651

(53 replies, posted in 1983)

Een zeer bizar toeval (ik heb geen andere verklaring) is dat dezelfde Audi 100 die hier beschoten werd daarna door 'de Bende' werd gestolen in de VAG-garage te Waterloo waar hij in het atelier stond voor herstelling van de schade opgelopen bij de overval in Genval.

En dat de daders - om redenen die ik niet kan evalueren - een Audi quattro die én nieuw én technisch beter was verplaatsten om de Audi 100 te kunnen meenemen. Toen de wagen later werd teruggevonden - aan de Lesbroussartstraat, op een paar honderd meter van het Flageyplein én een paar honderd meter van de parking 'Beau site' - bleek dat men de gaten van de kogelinslagen netjes met 'mastic' had opgevuld zodat ze niet opvielen.

Denk daar eens over na: een splinternieuwe quattro laten staan en een wagen uit de werkplaats (die daar in principe staat omwille van een goeie reden en wel eens niet rijwaardig zou kunnen blijken te zijn) stelen.

Het deeltje van het dossier over de exacte vaststellingen en omstandigheden van die diefstal zou ik graag eens kunnen bekijken.

652

(18 replies, posted in Speurders)

Is de rechtse niet Fagniart?

653

(561 replies, posted in Bende Bouhouche-Beijer)

Welk wapen bedoel je exact wanneer je verwijst naar een HK?

Als je het hebt over een MP5(SD) dan werd die niet gestolen bij Mendez, Mendez had een door Bouhouche bij het SIE gestolen MP5 in bezit en uiteindelijk is zijn weduwe die komen binnenleveren.

Ik heb nu ook de quote uit 'Beetgenomen' van Hilde Geens waarover je het in de andere post had nagelezen in het werk. Hilde Geens citeert op haar beurt speurder Jean-Pierre Doraene, die volgens haar stelt dat Mendez een Ingram buiten gesmokkeld had bij FN en dat die samen met de rest van zijn collectie was gestolen door (vermoedelijk) Bouhouche. Hoe Doraene tot die conclusie kwam staat er niet.

Daarna legt ze een link naar de broer van Mendez die zou stellen dat de bende wapens zou gebruikt hebben die door de handen van Bouhouche waren gegaan (Hilde Geens, Beetgenomen, locatie 5536, kindle-editie).

Maar: hoewel je er je verstand moet bijhouden stellen noch Doraene, noch (formeel gezien althans) Geens dat de Ingram die bij Mendez zou gestolen geweest zijn en volgens hen door de handen van Bouhouche ging, gebruikt werd door 'de Bende'.

FN moet toch data gehad hebben over die verdwenen Ingram denk ik dan. Dat moet toch geweten zijn, minstens het serienummer. Is dat wapen ooit nog ergens opgedoken?

Daarenboven: het komt me als zeer onwaarschijnlijk voor dat de Ingram die bij Mendez zou zijn (voorwaardelijke wijs) gestolen op 15 mei 1985 degene zou geweest zijn die opdook bij Haemers, immers, het wapen dat door Haemers en Lacroix en co werd gebruikt werd weergevonden en onmiskenbaar gelinkt aan feiten begaan te Evere. Men beschikte over referentiemateriaal. In de akte van inbeschuldigingstelling van het proces Haemers wordt ook voor de Ingram en een Uzi verwezen naar feiten die gebeurden te Wilsele, zie p. 51:

Concernant I'UZI et l'INGRAM, on se réfèrera à ce qui a été dit à propos du hold-up commis à Wilsele, Ie Ier mars 1985 (v. ci-dessus, 3.4 et 3· 5)·

Noteer de datum: vóór de diefstal bij Mendez. Hoewel ik er eerlijkheidshalve aan toevoeg dat in de aangehaalde punten 3.4 en 3.5 niet expressis verbis naar bewijsmateriaal uit de Ingram wordt verwezen, daarvoor zou men het volledige dossier moeten kunnen inzien.

Tenslotte: Ik mag hopen dat het materiaal van de Ingram van Haemers werd vergeleken met het materiaal van Aalst, dat kon immers perfect: men had in beide gevallen hulzen en projectielen. En het Haemers-wapen zelf dus onbeperkte testmogelijkheden.

En ik herhaal: het staat vast dat bij Dekaise 2 Ingrams waren gestolen. De m.i. meest plausibele uitleg is zonder meer dat het de M10 was die daar gestolen werd (en die nooit werd teruggevonden) die bij de bendefeiten werd gebruikt.

