651

(178 replies, posted in Afpersing)

Tiens wrote:

Volgens Eddy Vos in het Humo-interview te lezen in Humo-editie van 6 februari 2024 had de Bende van Nijvel dus te maken met 'Racketeering en afpersing':

Daar heb ik altijd gedacht aan afpersing. Het was een periode waarin veel grote bedrijven te maken kregen met afpersers: Battard (later opgegaan in Colruyt, red.), GB-Inno-BM, Nestlé.

Stel dat Delhaize het slachtoffer was van een racket, wat zouden zij dan gedaan hebben? Die bellen toch onmiddellijk justitie die een groot onderzoek opstart om de daders te vinden en ondertussen wordt de bewaking van Delhaize-warenhuizen uitgebreid waardoor de daders geen kans hebben om hun racket in praktijk te brengen.

Ik zie geen enkele reden waarom Delhaize dit zou verzwijgen. En zoals Eddy Vos zegt: er waren wel meer grote bedrijven die te maken kregen met afpersers en die feiten zijn allemaal bekend.

652

(111 replies, posted in Andere)

Fenix wrote:

Diezelfde Moureaux sommeerde ook Lucien De Smedt naar Brussel, Lucien mocht gaan uitleggen wat er in zijn loods allemaal gebeurde en wie daar allemaal kwam. Op dat moment wist Moureaux zeer goed dat Lucien zowel als VDB tot dezelfde partij behoorden maar dat VDB stokken in de wielen van Lucien stak.

Dat is exact het punt dat ik in mijn post heb gemaakt; in plaats van enkel te kijken naar de feiten die er gebeurd zijn, worden er niet geverifieerde verhalen geciteerd van - in dit geval - een geestesgestoorde man. Al deze verhalen hebben van het dossier, en dan vooral in de pers, een gedrocht gemaakt waarin iedereen genoeg elementen kan vinden om zijn / haar theorie te ondersteunen. En dan maakt het zelfs niet uit of die elementen waar of niet waar zijn.

Lees ook nog eens de eerste post in dit topic. De mensen die daarin aan bod komen, bekijken de feiten - en dan vooral de warenhuisovervallen - ook op een vrij nuchtere manier.

Django68 wrote:

Als het enkel banditisme was, wat dan met de verklaringen van Christian Smets en HIPA die beiden overtuigd zijn dat er in 1985 een racket heeft plaatsgevonden. Ook Eddy Vos en Hilde Geens denken in die richting.

Het is zoals je zelf zegt; het zijn maar verklaringen en verklaringen zijn geen bewijzen. Christian Smets heeft nooit onderzoek gedaan naar de Bende van Nijvel en heeft nooit het dossier van de Bende van Nijvel kunnen zien. Als hij zegt dat het een racket was, is dat enkel en alleen zijn persoonlijke mening.

Tiens wrote:

Substituut-procureur des Konings Willy Acke gaf toe dat er problemen zijn voortgekomen uit de territoriale begrenzing van het onderzoeksgebied en sloot niet uit "dat de daders enige voorkennis hadden van de problemen die te wijten zijn aan de territoriale indeling en de wijze waarop politiediensten werken."

De territoriale begrenzing van de onderzoeksgebieden was geen staatsgeheim. Iedere Belg kon deze gebieden kennen. Als de daders effectief van deze grenzen gebruik hebben gemaakt, is dat geen aanwijzing dat zij voor politie of rijkswacht hebben gewerkt.

653

(91 replies, posted in Bewijsstukken)

Dat is geen pruik. Dat is het haar van een man die ook naar de combi kijkt.

654

(15 replies, posted in Prullenbak)

edd wrote:

Helaas is de verandering in Wikipedia niet doorgevoerd of weer teruggedraaid

Het is geen goed idee om veranderingen te doen zonder overleg. Lees best eerst even de startersgids van Wikipedia:

Om mee te helpen artikelen te schrijven, corrigeren en uit te breiden is geen aanmelding nodig, je kunt meteen aan de slag. Wel gelden er een paar basisregels voor de inhoud, bewerkingen die daar niet aan voldoen lopen de kans door andere bewerkers verbeterd of gewist te worden. Om een goede start te maken is er deze snelcursus met de belangrijkste dingen die je over Wikipedia moet weten.

