51

(334 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Eender wie, die van heel ver af of een poging deed om “van iets dichter”, het tot nu toe ‘onopgeloste’ dossier van de ‘Bende van Nijvel’ te volgen ... blijft zich de onophoudelijke en volkomen terechte vraag stellen: Hoe is het nu toch in godsnaam mogelijk dat dit (“de Bende van Nijvel”) niet opgelost is (geraakt)?

En daar is maar 1 antwoord voor mogelijk. Omdat ook justitie daar alle belang bij had en nog steeds bij heeft. Ja, nogmaals… omdat justitie daar zelf alle belang bij heeft!

Ah? Maar dat is dan toch uniek aan deze zaak? Nergens in Europa heeft er zich ooit een soortgelijke zaak voor gedaan. “De Bende van Nijvel” was immers een zaak van nooit opgeëiste politieke terreur of afpersing.

Nee. Nee, dat was het niet. Nee, dat was het niet want net dat zou het uniek en exclusief én inderdaad onoplosbaar gemaakt hebben. Het is nét daarom exclusief gemaakt omdat justitie het ondanks de inzet van zoveel geld, tijd en middelen niet opgelost kreeg.

Waarom? Simpel. Omdat justitie daar net daarvoor en daardoor belang bij had. Niet moeilijk dat slachtoffers dan terecht reageren dan ze zich niet langer door justitie “de les willen laten lezen”.

Justitie heeft toen - In die tijd! - met de volle goedkeuring mee gewerkt aan de misdaden van de zogenaamde ‘Bende van Nijvel’. Om de persoonlijke belangen van mensen (politie en magistraten!) die haar toen vertegenwoordigen te vrijwaren. En net dat is het schandaal dat justitie kost wat kost wil vrijwaren. Net daarom geraakt dit niet en nooit opgelost.

Hand in eigen boezem.

52

(109 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Ben wrote:

Wie is het dan wel?

patrick111 wrote:

De zaak-Van der Borght:

Jean-Claude Van der Borght was in de jaren 60 een tennisser. Zo heeft hij de kleuren van België verdedigd op de Davis Cup (Bron: De bende en co, Hugo Gijsels). Hij was een vliegtuigpiloot bij Abelag, waar ook Buslik werkte (Bron: Het complot van de stilte, Hilde Geens). Madani Bouhouche reed dan weer rond met een jeep 4x4 die hij samen met Buslik gestolen had en waarvan de nummerplaat was gekopieerd van een voertuig van Abelag (Bron: De loden jaren, Paul Ponsaers).

Omstreeks 1983 vervoert Van der Borght op vraag van Marcel de Blick, Maurice Beekmans en Tony Bosmans 100 kg wapens van Brussel naar Parijs, die bestemd zijn voor een zekere Lerosay uit Aix-en-Provence, wapenleverancier van de Corsicaanse afscheidingsbeweging FLNC (Bron: De bende en co, Hugo Gijsels).

Een deel van de levering wordt betaald in drugs, die Van der Borght op 12 november 1983 met zijn eenmotorig sportvliegtuigje van Marokko naar het vliegveld van Wevelgem vliegt. Wanneer hij richting Nantes vliegt om bij te tanken kent hij motorpech en moet hij een noodlanding maken in de buurt van Limoges (Frankrijk). Van der Borght probeert zijn drugslading te verstoppen onder wat bladeren, maar de Franse politie laat zich niet beetnemen en arresteert hem. Nadien reist er een rogatoire commissie uit België naar Frankrijk om hem te ondervragen (Bronnen: Gazet van Antwerpen, 14 november 1983; Gazet van Antwerpen, 8 december 1983; De bende, Paul Ponsaers & Gilbert Dupont).

Zo kwam de drugafdeling van de Brusselse gerechtelijke politie na de arrestatie van Van der Borght achter verscheidene namen, die misschien wel voor of met hem in drugzaken werkten. Een van deze personen werd ook vernoemd toen in oktober 1981 de bom ontplofte in de auto van de Brusselse BOB (*) (Bron: Gazet van Antwerpen, 8 december 1983).

