71

(24 replies, posted in Bewijsstukken)

Beste Kenza, ik hoop dat de speurders uw, en excuseer het woord "kortzichtig" antwoord, niet hebben gehanteerd, want ze zouden gebuisd zijn op elk forensisch examen.

Ook een massaproduct heeft een fabrikant, ze worden niet gemaakt door god de vader. En dat was mijn vraag. Dat het een massaproduct is en overal te koop is geen antwoord om het niet te onderzoeken. Het zal u verbazen maar voor zo'n massaproducten zijn er vaak minder producenten dan u intuïtief zou denken, net door het economisch beginsel concurrentie en prijs. Vaak zijn er voor dit soort producten enkel grote spelers die in hele grote aantallen moeten kunnen produceren om rendabel te zijn.

Laat staan dat er ook in andere dossier betreffende dit onderwerp wel eens over vuilniszakken wordt gesproken. In garageboxen bijvoorbeeld. Op de schouder van een dader, ... Een crimineel denkt misschien in zijn voorbereiding aan het wegmoffelen van wapens en kledij, maar ziet zoals u misschien ook geen belang in een stomme vuilniszak.

Het achterhalen van een fabrikant zou een speurder in die tijd kunnen gedaan hebben door analyse van:

  • kleur zak (kleur verandert niet onder water, enkel door UV)

  • afmetingen

  • enkel snijpatroon of samengesteld uit meerdere stukken

  • chemische foliesamenstelling

  • foliedikte

  • folietreksterkte

  • eventueel patent door specifieke productiewijze

  • ...

Maar je moet het wel onderzoeken natuurlijk. Misschien met veel geluk zelfs de productieperiode en de afzetmarkt.

Elke uitkomst van een detail kan een onderzoek in een betere richting sturen, al is het al door vergelijking met andere dossiers. Hypotheses niet. Die creëren nog meer hypotheses.

Ik ben er van overtuigd dat er meer kans is op tot een oplossing te komen van dit mysterie door fysiek bewijs te analyseren, dan duizenden verbanden te leggen tussen allerlei criminele en extreme personen in de onder- en bovenwereld of getuigenissen van dergelijke personen. Al Capone is ook gepakt op postfraude, niet omdat ze niet wisten wie zijn vriendjes waren, want die waren allemaal even slim en gekend.

Dus mijn vraag blijft, weet iemand wie de fabrikant was van deze zakken?

72

(24 replies, posted in Bewijsstukken)

Is er ooit iets via open bronnen vrijgegeven over de fabrikant van deze zakken?

73

(759 replies, posted in 1982)

Een Audi 80 en een VW Santana uit begin jaren 80 zijn als een eeneiige tweeling. Het is absoluut niet ongeloofwaardig dat ordediensten de Audi 80 op basis van eerste getuigenissen in eerste instantie doorgaven als vluchtauto, terwijl het in feite een VW Santana was. Zelfs de beroemde Audi 5 cilinder was beschikbaar in de Santana. Het is een vergissing die bijna voor de hand ligt, want van de Audi 80 werden er oneindig veel meer verkocht dan van de Santana. De verkoop van de Santana was in Europa eerder marginaal te noemen.

74

(49 replies, posted in Bewijsstukken)

FreCR wrote:

De kaart is niet wat ze lijkt. Op foto lijkt dit ter grote van een bankkaart te zijn, dit is niet het geval. De kaart lijkt daardoor uit hetzelfde materiaal te zijn gemaakt (soort plastiek, soort buigzaamheid, soort dikte) als een bankkaart. Dit is niet het geval. De kaart heeft perfecte afmetingen en de ideale stugheid (of flexibelheid) voor te gebruiken als "alternatieve" deur opener. smile

Overigens is de benaming "parkeerkaart" fout. Bij een parkeerkaart stel ik me iets anders voor. Deze "parkeerkaart" is eerder een "stukje bedrukte plastiek" waarbij die bedrukking toevallig over iets i.v.m. parkeren gaat.

http://www.bendevannijvel.com/gfx/parkeerkaart.jpg

FreCR heeft 200% gelijk. Deze afmetingen, materiaal en zo te zien de stijfheid van het kaartje  zijn ideaal voor een veel gebruikte inbraakmethode, het open "flipperen" van een deur. Het was in die jaren moeilijk om sowieso materiaal te vinden dat goed hiervoor was. Iemand die veel inbrak, zou dit kaartje zonder twijfel hebben bijgehouden. Plastic Flessen met redelijke wanddikte zoals een Bru-fles waren nog niet op de markt in die periode. Het gaat niet over waar het kaartje vandaan komt, maar over het kaartje zelf, wat je er mee kan doen.

Nu koop je dergelijk materiaal zo op het internet. Toen nog niet.
https://www.zieh-fix.com/de/manipulatio … riffe.html

VERMEULEN

PS. Was er bij Dekaise ook geen sprake van een mislukte inbraakpoging enige dagen voor de overval?

75

(511 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Ik hoop dat ik ongelijk krijg, maar als je 35 jaar in een weegschaal legt t.o.v. de volgende 3 jaar, dan zal toch elk zinnig mens de zin over de handdoek in de ring gooien en de woorden "daar zijn we nog lang niet" met een korreltje zout nemen. Hoe goed de man het ook bedoelt en zijn optimisme. Breng de gouden tip van 250.000 Euro al eens naar 5 miljoen Euro. Wie weet.

76

(66 replies, posted in 1980-1989)

LEO wrote:

the end, ik ga me onthouden in deze polemiek! De argumenten die ik aanhaalde zijn al wat ik er van weet en uit eigen ondervinding! Tenslotte heb ik 8 jaar waardetransport 'gereden' en kan het nog neerschrijven! Up to you. smile

LEO, Ik geef je hierbij absoluut 100% gelijk.

