831

(26 replies, posted in Roze Balletten)

"VdB danste mee in roze balletten"

Dat was even schrikken. Verschijnt daar plotseling een ex-prostituée op tv die getuigt dat de Belgische oud-premier Paul vanden Boeynants eind jaren zeventig meedeed aan de 'roze balletten.

Al ruim tien jaar gonst het van de geruchten in België over deze feesten, waar prominenten uit politieke en gerechtelijke kringen cocaïne en mateloze hoeveelheden champagne zouden hebben genuttigd, en zich met minderjarigen bezighielden. De uitspattingen zouden natuurlijk stiekem op video zijn gezet en als chantagemiddel worden gebruikt.

Zo is er veel gespeculeerd over de voorkeur die Vanden Boeynants als minister van Defensie voor twee bedrijven aan de dag legde. Toeval of niet, maar op de loonlijsten daarvan stond de leidster van de groep callgirls waar de loslippige exprostituée Maud Sarr ook voor werkte.

Met de opzienbarende, eerste publieke getuigenis heeft de 41-jarige Sarr dan ook voor grote opschudding gezorgd. Te meer omdat 'VdB' juist volgende week door een parlementaire commissie wordt gehoord over zijn vermeende aandeel in een al even vermeend staatsgreepplan. En hij zou van die gelegenheid graag gebruik maken om zijn naam te zuiveren en de vele beschuldigingen over banden met extreem-rechtse organisaties en de in de jaren tachtig dood en verderf zaaiende Bende van Nijvel te weerleggen.

Vanzelfsprekend heeft Vanden Boeynants meteen aangekondigd tegen mevrouw Sarr (werknaam Yoko) een proces aan te spannen. Het vuurwerk is al begonnen. Want niet alleen bevestigde Sarr de video-opnamen, ook noemde zij nog drie prominenten die volgens haar aan de 'roze balletten' meededen: rijkswachtcommandant François en de hoge magistraten Jaspar en Deprêtre. Ze zei in 1979 al over de zaak te zijn ondervraagd, maar het onderzoek werd op bevel van de Nijvelse procureur van de Koning oftewel Deprêtre gestaakt. De heren ontkennen hun aanwezigheid op de sex- en drugsfeesten uiteraard ten stelligste.

Stukken uit het 'roze' dossier blijken inmiddels her en der bij politici en journalisten rond te slingeren. Het Franstalige blad La Dernière Heure kreeg om die reden gisteren zelfs de politie voor een huiszoeking op bezoek. Vanden Boeynants houdt vooralsnog zijn mond. Tot voor de 'Bendecommissie', hopelijk.

Bron: De Telegraaf | 16 februari 1990

832

(17 replies, posted in Roze Balletten)

Rijkswacht betrapt tientallen naakte notabelen - Brusselse politie rolt sex-centra op

De Brusselse politie heeft het gisteren zeer druk gehad met het oprollen van callgirls-organisaties en een privéclub. Een majoor van de Rijkswacht merkte tijdens een persconferentie op dat men in België nu maar eens moet zwijgen over het seks-eiland Nederland, waar men in België nogal eens hypocriet over spreekt. Uit het volgende blijkt dat Brussel een Eroscentrum is gewordend.

Het begon met een goed georganiseerde overval op de woontoren Brasilia in de Brusselse wijk Schaarbeek. In "Brasilia" was een complete callgirl-organisatie gevestigd. De eigenaresse hiervan, de 48-jarige ex-mannequin Lydia Montaricourt, beter bekend als madame Claude, had 150 meisjes van vele nationaliteiten in dienst. Madame verhuurde deze meisjes voor 650 gulden per nacht aan haar vele klanten.

De klanten zullen nu wel met angst de toekomst, tegemoet zien. De politie vond namelijk bij madame Claude een halfverbrande klantenlijst. Deze zal langs chemische weg nog wel leesbaar gemaakt kunnen worden. Volgens de spraakzame Claude telt zij onder haar klanten artsen, advocaten, hoge ambtenaren, industriëlen, professoren, hoge NAVO-autoriteiten en zelfs bisschoppen en andere kerkelijke gezagsdragers. Het vermogen van de uit Frankrijk afkomstige dame wordt op 18 miljoen gulden geschat en die zijn veilig opgeborgen in Zwitserse bankkluizen.

De tweede callgirl-organisatie die gisteren werd opgerold, had vertakkingen in Brussel, Antwerpen en Amsterdam. In Brussel zetelde echter de direktie. De politie kwam achter de organisatie doordat een jonge Française in Brussel wist te ontsnappen, maar in Marseille werd opgespoord door haar bazen. Deze mishandelden haar zwaar. Zij vertelde later de politie in Marseille het hele verhaal, zodat de politie in Brussel en Antwerpen snel kon optreden. De organisatie telde 200 meisjes, die speciaal aan de Franse Rivièra werden aangeworven.