Tijdens het onderzoek krijgen de Belgische speurders te horen dat ze eens een kijkje moeten nemen in een garagebox aan de Louis Mettewielaan in Sint-Jans-Molenbeek (Bron: De bende en co, Hugo Gijsels).

In december 1983 doen de speurders dat ook. Ze vinden in de garage, die gehuurd werd op naam van Bosmans – die op zijn beurt beweerde dat hij de sleutel aan De Blick had uitgeleend – drugs, wapens en explosieven, bestemd voor Julien Claes uit Antwerpen. De springstoffen toonden gelijkenissen met de explosieven die in december 1981, meer dan twee jaar eerder dus, werden gebruikt bij de aanslag op een auto van de Brusselse BOB (Bronnen: De bende, Paul Ponsaers & Gilbert Dupont; De bende en co, Hugo Gijsels; Het complot van de stilte, Hilde Geens).

Een week na de explosievenvondst meldt Gérald Damseaux, ambtenaar van de staatsveiligheid en schoolgenoot van Buslik, zich spontaan aan bij de BOB van Brussel. Hij verklaart dat Buslik in juni 1981 bij hem naar een bomhandleiding hengelde. In september 1981, een maand voor de autobom ontplofte, heeft hij die cursus aan Buslik geleverd (Bron: Het complot van de stilte, Hilde Geens).

De zaak-Van der Borght was een van de dossiers die Claude Leroy, via zijn rechterhand Baptiste Andries, aan de onderwereld doorspeelde. Het was De Blick die stukken uit het dossier kocht (Bron: De bende, Paul Ponsaers & Gilbert Dupont). Deze De Blick deed zaken met Henk Rommy (Bron: Het complot van de stilte, Hilde Geens). Aan diezelfde Rommy verkocht Leroy dan weer gerechtelijke informatie uit de zaak-Bercail, een drugszaak waar het Duitse BKA aan samenwerkte met de gerechtelijke politie van Brussel (Bronnen: Beetgenomen, Hilde Geens; Le Soir, 24 april 1990).

Léopold Van Esbroeck omschreef De Blick als de Vlaamse tegenhanger van 'dikke Marcel' Castris, de rechterhand van Bruno Farcy (Bron: Popolino: memoires van een ex-gangster, Léopold Van Esbroeck). Van Esbroeck noemde hem ook de oren en ogen van Frans Reyniers (Bron: Het complot van de stilte, Hilde Geens). Van Esbroeck zat omstreeks 1992 samen met De Blick in Leuven-Centraal vast. Daarover zei Van Esbroeck: '[De Blick] wilde toen het vel van Frans Reyniers. Vreemd dat Reyniers in zijn boek niets over De Blick heeft gezegd, heel vreemd. De Blick beweerde dat hij afspraken met Reyniers had, en dat die hem gerold had. Hij was door het dolle heen toen Reyniers zelf gearresteerd werd' (Bron: Popolino: memoires van een ex-gangster, Léopold Van Esbroeck).

De Blick was volgens Van Esbroeck ook een zakenpartner van de Antwerpse drugkoerier Edgard Barbé, een van de veroordeelden uit de zaak-François. Bij een huiszoeking bij Buslik vonden speurders ooit duikflessen waarvan de bodem met een slijpschijf verwijderd was. Barbé gebruikte duikflessen om heroïne van de maffia te smokkelen. En bij Bouhouche vonden ze tijdens een huiszoeking ooit een foto van zo'n duikfles (Bron: Het complot van de stilte, Hilde Geens).

