51

(67 replies, posted in Afpersing)

5f3x60 wrote:

Afpersing van Delhaize als motief van een ontspoorde groep criminelen wordt zeer snel onder de mat geveegd, terwijl er wel degelijk een gelijkaardig precedent is. Het bedrijf Nutricia werd in Nederland bedreigd met het vergiftigen van potjes babyvoeding.

Maar die Nutricia-afpersing is niet geheim gebleven wat ik logisch vind. Het omgekeerde is niet logisch en bijna onmogelijk. Toch niet als het een bedrijf betreft, met een directie, zoals Delhaize. Veel te veel personen zijn op de hoogte. Na dertig jaar zou iemand zich geroepen voelen om dat te vertellen.

52

(1,071 replies, posted in Andere Personen)

Eric Donkaew wrote:

Misschien omdat bij andere supermarkten/warenhuizen inmiddels bewakingscamera's waren geïnstalleerd en bij Delhaize nog niet. Snel na de overval in Aalst werden in alle Delhaizevestigingen bewakingscamera's geïnstalleerd. De overvallen hielden toen op.

Bewakingscamera's zullen die mannen die uit een wagen stappen om op een politiewagen te gaan schieten niet tegengehouden hebben. Ik vraag me ook af of alle ketens, bv. de voor de Bende van Nijvel beter bereikbare Mestdagh's, bewakingscamera's hadden. Ik zie zeker iets in deze theorie van René De Witte. Zeker in 1985 lijkt het of men Delhaize wou treffen. Alleen het motief begrijp ik niet. Indien afpersing, zou Delhaize dat 30 jaar kunnen verzwijgen, zonder een enkel lek? Maar alles kan, een motief kan verrassend zijn en simpel, zeker voor psychopaten. Terloops, Claude Dubois had een notitie gemaakt over Delhaizebeheerder Leclercq. Hij woonde in 1991 in de straat van Tinck (en hij woonde ook in Elsene in 1982).

53

(1,071 replies, posted in Andere Personen)

Ben wrote:

Moderatie: Gelieve on-topic te blijven. Dit onderwerp gaat waarschijnlijk volgende week meer dan 100 pagina's tellen. Het laatste wat we nu in dit topic nodig hebben is een discussie over complotten.

Ik was bezig aan het tikken toen dit bericht verscheen. Sorry. Dit is natuurlijk de zoveelste discussie over complotten. Op zich is het logisch dat als je in een complot gelooft je ook Tinck in die theorie wil kaderen. Zelf volg ik die theorieën aandachtig, maar ik wacht op logische argumenten. Het kan met de Bende van Nijvel alle kanten uit. Ik koppel Tinck aan de Borains en vind de link met Temse en Anderlues belangrijk. Ik besef dat het een heel andere kant op kan en vind dat niet erg. Door het delen van info komt er misschien toch iets boven, komen er  bvb mensen uit Temse op de site die Tincks kennen. Of die in Wasmes iets kunnen nagaan via familie.

Hetzelfde geldt voor de complotpiste, misschien komt er door nieuwe inzichten iets boven. Anderzijds vind ik ook dat bepaalde stellingen die al dertig jaar verkeerdelijk meegaan, zoals politici die niet willen dat de waarheid aan het licht komt (en toch de verjaringstermijn telkens verlengen) beter ontkracht worden. Tinck is na Philippe De Staerke de belangrijkste verdachte in de geschiedenis van de Bende. Als hij niet wordt vrijgelaten gaan we misschien naar 200 pagina's. Herhalingen zijn misschien wel vervelend en belemmeren een goed overzicht: daarom misschien een aparte Tinck-pagina met alle belangrijke elementen?

54

(1,071 replies, posted in Andere Personen)

noorderling wrote:

Probleem met al jullie complotten is dat als je nou geld en macht hebt en je wil iets organiseren dat de maatschappij ontwricht of voor politieke instabiliteit moet zorgen, dan komt daar de Bende van Nijvel niet uit.

Je bent zeker niet de enige die niet in complotten gelooft. Er zijn hier ook Belgen die jouw mening delen. De daden van 1985 lijken echte aanslagen, dat geef ik toe. Ik denk echter dat het daden zijn van een of meerdere psychopaten die wraak wilden nemen op de maatschappij, omdat ze zich verongelijkt voelden door een gevangenisstraf of onheus behandeld voelden op financieel vlak (verlies uitkering, belastingaanslag, ...).

Voor 1982-1983 is het zonneklaar. De inbraak in Maubeuge, de moord in de Auberge in Beersel, de moord op de taxichauffeur, de eerste supermarktovervallen, zelfs de inbraak in de Colruyt: beginnelingen die criminele feiten plegen voor enkele kilo's koffie, rookwaren, champagne. Ik veronderstel dat Tinck er bij was en dat hij zijn misdaadcarrière pas dan in 1982 is begonnen, rond zijn vijfendertigste. Beginnelingen die één ding voor hadden op de politie: ze waren niet bang, hadden ongelooflijk veel lef. Pschychopaten hebben dat. Mensen die gerekruteerd worden in ruil voor strafvermindering hebben dat niet. Iemand die zijn leven riskeert en dan ook nog eens zijn geld af geeft: dat bestaat niet.

55

(1,071 replies, posted in Andere Personen)

René De Witte wrote:

Die reportage op RTBF lijkt me eerder een non-event. Wat een warrige, onsamenhangende en ongeloofwaardige getuigenis.

Vind ik ook. Het is onmogelijk dat Tinck op basis van deze getuigenis aangehouden werd. Alleen al het verhaal van het afgemaakte kind: er werd er dus meer dan een afgemaakt. Die ruzie daarover binnen de Bende houdt geen steek.