De derde slag die de onvermoeibare Brusselse politie, bijgestaan ' door speciale Rijkswachtteams, binnenhaalde, was de ontdekking van de beroemde privéclub Video. Deze is eveneens in Schaarbeek gevestigd. De politie kreeg argwaan toen steeds meer dure wagens in deze arme wijk werden gesignaleerd. Na enig speurwerk kwam men bij de Videoclub, waarvan de zedenpolitie wist dat die in Brussel gevestigd was maar niet precies waar. Tijdens de inval van de politie trof men 30 volledig naakte Belgen aan en evenveel naakte meisjes. De politiemannen herkenden direkt een aantal vooraanstaande Brusselaars. De eigenaar van de club meende zich te kunnen beschermen door op te merken dat hij een volle neef is van de Brusselse hoofdcommissaris van politie, maar een dergelijke opmerking maakt op de Brusselse politiemensen na de schandalen van het voorbije jaar geen enkele indruk meer.

Bron: Het Vrije Volk | 16 maart 1979

'Goedgetrainde call-girls' - Nederlandse runde sexy spionnen voor Belgische schandaalfirma

België gonst van de nieuwe feiten over het ‘Eurosystem Hospitalier-schandaal’. Eén ding is duidelijk, de directeuren van deze gelegenheidsfirma hebben goed voor zichzelf gezorgd. In enkele bankkluizen (op last van de justitie geopend) vond men de bewijzen in de geheime boekhouding van Eurosystem die tot nu toe zoek was. Er werden naar aanleiding van deze vondsten huiszoekingen gedaan bij enkele bedrijven.

Op de gevonden personeelslijst staat ook de Nederlandse mevrouw T. Tuna, in Alexandrië geboren. Zij had als opdracht voor meisjes te zorgen die de Arabische relaties van Eurosystem elke soort ontspanning moesten bieden op elk moment van de dag, waar ook ter wereld.

Uit de gevonden documenten is ook gebleken dat de gehele zaak reeds op 3 mei 1975 in beweging is gezet. Met de Zwitserse financiële groep ESP werden afspraken gemaakt over de verhandeling van smeergeld. Men slaagde erin een order van 3 miljard gulden in de wacht te slepen na een felle concurrentiestrijd met Amerikaanse en Engelse firma's.

Toen men de order, definitief toegewezen gekregen had, beschikte men niet over materiaal of vakmensen, om de twee grote ziekenhuiscentra in Saoedi-Arabië te gaan bouwen. In Zwitserland beschikte het bedrijf volgens de gevonden stukken wèl over ruime fondsen. De directieleden van Eurosystem vulden uit deze fondsen ook hun maandsalaris aan.

De Nederlandse mevrouw Tuna na kreeg uit Zwitserland het geld om haar call-girls te betalen. Mevrouw Tuna verkocht vorig jaar haar gehele call-girlorganisatie aan de inmiddels in België beruchte Lydia Montaricourt. Deze werd drie maanden geleden aangehouden op verdenking leidster van een dergelijke organisatie te zijn. 

Montaricourt ging tijdens het verhoor praten en noemde de naam van mevrouw Tuna.  Volgens Montaricourt werkt mevrouw Tuna met nieuwe meisjes voor rekening van de fabriek voor legervoertuigen in België, BMF, die straks de 1100 nieuwe rupsvoertuigen voor het Belgische leger in Amerikaanse licentie gaat bouwen.

De meisjes van mevrouw Montaricourt waren door mevrouw Tuna goed opgeleid. Zij slaagden er, steeds in hun klanten die dingen te laten vertellen die de leiders van Eurosystem erg interesseerden. Volgens medewerkers van de onderzoeksrechter die met deze zaak belast is, mr. Masson, is het goed mogelijk dat in de loop van deze week nog, of anders zeker volgende week, de eerste arrestaties verricht zullen worden.

Bron: Het Vrije Volk | 2 augustus 1979

Belgisch bedrijf met bordeel naar Saoedi Arabië

Het zogenaamde Eurosystemschandaal rond een Belgisch consortium, dat bij de uitvoering van een miljarden project in Saoedi Arabië in moeilijkheden is geraakt, begint in België steeds grotere vormen aan te nemen. Volgens het blad Het Laatste Nieuws had het intussen failliete bedrijf Eurosystem Hospitalier de leidster van een call-girl-organisatie tot directrice van de afdeling public-relations benoemd. De vrouw, een in het Egyptische Alexandrië geboren Nederlandse met de naam Tuna, kon over meer dan tweehonderd meisjes beschikken.

