Luc Eeman was een gangster, waarschijnlijk geboren in 1955. In de nacht van 14 op 15 maart 1980 schiet hij in een café aan de Zwarte Onze-Lieve-Vrouwstraat te Brussel een caféklant dood na een ruzie. In juli 1981 wordt hij hiervoor tot vier jaar cel veroordeeld.
In augustus 1982 overvalt hij een turfkantoor in Knokke-Heist. Hij geeft zich dezelfde dag aan bij de rijkswacht.
Caféklant schoot jonge man kogel in oog te Brussel
Een 20-jarige jongeman uit Anderlecht, Jean-Louis Leskens, kreeg zaterdag om 4u30 ’s morgens voor een café aan de Zwarte Onze-Lieve-Vrouwstraat te Brussel een kogel in het oog, die was afgevuurd door een caféklant, een zekere Luc uit Brussel. Deze had voordien de bril van het slachtoffer stukgegooid. Jean-Louis Leskens overleed achteraf aan de opgelopen verwondingen.
In de herberg zelf was het zaterdag in de vroege ochtend tot een vechtpartij gekomen tussen verscheidene jongelieden. Tijdens deze worsteling verloor de 20-jarige Jean-Louis Leskens uit Anderlecht zijn bril, die even later werd vertrappeld en gebroken. Leskens maakte toen vooral verwijten aan een van de caféklanten, de Brusselaar Luc, die volgens hem zijn bril had afgerukt en vervolgens stukmaakte.
De betrokkene was het helemaal niet eens met Leskens en na een tijdje gingen beiden de straat op, waar ze andermaal handgemeen geraakten. Toen haalde de Brusselaar plots een revolver tevoorschijn waarmee hij één kogel afvuurde naar het hoofd van Leskens.
Deze kreeg het projectiel in het oog. Zoals achteraf kon worden uitgemaakt door radiografie was de kogel zich achteraan in de schedel gaan nestelen.
Het slachtoffer da naar het Sint-Pietershospitaal werd overgebracht, verkeerde dan ook in levensgevaar. De dader wist te ontkomen en was zondagvoormiddag nog steeds zoek. Intussen was het slachtoffer aan de opgelopen verwondingen bezweken. Het onderzoek werd ingesteld door onderzoeksrechter Ost, die samen met substituut mevrouw Jochmans ter plaatse kwamen.
Bron: Gazet van Antwerpen | 17 Maart 1980
Moordenaar uit Brussel nog voortvluchtig
De 26-jarige Luc E., werkloze uit Brussel, die in de vroege ochtend van zaterdag de 26-jarige ruitenwasser Jean-Louis Leskens uit Anderlecht met een kogel in het oog doodschoot, is steeds voortvluchtig. De feiten deden zich voor in de Zwarte Onze-Lievevrouwstraat te Brussel, rechtover een café waarin het voordien reeds tot een algemene vechtpartij tussen twee groepen jongelieden was gekomen.
Toen de vechtpartij op straat werd voortgezet, kreeg Luc E. plots een vuistslag in het aangezicht vanwege Leskens. Hierdoor viel de bril van Luc E. op de grond, waar hij door omstaanders werd vertrappeld. Daarop haalde Luc E. een revolver tevoorschijn waarmee hij naar het hoofd van Leskens mikte. Deze kreeg een kogel in het linkeroog en overleed enkele uren later in het Sint-Pietersziekenhuis.
De jonge moordenaar is nog steeds voortvluchtig.
Bron: Gazet van Antwerpen | 18 Maart 1980
Moordenaar geeft zich gevangen te Brussel
De man die tijdens de nacht van 14 op 15 maart voor café La Veine aan de Zwarte O.L. Vrouwstraat te Brussel de 20-jarige Jean-Luc Leskens uit Anderlecht doodschoot, meldde zich gevangen bij de gerechtelijke politie te Brussel.
Het betreft de 25-jarige Luc Eeman, Leonardo da Vinci-straat te Brussel.
Onmiddellijk na de feiten liet de dader zich naar zijn woonplaats te Brussel voeren, waarna hij zijn wapen in een vuilnisbak wegwierp. Het pistool had hij op een onwettige wijze gekocht toen hij milicien bij het leger was. Hij vluchtte vervolgens naar Luik en nadien naar Frankrijk, waar hij achtereenvolgens in Parijs, Marseille en Nice terechtkwam.
Door wroeging aangegrepen keerden hij tenslotte naar België terug en na een bezoek aan zijn ouders meldde hij zich gevangen. Hij verklaarde dat het op 15 maart omstreeks 4u in de morgen tot een vechtpartij kwam tussen twee groepen jongelieden, die voordien het voornoemde café hadden bezocht. Op zeker ogenblik voelde Eeman zich diep beledigd door een jonge tegenstrever, zodat hij naar zijn pistool greep en er mee dreigde. Omdat het ruziemaken bleef aanhouden, verloor hij zijn koelbloedigheid en haalde de trekker over.
Jean-Luc Leskens kreeg de afgevuurde kogel in het oog en overleed enkele uren later in het Sint-Pietersziekenhuis. De dader werd onder arrest geplaatst wegens opzettelijke doodslag, wat niet wegneemt dat later ook rekening kan worden gehouden met de provocatie vanwege het slachtoffer.