Hier vind je de volledige gids » nl.wikipedia.org

655

(111 replies, posted in Andere)

Scaramouche wrote:

Correctie: Walter Verstappen was de gerant van de Colruyt van Halle. U bedoelt waarschijnlijk Freddy Vermaelen?

Dat klopt, bedankt om het te corrigeren.

Spectator Of Life wrote:

Ik vind de vrij recente hypothese switch van Ben eveneens opmerkelijk, echter is de invalshoek van zijn stuk deze keer wel interessant, vermits het focust op specifieke gedragingen van de daders die inderdaad, zoals ik in het verleden al duidde, lijken terug te komen van begin tot einde.

Ik heb nog nooit een hypothese gehad, dus kan ook nog nooit geswitcht zijn. wink

Spectator Of Life wrote:

er zijn wel meer overvallers die slecht kunnen schieten, copy cats kunnen de stijl van Genval hebben gekopieerd enz.

Wat was er zo speciaal aan “de stijl van Genval”? Zoals Genval zijn er tientallen, misschien wel honderden, overvallen gebeurd in die periode.

pyrénéen wrote:

Bedreigingen aan het adres van bepaalde getuigen (hoe kunnen we hun identiteit kennen)?

Het telefoonboek, daarin stond praktisch iedereen zijn adres en telefoonnummer.

pyrénéen wrote:

Waarom lieten "roofdieren" de sieraden en tas van mevouw Dewit achter?

Mijn theorie hierboven gaat over de warenhuisovervallen, niet over de inbraak in Nijvel. Maar ook voor dit punt is een evidente mogelijkheid: ze waren zo gefocust op de inbraak, dat ze er zelfs niet aan dachten om de sieraden mee te nemen. Ze wilden het warenhuis betreden om de kluis te kraken (dixit de verklaringen van de Borains). Wat heb je dan aan sieraden als je verwacht binnen 100.000’en franken te stelen.

pyrénéen wrote:

Waarom werd de surveillance bij Delhaize in Aalst gewijzigd op de avond van de aanval?

Dat is in het verleden al heel vaak besproken en beantwoord.

pyrénéen wrote:

Hoe komt het dat bij een uitstervend vuur papieren worden aangetroffen die door een deskundige zijn toegeschreven aan de vriend van een in het dossier genoemde persoon?

Geen idee. Daar zijn tientallen mogelijkheden voor. Maar als het een gigantisch complot is, zou ik zo’n sporen net niet achterlaten.

ctrix wrote:

Als het puur banditisme is, waarom zijn ze dan nooit gevat? Waren onze diensten dan werkelijk zo achterlijk?

Ook "puur banditisme" wordt niet altijd opgelost. In 1985 werd slechts 21% van de criminele feiten in België opgelost. (Zie deze post van Mervoringer » Forum) Het feit dat de Bende van Nijvel niet werd opgelost, is dus absoluut niet zo uitzonderlijk. Daarnaast is het waarschijnlijk een combinatie van geluk, onkunde, concurrentie tussen politiediensten, gebrek aan samenwerking, ontoereikend wetenschappelijk onderzoek, stijgende criminaliteit die politiediensten onder druk zet, terrorisme, … Eén voorbeeld in deze mix van redenen is Claude Dery, de man die zo vaak werd gevraagd om de ballistische onderzoeken te doen. Eén probleem met Dery: hij had totaal geen ervaring om dat werk te doen.

fenix wrote:

En eigenlijk twijfel je dan ook aan de geestelijke vermogens van honderden speurders, duizenden hobby speurders, waarschijnlijk meer dan duizend jounalisten etc. ...