Deze werden naar Arabische zakenlieden gestuurd wanneer die voor zaken naar Brussel kwamen. Ook kwam het voor dat de meisjes Belgische zakenmensen naar het buitenland vergezelden om daar het wel en wee van Eurosystem te dienen. Blijkbaar heeft dit succes opgeleverd aangezien het consortium waarvan Eurosystem Hospitalier deel uitmaakt een miljardenorder van Saoedi-Arabië kreeg. Blijkbaar uit dankbaarheid had Eurosystem in dit land een heel bordeel laten inrichten.

Hier konden Saoedi's terecht die met het Belgische bedrijf zaken hadden gedaan of nog wilden doen. Voor voortdurend verse aanvoer zorgde hier ook Tuna, die er evenwel voor moest oppassen, dat geen Arabische meisjes in dienst werden genomen. Dat zou in strijd met de islam zijn geweest Daarentegen zou drank in dit anders toch zo puriteinse landen geen enkel probleem hebben opgeleverd.

Bron: NRC Handelsblad | 2 augustus 1979

833

(73 replies, posted in Roze Balletten)

'Goedgetrainde call-girls' - Nederlandse runde sexy spionnen voor Belgische schandaalfirma

België gonst van de nieuwe feiten over het ‘Eurosystem Hospitalier-schandaal’. Eén ding is duidelijk, de directeuren van deze gelegenheidsfirma hebben goed voor zichzelf gezorgd. In enkele bankkluizen (op last van de justitie geopend) vond men de bewijzen in de geheime boekhouding van Eurosystem die tot nu toe zoek was. Er werden naar aanleiding van deze vondsten huiszoekingen gedaan bij enkele bedrijven.

Op de gevonden personeelslijst staat ook de Nederlandse mevrouw T. Tuna, in Alexandrië geboren. Zij had als opdracht voor meisjes te zorgen die de Arabische relaties van Eurosystem elke soort ontspanning moesten bieden op elk moment van de dag, waar ook ter wereld.

Uit de gevonden documenten is ook gebleken dat de gehele zaak reeds op 3 mei 1975 in beweging is gezet. Met de Zwitserse financiële groep ESP werden afspraken gemaakt over de verhandeling van smeergeld. Men slaagde erin een order van 3 miljard gulden in de wacht te slepen na een felle concurrentiestrijd met Amerikaanse en Engelse firma's.

Toen men de order, definitief toegewezen gekregen had, beschikte men niet over materiaal of vakmensen, om de twee grote ziekenhuiscentra in Saoedi-Arabië te gaan bouwen. In Zwitserland beschikte het bedrijf volgens de gevonden stukken wèl over ruime fondsen. De directieleden van Eurosystem vulden uit deze fondsen ook hun maandsalaris aan.

De Nederlandse mevrouw Tuna na kreeg uit Zwitserland het geld om haar call-girls te betalen. Mevrouw Tuna verkocht vorig jaar haar gehele call-girlorganisatie aan de inmiddels in België beruchte Lydia Montaricourt. Deze werd drie maanden geleden aangehouden op verdenking leidster van een dergelijke organisatie te zijn. 

Montaricourt ging tijdens het verhoor praten en noemde de naam van mevrouw Tuna.  Volgens Montaricourt werkt mevrouw Tuna met nieuwe meisjes voor rekening van de fabriek voor legervoertuigen in België, BMF, die straks de 1100 nieuwe rupsvoertuigen voor het Belgische leger in Amerikaanse licentie gaat bouwen.

De meisjes van mevrouw Montaricourt waren door mevrouw Tuna goed opgeleid. Zij slaagden er, steeds in hun klanten die dingen te laten vertellen die de leiders van Eurosystem erg interesseerden. Volgens medewerkers van de onderzoeksrechter die met deze zaak belast is, mr. Masson, is het goed mogelijk dat in de loop van deze week nog, of anders zeker volgende week, de eerste arrestaties verricht zullen worden.

Bron: Het Vrije Volk | 2 augustus 1979

Belgisch bedrijf met bordeel naar Saoedi Arabië

Het zogenaamde Eurosystemschandaal rond een Belgisch consortium, dat bij de uitvoering van een miljarden project in Saoedi Arabië in moeilijkheden is geraakt, begint in België steeds grotere vormen aan te nemen. Volgens het blad Het Laatste Nieuws had het intussen failliete bedrijf Eurosystem Hospitalier de leidster van een call-girl-organisatie tot directrice van de afdeling public-relations benoemd. De vrouw, een in het Egyptische Alexandrië geboren Nederlandse met de naam Tuna, kon over meer dan tweehonderd meisjes beschikken.

