541

(0 replies, posted in Andere Personen)

Dominique Finschi was een beroepsmisdadiger. In oktober 1980 heeft hij een schilderijendiefstal gepleegd in Koksijde. Begin jaren ’80 heeft hij Ghislain Hinderijckx aan werk geholpen. Henderijckx zat op dat moment financieel aan de grond. In 1996 ontsnapte hij uit de gevangenis van Vorst. In juli 2003 ontsnapte hij opnieuw - samen met twee andere gedetineerden - op spectaculaire wijze uit de gevangenis van Dinant.

Diefstal werken van Delvaux te Koksijde nagenoeg opgehelderd

De 18 schilderijen en tekeningen van kunstschilder Delvaux, die tijdens de nacht van 11 op 12 oktober te Koksijde bij een familielid van de kunstenaar werden gestolen en die een globale waarde van nagenoeg 6 miljoen fr. vertegenwoordigen, werden gedeeltelijk teruggevonden in de woonplaats van twee dieven, nl. aan de Vossendreef 4 te Ukkel. De daders zijn de onlangs doodgeschoten Philippe Borreman en de 25-jarige Dominique Finschi, die een paar dagen geleden werd aangehouden.

Nadat Borreman op 28 oktober in de herberg “Bij Agnes” aan de Herzieningslaan te Anderlecht door twee agenten van de Brusselse stadspolitie was doodgeschoten, omdat hij zelf met een revolver naar de politiemannen had gevuurd, en daarbij een caféklant had gekwetst, werd achterhaald dat de kerel een paar weken voordien 18 schilderijen van Delvaux was gaan stelen te Koksijde in het gezelschap van Dominique Finschi uit Ukkel.

10 Schilderijen

Finschi kon worden aangehouden en in zijn woonplaats werden 10 van de gestolen schilderijen teruggevonden, waaronder een doek van groot formaat dat een waarde van 3,5 miljoen frank heeft.

In dezelfde woonplaats werden verder vervalste identiteitskaarten en gestolen rijbewijzen aangetroffen alsmede een toestel dat kan worden gebruikt bij het vervalsen van documenten. In de garage onderaan het gebouw werd een gestolen Mercedes aangetroffen waarvan Borreman en Finschi de jongste tijd veel gebruik maakten.

Toen Finschi werd aangehouden was hij in het gezelschap van verscheidene andere personen onder wie Veronique Borreman, zuster van de neergeschoten dief. Al deze personen konden na ondervraging weer vrijuit gaan.

Bron: Gazet van Antwerpen | 3 November 1980

Drie gevangenen gijzelden bewaker

De drie gevangenen die maandagavond uit de gevangenis van Dinant ontsnapten, hebben eerst drie bewakers gegijzeld en bedreigd met een revolver en een granaat, mogelijk nepwapens.

De daders sloten de bewakers op en sloegen nadien op de vlucht. Dat is uit politiebronnen vernomen.

De drie ontsnapten zijn afkomstig uit Brussel. Het gaat om Rudy Hanssens, Rabée Neggaz en Dominique Finschi. Het lijkt erop dat de ontsnapping minutieus werd voorbereid. Het onderzoek moet uitwijzen of de wapens die de gedetineerden gebruikten inderdaad vals waren.

De daders wisten blijkbaar ook goed dat op het moment van hun ontsnapping slechts drie bewakers in de gevangenis aanwezig waren.

Bron: Gazet van Antwerpen | 22 Juli 2003

Ontsnapte gevangene verrast in bed

Dominique Finschi (48), werd eergisteren in Wemmel uit zijn bed gelicht. De man ontsnapte in juli uit de gevangenis van Dinant. Hij zat daar opgesloten omdat hij met een luxe-auto aan de haal ging nadat hij de eigenaar betaalde met een valse cheque. Finschi ging tijdens het avondeten in de gevangenis op de loop met twee kompanen. Ze bedreigden drie cipiers met nepwapens, een revolver en een granaat. Zijn medeplichtige, Rudy Hanssens, werd eerder al gevat. Alleen de 23-jarige Fransman Rabee Neggaz is nu nog voortvluchtig. Finschi zelf was niet aan zijn proefstuk toe. Hij ontsnapte in '96 ook al eens uit de gevangenis van Vorst.