Tijdens het proces beweerde Bosmans voor de staatsveiligheid te werken (Bron: De bende, Paul Ponsaers & Gilbert Dupont). Hij dook later ook op in de zaak-Unerg, een zaak over valse aandelen. Daarin doken ook de namen op van… Claude Leroy en Frans Reyniers (Bronnen: Gazet van Antwerpen, 22 oktober 1992, Gazet van Antwerpen, 7 juli 1993). Bosmans werd in de jaren 70 tot de bende van Marcel Habran gerekend (Bron: Gazet van Antwerpen, 14 oktober 1992). Deze Habran kreeg dan weer ooit een tip van Reyniers – aldus Reyniers zelf – waarna Jules Montel niet veel later geliquideerd werd (Bron: Superflik, Paul Koeck). Montel was een tipgever en casinovriend van Leroy (Bronnen: De bende, Paul Ponsaers & Gilbert Dupont; Beetgenomen, Hilde Geens). Volgens Jan De Wachter zou Leroy ooit een deel van het strafdossier van Paul Vanden Boeynants doorgespeeld hebben aan Montel (Bronnen: Beetgenomen, Hilde Geens; Het complot van de stilte, Hilde Geens). Montel werd op 11 augustus 1985 vermoord. In het lange weekend van Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart van 1985 (15-18 augustus) braken Bouhouche en Beijer in het Brusselse justitiepaleis in (Bron: Beetgenomen, Hilde Geens).

(*) Waarschijnlijk wordt hier Buslik bedoeld. Een andere optie is Jean De Knop.

Sommigen zijn duidelijk ietsje beter in puzzelen.

Lastig natuurlijk als er steeds mensen rondom je staan roepen dat je ze verkeerd aan het leggen bent (de motivatie daartoe kan je wel denken) en daarom zelfs stukjes proberen/durven weg te pakken.
Foei.

53

(109 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Ben wrote:

Wie is het dan wel?

L. is maar een deel van de naam, vandaar dat verschillende mensen foutief (en natuurlijk gemakkelijkheidshalve voornamelijk op het www) op zoek gingen naar Berthus L.

54

(109 replies, posted in Onderzoeksdaden)

louisfrancois wrote:

Ja, Bertus L = Bertus Luske. Sorry.

Bertus L is NIET Bertus Luske.

55

(51 replies, posted in 1980-1989)

patrick111 wrote:

Enkele dagen na het begin van het onderzoek naar de zaak Leroy werd de misdadiger Julien Montel (sic) - een vriend van Leroy en Reyniers - vlak bij zijn woning neergeschoten. De moordenaars werden nooit teruggevonden. Montel had in het verleden een buitenvervolgingstelling gekregen, hoewel hij betrapt was tijdens het transport van koffers vol valse dollarbiljetten. Montel had Leroy in de tang. Samen met een zekere A.V. uit Oostende nam hij contact op met zijn collega's - liefst collega's met veel deviezen op zak en in onmin met de justitie - en stelde hun zijn diensten voor om hen uit de penarie te helpen.

Enkele dagen na mijn onthullingen over deze V. werd deze laatste ontvangen in het kantoor van Frans Reyniers. Voor hij het bijgebouw van het Justitiepaleis binnenstapte, werd hij onder aan de trap verwelkomd door Raymond Goossens, zijn oude vriend, die tegelijkertijd de adjunct van Reyniers was.

V. en andere personen die ik al genoemd heb, werden gewaarschuwd dat er een huiszoeking op hun adres werd voorbereid.

Korte tijd na de begrafenis van Julien Montel was Reyniers samen met V. op een feest in Oostende. De families Reyniers en V. vierden samen de vijfentwintigste huwelijksverjaardag van het Oostendse echtpaar.

Renson, Denis, Bosmans (*) en andere mannetjes uit het gevolg van Leroy werd nooit een strobreed in de weg gelegd.

Bron: Het riool van België | André Rogge

(*) Tony Bosmans kennen we onder meer van de zaak-Van der Borght en de zaak-Unerg.

HIPA wrote:

Henk Rommy zijn handlangers waren de personen die in de Immerzeeldreef in Aalst de villa huurden. Zij gingen een firma oprichten; Ocean Trading. Zij verplaatsten hun met BMW, Mercedes met Nederlandse nummerplaat. Haemers werd gezien samen met deze criminelen in het uitgangsleven te Aalst en Hekelgem. Dit alles uit de documenten onderzoek Bende, Cel Delta. Vliegplein / Aalst / aanvoer / drugs.

3 personen werden bedreigd: Goffinon, Vernaillen en een derde, dit naar aanleiding van gedetailleerde info van een informant in verband met een grootschalige smokkel van cocaïne…

Beijer zelf heeft toegegeven dat hij betrokken was bij de aanslag op Herman Vernaillen en zijn gezin.