Deze werden naar Arabische zakenlieden gestuurd wanneer die voor zaken naar Brussel kwamen. Ook kwam het voor dat de meisjes Belgische zakenmensen naar het buitenland vergezelden om daar het wel en wee van Eurosystem te dienen. Blijkbaar heeft dit succes opgeleverd aangezien het consortium waarvan Eurosystem Hospitalier deel uitmaakt een miljardenorder van Saoedi-Arabië kreeg. Blijkbaar uit dankbaarheid had Eurosystem in dit land een heel bordeel laten inrichten.

Hier konden Saoedi's terecht die met het Belgische bedrijf zaken hadden gedaan of nog wilden doen. Voor voortdurend verse aanvoer zorgde hier ook Tuna, die er evenwel voor moest oppassen, dat geen Arabische meisjes in dienst werden genomen. Dat zou in strijd met de islam zijn geweest Daarentegen zou drank in dit anders toch zo puriteinse landen geen enkel probleem hebben opgeleverd.

Bron: NRC Handelsblad | 2 augustus 1979

Belgische prins betrokken bij miljardenschandaal

Na een lange periode van betrekkelijke rust rond het Belgisch koninklijk huis is sinds kort prins Albert in opspraak gekomen. HU heeft een niet onbelangrijke rol gespeeld bij de totstandkoming van het contract tussen een Belgisch consortium en Saoedi-Arabië voor de bouw van twee ziekenhuisdorpen. Behalve dat er meer dan 600 miljoen gulden aan smeergeld is uitbetaald, is intussen ook een bedrijf uit het consortium failliet gegaan. Hoewel de omvang van het schandaal nog niet kan worden overzien staat het vast dat er op grote schaal is geknoeid. Een punt van discussie vormt hierin het gedrag van prins Albert, die er door de voorzitter van de socialistische BSP, Karel Van Miert, van is beschuldigd, dat hij zich voor het wagentje van een gangster heeft laten spannen. Van Miert zei niet te begrijpen, dat de Belgische regering en het koninklijk huis zich hiertoe konden lenen. Ondanks de hevige verontwaardiging die de Belgische regering als reactie op deze felle kritiek heeft getoond, bestaat er geen twijfel over dat prins Albert zeer nauw bij het project is betrokken geweest. Zijn inzet heeft vermoedelijk ook voor het Saoedi-Arabische koninklijk huis de doorslag gegeven het Belgisch consortium met het project te belasten. Op die manier zou het project een transactie tussen twee koninklijke huizen zijn, zo moeten de Saoedi's hebben gemeend.

Voor de grootste holdingmaatschappij van België, de Société Générale ofwel Generale Maatschappij, zijn moeilijke tijden aangebroken. In de afgelopen weken zijn namelijk twee miljardenprojecten in het Midden-Oosten waarbij het concern direct of indirect is betrokken, zwaar in de verdrukking gekomen. In één geval zou op grote schaal met smeergeld zijn geknoeid en hierbij is ook de naam van prins Albert genoemd. Maar volgens de Belgische regering valt alles wat de prins in dit verband heeft ondernomen, onder de verantwoordelijkheid van een minister.

In België heeft vooral de affaire rond de inmiddels failliete NV Eurosystem Hospitalier ESH veel stof doen opwaaien. Het is zo'n typisch Belgische, totaal onoverzichtelijke zaak waarvan eigenlijk niemand precies weet wie de hoofdschuldigen zijn of waar de beslissende fouten zijn gemaakt. Vermoedelijk zal dit ook altijd onopgehelderd blijven omdat van alle kanten alweer grote inspanningen worden verricht een dicht rookgordijn te leggen.

De affaire begon in 1975, toen tien Belgische bedrijven, zoals Electrobel, Engineering International, Fabricom, Sixco-Six Construct van de Belgische Betonmaatschappij alsook Eurosystem Hospitalier een consortium vormden: Eurosystem Health Consortium. Een leidende rol in het consortium krijgt Eurosystem Hospitalier, waarin een dochteronderneming van de Generale Maatschappij, de kruit- en wapenfabriek Poudreries Réunies de Belgique (PRB), een meerderheidsaandeel van 51 procent zou hebben. Zou, want inmiddels is er enige twijfel over gerezen of dat wel helemaal klopt.

Verbazing

In ieder geval slaagde dit consortium tot ieders stomme verbazing erin om een jaar later in Saoedi-Arabië een miljardenopdracht binnen te halen. Het ging hierbij om de bouw van twee complete ziekenhuisdorpen bij de steden Jeddah en Riad, bestemd voor soldaten en officieren van de Nationale Garde. In de concurrentieslag waren de Belgen zelfs enkele Amerikaanse en Britse ondernemingen die in deze sector een grote internationale reputatie hebben verworven, te vlug af.