Bron: Het Laatste Nieuws | 31 Januari 2004

542

(1 replies, posted in Andere Personen)

Paulo Cirelli was een Italiaans gangster die in juni 1988 door de correctionele rechtbank te Luik werd veroordeeld voor een serie hold-ups op bank- en postkantoren tussen 1985 en 1986.

Op 8 februari 1987 ontsnapt hij samen met Robert Van Oirbeek, Giacomo Marchisone en Philippe Delaire op spectaculaire wijze uit de gevangenis van Lantin en gijzelen daarbij twee cipiers, die in de buurt van Tongeren worden vrijgelaten. Paulo Cirelli en zijn kompaan Marchisone werden diezelfde maand opgepakt in Genève.

Italiaans duo voor Luiks rechter wegens zevental hold-ups

De correctionele rechtbank van Luik heeft woensdag het omvangrijke dossier behandeld ten laste van twee Italianen, afkomstig uit Turijn, die in het Luikse een reeks hold-ups hebben gepleegd. Samen met een Belgische medeplichtige hadden Paolo Cirelli en Giacomo Marchisone tussen ’85 en ’86 een reeks bankfilialen en postkantoren afgeschuimd.

Ze hadden daarbij een nieuwe techniek op punt gesteld: met behulp van een moker ramden ze de achterdeur van het kantoor, nadat ze eerst de komst van een geldtransport hadden afgewacht. Onder bedreiging van vuurwapens moesten de bedienden de geldzakken die de begeleiders even voordien hadden achtergelaten, aan het trio afgeven.

Een van deze overvallen, uitgevoerd op 14 november 1986, werd hen noodlottig. Ze werden op heterdaad betrapt en in de gevangenis van Lantin opgesloten. De twee Italianen slaagden er op 8 februari 1987 in samen met Van Oirbeek en Delaire te ontsnappen, maar werden in Zwitserland terug gegrepen en aan België uitgeleverd.

Hoewel beide mannen ontkennen ook maar één van de hen ten laste gelegde overvallen te hebben gepleegd, eiste de procureur 9 jaar effectief voor elk.

Bron: Gazet van Antwerpen | 16 Juni 1988

Ontsnapte Sicilianen in Genève opgepakt

De twee Siciliaanse metgezellen van Van Oirbeek zitten weer achter slot en grendel. De Zwitserse politie was getipt en kon Paolo Cirelli (41) en Giacomo Marchisone (42) vrijdag om 11u30 in een hotel te Genève verrassen. De beide gangsters waren in gezelschap van hun Italiaanse vriendinnen.

Na hun ontsnapping zondagavond uit de gevangenis van Lantin bij Luik gijzelden Van Oirbeek, Delaire en twee Sicilianen een gezin in Hakendover. Van daaruit belden de Sicilianen naar Italië. Hun vriendinnen kwamen met een Fiat Uno Diesel met Italiaanse nummerplaat de gangsters in ons land ophalen. Hun ontsnappingsreis eindigde evenwel in Genève.

Het parket van Leuven vraagt de uitlevering van Cirelli en Marchisone voor de gijzelingen te Landen en te Hakendover.

Naar Van Oirbeek en Delaire zoeken de politiediensten nog ijverig voort. De politie viel gisterennamiddag een fabriek te Rijsel binnen in de hoop daar Delaire aan te treffen. Ook twee officieren van de Kortrijkse gerechtelijke politie namen aan de inval deel. Het resultaat was nihil.

Vermoedens bestaan dat Van Oirbeek en Delaire in Noord-Frankrijk uit mekaar zijn gegaan, nadat ze hun vluchtauto bij de kerk van het grensplaatsje Wervicq-Sud hadden achtergelaten.

Bron: Gazet van Antwerpen | 14 Februari 1987

543

(0 replies, posted in Overzicht Bendes)

Ik ben op zoek naar meer informatie over de "Bende van Mons".