Van de bomaanslag op de dienstwagen die door Goffinon gebruikt werd, zijn er diverse concrete sporen naar verschillende namen gevonden, hoewel deze en de aanslag op Vernaillen en zijn gezin nooit opgelost werden. Of niet mochten… dominosteentjes.

56

(51 replies, posted in 1980-1989)

Jules Montel-Robert Beijer-Golden Ten

57

(23 replies, posted in 1980-1989)

Er zijn nog ingenieurs die iets met wapens van FN van doen hadden…

…overigens, … een maatje van B&B had een tijdje zijn domicilie in de … Binnenstraat in Aalst.

Misschien werd daar wel de mogelijke staatsgreep beraamd of werden daar duplica’s gemaakt van de tapes van de ‘Roze Balletten’ waar verschillende aan de zogeheten ‘Bende van Nijvel’- slachtoffers in bezit van waren, het zogezegde motief waarom ze vermoord werden.

58

(21 replies, posted in Andere Personen)

Pure nonchalance daar bij die werkgever. Daarom is het goed dat Madani Bouhouche er (mee) voor zorgde dat Carlos Davilla Del Pielago FN moest verlaten en dat hij door bemiddeling Juan Mendez dit postje kon bezorgen.

Of had je het dan niet over de “brave huisvader” Carlos Davilla Del Pielago?

Overigens, elke burger(!)-infiltrant leidt automatisch een dubbel leven.

59

(36 replies, posted in Wapenhandel)

Ben wrote:

De wondere wereld van de wereldwijde wapenhandel en banken:

Antwerpse diamanthandel mogelijk dekmantel wapenleveringen aan Irak

De Antwerpse diamantgroothandel TTS Diamonds, die in februari failliet werd verklaard, heeft mogelijk jarenlang gediend als dekmantel voor internationale wapentrafieken. Tijdens de Golfoorlog zou TTS Diamonds wapens hebben geleverd aan Irak, een land waarop een internationaal embargo rustte. Grote bedragen werden witgewassen via de Bank Max Fisher en de ABN AMRO Bank. TTS Diamonds kwam al in opspraak in Nederland via zijn afgevaardigd bestuurder Fouad Abbas tijdens het geruchtmakende proces van de drugsbaron Johan V. , bijgenaamd 'de Hakkelaar'.

De onthullingen worden vanavond gedaan tijdens het televisieprogramma 'Tijdsein' op Nederland 2.De Antwerpse diamantair Abbas werd in april in Londen gearresteerd op verdenking van het witwassen van grote hoeveelheden drugsgeld. De zakenman van Pakistaanse afkomst gebruikte daartoe in Antwerpen de firma TTS Diamonds en de Bank Max Fisher.

Tijdens een gerechtelijk onderzoek, dat werd gevoerd door de Antwerpse onderzoeksrechter Ivo Moysersoen, ontdekte men dat Abbas mogelijk voor 6 miljard frank drugsgeld had witgewassen. Daarvan werd 1 miljard frank witgewassen via de Antwerpse Bank Max Fisher. Tijdens een onderzoek naar deze operatie, botsten de speurders bij Max Fisher op andere onregelmatigheden. De bank ging daarop in november 1996 failliet.

Tijdsein

Het programma 'Tijdsein' brengt vanavond nieuwe elementen aan het licht. De programmamakers zeggen de hand te hebben kunnen leggen op originele stukken uit de administratie van TTS Diamonds en van Abbas. Tussen de stukken zat een handgeschreven witwastraject van Abbas. Daaruit blijkt dat wit te wassen fondsen langsheen verschillende banken in Europa, de Verenigde Staten en Azië passeerden. In bepaalde periodes werd dagelijks bijna 100.000 tot 150.000 dollar witgewassen. 'Tijdsein' onthult dat regelmatig gelden vanuit Max Fisher werden doorgesluisd naar ABN AMRO Bank.

