791

(0 replies, posted in Journalisten)

Flip Voets kwam eind jaren 70 bij de radionieuwsdienst van de toenmalige BRT. Hij lag aan de basis van de aandacht voor de gerechtelijke journalistiek bij de BRT. Vanaf de eerste golf van aanslagen van de Bende van Nijvel in 1982 hield hij zich vooral bezig met misdaad en justitie. Dat was toen relatief nieuw op een redactie van de toenmalige BRT, de huidige VRT.

Toen in 1985 de Bende opnieuw toesloeg, in de Delhaize van Aalst, legde hij zich zo goed als exclusief toe op gerechtelijke verslaggeving, voor het radionieuws en het duidingsprogramma “Actueel”.

Het duurde niet lang voor Voets een enorme dossierkennis had over zowat alle bendes en schandalen in ons land. Ook het Heizeldrama, extreemrechtse organisaties als Westland New Post en de terreur van de communistische CCC behandelde hij, en de contacten van sommige corrupte rijkswachters en gevangenisdirecteurs met obscure detectives, wapensmokkelaars en gangsters.

Lees hier het hele artikel » Nieuws

792

(408 replies, posted in Andere Personen)

Youssou N'Dour wrote:

Advocaat Ramaël, die niet werkt voor geld in deze zaak, zei tijdens de persconferentie (*) (letterlijk, zoals het bij mij in mijn oren is gekomen) onder andere: "13 (**) aout 1982, Maubeuge, 3 heures 25, ou la deux auteurs qui vol que du thé (...), pourquoi que du thé (***) (...), j'ai convaincu par le demonstration du monsieur Adam, dans ce piste Française il y beaucoup points coherent."

(***) Dat zou betekenen dat er bij Piot géén champagne, wijn en ganzenlever is gestolen als ik voormalig onderzoeksrechter op die zaak, Ramaël, die formeel hierover was, moet geloven; vergelijk met » killersbrabant.be (Y)

Dankzij deze post van C.P. kunnen we concluderen dat deze informatie van Ramaël fout is.

793

(599 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Het federaal parket heeft rond 2020 aan de Franstalige krant Le Soir laten weten dat er in het Bende van Nijvel-dossier DNA van zo'n 1.200 personen heeft laten onderzoeken.

794

(45 replies, posted in Westland New Post)

fenix wrote:

Indien ik mij niet vergis zit die sinds eind jaren 80 veilig en wel in Argentinie.

Wanneer hij exact naar Argentinië is verhuisd, weet ik niet. Hij heeft na zijn vlucht (je kan het niet anders omschrijven) uit België eerst nog in Frankrijk gewoond.

fenix wrote:

Het enige verhoor dat ik van hem heb kunnen vinden zou in Parijs geweest zijn en dat was i.v.m. Operatie Parma. Verbeter mij aub indien bovenstaande niet zou kloppen.

Ben je daar zeker van? Ze zijn wel naar Parijs gegaan maar volgens mij niet om Bender te verhoren. Hij woonde volgens mij toen in Zuid-Frankrijk.

fenix wrote:

Heb hier tot in den treure gezegd dat die man niet naar Belgie gekomen was om te kaarten met vader en zoon Vanden Eynde (hetgeen hij in werkelijkheid wel scheen te doen).

Dat hij Marc Vanden Eynde kende, staat volgens mij vast. Maar ik heb geen informatie dat hij ook José Vanden Eynde kende.

fenix wrote:

Mocht Bender geen bendelid geweest zijn dan nog had hij contacten met een zeer groot aantal verdachten of mensen hier op het forum vermeld.

Amen!

795

(5 replies, posted in Andere Personen)

steinerprag wrote:

Was die Sibille ook geen ex-huurling?

Je kan niet naar de plaatselijke bibliotheek gaan om de lijsten van ex-huurlingen in te kijken, dus ik heb daar nog geen officiële bevestiging van gekregen. Maar voor zover mijn informatie correct is, heeft hij na zijn legerdienst als huurling gevochten in Congo (zie eerste post in dit topic). De rest van je profiel is nieuwe informatie voor mij maar het onderbouwt mijn vermoeden om hem op te nemen bij de verdachten op dit forum. Ik verwijs hierbij ook naar de informatie die ik vandaag heb geplaatst in het Huurlingen-topic (een profiel waarbinnen Sibille perfect past).

steinerprag wrote:

Hoe dan ook, LS lijkt me best wel wat hebben van de robotfoto killer, zijnde nr 4.

