Aangezien ik zelf wel wat journalistieke ervaring heb, stel ik me de vraag wat de motivatie is van Douglas De Coninck om juist nu zo'n artikel te schrijven. Het is niet meteen een populair onderwerp; de gemiddelde lezer ligt vandaag de dag niet wakker van een zogenaamd 'onderzoek binnen het onderzoek', en al helemaal niet in een omslachtig en gedateerd dossier als dat van de Bende van Nijvel.
Daarom denk ik dat Douglas De Coninck zich baseert op een eenzijdige bron die er baat bij heeft dat dit artikel nu de wereld wordt ingestuurd. Elke journalist gebruikt kleurrijke omschrijvingen om zijn tekst op te smukken, maar bij het lezen van "monumenten uit het vaderlandse politiewezen" kon ik een glimlach niet onderdrukken. Ik denk wel dat ik weet waar je de bron moet gaan zoeken.
De timing van het artikel - de verkiezingen staan wederom voor de deur - is niet toevallig. Het toont aan dat er achter de schermen nog steeds dezelfde communautaire spelletjes gespeeld worden en dat er in al die jaren nog niets is veranderd. Het dossier rond de Bende heeft nu meer dan ooit de allure van een ordinair politiek instrument. Het is een zwarte piet die iedereen voor het intreden van de verjaring wil kwijtspelen.
Stel dat Martine Michel effectief spoken heeft nagejaagd, zoals de vermoedelijke bron van dit artikel aan het einde beweert, waarom is dan nog niemand met dat nieuws naar buiten gekomen? Als iemand bewezen heeft dat Michel en het NICC de mist zijn ingegaan, waarom staan de gepensioneerde speurders die door hun jongere collega's beschuldigd werden van "feiten van diefstal met geweld en moord" niet op tafel te dansen van geluk? In het verleden lieten ze geen kans voorbij gaan om aan te geven dat ze respectloos behandeld werden. Denk je niet dat DDC met straffere quotes en bewijzen over de brug zou komen als hij echt iets te melden had?
Ik persoonlijk hecht wel waarde aan de bevindingen van het NICC en vind dat er bij wat er in Ronquières gevonden werd grote vraagtekens geplaatst moeten worden, en bijgevolg nog grotere vraagtekens bij sommige "monumenten uit het vaderlandse politiewezen". Zeker als je weet dat de supervondst uit 1986 vooral veel extra vragen en niet zozeer antwoorden heeft opgeleverd.