redelijk wat logistieke hulp voor nodig. Enkel de vier leden die opgepakt werden in de Quick van Namen zijn gekend en veroordeeld. Naar de rest is er nooit gezocht, noch naar de financiers. Zo werd de huur van een schuilplaats van de CCC nog jaren na de veroordeling van de vier gekende daders gewoon doorbetaald. Door wie en waarom?

Daarnaast is er nog een verschil. De CCC'ers hebben 'slechts' (en per ongeluk) twee brandweerlui gedood. De bendeleden hebben echter 28 doden (in hoofdzaak brave winkelende burgers en kinderen) en 40 gewonden op hun kerfstok en dan nog ogenschijnlijk zonder enig motief. Met de CCC-leden kon de overheid (of Jean Gol?) makkelijk mee wegkomen maar met de Bende van Nijvel zou dat andere koek kunnen zijn.

524

(11 replies, posted in Bende Farcy)

Kopstuk uit proces van rijkswachtcommandant François – Nog 23 jaar cel voor de boeg en al gratie voor Albert Gillet

Albert Gillet, één van de kopstukken van de bende Havelange en van het proces François, is dankzij een gratieverlening op vrije voeten gesteld, ook al moet hij in totaal nog 23 jaar gevangenisstraf uitzitten in België. Ook in Italië werd hij tot een belangrijke gevangenisstraf veroordeeld, maar ook daar zou hij op geheimzinnige wijze gratie hebben verkregen.

In 1966 werd Albert Gillet als lid van de bankroversbende Havelange, veroordeeld tot 18 jaar dwangarbeid, waarvan hij er slechts zes uitzat. Halfweg de jaren ’70 ontmoette Gillet te Antwerpen Eddie Barbé. Samen zetten zij een zwendel met Zwitserse uurwerken op het getouw. Daarvoor werden zij in maart 1981 te Antwerpen veroordeeld: Barbé kreeg 3 jaar cel, Gillet kreeg 4 jaar cel. Op het einde van de jaren ’70 begon Gillet (“in opdracht van de politie” beweerde hij steeds) heroïne te smokkelen tussen Sicilië en Amerika.

Barbé en Gillet raakten eveneens betrokken bij de zaak François, eerst zogezegd als tipgevers, maar al gauw begonnen zij ook voor eigen rekening te werken. Voor deze feiten werd Gillet veroordeeld tot 7 jaar cel, terwijl Barbé 4 jaar kreeg. Ook in Italië en Zwitserland zou hij achteraf veroordeeld worden. In Amerika echter werd hij, wegens zijn samenwerking met het gerecht, buiten vervolging gesteld.

Zeven jaar in de zaak François, vier jaar voor de uurwerken en twaalf jaar cel die hij nog moet uitzitten omdat hij de voorwaarden van de voorwaardelijke vrijlating niet respecteerde, dat maakt een totaal van 23 jaar, die de 61-jarige Gillet nog moest uitzitten. Maar de dienst van de gratieverlening bij het ministerie van Justitie heeft Gillet onlangs op vrije voeten gesteld, zonder verdere voorwaarden of opmerkingen. Een hoogst zonderlinge maatregel voor een zo dikwijls veroordeelde misdadiger, een maatregel die opnieuw een schaduw werpt over de zaak François.

Bovendien blijkt dat Eddie Barbé (4 jaar cel in de zaak François, 3 jaar in de uurwerkenzwendel) sinds zijn veroordeling mag genieten van een voortdurend, ononderbroken en abnormaal lang gevangenisverlof.

Het moet de speurders en de magistraten, die zich krom werkten op het dossier François, zwart voor de ogen worden.

Bron: Het Laatste Nieuws | 1 september 1983

525

(782 replies, posted in Westland New Post)

"Je n’ai jamais voulu impliquer VDB dans les tueries"

Michel Libert revient sur ses déclarations selon lui "mal comprises"

Parlant d’"amalgame" et de "mauvaise compréhension", Michel Libert, qu’interrogeait ce week-end la télévision régionale TV Oost, réfute avoir voulu impliquer l’ancien Premier ministre Paul Vanden Boeynants dans les tueries du Brabant. "Je n’ai jamais dit que VDB (surnom de l’homme politique décédé en 2001) est intervenu d’une façon ou d’une autre dans le contexte des tueries et du WNP", nous a-t-il précisé hier. "On m’a mal compris. On fait une fois encore des liens, des amalgames qui n’ont pas lieu."

