Hier een archief artikel over de strafmaat voor deze reeks overvallen waar Renne naar verwijst. Van wat ik kan uitmaken uit artikels rond deze reeks overvallen (rond 2000) is dat de bende juist voor sluitingstijd toe sloeg en meer brutaler was dan deze recente reeks overvallen. De bende maakte meer dan 200.000 € buit in deze serie.
Zware straffen voor Aldi-bende
De drie hoofdovervallers van de zogenaamde Aldi-bende blijven nog een tijdje op water en brood. De kamer met drie rechters legde Gino V.d.M. (27) uit Mechelen twaalf jaar cel op. Clement S. (63) uit Wiekevorst en Constant V.G. (47) kregen, omwille van meergepleegde feiten en een zwaar strafblad, zelfs vijftien jaar gevangenis aan de broek gesmeerd. Ook Gino's moeder werd schuldig bevonden en verdwijnt drie jaar achter tralies.
Het openbaar ministerie had tegen de drie mannelijke bendeleden twintig jaar effectief gevorderd. Zover wilde de Turnhoutse correctionele rechtbank niet gaan. Gino en Clement hebben hun aandeel de voorbije maanden steeds toegegeven. Constant V.G. bleef zijn onschuld uitschreeuwen, maar de rechters veegden zijn argumentatie van tafel. De rechtbank was ook overtuigd van de schuld van Maria B. (49) uit Mechelen, de moeder van bendeleider Gino.
De bende pleegde in totaal meer dan twintig gewapende overvallen, doorgaans zeer brutaal, op Aldi-warenhuizen, uitbetalingskantoren van ziekenfondsen en kantoren van De Post. De meeste overvallen werden gepleegd in de regio Turnhout, maar er waren ook feiten in het Hasseltse en Leuvense. Bij de raids raakte niemand gewond. Om de overvallen mee te plegen, stal de bende ook een 8-tal wagens, vooral BMW's. Die werden nadien in brand gestoken, zodat de bende ook brandstichting ten laste werd gelegd.
In totaal maakte de bende meer dan 200.000 euro buit. De rechters hielden bij de straftoemeting rekening met de ernst van de feiten, het grote aantal feiten en vooral ook de brutale ingesteldheid van de gangsters. De straf van 20 jaar vond de rechtbank overdreven. Gino kreeg dus 12 jaar. De twee andere kompanen 15 jaar, waarbij ook rekening werd gehouden met hun al rijkelijk gevuld strafverleden.
Constant V.G. reageerde verrast op zijn veroordeling. De man had blijkbaar op een vrijspraak gehoopt. De rechtbank ontdekte in het dossier genoeg aanwijzingen, die de schuld van V.G. kunnen staven. ,,V.G. vertelde dat hij de twee anderen niet kende. Toch blijkt duidelijk dat de drie mekaar geregeld op café ontmoetten. Verder zijn er steeds gedetailleerde bekentenissen van S. en V.d.M. , waarbij de betrokkenheid van V.G. als geloofwaardig overkomt. Telkens als V.G. met de gedetailleerde verklaringen wordt geconfronteerd, weigerde hij een antwoord te geven.
V.G. heeft de verklaringen van de twee anderen nooit aanvaardbaar kunnen weerleggen'', aldus de rechters. Verder wijst de rechtbank op videomateriaal van een van de hold-ups, waarop een man van V.G.'s postuur te zien is. Ook in een handschoen, die bij enkele van de overvallen gebruikt is, werd het DNA-materiaal van de Nijlenaar gevonden. Ten slotte was er tussen de drie mannen, ten tijde van de overvallen, druk gsm-verkeer. In totaal waren er ook 78 burgerlijke partijen. Het ging vooral om bediendes van De Post, warenhuisketen Aldi en de ziekenfondsen, die het slachtoffer van de bende werden. Zij kregen, samengeteld, een voorlopige schadevergoeding van bijna 145.000 euro.