Dat maak jij er van, maar je moet me geen woorden in de mond leggen die ik niet heb gezegd. Ik twijfel niet aan de oprechtheid van zoveel speurders die op dit dossier gewerkt hebben. Ik twijfel aan de oprechtheid van zoveel journalisten, gewone mensen en politici die gigantisch veel zever aan dit dossier hebben gekoppeld, zoveel theorieën hebben gelanceerd, zoveel balast hebben toegevoegd, … dat dit dossier een onoplosbaar kluwen is geworden. Er zijn zoveel wilde en niet geverifieerde verhalen over de bende door allerlei journalisten en politici de wereld ingestuurd en die verhalen hebben veel venijn gezaaid waar we nu nog altijd de gevolgen van oogsten.

Maar als je al die balast weg laat - en dat is hetgeen waar jij het duidelijk heel moeilijk mee hebt - dan krijg je een bende die bij iedere warenhuisoverval alleen op zoek is naar geld. Je moet leren om door die wilde, ongeverfificeerde verhalen te kijken. De feiten, dat is wat telt.

Nog een voorbeeld van de overval in Halle:

Il prend un employé du magasin comme otage (D***) et lui fait vider les caisses.

L’auteur armé du révolver empoigne avec son complice le gérant et l’emmène dans la salle du coffre et l’obligent à ouvrir le dit coffre.

Dit is hetzelfde patroon als in ieder ander warenhuis: kassa’s leegmaken en naar het bureau gaan om het geld dat geteld wordt of in de brandkast ligt, te bemachtigen.

656

(111 replies, posted in Andere)

De overvallen op supermarkten door de Bende van Nijvel gebeuren altijd volgens hetzelfde patroon en dat patroon zou een indicatie kunnen zijn voor het motief.

Heel kort samengevat gebeurt een overval op deze manier: ze komen aan op de parking, ze begeven zich richting de ingang van het warenhuis en op weg naar de ingang gijzelen ze een persoon. Hieronder een overzicht:

De gijzelaar wordt - in de meeste gevallen - meegenomen in het warenhuis en meestal moet hij ter hoogte van de kassa’s blijven staan.

Eén of twee daders begeven zich dan naar het kantoor waar de kluis is of het geld geteld wordt. In het bureau gedragen ze zich zenuwachtig en agressief. Er wordt met een bijl of een matrak geslagen om indruk te maken maar het doel is duidelijk: ze willen het geld en dit moet zo snel mogelijk gebeuren.

Een voorbeeld van de overval in Ukkel: De dader wordt kwaad omdat de kassierster de sleutel van de babykluis niet heeft. Hij begint dan te slaan met zijn matrak. Eerst op de telefoon en dan slaat hij meerdere keren op het bureau. De daders zijn dus duidelijk nerveus, ongeduldig en willen zo snel mogelijk het geld.

Naast het geld in het bureau maken de daders ook steeds de kassa’s leeg. Ook hier weer hetzelfde: gaat het niet snel genoeg, dan is er een kans dat één van de daders agressief reageert.

Indien de buit niet voldoende is, dan worden ze nog agressiever. Dit zien we in Eigenbrakel, waar ze zeggen: "on est venu pour rien" (omdat ze te weinig geld hebben bemachtigd). Waarna ze in volle vaart naar Overijse rijden en extra bloedig te werk gaan.

Vanaf het moment dat de daders binnen komen, draait het steeds om het geld. Een aantal voorbeelden van de overval in Beersel en Aalst:

  • "Le coffre. L’argent. Vite! Vite!" (Aalst)

  • "Tout le monde à terre, personne ne bouge, ouvrez les caisses." (Aalst)

  • "Ouvrez les caisses." (Beersel)

  • "Geen munten, alleen biljetten." (Beersel) - zelf vertaald

  • "Geef me het geld." (Beersel) - zelf vertaald

De moorden gebeuren om hun doel - het geld - gemakkelijker te bereiken. Mensen die in de weg lopen of niet op de juiste manier meewerken, lopen de kans om zonder pardon neergeschoten te worden. Walter Verstappen - directeur van het Delhaize-warenhuis in Beersel - wordt bijvoorbeeld doodgeschoten omdat hij de daders probeerde uit de winkel te duwen. Vanaf het moment dat ze de directeur vermoord hebben, gaat de overval gewoon verder. Het leven van de man maakte voor hen niets uit, het doel was het geld.