Het project zou niet meer dan 28,5 miljard frank (rond 2 miljard gulden) kosten, zo maakte het consortium bekend. Wat op dat moment nog niemand wist was dat het consortium eenderde van het totale bedrag voor smeergeld had uitgetrokken. "Geheime commissielonen" heette dat officieel. Volgens de Belgische minister van financiën, Gaston Geens, bestond hiertegen geen bezwaar, zolang op de "lonen" een belasting van 68 procent werd betaald. Daarvan kon echter ook vrijstelling worden verleend.

Hiervoor is de minister van financiën bevoegd. Deze kan toestemming geven om de geheime commissielonen als "bedrijfsuitgaven" te beschouwen. Dit schijnt inderdaad voor een bedrag van anderhalf miljard frank (100 miljoen gulden) te zijn gebeurd. Dat is naar Zwitserse bankrekeningen overgemaakt. Maar onduidelijk is evenwel, waar het resterende smeergeld ter waarde van 530 miljoen gulden is gebleven. In het algemeen wordt aangenomen, dat er zwaar is geknoeid en dat de vier Arabische prinsen aan wie het geld zou zijn gegeven, in werkelijkheid vier Belgen zijn geweest. Bovendien wordt vermoed dat een deel van het smeergeld is achtergehouden.

In hoeverre prins Albert als voorzitter van de Belgische dienst voor buitenlandse handel van deze geldzegen heeft geprofiteerd, is onbekend. Wel staat vast, dat hij zowel bij het binnenhalen van de miljardenopdracht alsook bij het verdere verloop een zeer ingrijpende rol heeft gespeeld. Zijn begeleidende activiteiten waren van groot belang omdat al heel gauw bleek dat het consortium veel te laag had gecalculeerd en dat de Saoedi's nog eens met een fors bedrag over de brug zouden moeten komen. Deze voelden daarvoor uiteraard helemaal niets, maar na hardnekkig aandringen door koning Boudewijn en vooral diens broer Albert besloten de Saoedi's alsnog het bedrag van 28,5 op 35 miljard frank (2,5 miljard gulden) te brengen.

Ondanks dit royale gebaar bleef het consortium een reus op lemen voeten met bovendien een groot gat in de broekzak. Vorig jaar was een Mexicaanse onderaannemer gedwongen faillissement aan te vragen. Dit leidde weer tot een vertraging van het project, waarna de Saoedi's in september besloten alle betalingen te staken. Vooral Eurosystem Hospitalier kwam hierdoor in steeds grotere financiële moeilijkheden zodat het bedrijf zich failliet liet verklaren.

De bedoeling is nu, dat een nieuw consortium, hoofdzakelijk bestaand uit de negen overgebleven Belgische bedrijven, het project zal voortzetten. Vérder heeft de Generale Maatschappij als indirect betrokkene laten weten, dat zij alles in het werk zal stellen om een oplossing voor de huidige problemen te vinden. Zij is echter niet van plan om staatssteun te vragen, aldus een woordvoerder.

Gered

Hiermee staat het wel vast dat het project voorlopig is gered wat vermoedelijk ook voor een belangrijk deel is terug te voeren op een gesprek dat de Belgische minister van buitenlandse zaken, Henri Simonet eind vorige week met de vice-gouverneur van de Generale Maatschappij, René Lamy, heeft gehad. Eerder had Simonet gezegd dat de Generale Maatschappij en ook andere ondernemingen het zich niet kunnen permitteren om zich thans terug te trekken. „Wanneer zij nu verstek laten gaan, dan moeten zij er niet op rekenen ooit nog eens steun van de Belgische regering of van andere overheidsinstanties te zullen krijgen", aldus een boze minister. Tegelijkertijd had hij duidelijk gemaakt dat de regering niet van plan is bij te springen en zij ook niet bereid is om toezeggingen aan de Saoedi's te doen. Dezen hadden Simonet om een garantie gevraagd dat de ziekenhuisdorpen volledig zouden worden voltooid. Volgens Simonet ligt de schuld bij het consortium dat roekeloos te werk is gegaan en onvergeeflijke fouten heeft gemaakt.

De grote vraag is of deze affaire nog consequenties voor de betrokkenen zal hebben of dat zij als een nachtkaars zal uitgaan. Op dit moment leggen in ieder geval allerlei instanties, zoals het Hoog Comité van Toezicht de speciale Inspectiedienst van de Belastingen, de Procureur des Konings en de Anti-Fraude Brigade bij hun naspeuringen een enorme kippedrift aan de dag. Er doen zelfs geruchten de ronde, dat op zeer korte termijn arrestaties zijn te verwachten. Maar het openbaar ministerie heeft al haastig laten weten, dat het onderzoek nog een héél, heel lange tijd in beslag kan nemen...