654

(77 replies, posted in Bewijsstukken)

Men haalt in deze draad de Ingram M10 (in 9x19 mm) en de M11 (in .380 ACP oftewel 9x17mm) door elkaar.

Het is de M11 die zo zeldzaam is en waarvan er officieel maar 5 in België zouden zijn waarvan van 4 de whereabouts gekend zijn en de 5e met serienummer A1734 degene is die werd gestolen bij Dekaise door 'De Bende' maar waarvan voor zover bekend met de mogelijke uitzondering van het bos van Houssière nooit werd gevuurd. De in Ronquières gevonden onderdelen behoorden toe aan een M11, vermoedelijk het exemplaar gestolen bij Dekaise maar niet helemaal zeker want op de teruggevonden onderdelen staat geen serienummer. Maar 80% van het wapen werd nooit gevonden en ligt daar wie weet nog steeds ergens in het slijk.

De M10 was bijlange niet zo zeldzaam, er moeten er in België alleen al tientallen in circulatie geweest zijn. De M10 met serienummer B2529 werd gestolen bij Dekaise en vermoedelijk (maar niet mathematisch zeker) werd deze gebruikt door 'de Bende' bij de feiten van Overijse, Eigenbrakel en Aalst.

Ik bedank Tiens voor de link naar deze draad want ik wist niet dat zowel Bouhouche als Beijer elk een M10 bezaten, met respectieve serienummers B2530 en B2531. Het is me wel niet duidelijk hoe men tot de conclusie komt dat ook Mendez een Ingram ontvreemdde.

In elk geval: als een M10 gevonden werd was het een koud kunstje om te kijken naar het serienummer. En met een paar proefschoten zou duidelijk worden of dat wapen al dan niet datgene was dat gebruikt werd door 'de Bende'.

655

(1,157 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Tiens wrote:
Xenophon wrote:

...en er werd geen Ingram gestolen bij Mendez.


Mendez zijn vermoedens -dat Bouhouche zijn wapens en munitie gestolen had- werden bevestigd toen hij kort nadien bij hem thuis op bezoek ging. Tonio kon toen stiekem het wapenregister van Bouhouche inkijken, die zich inmiddels gerecycleerd had tot wapenhandelaar. Zijn zogenaamde vriend had er een partij exclusieve munitie in genoteerd, toevallig juist dezelfde hoeveelheid als bij mijn broer verdwenen was."  (Bron: Humo - Raf Sauviller & Hilde Geens op September 1997)

Vlak na de Benderaid aan de Delhaize's van Overijse en Eigenbrakel is Mendez in paniek naar de politiecommissaris in Overijse getrokken om te horen welke kalibers de daders gebruikt hadden. Hij is naar huis gegaan en heeft zijn vriendin gerustgesteld. Zijn kalibers waren er niet bij.

Maar hij loog. Ze waren er wel bij, onder meer de Ingram 9mm.
Mendez had zo'n Ingram gehad. (...)
Mendez had een Ingram buiten gesmokkeld bij FN en er een geluidsdemper op gemonteerd.
Dat wapen stond niet op de lijst die hij als gestolen aangegeven had, omdat hij het had gejat.
Maar hij had er een en het was verdwenen met de rest.

De Bende van Nijvel heeft voor het eerst zo'n Ingram gebruikt in Eigenbrakel en Overijse na de diefstal bij Mendez. (Bron: Beetgenomen door Hilde Geens)

Dàt was de reden dat Mendez zo in paniek was na de aanslag door de zogenaamde 'Bende van Nijvel' te Aalst.
Hij was -rechtstreeks of onrechtstreeks- medeplichtig aan deze verschrikkelijke terreur.
En hij wist zeker wie hem in dit 'bad' getrokken had.

Tiens:  Je stelt hier met grote zekerheid iets waarvoor ik geen bewijs zie. 

Ten eerste:  FN was niet de producent van de Ingrams.
Ten tweede:  ik sluit niet uit dat de research-afdeling van FN een exemplaar van zo'n Ingram zal gehad hebben maar waar is het bewijs dat die gestolen werd door Mendez en dat hij die had in zijn verzameling?  Vergeet niet:  als hij die had willen hebben had hij er ook eenvoudigweg één kunnen kopen,  hij beschikte over de benodigde vergunning.
Ten derde:  Dat bezoek aan de politie om te vragen welke kalibers werden gebruikt zo vlak na de aanslag, die uitleg houdt geen steek.  Het is niet omdat een bepaald kaliber werd gebruikt dat er een link is met een specifiek wapen.  Daarvoor moet je ballistische resultaten hebben en die zullen er toen nog niet geweest zijn.  Ik heb de lijst hier niet maar er werden meerdere 9x19 mm wapens door Mendez als gestolen aangegeven.  En zelfs indien het resultaat was geweest dat er werd geschoten met een Ingram:  misschien wist Mendez dat niet maar die werden ook gestolen bij Dekaise, dat staat vast.