657

(176 replies, posted in 1983)

Op het Franstalig forum heeft forumlid CP een uitgebreide post gemaakt over de feiten in Anderlues. De originele post vind je hier » tueriesdubrabant.1fr1.net

De tekst hieronder heb ik vertaald met Deepl:

Verloop van de feiten

De eerste van de daders, degene die gewapend was met het kaliber 22 LR, ging de juwelierszaak binnen en de andere twee volgden. Hierdoor ging de bel van de winkel meerdere keren rinkelen. De kamers lagen achter elkaar: de ingang was via de winkel zelf, met daarachter de zitkamer en dan de keuken die naar het atelier van de juwelier leidde.

De hoofdrolspeler opende de accordeondeur naar de woonkamer. Mevrouw Slomka schrok en slaakte een geschrokken gil, waarschijnlijk omdat ze aan het rusten was.

De schutter vuurde een enkele .22 LR kogel op haar af, maar miste, het projectiel landde net boven de bank. De volgorde van de gebeurtenissen blijft nogal verwarrend, want de heer Szymusik stond met zijn pistool in zijn hand in de deuropening van zijn werkplaats, die uitkomt op de keuken. De gangster, die tussen de woonkamer en de keuken stond, wilde de juwelier neerschieten, maar er gebeurde iets. Liep zijn pistool vast of werd hij verrast door de juwelier, die hem op zijn beurt bedreigde met zijn pistool en hem beval te gaan liggen met zijn handen op zijn hoofd?

Niemand kan met zekerheid zeggen wanneer de juwelier zijn .38 afvuurde, maar het bewijs suggereert dat hij minstens één keer in de richting van de misdadigers schoot.

De tweede dader, gewapend met een FN 7.65 (die gestolen was van rijkswachter Lacroix in Nijvel), stond naast hen in de deuropening van de keuken. Hij staat tegenover Jean Szymusik. De man op de grond schreeuwde naar hem: "Schiet, schiet, in godsnaam!" De tweede man vuurde acht schoten af, zijn hele magazijn, maar slechts één 7.65 kogel raakte Maria Slomka in de dij. De andere zeven schoten gingen verloren in de deur of in de werkplaats.

In tegenstelling tot de andere kamers is het atelier verlicht. De derde schutter gaat van de keuken naar de werkplaats. Hij is gewapend met een .357 magnum revolver en schiet op Mr. Szymusik, wiens silhouet perfect zichtbaar zou moeten zijn in de werkplaatsverlichting op de achtergrond. Hij raakte hem meerdere keren in de romp en maakte hem af met één of twee kogels in het hoofd.

Het is niet duidelijk wat er daarna gebeurde: of de eerste van de daders stond op, of de laatste die aankwam schoot mevrouw Slomka twee keer neer met een .45. Beide slachtoffers werden in de borst en het hoofd geraakt met "eindschoten".

Er werd ook opgemerkt dat een van de daders het videobewakingsscherm op de grond gooide. Er zijn verschillende plausibele verklaringen, volgens profiler mevrouw Zucker:

  • Hij wil elk risico op identificatie vermijden

  • Hij is woedend omdat het slachtoffer hem durfde neer te schieten!

  • Hij is woedend omdat de reactie van het slachtoffer de operatie bijna verpestte. Voordat hij de plaats verlaat, breekt een van de daders nog een ruit van de winkel in om wat sieraden te stelen.

