Dat lijkt me te veel eer:
Volgens het Surinaamse anti-Bouterseverzet zou Peter van Haperen er in de jaren tachtig met 300.000 gulden vandoor zijn gegaan. Peter van Haperen (ANP) Van Haperen, die deze dagen in Paramaribo Bouterse te hulp schiet in het 8 Decemberproces, deed zich toen voor als kapitein in het Nederlandse leger, beladen met insignes van het Korps Commando Troepen (KCT) in Roosendaal.
Het Tros-programma Opgelicht wijdde in 2005 zelfs een uitzending aan Van Haperen, zich inmiddels presenterend als ‘fiscalist en beleggingsadviseur’, omdat hij Nederlandse bejaarden in Spanje voor tienduizenden euro's zou hebben opgelicht.
In vijf maanden verdiende Van Haperen, meldt 'Opgelicht', 60 duizend euro maar leverde hij het beloofde juridisch en financieel advies nooit. Als de gedupeerden hun geld terugvragen, ontvlucht Van Haperen zijn huis. De 70-jarige bejaarde Mimi Snoek, die haar spaargeld van 50 duizend euro wil beleggen en die door Van Haperen een hoog rendement wordt beloofd, is aan de Costa Blanca ook een van zijn slachtoffers. Ze wacht echter nog steeds op haar geld, blijkt uit de uitzending.
Nu duikt dezelfde Van Haperen (60) op in Paramaribo en is hij er in zijn eentje verantwoordelijk voor dat het Decemberproces tegen Bouterse is geschorst. Want de man die tijdens de Decembermoorden in 1982 (toen 15 tegenstanders van het militaire regime werden geëxecuteerd) werkzaam zou zijn geweest voor de Nederlandse militaire inlichtingendienst, wil nu dolgraag een boekje opendoen over de Haagse steun voor de vele coupplannen tegen Bouterse cum suïs.
"Ik kan u zeggen dat de heer Bouterse groot gelijk heeft", zei Van Haperen dinsdag in Paramaribo over het al 27 jaar oude verweer van de oud-legerleider dat op 8 december 1982, toen 15 prominente tegenstanders van het militaire regime werden geëxecuteerd in Fort Zeelandia, écht een coup tegen hem was gepland. Van Haperen, die in juni een onderhoud in Nederland had met Bouterses advocaat Irwin Kanhai over zijn getuigenis die hij wilde afleggen, legde woensdag een verklaring af in Suriname bij de rechter-commissaris. Maar het is de vraag of Bouterse, hoofdverdachte in het 8 Decemberproces, blij moet zijn met deze steun uit onverwachte hoek.
Want Defensie kent helemaal geen oud-militair Peter van Haperen, zo maakte het ministerie woensdag bekend nadat de PvdA Kamervragen had gesteld. Van Haperen zegt dat hij nu pas naar buiten komt omdat hij bang was voor zijn veiligheid. In deze zaak zouden immers al eerder mensen zijn 'geliquideerd'. Bouterses advocaat Kanhai: ‘Hij zei in juni tegen mij in Nederland dat hij zijn ei kwijt wilde, voordat hij doodging. Hij heeft in grote lijnen verteld wat er toen allemaal vanuit Nederland gepland werd tegen het militaire bewind in Suriname. Hij weet voor wie hij toen wapens moest kopen. Ja, toch? Van Haperen wil al enige tijd een verklaring afleggen maar hij is hier in Paramaribo genegeerd.’
De Nederlandse oud-militair Rende van de Kamp, die als huurling onder andere vocht in Libanon en Kroatië, was in 1983 korte tijd betrokken bij de plannen van het Surinaamse verzet om Bouterse met huurlingen af te zetten. In een Surinaams eethuisje in Amsterdam-West werd Van de Kamp, die in het boek 'Onder vreemde vlag' verslag doet van zijn huurlingverleden, in het bijzijn van een Duitse huurling door het Surinaamse verzet voorgesteld aan Van Haperen.
Iedereen, in het bijzonder oud-premier André Haakmat, had groot vertrouwen in hem. In het eethuis werd Van Haperen, die een militair tenue droeg onder zijn regenjas, gepresenteerd als een 'hoge, belangrijke man'. Op een oefening van het Nederlandse commandokorps zou Van Haperen, die ook toen claimde militair te zijn, een vliegtuig stelen waarmee vervolgens huurlingen boven Suriname gedropt moesten worden. Een wild plan, vond Van de Kamp.
Van de Kamp moest, op verzoek van Van Haperen, de kamer verlaten omdat deze zijn militaire plannen niet wilde bespreken 'met een korporaal'. Van de Kamp: ‘Van Haperen was autoritair, hij nam meteen de leiding. Ik dacht: wat is dit? Ik geloofde niet dat hij een militair was. Voor een commando had hij te lang haar. Aan de andere kant: hij liet Haakmat documenten zien over de moorden. Stukken waaraan alleen iemand van de inlichtingendienst kon komen. Hij kreeg toen, dankzij Haakmat, de kas van het verzet om zijn plannen te financieren en waarmee hij later vandoor ging. Wonderlijk dat hij nu in Suriname opduikt en een rol probeert te spelen.’
Psychiatrisch verpleegkundige en docent Henk van den Berg uit Beilen heeft ook geen al te beste ervaringen met Van Haperen. 'Mijn ervaring met hem is dat hij geweldig kan fantaseren', zegt hij over zijn samenwerking in 2001 met Van Haperen die toen onder de naam 'Juridica' een fiscaal-juridisch adviesbureau had in Groningen. Van Haperen zou hem toen helpen bij het opzetten van een trainingsbureau voor onder andere verpleegkundigen die te maken hadden met patienten met schizofrenie. Van den Berg: 'Hij zou de subsidies en de fiscaal-juridische kant van het project regelen. Maar alles wat hij toezegde, bleek helemaal niet te kloppen. Zo schermde hij met een notaris die echter, zo bleek later, helemaal van niets wist.'
Bron: Volkskrant | 2 juli 2009