Deze bende was actief in de Borinage vanaf midden jaren ’70. Ze is ontstaan uit gewezen SAC-leden die in België neergestreken zijn. De bende werd opgericht door Adriano Vittorio en Mongi Ben Fredj, die in 1968 Frankrijk hadden verlaten en na omzwervingen in 1973 in België waren beland.

544

(1,157 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Django68 wrote:

(...) "Beijer is in 2012 heel gericht in het onderzoek tussenbeide gekomen om de Delta speurders verdacht te maken, met een tip dat de speurders een informant hadden die hen naar Ronquières had gestuurd... De cel heeft daar weer een paar jaar tijd mee verloren, terwijl het onderzoek net een nieuwe adem had gevonden."

Bron: Interview Hilde Geens | Humo 220222

Nogmaals, het verhaal over een tipgever komt niet van Beijer. Daar was al sprake van in de pers in 1986, net na de vondst en is ook aan bod gekomen op beide Bendecommissies. De speurders hebben in 2012 - eindelijk - de aanbeveling van de Tweede Bendecommissie uitgevoerd en zijn zo de visvangst in detail beginnen onderzoeken. Daar heeft Beijer geen enkele rol in gespeeld.

545

(190 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Bossi wrote:

Anderen wel die tweemaal verschillende meldingen weergeven in hun boek over het aantal afgevuurde kogels op een slachtoffer.

Ik geef toch geen mening over de fouten van anderen? Ik zeg gewoon dat hetgeen Thierry Debels schrijft absoluut fout is omdat hij niet weet wat er echt gebeurd is. Ooit zal dat verhaal wel bekend worden en dan zal iedereen weten dat hetgeen forumlid steinerpag een tijdje geleden geschreven heeft, volledig terecht is: "Het doet niets ter zake".

Voor de rest wens ik er op dit moment niet verder op in te gaan.

546

(118 replies, posted in 1983)

Xenophon wrote:

Een andere zaak die ik me al tijden afvraag: die Taunus met de oranje streep die zogezegd vlak achter de politie reed maar niet beschoten werd en indraaide aan de 'Diable', is dat verhaal onafhankelijk bevestigd en zo ja, door wie?

Het is geen mythe. Dat is wel degelijk echt gebeurd.

Wat het betekent, weet ik na al die jaren nog altijd niet.

pyrénéen wrote:

En geen van hun schoten raakte hun handlangers of hun auto, wat wijst op een goede synchronisatie.

Goede synchronisatie, of zoals wij hier in Antwerpen zeggen, hoerenchance.

Soms heb je gewoon geluk. Waarom je geluk hebt, kan afhangen van heel veel factoren. Ik heb ondertussen zoveel informatie over de gebeurtenissen in Eigenbrakel dat geluk de enige logische conclusie lijkt te zijn.

547

(118 replies, posted in 1983)

Tijdens het proces tegen de Borains kwam majoor Deweert, toenmalig commandant van de Groep Diane, getuigen. Over de schietpartij in Eigenbrakel verklaarde hij het volgende:

(...) Over de feiten in Nijvel en de daaropvolgende schietpartij in Eigenbrakel kwam ook majoor Deweert, commandant van de speciale interventiegroep van de rijkswacht, zijn mening geven. Hij vindt dat de overvallers zich niet gedroegen als normale gangsters, maar ook geen gebruik maakten van politie-, rijkswacht- of legertechnieken. Ze schoten wild in het rond en hun twee vluchtauto’s stonden zelfs in elkaars schietveld. “Het waren dus amateurs”, zo rondde voorzitter Vereecke af.

Bron: Gazet van Antwerpen | 16 April 1988

548

(2 replies, posted in Bende Bouhouche-Beijer)

José Mendez was bij de rijkswacht gekend voor mishandeling en geweldpleging.

549

(111 replies, posted in Andere)

pyrénéen wrote:

Romeyer werd  bedreigd op de middag van de schietpartij in Hoeilaart. In jouw voorbeeld komen de bedreigingen jaren later. Is dit naar jouw mening vergelijkbaar?

