Begin februari 1983 was er in de Naamse gevangenis een poging tot ontsnapping met gijzeling door Juan Bosch-Hernandes, een tot levenslange dwangarbeid veroordeelde Spanjaard.
Gijzeling in gevangenis van Namen
Zondagavond had in de gevangenis van Namen een gijzeling plaats. Omstreeks 19u heeft de gedetineerde Juan Bosch-Hernandes (24) uit Spanje, die door het assisenhof van Brabant werd veroordeeld tot levenslange dwangarbeid, de portier en een bewaker bedreigd met een 6,35 pistool.
De man had net de avondmalen naar zijn mede-gevangenen gebracht toen de actie begon. Bosch-Hernandes keerde alsof er niets aan de hand was terug naar zijn cel, waar hij het pistool nam, de zes kogels die hij bezat, een aanzienlijke geldsom en een stadsplan van Namen. Daarop daalde hij af naar de kamer met de bewaker en een portier.
De bewaker kreeg het wapen in de zij geduwd en de deurwachter werd aangemaand Bosch-Hernandes te laten vertrekken. Het trio begaf zich naar de poort, maar onderweg meende de bewaker te bemerken dat het wapen niet echt was, wat hij ook tegen Bosch-Hernandes zei.
Om de echtheid van zijn pistool te bewijzen, schoot de gevangene twee keer naar de grond. Het pistool ging echter niet af. Tijdens deze luttele seconden sprong de deurwachter op Bosch-Hernandes. Hij slaagde erin de man te overmeesteren.
De Spanjaard wordt nu beschuldigd van gijzeling, wat weer eens strafbaar is met levenslange dwangarbeid. Juan Bosch-Hernandes zou het pistool gekocht hebben van een bewaker, die niet meer in de Naamse gevangenis werkt. De Spanjaard zit er sinds zowat tien maanden opgesloten.
Tengevolge van deze gijzelingszaak hebben de bewakers van de gevangenis van Namen gisterennamiddag gedurende één uur het werk neergelegd. Zij wilden hiermee protesteren tegen hun werkomstandigheden.
Gebleken is immers dat ondanks het feit dat de Naamse gevangenis uitgerust is om 120 kortstondig gedetineerden te herbergen er thans 174 verblijven, van wie er ongeveer 30 lange straffen uitzitten.
Die toestand heeft ondermeer iets met de gewestvorming te maken, want de Franstalige gedetineerden dienden uit de gevangenis te Leuven te worden overgebracht naar Franstalige gevangenissen te Hoei en Dinant.
Voorts zijn de Naamse gevangenisbewakers van oordeel dat het kader van het gevangenispersoneel niet volzet is en dat zij slecht betaald worden voor de risico’s die zij lopen.
Bron: Gazet van Antwerpen | 8 Februari 1983
Arrest over gijzeling in gevangenis van Namen
Het Hof van Beroep van Luik heeft vrijdag arrest verleend in de gijzelingszaak die zich op 6 februari ’83 in de gevangenis van Namen afspeelde. De 26-jarige Spanjaard Juan Bosch-Hernandez werd op 9 augustus jl. door de correctionele rechtbank van Namen tot 3 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens een gijzelings- en ontsnappingspoging. Een gevangenisbewaker, Roger Vidal, die medeplichtig zou zijn, werd door diezelfde rechtbank vrijgesproken. Het hof van beroep bevestigde de voor Bosch-Hernandez uitgesproken straf en veroordeelde Vidal tot 3 jaar gevangenisstraf met uitstel, voor het deel van de voorhechtenis, wegens medeplichtigheid.
Bron: Gazet van Antwerpen | 29 Oktober 1984
In december 1977 ontsnapten drie jonge kerels uit een jeugdtehuis in Luik:
Drietal ontsnapt uit jeugdtehuis te Luik
Drie jonge kerels, de 18-jarige Daniël Cornelis uit Awans, de 18-jarige Jean de Buggenhout uit Anderlecht en een minderjarige jongen werden tijdens de nacht van zaterdag op zondag te Luik bij de kraag gevat door de rijkswacht. Het trio was enkele uren te voren ontsnapt uit het jeugdtehuis te Jumet en had op het ogenblik van zijn arrestatie reeds verscheidene inbraken gepleegd te Jumet en te Luik. Ook hadden de kerels ingebroken in enkele geparkeerde wagens en hadden zij gepoogd om personenwagens te stelen. Twee jongeren blijven aangehouden. De minderjarige is aan de zorgen van de jeugdrechter toevertrouwd.
Bron: Gazet van Antwerpen | 19 December 1977