531

(1,221 replies, posted in 1985)

Wat meer wiki/persinfo over Sylvain Tack. De baas van de originele Mi Amigo, Suzy Wafels en Joepie hiieronder. Er is ook al enkele jaren sprake van een verfilming van zijn levensverhaal.

Veroordelingen en handelsfailliet

Na het Spaanse avontuur vertrok Sylvain Tack later naar Haïti. Na terugkomst vanuit Bolivië naar Europa, in Frankrijk, werd hij op 27 november 1981 opgepakt wegens belastingfraude, smokkel, drughandel en medewerking aan een illegale onderneming. Hij werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 7 jaar, waarvan hij er 5 uitzat. Nadien begaf hij zich - terug in België - in de handel in geneeskrachtige kruiden en aanverwante middelen. Een van zijn producten bleek een geregistreerd medicijn dat niet vrij verkocht mocht worden. Het leverde hem zijn firma Orgakefi een fiscale schuld op die hem bij zijn laatste handelsavontuur, een kefirconcentraat, noodlottig werd.

Dood

De politie trof hem op 5 februari 2006 dood aan in zijn woning te Oudenburg. Hij was 72 jaar oud. Waarschijnlijk had hij zelfmoord gepleegd.

Bron: Wikipedia

"Sylvain Tack gooide met geld"

Sylvain Tack staat model voor de vele selfmade miljonairs die nooit genoeg geld en aandacht hebben en op één dag alles verliezen wat ze met één geniaal idee en met hard zwoegen hebben opgebouwd. Dat zegt Guido Van Liefferinge, voormalig uitgever van Dag Allemaal en voormalig hoofdredacteur van deze krant.

Met Radio Mi Amigo wou Sylvain Tack twee vliegen in een klap slaan, herinnert Van Liefferinge zich. Via de radio promootte hij in de eerste plaats zijn artiesten. De reclame die hij voerde voor zijn Suzy -wafels, voor het blad Joepie en voor zijn opnamestudio's was mooi meegenomen. Dat zijn project onwettig was, kon hem geen moer schelen. "Zo zijn wel meer fortuinen gemaakt'', zei Tack telkens wanneer hij goede raad kreeg.

"Terwijl de politie met man en macht probeerde om Mi Amigo het zwijgen op te leggen, genoot Sylvain van zijn succes. Zijn melkkoe Suzy bezorgde hem handenvol geld. Hij reed rond in een kanariegele Porsche en liet zich graag fotograferen in zijn nieuwe villa met zwembad in Spanje. Maar achter de façade speelde zich een ander verhaal af,'' weet Van Liefferinge.

Tack omringde zich voor zijn zender met een stelletje kruimeldieven en radiotechnici die hun sporen hadden verdiend in de handel in drugs en illegale muziekcassettes. Zij wilden Tack zoveel mogelijk pluimen. En dat was kinderspel. Want Tack was bezeten van zijn radiozender. Telkens wanneer die uit de ether verdween, werd hij hyperkinetisch, brak het angstzweet hem uit en belde hij in paniek zijn contactpersonen op. De technische en andere mankementen stopten nooit. De oplossing was steeds dezelfde: cash geld. Zwart of wit, Tack hoestte elke keer honderdduizenden franken op.''

"Maar hoe meer geld er naar de zender ging, hoe moeilijker het werd om de facturen van het muziekweekblad Joepie te betalen. Het blad, waarvan Sylvain Tack niet de hoofdredacteur was, had wel een verkoop van 40.000 exemplaren, maar was nog niet winstgevend,'' herinnert zich Van Liefferinge. "Toen Tack eindelijk alle handtekeningen had gezet had waardoor Joepie in de handen van Sparta kwam, vluchtte hij in het holst van de nacht het land uit, naar zijn villa in Playa de Aro, van waaruit hij zijn piratenzender nog enige tijd in de lucht hield.''

Na het Mi Amigo-avontuur week Sylvain Tack uit naar Haïti, waar hij een bar opende, de King's Club . In wit kostuum en Panamahoed overheerste hij het nachtleven van de hoofdstad. Tot zijn doodvonnis werd geveld tijdens een voodooritueel. Voldoende reden om de benen te nemen naar Paraguay.

Het raadsel van de drugs

"Het blijft voor iedereen die hem gekend heeft een raadsel wat hem heeft bezield om vanuit dat land drugs naar Frankrijk te smokkelen. Waande hij zich een drugsbaron? Was hij alleen maar koerier? Zat hij financieel zodanig aan de grond dat hij met enkele drugsreizen opnieuw een grote slag wilde slaan?'' vraagt Van Liefferinge zich af. "Is hij er in geluisd door een vrouwelijke beauté van een drugsbende op wie hij smoorverliefd was geworden?''

Tack werd veroordeeld en opgesloten in de beruchte gevangenis van Fleury-Mérogis. Hij werkte er in de keuken en verdiepte zich in homeopathie en natuurgeneeskunde.

"Toen hij in aanmerking kwam voor een genadeverzoek heb ik aan een bevriend advocaat gevraagd om de procedure voor zijn vroegtijdige vrijlating in te zetten'', vertelt Van Liefferinge. "Tack kwam vroeger vrij dan hij zelf had durven hopen. Hij wist niet wie daarvoor stappen had ondernomen en de procedurekosten had betaald. Dat was het minste wat ik kon doen voor de man die mijn uitgeversavontuur mede mogelijk heeft gemaakt.''

Bron: Het Nieuwsblad | 10 februari 2006

532

(839 replies, posted in 1985)

Maar er is wel sprake van een wagen die in aan de overkant van de steenweg stond (vlak voor de overval) waarbij het leek alsof ze instructies gaven voor de overval. Er is daar sprake van blonde vrouw met kind. Ook in Aalst zouden bepaalde getuigen een vrouw met kind gezien hebben. In hoeverre dit allemaal correct is weet ik niet.