Ten vierde:  Je zou in detail moeten weten welke M-10 gestolen werd bij Dekaise  en door wie die werd geproduceerd.  MAC is gestopt met de productie in 1973 en één van de redenen was dat het wapen niet meer verkocht in het buitenland omdat hét grote 'selling point' was dat er een geïntegreerde demper bij voorzien werd van een zeer goed design (veel beter dan het wapen zelf) en dat die niet mocht uitgevoerd worden uit de US.  Dat maakte het wapen van populair ineens quasi onverkoopbaar.  De reden dat Dekaise er op voorraad had was exact omdat hij aan een nieuw demperontwerp aan het werken was in het kader van een -zoals later zou blijken- verkeerd gelopen transactie.

fenix wrote:

Mocht bovenstaande kloppen, hetgeen ikzelf niet kan beoordelen, dan had dit de sleutel kunen zijn waarvan hier sprake is:
"Volgens auteur Guy Bouten oefende (de Joodse) minister Jean Gol (Golstein) zware druk uit op de Joodse onderzoeksrechter Schlicker om “nooit, maar dan ook nooit, de moord op Juan Mendez (in 86) in verband te brengen met de Bende van Nijvel.” Ook onderzoeksrechter Luc Hennart, die de moord onderzocht, wilde van geen verband weten. Volgens sommigen is de moord op Mendez nochtans een sleutel om het Bendedossier te kraken."

En al zeker indien je deze wetenschap zou gaan koppelen aan het explosieve rapport  van Bihay en Balfroid. https://rendewitte.files.wordpress.com/ … ndeiv3.pdf

Ga toch nog één paragraaf uit dit krantenknipsel hier neerschrijven.

". Er kwam weerstand. Tegen de
BOB’ers werd door de rijkswachttop een disciplinair onderzoek gestart dat uitmondde in
een mutatie, lees degradatie. “Van dan af werden we behandeld als pestlijders”, vertelden
de BOB’ers later aan de parlementaire
Bendecommissie. Tegen ons zei een van de
twee het in die periode nog anders: “Toen we
bij Faez Al Ajjaz een huiszoeking deden en
een foto vonden van hem met prins Albert,
broederlijk naast elkaar in de sofa, wisten wij
dat het onderzoek voor ons was afgelopen."

Maar zoals ik hierboven schreef, ik ben niet in staat om dit te beoordelen.

Fenix, wat Bouten schrijft, dat neem ik met een korrel zout zo groot als de Everest. Bihay en Balfroid werden kaltgestellt door de top van de rijkswacht omdat ze rechtstreeks een rapport hadden opgesteld en aan de onderzoeksrechter bezorgd zonder te passeren bij hun hiërarchie, zoals voorgeschreven was. Ik kan niet alles wat erin staat beoordelen maar wat ik ondertussen wél zeker weet is dat er in dat fameuze rapport een paar grote kemels staan.

Wat niet wegneemt dat de generale staf er wel bijziinder op gebrand was hen de grond in te stampen.

656

(1,157 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Etienne1420 wrote:

9 x 19 ou .380 ?

9x19.

Er werden ook hulzen gevonden, die lieten een onmiddellijke identificatie toe.  Ten eerste omdat het kaliber erop staat, ten tweede omdat de huls van een .380 ACP 17 mm lang is ipv 19 mm voor een 9x19.  Je ziet het direct.

Het enige gelijkende is de kogelkop, die is bij beide kalibers 9 mm breed.  Maar de kogelkop van een .380 ACP zal typisch tussen de 85 en 100 grains wegen, die van een 9x19 tussen de  100 en de 124. 

Maar het maakt hier niet uit want er is ook nog de 'rifling' van de loop die het projectiel identificeert als afgevuurd door een Ingram en er werd geen Ingram gestolen bij Mendez.

657

(1,157 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Debels schrijft in zijn artikel o.a. het volgende vrij cruciale zinnetje:

Een bron is (terecht) verontwaardigd dat de analyse van Elise onder de mat werd geveegd. Die bron op basis van de synthesenota van Elise: “Madani Bouhouche heeft een wapen uit de gestolen collectie van Juan Mendez verkocht aan Robert Darville. Een van die wapens heeft gediend bij een aanslag door de Bende Van Nijvel. Dat wapen is teruggevonden in de garagebox gebruikt door de Bende Haemers.”

