Knesselare.
noorderling wrote:In die tijd was er nog dienstplicht. Iedere dienstplichtige moest ook wachtlopen op zijn kazerne.
Een stukje uitleg over de dienstplicht in België (puur ter info, rekening houden met ergens een lichte spottende-humor-ondertoon):
België had een hoop militairen in Duitsland zitten, Nederland niet. Wij Belgen waren namelijk bij de overwinnaars van de Tweede Wereldoorlog en wij vonden het nodig om na de Tweede Wereldoorlog, Duitsland te gaan bezetten (in het deel welke bezet werd door de Britten). Een 3de keer die Duitsers in ons richting: no way. Met ons superkrachtig uitgerust leger gingen wij Belgen op ons eentje zelfs desnoods "de Russen" wel terug naar huis sturen als die via Oost-Duitsland in ons richting kwamen.
Van de Belgische dienstplichtigen liep de meerderheid rondjes in Duitsland (West-Duitsland) en niet in België zelf (en kregen zo 2 maand "korting" op hun dienstplicht). In België was het toen bij de generatie na WO2 die dienstplichtig was (tot midden jaren '90 (1993/1995) enkel maar nodig om te zeggen "k heb in Duitsland gezeten" om te weten dat die bedoelde dat hij z'n legerdienst in Duitsland heeft gedaan.
Omdat de dienstplicht werd afgeschaft en jongeren niet meer in het leger moesten omdat dit niet meer van deze tijd was en behoorlijk zinloos was (wellicht de enige goede beslissing die minister Leo Delcroix maakte) werd gedurende lange tijd door diegene die wel hun dienstplicht hadden moeten doen gezegd tegen jongeren die hem net niet meer moesten doen: "best dat jij niet meer naar't leger moet" of "moest jij naar't leger gemoeten hebben, had je wel karakter gehad" of een zin met combinatie van de woorden "leger", "echte vent", "hard", "discipline".
In realiteit was het eigenlijk eerder bijna een scouts-kamp waar er vooral werd "gewacht" tegen dat de Russen eens zouden afkomen wat nooit is gebeurd. Eigenlijk was de dienstplicht (kort door de bocht gezegd) een grote kost/verliespost voor de Belgische staat. Een van de weinigen die er wellicht winst uit haalde, dat waren de toeleveranciers zoals bijvoorbeeld de firma die in stond voor de levering van een stuk van de "haute cuisine": worst en patatten. Rarara wie dat toch kon geweest zijn? (Dat laatste is eigenlijk geen vraag. )