Het lijkt mogelijk dat de daders waren gekomen om af te rekenen, of zelfs om fysieke druk uit te oefenen op de juwelier, en dat dit verband hield met een deal met een soort maffia, voor een of andere vage goud- of juwelenhandel. Het meest aannemelijke motief is volgens mevrouw Zucker nog steeds diefstal. De daders waren misschien niet meteen van plan om te doden, maar waren bereid om dat te doen als het nodig was. Ze hadden duidelijk niet voorzien dat een slachtoffer zich zou verzetten, wat in hun ogen een onmiddellijke straf verdiende: de dood. Het slachtoffer wordt gestraft omdat hij zich durft te verzetten.

Deze criminelen maken zich geen zorgen over getuigen, ze zien zichzelf als onoverwinnelijk en ze hebben er geen probleem mee om zo vaak te doden als nodig is om hun misdaden met succes te plegen.

Gebruikte wapens

Een FN type 150 pistool

  • Waarschijnlijk het pistool dat op 30 september 1982 uit Dekaise werd gestolen.

  • Werd ook gebruikt in Beersel op 23/12/82, in MONS op 13/01/83, in Braine L'Alleud op 08/06/83, in Temse op 10/09/83 en in Nijvel op 17/09/83.

  • Gebruikte munitie: 1 Winchester huls en een kogel.

FN 7.65 pistool

  • Gestolen in Nivelles op 17/09/82 en teruggevonden in Ronquières op 06/11/86).

  • Naar verluidt ook gebruikt in Ohain op 02/10/83

  • Gebruikte munitie: 8 patronen waaronder 5 FN, 2 FNB81 en 1 GECO en 7 kogels.

Een S&W of RUGER revolver, kaliber .38 of 357 magnum

  • Naar verluidt afgevuurd op Genval op 11/02/83 en op Nivelles op 17/09/83.

  • Gebruikte munitie: 6 niet-geïdentificeerde kogels

  • Volgens het dossier werden twee verschillende wapens van dit kaliber gebruikt...

  • Merk op dat in de wapenclassificatie van het BKA één kogel wordt toegeschreven aan wapen 38/357 N°1. Nog steeds volgens de BKA-classificatie, kwam één van de kogels uit hetzelfde wapen dat gebruikt werd in de Delhaize-winkel in Genval.

Een Colt Mod 1911 pistool kaliber .45

  • Gebruikt in Nivelles op 17/09/83

  • Gebruikte munitie: twee hulzen en twee kogels. Eén patroon was van GECO en de andere van REMINGTON USA. Dit zijn dezelfde merken als de munitie gebruikt bij Nivelles.

Observatie

  • Daders N°2 en N°3 legen hun wapens in het heetst van de strijd, wat wijst op een slechte beheersing van hun wapens, vooral in het geval van N°2 die zijn slachtoffer slechts één keer weet te raken van de acht schoten die zijn afgevuurd in een ruimte van minder dan 4 bij 4 meter.

  • In dit geval werd de .45 gebruikt om de dame af te maken, terwijl de .38/357 werd gebruikt om de heer af te maken. De schoten die beschreven worden als retroauriculair lijken erop te wijzen dat het de drager van de cal. 22 LR zou kunnen zijn die al eerder op een soortgelijke manier had gehandeld.

  • De "officiële" ballistische bevindingen over de .38/357 zijn verwarrend, net als in het geval van het 9mm wapen: er kunnen twee verschillende wapens zijn gebruikt, wat onwaarschijnlijk lijkt.

  • Tenminste één van de daders is uitgerust met twee verschillende wapens. Als het de persoon was die de .45 droeg, zouden de feiten van de zaak-Nivelles moeten herlezen worden...

658

(511 replies, posted in Onderzoeksdaden)

In 2018 schreef forumlid FreCR dit:

FreCR wrote:

Als er een dader gevonden zou worden (die nog leeft) van eender welk Bende-feit behalve Aalst, en deze kan ook duidelijk aantonen dat hij totaal niets met Aalst te maken had: dan gaat deze vrijuit omdat de zaken waarvoor hij schuldig zou zijn reeds verjaard zouden zijn als men deze van Aalst kan loskoppelen.