Dans sa jeunesse, Michel Libert a appartenu au Westland Newpost et, lié au WNP, à une structure clandestine allemande appelée PAL (Polizei Algemeine Leuchte) dont il a dirigé le Sereg, le service de renseignement. La question: ces structures sont-elles derrière les tueries? Depuis 35 ans, tous les enquêteurs qui ont voulu le prouver et voyaient en Michel Libert le possible géant des tueurs, ont échoué.

Dans quel but revient-on aujourd’hui en Flandre sur cette piste battue et rebattue? Hier Libert explique que d’une interview de plus de trois heures, dont une demi-heure filmée, TV Oost a tiré un extrait réducteur qui, hors contexte, ouvre la porte aux amalgames.

Que fallait-il comprendre?

A-t-il appartenu au PAL et au WNP? Sa réponse: "Oui."

Le WNP a-t-il participé aux tueries? Sa réponse: "Non."

Libert peut-il exclure l’hypothèse, derrière les tueries, d’un électron libre au WNP? Sa réponse: "Non. Mais je rappelle que j’étais  un  témoin privilégié au WNP qui voyait et entendait tout. Cela fait 32 ans que je cherche à comprendre et après 32 ans, je n’ai aucun élément qui fasse le lien entre quelqu’un du WNP et les tueries du Brabant. Je n’ai rien de concret sur personne. Ce n’est pas faute d’avoir cherché."

Autrement dit: de concret, Libert dit ne rien savoir. Restent les hypothèses, extrapolations et supputations.

L’une d’elles: Libert n’exclut pas que quelqu’un ait subtilisé au WNP des rapports de repérages effectués dans des grandes surfaces et les ait refilés à quelqu’un d’extérieur qui s’en serait servi. Sauf à nouveau qu’il était le mieux placé au WNP, qu’il cherche depuis trois décennies et n’a pas l’ombre d’un début de commencement de preuve.

Par contre, Michel Libert réfute clairement hier avoir voulu impliquer M. Vanden Boeynants "d’une manière ou d’une autre dans les tueries et le WNP". Et s’il maintient désigner VDB comme "un des patrons  du WNP", il reconnaît aussi n’avoir "aucun élément concret sinon des convergences".

L’avocate de la famille de l’ancien Premier ministre, Me Véronique Laurent, a déjà qualifié ce propos de "ridicule" et "scandaleux", s’agissant d’accuser "quelqu’un qui n’est plus là pour se défendre".

Bron: La Dernière Heure (Gilbert Dupont) | 31 mei 2018

526

(100 replies, posted in Organisaties)

In België is gesuggereerd dat er contacten zouden bestaan tussen Gladio en de Bende van Nijvel, berucht geworden door het doden van een groot aantal klanten van de supermarktketen Delhaize in de jaren tachtig.

Le Blanc (Belgische inlichtingenofficier met een fictieve naam, omdat hij anoniem wil blijven): "Ik heb die verwevenheid nooit kunnen vinden. Wel tussen de Bende van Nijvel en de Strijdende Communistische Cellen, die het in België hadden voorzien op bankgebouwen en op NATO-objecten, waar ze bommen plaatsten." "Ik ben ervan, overtuigd dat het één organisatie was. Met twee gezichten en maar met één doel. De openbare orde en rust in België verstoren zodat bepaalde figuren de macht naar zich konden toetrekken om de rust weer te herstellen."

Bron: Nieuwsblad van het Noorden | 19 september 1994

527

(59 replies, posted in Gladio - Staatsveiligheid)

'Gladio-agenten zijn nog steeds actief'

"Inlichtingendiensten kijken heel anders tegen, de ontwikkelingen in Rusland en de landen in de voormalige Sovjetunie aan, dan politici. Ondanks het vallen van de Muur worden er op spionagegebied nog heel wat activiteiten ontplooid. Belgische en Nederlandse Gladio-agenten zijn nog altijd op elkaars grondgebied actief. Al moeten we hun waarde ook niet overdrijven."

De Belgische inlichtingenofficier Le Blanc (een fictieve naam, omdat hij anoniem wil blijven) werkte veertien jaar onder een dekmantel in Amsterdam. Op zijn flat in de hoofdstad ontving hij agenten van verschillende buitenlandse inlichtingendiensten. Door zijn verblijf in Nederland èn de contacten met collega-agenten zegt hij goed op de hoogte te zijn van de activiteiten van de Nederlandse Gladio.