En aan the End kan in enkel zeggen, koop nog een doosje kleurpotloodjes en kleur nog wat robotfotos in. Lijkt me leuke bezigheidstherapie. Al er één op mijn tante Julia lijkt, geef ik wel een seintje of teken er anders overal een klein snorretje en een vettig zijstreepje bij, dan lijken ze op een zeker mijnheer H, beroepsmisdadiger tegen de mensheid van Duitse afkomst.

Alle gekheid op een stokje, graag enige ernst op dit forum, anders heeft het allemaal niet zo veel zin. Ongedefinieerde duistere krachten zijn goed voor een Star Wars film.

77

(72 replies, posted in Bewijsstukken)

Je mag die 100m halveren tot max 50 meter als nauwkeurigheid mee speelt en dat doet het ook. Beetje te positief dus van Dhr. Ponsaers.

78

(66 replies, posted in 1980-1989)

Ik heb het er al eens over gehad maar ballistisch gezien is er duidelijk een onderscheid tussen de Bende van Haemers en De Bende van Nijvel, door de wapenkeuze. Als de Bende van Haemers "ten oorlog" trok, dan deden ze dat ook zeer goed bewapend. De FAL en/of FALO's in Cal 7.62 zoals LEO aanhaalt, zijn daar het beste bewijs van. Militaire vuurkracht. Zo moet je het omschrijven. Volledige suprematie bij eventuele confrontatie met politiediensten.

Bij wat we de supermarkt-aanslagen zijn gaan noemen van de Bende van Nijvel is dat helemaal niet zo. Geen militaire lange wapens, geen vuurwapens met groot bereik. Bij geen enkele aanval. Enkel gladloopwapens jachtkaliber (short-range) en handvuurwapens. De Ingrams hebben een te korte loop om ze zelfs extended short range te noemen.

De wapenkeuze van de Bende Haemers kan ik perfect begrijpen. Van de bende-aanvallen begrijp ik deze niet. (Behalve als er een backup was of ze er 100% zeker van waren dat er geen confrontatie zou zijn, maar die was er wel in Aalst. Niet hevig, maar ze was er wel.)

79

(22 replies, posted in Organisaties)

Op het colloquium in december ter gelegenheid van de opening van de tentoonstelling “De archieven van de misdaad” in het STAM in Gent, was één van de thema’s de moord op Lahaut in een uiteenzetting van Professor Emmanuel Gerard van CEGESOMA. Persoonlijk vond ik de bewijzen die deze historische onderzoekcommissie verzamelde betreffende deze moord op de communistische leider mager en hun conclusies wat te gemakkelijk. Maar dat is een persoonlijke indruk. Ik denk dat ook een gelijkaardig historisch onderzoek naar de bende enkel wat algemene zaken zal opleveren die we eigenlijk al weten.

Iets in de trend van “U moet het bendegebeuren zien in de nasleep van de 2de wereldoorlog, de koude oorlog en de internationale strijd tegen het communisme en spanningen binnen en tussen de politiediensten, staatsveiligheid en justitie, waar de grens en overschrijding van de wet en hun opdracht niet tijdig werd gekaderd." Meer gaat het eindrapport niet zijn. Al wie meer verwacht, zal er aan zijn voor de moeite.

En daar is geen enkel slachtoffer mee geholpen.

80

(66 replies, posted in 1980-1989)

LEO wrote:

Om even in te spelen op de zwaarte van de bom: In die periode was er in de beroepspers wat te doen over een nieuw (Frans) procédé in verband met bepantsering. Het ging over een staallegering die harder en lichter zou zijn. Dit zou per voertuig een merkbaar gewicht besparen en uiteraard een minder verbruik. Misschien speelde Robert Darville daarop in?

Wat de beveiliging van de achterdeuren betrof in die tijd: Bovenop de bepantsering en afsuitmiddelen lag er ook nog een stalen dwarsbalk tegen de achterdeuren. De balk zelf was een holle stalen 'Foster' profiel van 8 op 8 cm. Bij afsluitng moest de balk perfect in zijn houders liggen of het voertuig kon niet starten!

Om een voorbeeld te geven: Het voertuig waar ik en de begeleider mee reden was een Ford Transit met verzwaarde ophanging. Gepantserd in het Britse Sheffield en woog leeg 3,5 ton.

Eigenlijk LEO geef je fantastisch aan hoe snel een misrekening van springlading kan gebeuren. Je vertelt (ik wist het niet) dat je de binnenkant deurzijde van jullie voertuigen moest extra afsluiten met een Forster-profiel (geen Foster, maar dat is een detail) 80/80. Nu dat zijn dunwandige Zwitserse koudgetrokken profielen en door hun dunwandigheid (2mm à 2.5mm) helemaal niet zo sterk als een normaal stalen profiel of koker. Wel heel duur.

Deze Forster vierkant profielen worden gebruikt omwille van hun esthetische eigenschappen (mooie strakke hoeken met kleine radius), niet omwille van hun constructieve eigenschappen. Als iemand dan tegen een wildvreemde zegt "aan de binnenzijde zit nog een stalen koker van 80 op 80, dan gaat iedereen met beetje kennis van zaken er van uit dat dit een koker 80/80 4 of 5mm wanddikte zal zijn. Met andere woorden, minimaal 2 keer zo sterk als in werkelijkheid, en de springlading dus zwaarder. Met permissie en vakkennis gezegd, wel een kieken binnen jullie organisatie, dat voor bijkomende weerstand een dunwandig dergelijk Forster-profiel kiest. Het weegt natuurlijk niet veel, dat is een feit.