Bron » Forum

Wat FreCR schrijft, klopt. Ik licht het hieronder toe. Ik ben geen jurist, dus mensen met meer kennis mogen altijd aanvullen of corrigeren. Het zou onze minister van justitie sieren als hij hierover open zou communiceren.

De verjaringstermijn voor dergelijke feiten was initieel 30 jaar. Het Bende van Nijvel-dossier ging dus verjaren op 9 november 2015. De regering heeft destijds inderhaast de verjaringstermijn voor dergelijke feiten verlengd naar 40 jaar. De aanpassing van verjaringstermijnen werd echter pas kort vóór 9 november 2015 gestemd/aangenomen (ik dacht ergens in oktober 2015). Dergelijke aanpassing is niet retroactief geldig. Wat verjaard is, is verjaard. Op het moment van het verlengen van de verjaringstermijn voor dergelijke feiten was enkel Aalst nog niet verjaard.

De feiten vóór Aalst zijn allen verjaard behalve wanneer ze gekoppeld kunnen worden aan Aalst. De feiten vóór Aalst zijn dus verjaard maar het dossier "De Bende van Nijvel" is niet verjaard (doordat Aalst niet verjaard is). Daar schuilt het "addertje onder het gras". Als een "gegeven" losgekoppeld kan worden van Aalst, is het verjaard.

Als we bijvoorbeeld Overijse nemen. Op 27 september 2015 was de verjaringstermijn voor dergelijke feiten 30 jaar en geen 40 jaar (zoals nu). Dit betekent dat de moordpartij te Overijse op 27 september 2015 is verjaard. Stel (hypothetisch) dat Overijse door een bende werd uitgevoerd die niets te maken had met Aalst (dat deze bende bijvoorbeeld door de daders van Aalst "erin geluisd zijn" of dat bijvoorbeeld de wapenleverancier wel dezelfde was, maar de dadergroep niet dezelfde was), dan is Overijse verjaard voor de daders (maar niet voor de wapenleverancier).

Een ander voorbeeld is het DNA dat ze hebben van de sigarettenpeuken van de moord op Angelou: als hieruit een identificatie zou volgen en de dader gevonden zou worden, maar deze persoon kan niet aan Aalst gekoppeld worden, dan gaat de dader vrijuit. Als deze persoon wél aan Aalst gekoppeld kan worden, dan is de moord op Angelou niet verjaard.

Dus stel (hypothetisch) dat we morgen plots de volledige waarheid zouden kennen waaruit blijkt dat de uitvoerders van Overijse en Eigenbrakel en Aalst huurlingen waren in opdracht van éénzelfde opdrachtgever en dat er nog één van deze huurlingen zou leven en dat deze huurling deelnam aan Overijse/Eigenbrakel maar niet aan Aalst, dan kan deze huurling niet meer veroordeeld worden voor de Bende van Nijvel feiten. De opdrachtgever (die in deze hypothese dezelfde zou zijn voor Overijse en Eigenbrakel en Aalst) kan wél voor de feiten van de Bende van Nijvel veroordeeld worden (indien hij nog leeft), dus voor zowel Overijse/Eigenbrakel als voor Aalst.

Samengevat: Iemand (een dader, een medeplichtige, een opdrachtgever, ...) kan enkel nog veroordeeld worden in kader van het Bende van Nijvel-dossier indien hij/zij op één of andere manier betrokken was bij de overval in Aalst.

Als persoon X fungeerde als één van de uitvoerende moordenaars in Overijse, maar in Aalst slechts fungeerde als medeplichtige (zoals bijvoorbeeld als wapenleverancier), dan zou hij mogelijks nog veroordeeld kunnen worden voor de feiten van de Bende van Nijvel van Overijse en Aalst. Als persoon X fungeerde als één van de uitvoerende moordenaars van Overijse, maar op géén enkele manier betrokken was bij Aalst, dan is zijn daad verjaard.