De beweringen vorige week van een Nederlandse Gladiotopman dat zijn organisatie nog altijd actief is, agenten werft en fondsen aanboort, hebben voor flink wat beroering gezorgd. Ook de paters in het Belgische Essen zijn boos op de Gladiochef, vanwege de bewering dat hun klooster gebruikt zou zijn als schuilplaats voor buitenlandse geheim agenten. André Moyen, gekwalificeerd Belgisch spionagechef die nu in Brussel geniet van een pensioen, bevestigde het verhaal echter wel.

Le Blanc vindt dat de waarde van Gladio in oorlogstijd niet overdreven moet worden. "Pas op hè, misschien maar twintig percent van de agenten weet dat ze voor Gladio werken. Aan de anderen is gevraagd of ze in tijd van nood iets willen doen. Die mensen denken dat ze betrokken zijn bij een organisatie als bescherming bevolking. Ik verwacht dan ook dat als de nood aan de man is, de helft af zal haken. Dat geldt ook voor de Nederlandse Gladio."

In België is gesuggereerd dat er contacten zouden bestaan tussen Gladio en de Bende van Nijvel, berucht geworden door het doden van een groot aantal klanten van de supermarktketen Delhaize in de jaren tachtig. Le Blanc: "Ik heb die verwevenheid nooit kunnen vinden. Wel tussen de Bende van Nijvel en de Strijdende Communistische Cellen, die het in België hadden voorzien op bankgebouwen en op NATO-objecten, waar ze bommen plaatsten."  "Ik ben ervan, overtuigd dat het één organisatie was. Met twee gezichten en maar met één doel. De openbare orde en rust in België verstoren zodat bepaalde figuren de macht naar zich konden toetrekken om de rust weer te herstellen."

Dossiervorming is vreemd in de wereld van de inlichtingendiensten, ook al vormen dossiers een groot risico voor de staat, zo zegt Le Blanc. "In buitenlandse kluizen heb ik documenten liggen die rouleren als mij iets overkomt. Want dat is het schizofrene van het inlichtingenwerk. Je kunt verpletterd worden door je eigen organisatie als je buiten de pot pist. En dat moment bepaal je niet zelf."

Bron: Nieuwsblad van het Noorden | 19 september 1994

528

(73 replies, posted in Gladio - Staatsveiligheid)

De Belgische regering, die SDRA-8 zo snel mogelijk wil opheffen, maakte gisteren bekend dat er wel degelijk contact bestond tussen de diverse commando's. Het coördinerende comité zou in oktober nog bijeen gekomen zijn in Brussel.

"Dergelijke verbindingen hebben altijd bestaan," zegt André Moyen, voormalig lid van de Belgische militaire geheime dienst SDRA. "In de beginjaren werden de contacten tussen het Nederlandse commando en SDRA-8 onderhouden door iemand van de Nederlandse ambassade in Brussel. Dat was een goede vriend van mij. Het hoorde niet tot zijn gewone werk, dat deed hij er in stilte bij. Hij had overal uitstekende contacten, onder meer bij de recherche van de marechaussee," aldus Moyen.

De voormalige agent wordt in België als een betrouwbare bron gezien, maar niet uitgesloten wordt dat hij door SDRA is gestuurd om selectief informatie te verstrekken: flink de nadruk leggen op de Koude Oorlog, en zo de aandacht afleiden van mogelijke betrokkenheid bij terroristische aanslagen waarvan ook in Italië sprake is.

Bron: Het Parool | 15 november 1990

529

(59 replies, posted in Gladio - Staatsveiligheid)

Gladio groeit uit tot 'grootste schandaal in Navo-historie - Regering België bevestigt contact tussen groepen

"Het grootste schandaal uit de geschiedenis van de Navo," zo noemde een woordvoerder van de Duitse SPD de Gladio-affaire deze week. Nederlandse politici, met uitzondering van die van Groen Links, drukken zich vooralsnog veel gematigder uit, maar over de Nederlandse Gladio-tak zijn dan ook nog niet zulke pijnlijke details bekend geworden als over met name de Italiaanse, Duitse en Belgische afdelingen.