Irak

Wat minder dramatisch zijn de moeilijkheden rond een project in Irak, de bouw van een kunstmestfabriek en de exploitatie van fosfaatreserves, waarbij de Generale Maatschappij eveneens is betrokken. Dit project ter waarde van 27 miljard frank (rond 1,9 miljard gulden) wordt door het Belgische consortium Sybetra uitgevoerd, waarin de Generale Maatschappij rechtstreeks een aandeel van 15 procent heeft, maar via dochterondernemingen van 44 procent Andere aandeelhouders zijn de Bank Brussel-Lambert Electrorail (Empain) en ACEC.

Volgens de betrokken bedrijven zou de beslissende fout in 1975 bij het afsluiten van het contract zijn gemaakt toen Irak het recht kreeg om toezicht te houden op de uitvoering van het project. De Irakezen zouden hiervan in de afgelopen jaren zo veelvuldig gebruik hebben gemaakt en zo vaak hebben geïntervenieerd, dat men thans een achterstand van twee jaar zou hebben opgelopen. Bovendien zou het consortium ook hier te laag hebben gecalculeerd. In eerste aanleg zou het als gevolg daarvan vorig jaar een verlies van 306 miljoen frank (rond 21 miljoen gulden) hebben geleden. Maar in een brief aan minister Simonet heeft Sybetra meegedeeld, dat als er voor het einde van dit jaar geen oplossing wordt gevonden, het totale verlies meer dan 70 miljoen gulden zal bedragen. Daarmee zou het hele kapitaal van het consortium zijn verbruikt. Desondanks toont de Belgische regering zich ten aanzien van dit project minder pessimistisch, omdat zij gelooft dat de Generale Maatschappij hier nog niet aan het einde van haar latijn zou zijn.

Bron: NRC Handelsblad | 2 augustus 1979

834

(73 replies, posted in Roze Balletten)

Arabische order voor Belgen van ƒ 1,85 miljard

Een consortium van negen Belgische ondernemingen zal in Saoedi-Arabië een volledig gezondheidszorgsysteem voor militairen en hun gezinnen opbouwen. Het gaat hierbij om een order van 28,6 miljard Belgische franken (circa f 1,85 miljard) met een looptijd van tien jaar. Het contract voor de eerste fase van 54 maanden is in Riad ondertekend. Overeengekomen is dat het uit de Belgische ondernemingen bestaande „Eurosystem Health Consortium" twee ziekenhuizen met een capaciteit van 500 bedden en verder een mobiele bedrijfsklare gezondheidseenheid zal leveren. Bovendien zal het twee medische dorpen met elk 300 woningen voor het verplegend personeel en de bijbehorende infrastructuur bouwen en een elektronisch centrum voor sanitaire statistiek uitbouwen. Verder zal het consortium zich belasten met de opleiding van het personeel en zal het de gezondheidsdienst de eerste jaren beheren. De leiding van het consortium krijgt een groep uit de Belgische Generale Maatschappij, Eurosystem Hospitalier, een internationaal advies- en studiebureau dat zich heeft gespecialiseerd op de gezondheidszorg.

Bron: NRC Handelsblad | 18 juni 1976

Smeergeld naar Saoedi’s bij Belgisch bedrijf fraude vermoed

De Belgische Bijzondere Belastinginspectie stelt een onderzoek in naar de financiële praktijken van een consortium van ondernemingen dat in moeilijkheden is gekomen bij de uitvoering van bouwwerken in het olieland Saoedi-Arabië. Dat heeft de minister van financiën bekend gemaakt in de Kamer waar hem vragen werden gesteld over geruchten dat het consortium Eurosystem Hospitalier (ESH) 550 à 600 miljoen gulden aan smeergelden zou hebben betaald.

De Bijzondere Belastinginspectie is een nieuwe dienst van het Belgische ministerie van financiën. Hij is belast met het opsporen van grote fiscale fraudes.

ESH is een liquidatie. Een vrijwillige liquidatie die haar zakelijke moeder, het „buskruitbedrijf" Poudreries Réunies de Belgique, zelf weer een dochter van de Generale Bankmaatschappij, een dikke honderd miljoen gulden zal kosten, en nog meer als de fiscus reden ziet om met een navordering te komen. Dat zulks niet onmogelijk is, bleek indirect nog uit de weinige mededelingen die minister Veens „gebonden door het belastinggeheim", kwijt wilde. De minister betoogde namelijk dat het betalen van smeergelden, in dit geval devoot „geheime commissielonen" genoemd, toegestaan is als de uitbetaler er maar belasting over betaalt.