Niet onbelangrijke opmerking: stel dat persoon Y een dader (= moordenaar) was in Overijse maar in Aalst slechts een "kleine medeplichtige" was, dan kan hij mogelijks wel voor de zwaarste straf in aanmerking komen (de straf als dader/moordenaar in Overijse). Als diezelfde dader van Overijse dus niets met Aalst te maken heeft, dan gaat hij vrijuit.

Stel dat een dader/betrokkene alsnog gevonden zou worden van een van de feiten van Overijse, Eigenbrakel, '83-feiten of '82-feiten... dan kunnen de slachtoffers/nabestaanden enkel maar hopen dat deze persoon ook betrokken was bij Aalst, anders zou het wel eens extra zuur kunnen zijn ...

Begin februari 1983 was er in de Naamse gevangenis een poging tot ontsnapping met gijzeling door Juan Bosch-Hernandes, een tot levenslange dwangarbeid veroordeelde Spanjaard.

Gijzeling in gevangenis van Namen

Zondagavond had in de gevangenis van Namen een gijzeling plaats. Omstreeks 19u heeft de gedetineerde Juan Bosch-Hernandes (24) uit Spanje, die door het assisenhof van Brabant werd veroordeeld tot levenslange dwangarbeid, de portier en een bewaker bedreigd met een 6,35 pistool.

De man had net de avondmalen naar zijn mede-gevangenen gebracht toen de actie begon. Bosch-Hernandes keerde alsof er niets aan de hand was terug naar zijn cel, waar hij het pistool nam, de zes kogels die hij bezat, een aanzienlijke geldsom en een stadsplan van Namen. Daarop daalde hij af naar de kamer met de bewaker en een portier.

De bewaker kreeg het wapen in de zij geduwd en de deurwachter werd aangemaand Bosch-Hernandes te laten vertrekken. Het trio begaf zich naar de poort, maar onderweg meende de bewaker te bemerken dat het wapen niet echt was, wat hij ook tegen Bosch-Hernandes zei.

Om de echtheid van zijn pistool te bewijzen, schoot de gevangene twee keer naar de grond. Het pistool ging echter niet af. Tijdens deze luttele seconden sprong de deurwachter op Bosch-Hernandes. Hij slaagde erin de man te overmeesteren.

De Spanjaard wordt nu beschuldigd van gijzeling, wat weer eens strafbaar is met levenslange dwangarbeid. Juan Bosch-Hernandes zou het pistool gekocht hebben van een bewaker, die niet meer in de Naamse gevangenis werkt. De Spanjaard zit er sinds zowat tien maanden opgesloten.

Tengevolge van deze gijzelingszaak hebben de bewakers van de gevangenis van Namen gisterennamiddag gedurende één uur het werk neergelegd. Zij wilden hiermee protesteren tegen hun werkomstandigheden.

Gebleken is immers dat ondanks het feit dat de Naamse gevangenis uitgerust is om 120 kortstondig gedetineerden te herbergen er thans 174 verblijven, van wie er ongeveer 30 lange straffen uitzitten.

Die toestand heeft ondermeer iets met de gewestvorming te maken, want de Franstalige gedetineerden dienden uit de gevangenis te Leuven te worden overgebracht naar Franstalige gevangenissen te Hoei en Dinant.

Voorts zijn de Naamse gevangenisbewakers van oordeel dat het kader van het gevangenispersoneel niet volzet is en dat zij slecht betaald worden voor de risico’s die zij lopen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 8 Februari 1983

Arrest over gijzeling in gevangenis van Namen

Het Hof van Beroep van Luik heeft vrijdag arrest verleend in de gijzelingszaak die zich op 6 februari ’83 in de gevangenis van Namen afspeelde. De 26-jarige Spanjaard Juan Bosch-Hernandez werd op 9 augustus jl. door de correctionele rechtbank van Namen tot 3 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens een gijzelings- en ontsnappingspoging. Een gevangenisbewaker, Roger Vidal, die medeplichtig zou zijn, werd door diezelfde rechtbank vrijgesproken. Het hof van beroep bevestigde de voor Bosch-Hernandez uitgesproken straf en veroordeelde Vidal tot 3 jaar gevangenisstraf met uitstel, voor het deel van de voorhechtenis, wegens medeplichtigheid.