Indien 'gediend' = 'gebruikt' zoals wordt geïmpliceerd dan klopt ofwel het bovenstaande niet, ofwel is de ballistische tabel die door de onderzoekers gebruikt wordt verkeerd.

De diefstal bij Mendez vond plaats op 15 mei 1985 dus dat fameuze wapen kan enkel na die datum gebruikt zijn geweest.

Kijkend op de ballistische tabel komt er maar één wapen voor dat nooit vóór die datum werd gebruikt. Dat is de Ingram in 9x19 mm. Die Ingram werd gestolen bij Dekaise. Op de officiële lijst met bij Mendez gestolen wapens komt geen Ingram voor.

Quid? Dit is niet onbelangrijk, heel de theorie van rechtstreekse betrokkenheid en een wapenlink naar Bouhouche hangt ervan af.

Voor zover mij bekend werd geen enkel wapen dat door Bouhouche werd gestolen (de SIE-kraak en Mendez) ooit gebruikt bij een bendefeit. Tot zover de nauwgezetheid. Als iemand dat kan weerleggen hoor ik het graag.

Wat Poelman bedoelde weet ik niet. Ik vermoed dat er ook in 1986 al net zoals nu een 'shortlist' was van (de doden niet uitgezuiverd) een kleine 30 personen die 'high potentials' zijn als dader voor minstens één feit.

658

(190 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Het was noodzakelijk in de zin dat het de enige optie was om toch nog te trachten iets te redden. Het is absoluut beschamend dat het in een rechtsstaat zover moet komen omdat degenen die geacht worden het onderzoek te voeren en de stukken te bewaren het zo totaal verkloot hebben dat heelder stukken van het dossier gewoon verloren of onleesbaar want slecht opgeslagen waren.

Ik mag hopen dat hetgeen in beslag werd genomen tenminste dadelijk gedigitaliseerd werd zodat de vorige prestatie niet meer kan geëvenaard worden.

Men zou beter de intellectuele eerlijkheid hebben om toe te geven dat de situatie reddeloos is en dat er nooit nog een proces zal komen.

659

(1,157 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Tiens wrote:
fenix wrote:

Zal nog eens herhalen wat je daar schreef he : "Dit PV bevatte heel gedetailleerde persoonsbeschrijvingen en beschrijvingen van de voertuigen van de daders en hun bewegingen in het centrum van Aalst."

Allez, dan toch 1 bendefeit opgelost.

Dit schreef ik niet, maar forumlid 'coconut' op 08-09-2020:
https://www.bendevannijvel.com/forum/vi … 589#p65589

Ik denk niet dat Vos of Ruth bewust gelogen of gemanipuleerd hebben in dit dossier.  Waarom zouden ze?  Als dat pv al bestond zal het waarschijnlijk één van de zovelen geweest zijn die na elk feit werden gegenereerd.  Sommige daarvan bevatten  verklaringen afgelegd door personen die hun buurman/echtgeno(o)t(e) of ex wilden pesten of die gewoon kierewiet waren maar die toch gechecked moesten worden en tot gigantisch tijdverlies leidden.

Wat ik graag van Vos zou willen weten is waarom hij zó 100% zeker lijkt dat de 'killer' overleden is.  Als hij zich enkel baseert op een m.i.  zeer twijfelachtige getuigenis en 2 kogelkoppen die niet met absolute zekerheid terug te leiden zijn tot een wapen dat gebruikt werd door de daders...dat kan ik moeilijk geloven.  Maar waarop dan wel?

660

(1,157 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Spectator Of Life wrote:

Het is niet omdat de roze balletten een broodje aap zijn dat mag worden uitgesloten dat Fourez-Dewit een executie was en de plannen van en rond de schietclub van Bultot zou ik ook niet meteen over boord gooien, maar grotendeels wel eens daarbuiten. De sleutel is op 10 novemer '85 al gegeven, de Nederlanders hebben alles in handen. Wie in staat is om te zien hoe al de relevante zaken; Bouhouche/Beijer, Montel, alles ronde De Staerke/Bultot, de corruptie en drugszaken bij de Rijkswacht etc. leiden naar de macht en chantage mogelijkheden door de Noorderburen zal niet meer ver van de waarheid verwijderd zitten.

Spectator, no disrespect maar niemand is er tot op heden in geslaagd me uit te leggen hoe heel die zaak van Fourez-Dewit dan wel exact zou gegaan zijn, als ze geen toevallige slachtoffers waren.  Noch waarom ze dan 'gekozen' werden.  Toch niet op een manier die verenigbaar was met de forensische sporen die wél aangetroffen werden.