Die fiscale witgewassen smeergelden mogen in een goed geordende samenleving natuurlijk alleen gegeven worden aan buitenlandse autoriteiten die op het gunnen van een order invloed kunnen uitoefenen. Maar de geruchten willen dat het smeergeld van Eurosystem niet alleen naar Zwitserse bankrekeningen van Saoedi's is gegaan, doch dat een bescheiden deel (zon 70 miljoen gulden) aan Belgische strijkstokken is blijven hangen.

Bouwwoede

ESH werd een paar jaar terug opgezet als een gelegenheidscombinatie die het Belgische bedrijfsleven in staat zou moeten stellen mee te profiteren van de bouwwoede in de olielanden. Deze slaagde er in 1976 in de order te veroveren tot het bouwen van wat twee militaire hospitalen heetten te zijn, maar in feite twee complete stadswijken waren. De order werd gegund voor bijna twee miljard gulden, een bedrag waar later nog een kleine half miljard werd bovenop gedaan. Aan de uitvoering van die order namen behalve Belgische ondernemingen als Electrobel en de Belgische Betonmaatschappij ook een Mexicaans aannemingsbedrijf deel.

Toen dit Mexicaanse bedrijf failliet ging bleek hoezeer ESH zich vertild had. De vertragingen die de bouwwerken opliepen waren voor de Saoedi's een reden om hun betalingen voorlopig op te schorten. Dat gebeurde het vorige najaar. Enkele weken geleden bleek ESH daardoor zo in de financiële moeilijkheden geraakt te zijn dat een failliet verklaring van rechtswege overwogen werd.

De aderlating waaraan de Poudrerie Réunies zich nu onderwerpt heeft ten doel de Saoedische order toch nog voor het Belgische bedrijfsleven te redden en de kruitfabrikant die vanwege zijn oorspronkelijke activiteiten al goede relaties had in de olievorstendommen niet voor goed voor het Nabije Oosten verloren te laten gaan. De bouwactiviteiten zouden kunnen worden voortgezet onder leiding van andere dochters van de Generale.

Bron: De Volkskrant | 14 juli 1979

Belgische prins in smeergeldaffaire

Het bankroet van een grote Belgische bouwonderneming, Eurosystem Hospitalier, heeft de gemoederen in de Belgische zakenwereld en politiek hevig verhit. Het faillissement van deze firma zou een direct gevolg zijn van het betalen van smeergelden. De broer van de Belgische koning, prins Albert, zou bovendien in de affaire verwikkeld zijn. Eurosystem Hospitalier heeft als belangrijkste deelnemer in een consortium in Saoedi Arabië een ziekenhuiscomplex gebouwd ter waarde van 1,1 miljard dollar. Verteld wordt nu dat het bedrijf die order in de wacht heeft gesleept door aan de Saoediërs 238 miljoen dollar te betalen. Prins Albert is behalve de belangrijkste handelspromotor voor de Belgen in het buitenland ook een goede vriend van de koninklijke familie van Saoedi-Arabië. Deze week heeft de Belgische minister van buitenlandse zaken Henri Simonet een felle aanval gedaan op het bedrijfsleven. Hij verweet het de reputatie van België in het buitenland aan te tasten door onder andere onvoldoende verantwoordelijkheid. Over de rol van de koninklijke familie in de Eurosystemaffaire zei de minister dat de bemoeienis van de prins beperkt is gebleven tot de normale belangenbehartiging voor de Belgische zakenwereld, onder verantwoordelijkheid van de regering.

Bron: NRC Handelsblad | 26 juli 1979

Belgische prins verwikkelt in zakenschandaal

De Belgische zakenwereld en politiek staat op zijn kop vanwege een bankroet, waarvan de gevolgen tot in net paleis van prins Albert, de broer van koning Boudewijn kunnen strekken.

Het bankroet is dat van de grote onderneming Eurosystem Hospitalier, die betrokken was bij een miljardenproject voor de bouw van ziekenhuizen in Saoedi-Arabië. De oorzaak van de problemen zouden liggen in het feit dat de onderneming voor meer dan een half miljard aan geheime fondsen had gegeven om het Saoedische contract te krijgen. De zaak wordt nog eens verergerd door het feit dat op de achtergrond van Eurosysteem Societe Generale staat, de grootste holding maatschappij van België.

Niet alleen wordt onderzocht of er belastingfraude is gepleegd en of Belgische politici of ministers bij de zaak zijn betrokken maar ook wat de rol is van prins Albert, die in het buitenland de belangrijkste handelspromotor van België is. Tot nu toe is uit niets gebleken dat hij zijn grenzen te buiten is gegaan maar de kans is niet denkbeeldig dat hij ongewild bij het schandaal betrokken is geraakt. Prins Albert onderhoudt hechte betrekkingen met de Saoedische koninklijke familie.