Die gelijkenis was me ook al opgevallen maar vermits ik zelf niet zoveel vertrouwen heb in robotfoto's, heb ik die gelijkenis niet vernoemd. Ik wachtte gewoon tot iemand anders het opmerkte. wink

796

(278 replies, posted in 1982)

fenix wrote:

Maar wel over het feit dat jij eerder belang hecht aan hetgeen journalisten er over schreven dan hetgeen de toenmalige onderzoeksrechter er over zei.

Ik schrijf letterlijk dat hetgeen de Le Soir-journalist in 1983 schrijft totaal ongeloofwaardig is en dat je de zin van Ponsaers en Dupont op verschillende manieren kunt interpreteren. En als je mijn post eens duidelijk leest, kan je ontdekken wat - volgens mij - de meest betrouwbare bron is.

fenix wrote:

Mocht ik weten dat er mensen vermoord werden voor zakjes thee zou ik het denk ik 40 jaar later nog weten.

Er is niemand vermoord in Maubeuge, en dus ook niemand "voor zakjes thee". En ja, iedere getuigenis na 40 jaar is ongeloofwaardig.

De meest eenvoudige verklaring voor deze verschillen is het feit dat niemand weet wat er exact werd gestolen, noch de eigenaars, noch de politie.

797

(278 replies, posted in 1982)

Er wordt in dit topic veel gezegd en geschreven over de buit in Maubeuge; de ene noemt het "klein, want het was enkel wat thee en wijn", de andere noemt het "groot, want champagne was veel waard". Maar nergens is er duidelijkheid over de buit. Wat hebben ze gestolen en hoeveel was dit waard?

De beste bron die ik vind, is de website van de onderzoekers. Zij schrijven over de buit:

Vervolgens worden er voedingsmiddelen, wijn, champagne en ganzenlever gestolen.

Maar ook hier geen hoeveelheid of totale som van de buit. Het is wel gedetailleerd op vlak van welke voedingswaren er gestolen werden.

In een artikel van Le Soir van 10 januari 1983 schrijft de journalist:

(...) à des gangsters qui venaient devaliser un magasin spécialisé en vente d'alcools et qui réussirent à disparaitre avec quelque deux mille cinq cents bouteilles de champagne.

Hij geeft een gedetailleerd aantal - 2.500 flessen (!) - maar het aantal is zo hoog dat het totaal ongeloofwaardig wordt.

In het boek "De Bende: een documentaire" van Paul Ponsaers en Gilbert Dupont uit 1986 wordt ook verwezen naar de buit in Maubeuge:

"Voor wat thee, wijn en champagne, aarzelen de inbrekers niet het wapen te trekken en op de ordebewaarders te vuren."

Het probleem met deze zin is dat je het op verschillende manieren kunt interpreteren. Misschien is het niet zozeer een overzicht van de buit maar gewoon een opsomming van de zaken die je in de winkel kan kopen.

En als laatste verklaart toenmalige onderzoeksrechter Patrick Ramaël, meer dan 40 jaar (!) na de feiten dat er enkel thee werd gestolen:

"13 aout 1982, Maubeuge, 3 heures 25, ou la deux auteurs qui vol que du thé (...), pourquoi que du thé"

Het is de enige bron die spreekt over het feit dat de buit enkel thee was. Daarnaast kan je jezelf afvragen hoe betrouwbaar zo'n getuigenis is als deze meer dan 40 jaar na de feiten gebeurt.

Kort samengevat: wij weten niet wat de buit is en kunnen er dus ook geen conclusies over maken.