Als het echt zo is, moet dat kind zich op latere leeftijd toch vragen beginnen te stellen zijn. Tenzij hij in het buitenland woont en nooit iets gehoord heeft van wat er zich afgespeeld heeft.

Ik vermoed dat in vele gezinnen - hoe erg ook - men dergelijke feiten met de mantel der liefde zou bedekken. Net om de kinderen te sparen, de goede naam/status van de familie te behouden, het financiële/erfenis voor kinderen niet in gevaar brengen, ...

Het zal je kind of vader maar zijn die meedoet aan zo'n operatie...

533

(1,221 replies, posted in 1985)

Had Sylvain Tack nog iets te doen met Mi Amigo ten tijde van Aalst, of stond die compleet los van de originele piraatzender?

Is er geweten voor wie hij smokkelde?

534

(269 replies, posted in Onderzoeksdaden)

De plaats blijft mij ook bezig houden. En ook de eventuele link met Overboelare - Everbeek. Drugs, wapensmokkel, ... Vandaar een link naar Podevijn/Mendez, Erembodegem, ...

Alle namen van gangsters zijn zowat genoemd in de media, maar geen woord over Farcy. En de schoolmaat van Beijer, den Albéric Otten zou ook link met Florida (gehad) hebben ...  en zijn veelbesproken villa in Rebecq. Is dit foute info van Bouten of Geens? Of toch correct. Als de info correct is zou ik de piste zeer serieus nemen, zoniet kan je dat spoor schrappen.

Maar in plaats van op basis van onderzoek neppistes uit te sluiten lijkt men nog meer verwarring te willen zaaien. Ik geloof bv. ook nog steeds in rol van Pilarski maar die lijkt ook al lang van de tafel geveegd.

Aan de mensen uit de streek... ik hoorde ooit van mensen uit die regio dat Colruyt-baas met helicopter tot aan Colruyt/doe het zelf zaak Lison vloog of liet vliegen. Waar/ Niet waar? In hoeverre kenden ze mekaar. Waarom distribueerde Colruyt dat platenlabel. In hoeverre waren ze thuis in wereldje van vrije radio's. Vergeet ook niet Mi Amigo - Sylvain Tack (afkomstig uit Buizingen nabij Halle Colruytstad) = gepakt voor drugssmokkel. Lessines ook Colruytstad.

Als ik het goed begrijp was Mi Amigo in die regio een soort reïncarnatie van de voormalige zeezender? Was die naam gedeponeerd merk ... wat moeilijk lijkt voor 'illegaal station'. Hadden ze de naam 'onrechtmatig' gepikt? Lison nazaat Joseph (Zwarte Bende, Galmaarden?). 99% kans toeval maar je weet nooit... ook dat proces werd gedwarsboomd. Ik zie mensen uit deze regio niet als uitvoerders maar eerder de connectie tussen uitvoerders en het brein.

535

(76 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Waarom niet. Er zijn toch nogal wat Fransen die de grens overstaken ... voor o.a. te feesten in die tijd. Frankrijk veel strengere wetgeving wat betreft sterke drank, drugs en alcohol veel duurder. Wat doen de 'marginalere' criminelen anders met hun centen.

Het restaurant van Piro was in Ham Sur Heure-Nalinnes geloof ik?

Net zoals het bos / kanaal regio met zeker destijds heel wat horecazaken die inspelen op dagjestoeristen (nabij abdij Aulne, kasteel Ham sur Heure, pleziervaart Samber). Ondanks dicht bij Charleroi toch een mooie toeristische regio voor wandelaars, fietsers.

Het zou me niet verwonderen als 'maffiosi' uit Charleroi of Borinage hun zwart geld witwasten via de horeca in die regio. De discotheken in Henegouwen / regio Kortrijk zijn rijk geworden van de Fransen.

536

(28 replies, posted in Mededelingen)

Veel sterkte, Saskia.

537

(1,221 replies, posted in 1985)

H-dock wrote:

Misschien is dit hier al aan bod gekomen (ik heb de meer dan 80 pagina's in dit topic niet allemaal gelezen), maar als de DJ juist geciteerd is, sprak de beller zuiver Nederlands en zei hij:

"(...) liefst draaien vóór kwart over zeven of  om kwart over zeven precies, zeker niet later. Anders is het te laat."

Hij gebruikte dus 2x het voorzetsel "over", niet "na". Ik persoonlijk zeg altijd "kwart na zeven".

In België wordt in dergelijke gevallen vaak na gebruikt. Toch is er een niet te verwaarlozen groep taalgebruikers die het gebruik van na in zulke tijdsaanduidingen afkeurt. Het is daarom vooralsnog niet duidelijk of combinaties als tien na drie tot de standaardtaal in België gerekend kunnen worden.

Bron » www.taaladvies.net

Bij ons in het dialect wordt zowel 'kwart over' als 'kwart na' gezegd.

Zegt misschien toch iets over afkomst beller.

538

(651 replies, posted in 1983)

En vooral omdat hij niet de enige was uit de entourage die graag in Florida verbleef.

539

(443 replies, posted in Algemeen)

In de nationale media 0,0 aandacht voor deze witte mars?

540

(1,157 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Waarom wachten ze niet eerst uitslag DNA-staal af vooraleer weer deze grote show? Wedden dat het DNA eveneens niet zal opleveren, of in beste geval een dode. Volgens mij is dat bos en kanaal afleidingsmanoeuvre van staatsveiligheid om bevolking gerust te stellen dat het voorbij is. Ondertussen blijven de journalistjes zeveren over de reus.