Ja, omdat het helemaal niet zo moeilijk is om iemand zijn telefoonnummer en adres te vinden. Vroeger kreeg iedere Belg een witte en gouden gids in de brievenbus en iedere telefooncel lag ook zo'n exemplaar. Daarin stond het adres en telefoonnummer van praktisch iedere Belg en ieder bedrijf. Combineer dit met het feit dat in (kranten) artikels vaak de volledige naam en adres van slachtoffers werd geplaatst. 

JML wrote:

In het voorbeeld dat u aanhaalt, weten de bandieten vanaf het begin het adres van de slachtoffers.

Klopt, maar zoals je hierboven kan lezen, is het helemaal niet zo moeilijk om iemand zijn telefoonnummer en adres te vinden. Je hebt daar noch de hulp van politie, noch de hulp van de CIA voor nodig. Je hebt gewoon de naam of het adres nodig en een beetje lef.

Op RTBF is een 8-delige reeks over de moord op Christine Van Hees te beluisteren » www.rtbf.be

"Le meurtre de la Champignonnière" : 40 ans après la mort de Christine Van Hees, un podcast RTBF explore les pistes de l’enquête

"Le meurtre de la Champignonnière", le titre d’un podcast en huit épisodes. Il raconte les circonstances d’un des crimes les plus mystérieux des années 80, celui du meurtre le 13 février 1984 en fin d’après-midi d’une adolescente de 16 ans, Christine Van Hees, sur le site d’une l’ancienne "champignonnière" d’Auderghem, un lieu à l’époque désaffecté et aujourd’hui remplacé par des immeubles, situés face à l’actuel site universitaire de la VUB. Lorsqu’on découvre à l’écoute du podcast, les circonstances particulières du meurtre de Christine Van Hees, on comprend rapidement l’effroi que ce crime a suscité dans la population les mois qui ont suivi.

Aujourd’hui, les auteurs du crime ne risquent pénalement plus rien. Le dossier judiciaire est prescrit depuis le 13 février 2014. Cette situation a rendu le travail de Matt Graves et son équipe plus simple. Plus de secret de l’instruction à opposer. Ce qui a permis de consulter des documents, de retrouver plus facilement via les réseaux sociaux, les témoins, les anciens de l’école de Christine, les copains de la patinoire du Poséidon, les policiers de l’enquête mais aussi les suspects. Car plusieurs personnes ont été privées de liberté durant des mois lors de la première enquête de 1984, ce qui a laissé des traces inévitablement.

L’interview du réalisateur Matt Graves : "Je veux savoir !"

Qu’est-ce qui vous a poussé à vous intéresser à ce "cold-case" désormais prescrit ?

Je passe tout le temps devant l’ancienne Champignonnière. J’habite Auderghem. J’ai appris ce qui s’est passé là-bas et cela m’a toujours intrigué. Et quand je me suis intéressé au sujet, j’ai compris que cette affaire a mobilisé pas mal d’énergie sur le plan judiciaire, qu’il y a eu au fil du temps trois enquêtes. C’est rare ! Surtout quand il n’y a à l’arrivée aucune réponse. Et du côté des "suspects" cela va d’une bande de "punks" à un possible réseau pédocriminel, en passant par une troisième piste vers des bandes urbaines de Bruxelles.

La toile de fond de ce "cold-case" vous intéressait ?

Oui ! Déjà je suis fasciné par les années 80 en Belgique. Cette époque m’intéresse. J’ai déjà travaillé sur un podcast sur les tueries du Brabant et celui-ci se trouve exactement à la même période à peu près, entre les deux vagues des attaques. Et puis j’ai d’abord été fasciné par ce qui se passait à Bruxelles dans les années 80, avec les différents courants musicaux, les bandes urbaines qui se côtoyaient au Centre-ville. J’ignorais que tout cela existait à Bruxelles, les punks, les rockers, des "rock-à-billy", des "Outs", des "Mods", qui avaient tous leurs cafés, leurs bars, leurs clubs de foot favoris et qui se battaient régulièrement les uns contre les autres.

Vous n’étiez pas en Belgique à l’époque mais votre parcours vous a permis de vous connecter rapidement à cette réalité ?