Het 'explosieve' element in het programma betreft echter de activiteiten van Abbas en TTS Diamonds in de wapenhandel. Grote hoeveelheden wapens allerhande zouden vanaf 1989 door Abbas zijn geleverd aan Irak. In augustus 1990 viel Irak het buurland Koeweit binnen en werd een internationaal embargo op Irak uitgeroepen. Abbas lapte dat embargo aan zijn laars en ging door met de leveringen. Over welke wapens het gaat, wordt niet verteld. De makers van het programma beschikken over deze informatie, maar zouden met het bekendmaken ervan het leven van een van de medewerkers van Abbas in gevaar brengen.

Wapendossier

De contacten van Abbas met Irak liepen via twee Joodse medewerkers op het kantoor van Abbas, zo weten de programmamakers. Zij hebben met zowat alle medewerkers van Abbas gesproken. Die verklaarden dat er op het kantoor van Abbas een groot wapendossier aanwezig was. Zij hebben concrete orders gezien van wapenleveringen aan Irak. Een deel van het dossier is vernietigd. Een ander deel is verduisterd.

Volgens 'Tijdsein' hebben de Nederlandse en Belgische justitie nooit interesse betoond in het luik van de wapenhandel. Nochtans hadden zij het kunnen weten. In het programma zegt de Britse onderzoeksleider Connelly dat de Nederlandse justitie al eerder werd geïnformeerd over de mogelijke betrokkenheid van Abbas bij wapenhandel.
Het wordt in het programma niet duidelijk gemaakt of de drugstrafieken in het dossier-Abbas gelieerd zijn met de wapenleveringen.

In de jaren 70 en 80 ontstond een wereldwijde, verdoken ruilhandel waarbij milities zoals de christen-falangisten in Libanon of de Contra's in Nicaragua hun wapenbevoorradingen financierden met drugsexporten. Er waren twee grote circuits. Een eerste stond onder de leiding van de Russische geheime dienst KGB. Die organiseerde de ruil van wapens voor drugs vanuit het Bulgaarse Sofia, meer bepaald vanuit de import-exportfirma Kintex.

Tegenover het Oost-Europese luik stond een internationaal Westers kartel. Het kartel werd geleid door een aantal grote munitiefabrikanten, waaronder het Belgische PRB. Grote leveringen gingen richting Midden-Oosten, Centraal-Amerika en andere oorlogshaarden. Dit circuit werd gecontroleerd door de Amerikaanse (CIA) en Israëlische (Mossad) geheime diensten. België speelde zowel in het eerste als in het tweede circuit een rol als draaischijf voor de internationale drugs- en wapenhandel. De Belgische wapenwet was dermate soepel en omzeilbaar, dat vele grote wapenhandelaars ons land kozen voor hun activiteiten.

Of ook bij Abbas de link kan gelegd worden tussen wapens en drugs, is een open vraag. De programmamakers van 'Tijdsein' hebben wel informatie over een van de Joodse bedienden van TTS Diamonds. Die was met de leveringen aan Irak niet aan zijn proefstuk toe. De bediende zou in het begin van de jaren 80 hebben gewerkt voor de geheime diensten van Zuid-Afrika en die functie ingeschakeld zijn geweest in de zogenaamde operatie 'Feature'. Deze geheime operatie werd opgezet voor de bevoorrading van wapens aan de Angolese Unita-rebellen van Jonas Savimbi. Afrikaanse landen hadden toen niet veel mogelijkheden om wapenleveringen te financieren. Dat gebeurde ofwel met ivoor (duizenden olifanten werden om die reden afgeslacht) ofwel met diamant. In het geval van Unita ging het om diamant.

Bron: De Tijd | René De Witte | 30 september 1997

Djoop wrote:

Hoe dan ook, als je de Bruinsma erven wil plaatsen in de context van de Bende van Nijvel, kom je in de problemen met het feit dat er begin jaren 80 nog geen "Bruinsma miljoenen" laat staan erven waren....

De BVD hield sinds 1980 (ja, 1980) een van de prominenten uit de kring van Bruinsma in de gaten omwille van grootschalige drugs-en wapenhandel na ondermeer transacties bij onze zuiderburen (België dus).

60

(109 replies, posted in Onderzoeksdaden)

K& wrote:

Wie heeft er nog fotos van he vliegveld van Aalst, daar net een beetje verder dan Immerseeldreef? Interessant voor drugstrafieken?

https://i.imgur.com/OsAojfq.jpeg