Het eerste tipje van de sluier over Gladio werd opgelicht in Italië. Parlementariërs hadden op Sardinië een basis ontdekt, waar sabotagetechnieken kunnen worden geoefend. Bovendien werd bekend dat het geheime commando mogelijk bij rechts-extremistische aanslagen betrokken is geweest. Vervolgens bleken alle Navo-landen, maar ook onder meer Turkije en Scandinavische landen, supergeheime diensten te hebben, opgericht aan het begin van de Koude Oorlog. Deze hadden de taak gekregen ten tijde van een communistische bezetting gewapend verzet te bieden en vitale communicatielijnen open te houden. De commando's zouden worden gefinancierd door de CIA, en bewapend door de Navo. De Westduitse tak werd 'Het Zwaard' genoemd, de Belgische SDRA-8 of 'Glaive'.

De Nederlandse organisatie bestaat uit zowel burgers als militairen, aldus premier Lubbers in een brief aan de Tweede Kamer, en heeft mede tot taak de regering in ballingschap tijdens een bezetting van informatie te voorzien. Volgens Lubbers opereert de geheime dienst echter volstrekt zelfstandig, zonder Navotoezicht, en zonder contact met overige commando's. De naam van het Nederlandse commando is vrijwel zeker 'O. en I.', wat vermoedelijk Operaties en Inlichtingen' betekent, en komt op geen enkele begroting voor.

De Belgische regering, die SDRA-8 zo snel mogelijk wil opheffen, maakte gisteren bekend dat er wel degelijk contact bestond tussen de diverse commando's. Het coördinerende comité zou in oktober nog bijeen gekomen zijn in Brussel.

"Dergelijke verbindingen hebben altijd bestaan," zegt André Moyen, voormalig lid van de Belgische militaire geheime dienst SDRA. "In de beginjaren werden de contacten tussen het Nederlandse commando en SDRA-8 onderhouden door iemand van de Nederlandse ambassade in Brussel. Dat was een goede vriend van mij. Het hoorde niet tot zijn gewone werk, dat deed hij er in stilte bij. Hij had overal uitstekende contacten, onder meer bij de recherche van de marechaussee," aldus Moyen.

De voormalige agent wordt in België als een betrouwbare bron gezien, maar niet uitgesloten wordt dat hij door SDRA is gestuurd om selectief informatie te verstrekken: flink de nadruk leggen op de Koude Oorlog, en zo de aandacht afleiden van mogelijke betrokkenheid bij terroristische aanslagen waarvan ook in Italië sprake is. 'Het Zwaard' in Duitsland zou zelfs voor een groot deel hebben bestaan uit oud-SS'ers.

In zijn brief aan de Kamer ontkent Lubbers dat 'O. en I.' zou zijn toegerust voor sabotage. Begin jaren tachtig echter werden in Limburg en Gelderland bij toeval geheime wapenopslagplaatsen gevonden, waarvan de toenmalige minister van defensie De Ruiter toegaf dat die "voor bepaalde fases in de oorlogsvoering' bestemd waren.

Bron: Het Parool | 15 november 1990

530

(55 replies, posted in Gladio - Staatsveiligheid)

Terwijl Italië zijn best lijkt te doen ook dit schandaal de kop in te drukken, zorgt het in België voor steeds grotere politieke onrust. Het socialistische parlementslid Van der Maelen wil een parlementair onderzoek. Hij diende hiertoe een wetsvoorstel in dat steun heeft van de (Vlaamse) Volksunie en de partij Agalev (Groenen). Een parlementair onderzoekscommissie zal zes maanden de tijd krijgen om uit te zoeken hoe de politieke verantwoordelijkheden in deze kwestie verdeeld waren, wie op de hoogte waren van Gladio, hoe de structuur van de organisatie in elkaar zat en wat haar taken waren.

Intussen verklaarde André Moyen, voormalig ambtenaar van de civiele inlichtingendienst, dat er tot voor kort nog zes geheime wapenopslagplaatsen in België waren voor Gladio.

Oud-minister van defensie Donnea heeft er intussen zijn verbazing over uitgesproken, dat de huidige minister van defensie Coëme zegt niet op de hoogte te zijn geweest van het bestaan van de geheime organisatie. Onder Donnea's voorganger Vrezen was nog bijna acht miljoen gulden besteed aan modernisering van de transmissie-systemen van het Navo-netwerk.

Bron: Het Parool | 13 november 1990