798

(19 replies, posted in Organisaties)

Over Adriano Vittorio, de SAC en Marseille:

(...) De Oasis is zeker niet wat men een restaurant uit de betere wijken zou noemen. In het door Vittorio uitgebate eethuis worden ook twijfelachtige relaties aangeknoopt met leden van de 'Service d’action civique', die in het midden van de jaren zestig sterk vertegenwoordigd is in Marseille. De SAC werd zeven jaar eerder opgericht om, als men artikel 2 van haar statuten gelooft, de actie van generaal De Gaulle te ondersteunen. Langzamerhand is de SAC afgedwaald en neigt deze dienst meer en meer tot specialisatie in afpersing, steekpenningen en misdaad. Adriano Vittorio was een geheim lid van deze dienst en droeg zijn driekleurige kaart op zak. De SAC zou opgeheven worden op 28 juli 1982, de dag na de slachting in Auriol: zeven vermoorden, waaronder kinderen en vrouwen, die in volle zomer teruggevonden werden in het zuiden van Frankrijk.

Vittorio geeft toe dat de SAC begin 1966 geïnteresseerd was in zijn restaurant, dat goed ingeplant was in het hart van het beruchtste deel van Marseille. Hij bevestigt dat hij benaderd werd door een luitenant die hij in Algerije had ontmoet en door de directeur van een privé-kliniek. Zij zouden voor hem voorgesteld hebben bepaalde functies waar te nemen in de lokale afdeling van de 'Service d’action civique'. De SAC was uit op informatie binnen het milieu; zij zochten ook naar plakkers van affiches, naar medewerkers en contacten in de onderwereld. Adriano Vittorio beweert dat hij nooit verantwoordelijke functies heeft bekleed in de SAC.

Maar hij geeft toe dat hij, toen de Auriol-affaire in juli 1982 losbarstte, contact heeft opgenomen met twee personen uit Brussel. Zij hebben hem verzekerd dat de archieven uit die tijd vernietigd waren en dat de Franse diensten dus niet op zijn spoor konden komen. De rechercheurs hebben ook vastgesteld dat King Kong zich op 17 juni 1985 naar een geheime samenkomst van de SAC in Brussel begaf. De doelstellingen van deze samenkomst blijven mysterieus. De samenkomst werd aan het licht gebracht door wachtmeester Christian Amory, lid van de BOB van Bergen en specialist van extreem-rechts.

799

(2 replies, posted in Roze Balletten)

Hij was een goede vriend van Adriano Vittorio:

(...) Urenlang zal Adriano Vittorio zich dan, in een met anekdoten doorspekt betoog, blootgeven. Hij vertelt bijvoorbeeld over zijn goede vriend Mongi Ben Fredj die op een bepaald moment door de sectie zedenfeiten van de BOB-Brussel beschouwd wordt als 'de peetvader' van het Tunesische milieu in België. Ook de naam Alain Moussa vermeldt hij, een personage dat nog ter sprake zal komen.

Bron: De Bende: een documentaire | Paul Ponsaers en Gilbert Dupont

Ze hebben namelijk samen een restaurant uitgebaat in Marseille:

Na zijn leger dienst is Adriano teruggekeerd naar Marseille, waar hij een jeugdvriend heeft teruggevonden, ook uit Tunesië afkomstig. Een ontwortelde, net als hij. Mongi Ben Fredj werd op 22 december 1933 geboren in Kerkennah Sfax. Samen met Ben Fredj neemt Vittorio een restaurant over in de rue Thubaneau. Ze dopen het ‘L’Oasis’ ter herinnering aan hun land. Op het menu staan couscous en biefstuk friet. Tot driehonderdvijftig maaltijden per dag.

De enige schauduwzijde is het cliënteel van ‘l’Oasis’, dat alleen bezocht word door flikken, prostituées, tipgevers, pooiers en kleine boefjes die allen min of meer gebonden zijn aan de oude Guérini, de ‘peetvader’ die nog altijd over de onderwereld van Marseille heerst en de controle heeft over de drughandel die via de haven naar de Verenigde Staten leidt. Een individu dat, enkele jaren later, de makers van de film ‘French Connection’ zal inspireren.

Bron: De Bende: een documentaire | Paul Ponsaers en Gilbert Dupont

800

(63 replies, posted in Wagens)

Merovinger wrote:

Op het ogenblik van de diefstal van de Santana in Lembeek waren 358 wagens type Santana in België ingevoerd. Bijna alle wagens waren donkerblauw of metaalkleurig.

In Frankrijk was er op dat moment geen enkele VW Santana ingeschreven. Logisch: een Fransman zou nooit een Duitse wagen kopen. smile