Bron: Gazet van Antwerpen | 10 Mei 1980
Dodelijke schot na vuistslag
Voor de vakantiekamer van de Correctionele Rechtbank te Brussel verscheen dinsdag de 26-jarige Luc Eeman, een gemeentebediende uit Brussel. Tijdens de nacht van 14 op 15 maart schoot hij Jean-Louis Leskens dood na zelf een vuistslag te hebben opgelopen waarbij hij zijn linkeroog verloor.
Op 15 maart 1980, omstreeks 3 uur in de morgen, waren er in een café aan de Zwarte Onze-Lieve-vrouwstraat te Brussel, twee groepen van vier tot vijf personen aanwezig. Door allerlei omstandigheden ontstond er “hoogspanning” tussen beide groepen. Op zeker ogenblik zegde Leskens tegen iemand: “Als ik wil maak ik gehakt van jou”. Eeman antwoordde daarop: “Dat zou ik eens willen zien.” Eeman kreeg toen van Leskens een zodanige vuistslag dat zijn linkerbrilglas brak en er glasscherven in zijn linkeroog drongen.
Eeman verklaarde voor de rechtbank dat hij toen woedend werd, naar zijn revolver greep en dadelijk 1.000 fr. eiste voor zijn bril en de verwonding die hem werd toegebracht.
In de vijandige groep was niemand bereid te betalen en toen zou Eeman, althans volgens sommige getuige, tot vijf hebben geteld alvorens van op een afstand van 2 meter een kogel af te vuren, die Leskens in het linkeroog trof en spoedig daarop de dood tot gevolg had.
Eeman vluchtte naar Frankrijk en keerde eerste naar België terug nadat al zijn geld op was. Hij was onderweg zijn persoonlijke papieren kwijtgeraakt en in België aangekomen, liet hij zich onder een valse naam inschrijven in een hotel nabij het Zuidstation te Sint-Gillis. Hij ging zich een paar dagen nadien gevangen melden bij de politie.
Mr. Steghers, die pleitte voor de weduwe en het dochtertje van het slachtoffer, stelde vast dat betichte nooit blijk gaf van spijt voor de gestelde daad.
Het slachtoffer was een zelfstandige ruitenwasser, zodat de weduwe op geen hulp kon rekenen. Ze kreeg gelukkig een betrekking als dienster in het restaurant voor magistraten te Brussel. Mr. Steghers eiste een schadevergoeding van 4 miljoen fr. voor het materieel verlies en nog eens 450.000 fr. voor het morele leed.
Substituut Leroy wees op de ernst van de gepleegde feiten en eiste voor de opzettelijke doodslag het maximum van 5 jaar cel.
Voor de verdediging pleitte toen Mr. Vergauwen, die zegde dat zijn cliënt er ongetwijfeld verkeerd aan deed met een revolver rond de lopen en zeker niet het recht had een tegenstrever dood te schieten. De advocaat vroeg om een gematigde straf, gezien zijn cliënt toch spijt voelt over was hij deed.
Uitspraak vandaag.
Bron: Gazet van Antwerpen | 29 Juli 1981
Vier jaar gevangenis voor bediende die fataal schot afvuurde
De vakantiekamer van de Correctionele rechtbank te Brussel veroordeelde woensdag de 26-jarige Luc Eeman, gemeentebediende uit Brussel, tot 4 jaar cel en 6.000 fr. boete.
Eeman had op 15 maart 1980 om 3u in de morgen Jean-Louis Leskens met een pistool doodgeschoten. Dit gebeurde nadat hijzelf van het slachtoffer een vuistslag had geïncasseerd, waarbij glasscherven van zijn bril zijn linkeroog binnendrongen.
De feiten deden zich voor in een herberg in de Zwarte O.L. Vrouwstraat te Brussel waar een hevige ruzie tussen twee groepen was ontstaan.
Eeman ontsnapte aan het Assisenhof omdat hij voor het afvuren van het dodelijke schot ernstig door het slachtoffer werd gekwetst, wat als provocatie werd weerhouden. Eeman zal aan de familie van het slachtoffer een provisie van 20.000 fr. moeten uitkeren op een globaal bedrag van 4.450.000 fr. aan materiële schade.
Bron: Gazet van Antwerpen | 30 Juli 1981
Turfkantoorhouders sneller dan overvaller te Knokke-Heist
Pierre Masyn baat sinds jaren een turfkantoor uit aan de Elisabethlaan te Knokke-Heist. Zondagmiddag kreeg hij te maken met een overvaller. Deze - zoals later bleek een ex-bediende van een turfkantoor - wist dat half oogst ook in de wedrenwereld een hoogdag is.
De overvaller, de 28-jarige Luc Eeman uit Anderlecht, kwam er echter bekaaid van af. Masyn was allerminst uit het lood geslagen toen de overvaller hem met en wapen bedreigde en het geld opeiste. Integendeel. De man nam vliegensvlug een schietensklare revolver uit een lade en beval de overvaller op de grond te gaan liggen.
Eeman zette het echter op een lopen. Zijn gehuurde moto liet hij achter. De overvaller ging zichzelf nadien bij de rijkswacht aanmelden.
Bron: Gazet van Antwerpen | 17 Augustus 1982