Durant ma jeunesse aux Etats-Unis (Matt Graves est texan), j’étais dans la mouvance "skateborder" et punk rock. J’ai assisté à pas mal de concerts et mon frère était également dans ce milieu. Après mon arrivée à Bruxelles, j’ai joué dans les années 2000 avec plusieurs groupes comme bassiste, notamment dans un groupe de "rock-à-billy". Je connais donc pas mal de monde dans le milieu de la musique bruxelloise. Cela m’a aidé pour la réalisation de ce podcast à obtenir des contacts vers certaines catégories de personnes difficiles à approcher si l’on tend un micro.

Plus facile lorsqu’on connaît les "codes" ?

Oui, pour comprendre ce qu’il faut dire et ne pas dire et surtout pour savoir à qui s’adresser dans le milieu concerné pour être par la suite "bien reçu" chez d’autres personnes. Qui fasse qu’on puisse dire : "celui-là c’est OK" ! Pour moi des portes s’ouvrent, alors que pour un autre ce sera différent.

Vos podcasts précédents ont bien fonctionné aux Etats-Unis, au Canada et en Belgique avec "les tueurs du Brabant". Que faut-il pour réussir un bon podcast ?

Déjà en premier, une histoire intéressante. C’est le plus important. De préférence intrigante. Il faut ensuite que le sujet permette de faire voyager l’auditeur. Et dans le podcast "Le meurtre de la Champignonnière" on a les deux. Ce meurtre est vraiment particulier. Très étonnant ! Pourquoi ? Parce qu’on tue une jeune adolescente de 16 ans à l’allure "normale". Cela pourrait être n’importe quelle autre jeune adolescente. Et le crime ensuite est par lui-même effrayant ! Et lorsqu’on plonge dans le suivi de l’enquête, on découvre le milieu "alternatif" bruxellois des années 80. Il faut imaginer des centaines de personnes auditionnées ! Tous les punks de Bruxelles, tous les skins également, puis d’autres groupes à mesure que le cercle de l’enquête s’élargissait. C’est vraiment un énorme travail. Rien que cela, les caractères différents des gens, comprendre ce qui se passait dans ces milieux, qui faisait quoi, c’est une histoire qui fait voyager !

L’affaire est prescrite sur le plan judiciaire, la résolution de ce "cold-case" n’apportera rien sur le plan pénal. L’intérêt ?

Je serais menteur de dire : "c’est pour la famille" ! Ce qui me motive le plus, c’est une soif de vérité. Je veux savoir ! Parce qu’au départ, lorsque j’ai commencé à étudier ce cold-case, puis décidé de réaliser le podcast "Le meurtre de la Champignonnière", j’ai pas mal parcouru le dossier. Résultat, maintenant je suis mort d’envie de savoir qui a fait cela ! Et ce n’est pas pour la Justice, pour trouver un coupable, c’est juste tout simplement pour la vérité en soi ! Qu’est-ce qui s’est réellement passé le soir du 13 février 1984 ? Une histoire qui tourne mal ? Un meurtre planifié pour empêcher Christine de parler ou de quitter une bande ? Cela m’énerve de ne pas savoir et j’ai vraiment l’envie de trouver ce qui s’est réellement passé.

Lorsqu’on voit les moyens déployés par la Justice jusqu’en 2014. Et l’échec judiciaire. Pensez-vous que cette "soif" de vérité soit encore partagée aujourd’hui ?

Oui je pense qu’il y a pas mal de gens qui partagent cette envie de vérité avec moi. Avec les partenaires qui m’ont aidé dans ce projet, la soif de vérité était numéro un ! C’était même le véritable moteur de cette réalisation. Tous ont travaillé jusqu’à pas d’heures, week-end inclus, pour retrouver des personnes, les contacter, recouper les informations, puis rencontrer différents témoins. Dans cette petite équipe, tous veulent savoir ce qui s’est passé. Plus largement, l’affaire de la "Champignonnière" fait partie des affaires non élucidées comme les tueries du Brabant, et pas mal de gens voudraient des réponses aux questions qui restent posées. Vraiment aller au bout de ces questions ! Et reconnaissons qu’il est difficile de trouver les réponses.