De speurders hebben meer aanwijzingen die naar Tinck leiden en die Franse getuigenis was gewoon welgekomen om hem aan te houden of om rustig te kunnen doorwerken zonder vervelende vragen van de pers. Dat de speurders meer weten blijkt ook hier uit: de Franse getuige die ook met de speurders sprak heeft het vooral over de ergste aanslagen waarbij een kind werd gedood. 1985 dus. Terwijl de speurders Tinck daar niet eens van willen verdenken. Ze verdenken hem voor feiten uit 1982-83 en negeren de verklaringen van de Franse getuige over 1985.

Jab_317 wrote:

Laat ons de ogen niet vol zand laten strooien de Bende zal wel al zaken gedaan hebben voor én dan ook na de gekende feiten (daar zijn voorbeelden van).

Ik ben er zeker van dat voor Maubeuge al inbraken gedaan zijn en na Maubeuge ook inbraken gepleegd zijn, zeker tot de eerste supermarktovervallen begonnen. We horen alleen van de inbraken waar gemoord is of schoten gevallen zijn. Zie ook Auberge in Beersel. Ik denk dan ook dat een van de Bendeleden een horecazaak moet gehad hebben. Wat moet je anders met zoveel koffie, champagne, plantaardige olie, ...

56

(91 replies, posted in Bewijsstukken)

Is iets dat ik me ook al een tijd afvraag. Men kan het DNA van koning Richard III in kaart brengen maar uit alle kledings- en andere stukken die van de Bende van Nijvel gevonden zijn, puurt men slechts één onvolledig DNA-profiel van één dader?

57

(1,071 replies, posted in Andere Personen)

Ben wrote:

Wat moet je hier nu van maken:

De speurders spitsen zich toe op één bepaald gegeven. “De verdachte heeft een aantal elementen meegedeeld aan de onderzoekers en we zijn nu bezig al deze elementen na te kijken. Eén bepaald element is voor ons heel belangrijk, maar het is nu nog te gevoelig om daar al iets over te zeggen”, zegt Christian De Valkeneer, de procureur-generaal van Luik.

Ik probeer mee te redeneren met het artikel van deredactie.be.

  1. Tinck heeft niet bekend.

  2. Hij heeft elementen meegedeeld aan de onderzoekers die worden nagekeken.

  3. Eén element is heel belangrijk.

En uit andere persartikels: zijn verklaringen zijn verrassend.

Daaruit volgt: hij weet iets over de Bende (wat niet iedereen gegeven is), misschien heeft hij een naam genoemd, of een bergplaats. Zonder zichzelf te verraden (wat normaal is) heeft hij toegegeven dat hij iets weet van de Bende (wat hoopgevend is).

58

(1,071 replies, posted in Andere Personen)

Volgens Het Laatste Nieuws zou Tinck voor de overvallen van 1983 een van de leiders geweest zijn. Zijn rol zou daarna verwaterd zijn. Even speculeren:

Hij steelt de Austin met een kompaan die de andere leider is. Begin 1983 worden de Borains betrokken tot en met de inbraak in de Colruyt te Nijvel. Was hij er in Anderlues nog bij om een alibi te leveren aan de opgepakte Borains? Vanaf Anderlues tot 1985 worden andere bendeleden gezocht en gevonden door de eerste kompaan van Tinck. Ondermeer De Staerke. Tinck verhuisde van Elsene weer naar Ukkel en deed niet actief mee aan de vorming van de nieuwe bende. Het assisenproces van de Borains kwam er pas enkele jaren later, ze riskeerden in de periode 1984 doorverwijzing naar assisen. Ook de raids van 1985 kunnen gediend hebben als alibi. Opgezet door iemand die de Borains definitief vrijuit wou laten gaan. Wie?

Met wie ging Tinck om daar op zijn studentenkamer in Elsene? Waar lag die studentenkamer?

59

(1,071 replies, posted in Andere Personen)

dim wrote:

De man blijft - ondanks een niet-sluitende DNA-test en het ontbreken van bekentenissen - toch in de cel, dus moeten ze er toch van uit gaan dat ze er met het DNA bijzonder dicht bij zitten.

Daar ben ik ook van overtuigd. Het DNA op het vest van Angelou zal niet kwaliteitsvol genoeg zijn maar toch op een aantal punten overeenkomen met dat van Tinck. Ik meen me te herinneren dat men voor een sluitend bewijs een zekerheid wil van meer dan 1 op 100.000. Hier zal die lager liggen maar zoals dim zegt, als je van alle mensen actief op deze site het DNA afnam zou er niemand enige gelijkenis vertonen met het DNA op het vest van Angelou.

60

(1,071 replies, posted in Andere Personen)

Ben wrote:
René De Witte wrote:

Er zijn in het Waasland trouwens nog wat mensen met die naam.

Inderdaad, als je de naam Tinck ingeeft in familienaam.be zie je dat de naam vooral in Vlaanderen en Henegouwen voorkomt. Dat laatste komt waarschijnlijk omdat er in de 19e en begin 20e eeuw veel Vlamingen naar Wallonië zijn verhuisd. Jean-Marie zal dus Vlaamse voorouders hebben maar heeft hoogstwaarschijnlijk geen enkele band meer met Vlaanderen.

Ik denk dat het mogelijk is dat hij nog een band heeft met Vlaanderen. Zijn zussen kennen in elk geval veel Tincks uit regio Sint-Niklaas. Ook de hier boven genoemde garagist trouwens. Het zou interessant zijn te weten of er in de jaren zeventig-tachtig contacten waren tussen de Vlaamse en Brusselse Tincks. Ten tweede of de fabriek in Temse gekend was bij de Tincks in het Waasland. Doel: te weten komen of Jean Marie Tinck de fabriek via zijn familieleden kende.