Bron: Gazet van Antwerpen | 29 Oktober 1984

In december 1977 ontsnapten drie jonge kerels uit een jeugdtehuis in Luik:

Drietal ontsnapt uit jeugdtehuis te Luik

Drie jonge kerels, de 18-jarige Daniël Cornelis uit Awans, de 18-jarige Jean de Buggenhout uit Anderlecht en een minderjarige jongen werden tijdens de nacht van zaterdag op zondag te Luik bij de kraag gevat door de rijkswacht. Het trio was enkele uren te voren ontsnapt uit het jeugdtehuis te Jumet en had op het ogenblik van zijn arrestatie reeds verscheidene inbraken gepleegd te Jumet en te Luik. Ook hadden de kerels ingebroken in enkele geparkeerde wagens en hadden zij gepoogd om personenwagens te stelen. Twee jongeren blijven aangehouden. De minderjarige is aan de zorgen van de jeugdrechter toevertrouwd.

Bron: Gazet van Antwerpen | 19 December 1977

660

(1 replies, posted in Wapenhandel)

Ronald Van Lennep had een wapenwinkel in de Huart Hamoirlaan in Schaarbeek » Google Maps

In oktober 1981 werd hij aangehouden op beschuldiging van wapensmokkel. Hij stond onder andere in contact met Yves Cramblin, Roger Schoep, Jean-Luc Baugniet

Brusselaar aangehouden in verband met wapensmokkel

In verband met de ontdekking van een smokkel in Belgische wapens werd een Brusselse wapenhandelaar aangehouden. Het gaat om een zekere Ronald Van Lennep. Maandag werd in verband met deze zaak ook reeds de 29-jarige ambulancier Philippe Letessier uit Parijs aangehouden.

Tijdens het weekend werden ook vier leveranciers van de wapenhandel, die zowel aan gangsters, rechtse extremisten als verzamelaars wapens verkochten in België aangehouden. De "draaischijf" van de hele handel was een herbergier uit Parijs, de 47-jarige Yves Cramblin, een man met een zwaar juridisch dossier. In zijn wagen had de politie zo'n 50 pistolen ontdekt.

Bron: Gazet van Antwerpen | 14 Oktober 1981

In oktober 1979 werd zijn wapenwinkel overvallen door twee minderjarigen, waarvan één uit Maubeuge.

Overval op wapenhandelaar te Schaarbeek

Twee gangsters, ongeveer 20 jaar, pleegden donderdag omstreeks 15u, een overval in de wapenhandel van Ronald Van Lennep, aan de Huart Hamoirlaan te Schaarbeek. Een van de indringers, die in het bezit was van een vuurwapen, verplichte de wapenhandelaar op de grond te gaan liggen. Het slachtoffer kreeg daarbij enkele oppervlakkige slagen. De daders eigenden zich vervolgens een 16-tal vuurwapens, revolvers en pistolen alsmede een hoeveelheid patronen toe. Ze beweerden ter plaatse te zijn gekomen als vertegenwoordigers van een extremistische organisatie.

Bron: Gazet van Antwerpen | 20 Oktober 1979

Twee minderjarigen aangehouden na wapendiefstal

In verband met de overval die verleden week bij wapenhandelaar Ronald Van Lennep door twee onbekenden werd gepleegd te Schaarbeek en waarbij 16 vuurwapens werden gestolen, werd vernomen dat twee aanhoudingen werden verricht. Het betreft een minderjarige die werd aangehouden te Maubeuge (Frankrijk). Zijn uitlevering werd gevraagd. De tweede persoon die in deze zaak werd aangehouden is een minderjarige Marokkaan.

Bron: Gazet van Antwerpen | 23 Oktober 1979