De l’autre côté de l’Atlantique, les pratiques en matière de podcast sont différentes que chez nous. Là-bas faire des enquêtes privées "collaboratives" n’entraîne aucun problème, la volonté est-elle d’importer ce modèle ici ?

Au début, j’étais très sceptique. Lorsqu’aux Etats-Unis, on me parlait de ce type de podcast avant d’avoir écouté certains exemples, je me disais, c’est un peu n’importe quoi. Mais à vrai dire, c’est clair qu’aux Etats-Unis, via les podcasts, il y a au moins une vingtaine de crimes, des "cold-case" qui ont été résolus de cette manière. Et on parle d’affaires "cold" comme "l’Alaska" dirait mon ancien éditeur américain. Et puis à la fin du podcast, avec les auditeurs, ils trouvent la vérité. Tout cela grâce à l’activation du public en relation bien entendu avec les personnes qui entourent le projet.

Quelles sont les limites du podcast "collaboratif" ?

D’abord, quand tu réalises un podcast, tu n’es pas "flic". Ce qui a des avantages mais aussi des désavantages. Pas question par exemple de brandir une carte ou un badge et faire une perquisition. Tu ne peux interpeller personne, ni imposer une audition. Comme réalisateur avec l’équipe, on doit travailler avec des "carottes", avec pas mal d’empathie, aussi du caractère et un peu parfois de danger, il faut le reconnaître, pour essayer de faire parler des gens. En revanche, ces gens ne parlent pas avec un policier ! Nous ne sommes pas là pour les juger ou les envoyer en prison. Et là, c’est le grand avantage ! Cela apparaît dans les exemples américains où l’on voit des cas résolus. Des affaires "oubliées", non résolues et puis autour du podcast, il y a une énergie, une dynamique. Les gens écoutent et ceux qui savent peut-être la vérité ou dispose d’un élément jamais dit à la police se disent "là on est bien après, on ne risque plus rien, il y a moyen de donner un petit coup de pouce à ce producteur de podcast anonyme". Et voilà ! Ils le font ! Ensuite, l’animateur du podcast assure le suivi, creuse l’information et ainsi de suite en boucle jusqu’à finalement favoriser les conditions où un cas peut être résolu grâce à cette dynamique.

Dans le podcast "Le meurtre de la Champignonnière" il y a 8 épisodes, le cadre de production l’avait prévu au départ. À ce stade, vous devez arrêter et ils restent des questions ouvertes. Que pourrait-il se passer par après ?

La question tombe bien, le dernier épisode s’appelle "Et après ?" (rires). Après on va continuer, mais autrement parce que finalement on a commencé à relater les faits, analyser les deux principales pistes de l’enquête pour à la fin, comme on avait tellement soif de vérité et envie d’essayer d’aller plus loin, transformer le projet en une véritable investigation autour d’une équipe de cinq personnes. L’idée est d’engendrer par l’écoute du podcast cette dynamique qui se poursuivra via le réseau social "Facebook" où une page "appel à témoins" existe déjà et permet de poursuivre la recherche. Ceux que l’affaire intéresse peuvent nous y rejoindre, il y a déjà près de 300 personnes inscrites sur la page. Le pari étant que des langues finiront par se délier. Et on poussera évidemment dans cette direction. N’étant ni magistrat, ni policier, ni membre de la famille, on veut juste savoir ! On n’ira pas plus loin.

Que se passera-t-il si une "vérité" se profile ?

Si l’on trouve, j’ai adressé une lettre aux parents de Christine Van Hees le jour où j’ai démarré la réalisation de ce podcast. J’ai compris rapidement qu’ils ne souhaitaient plus être dérangés ce qui doit être respecté. Je n’ai donc pas sollicité de contact. Mais j’ai indiqué que nous voudrions les rencontrer pour les informer si nous trouvons quelque chose qui permet de refermer définitivement cette terrible et triste histoire.

Bron: RTBF | 10 Februari 2024