Enkele Belgische kranten hebben gewezen op de verwikkelingen rond de Lockheefaffaire in Nederland. Het belangrijke Vlaamstalige dagblad De Standaard schreef gisteren: „De monarchie is alleen aanvaardbaar als symbool van eenheid en moet boven de politiek en het zakenleven staan." En het Volk: „Het is in het belang van de koninklijke familie dat niets verborgen blijft."

Bron: Trouw | 26 juli 1979

835

(8 replies, posted in Organisaties)

'Belgisch oliecontract riekt naar smeergeld'

In België is grote opschudding ontstaan over commissielonen die de Belgische staats-energiemaatschappij Distrigas moet betalen aan de Saoedi-Arabische maatschappij Petromin voor de levering van 13,8 miljoen ton olie uit Saoedi-Arabië over de jaren 1980 tot en met 1982. Het gaat om een bedrag van 390 miljoen gulden aan commissielonen. Eén en ander blijkt uit publicaties uit geheime contracten in de twee Belgische kranten Het Laatste Nieuws en La Libre Belgique. In dat contract staat duidelijk dat Distrigas 2,5 dollar extra „beheerskosten" per vat moet betalen over de geleverde olie in 1980 en 1,7 dollar extra per vat over 1981 en 1982.

Daarnaast is in het contract bepaald dat de prijs 'govermnent salesprice' is. Deze bepaling zou volgens de twee kranten door de Belgische regering zijn ingelast naar aanleiding van een eerder aan het licht gekomen bouwschandaal, de zogenaamde Eurosystemaffaire. Eurosystem was een Belgische bouwonderneming en zou voor de Saoedi-Arabische nationale wacht, vergelijkbaar met de marechaussee, twee ziekenhuizen en bijbehorende dorpen bouwen. Met deze order was een bedrag van 2,3 miljard gulden gemoeid. Eurosystem ging echter failliet, mede doordat bet bedrijf om en nabij de 600 miljoen gulden aan smeergelden moest betalen aan een viertal hooggeplaatste Belgen en enkele opdrachtgevers in Saoedi-Arabië. Minister-president Martens beloofde twee jaar geleden de zaak uit te zoeken, maar tot op heden is nooit bekendgemaakt aan wie de smeergelden werden betaald. In België rijzen sterke vermoedens dat met dit oliecontract weer iets dergelijks aan de hand is.

Bron: Het Parool | 4 februari 1981

836

(23 replies, posted in Organisaties)

Bij Securitas in Hasselt: bewakingsdienst overvallen - buit 30 miljoen francs

Drie of vier mannen hebben gistermorgen rond 5.00 uur een spectaculaire overval gepleegd op het hoofdkantoor van de bewakingsdienst Securitas aan de Luikersteenweg in Hasselt. Ze zijn er met een bedrag van 30 miljoen Belgische francs (ongeveer anderhalf miljoen in Nederlands geld) in papieren geld en met de pistolen van de drie overvallen inspecteurs van Securitas vandoor gegaan. Tot nu toe heeft de Belgische politie nog geen spoor van de rovers.

Toen de drie inspecteurs van de bewakingsdienst gistermorgen rond 5.00 uur in het kantoor van de maatschappij arriveerden stonden ze plotseling oog-in-oog met drie of vier gewapende overvallers. Ze werden onmiddellijk van hun wapens ontdaan en vervolgens gedwongen de kluizen te openen. De rovers hadden alleen oog voor papieren geld; een paar miljoen francs pasmunt lieten ze ongemoeid. De bewakers werden vervolgens gedwongen het geld naar een bestelwagen te dragen. Toen dat naar de zin van de rovers keurig was afgedaan werden ze met handboeien aan de radiatoren van de verwarming geketend. Ze konden alleen horen dat de overvallers wegreden. Eén van de inspecteurs slaagde er na veel werk in zich te bevrijden en de politie te alarmeren. Een grootscheeps onderzoek leverde maandag niets op.

Securitas is gespecialiseerd in het afhalen en bewaren van geld van grote warenhuizen en banken. Het bedrijf heeft veel kantoren in heel België en geniet veel vertrouwen. Dat er gistermorgen zo veel geld in huis was kwam vooral ook omdat de ontvangsten van de warenhuizen pas zaterdagavond na sluitingstijd werden afgehaald en opgeslagen bij Securitas. Bovendien lag er veel baar geld omdat de banken vroeg op maandagmorgen bevoorraad moesten worden.

Bron: Limburgsch Dagblad | 20 april 1982

837

(32 replies, posted in Documentatie)

dim wrote:

Wat we natuurlijk weer niet weten is waar die voornamen plost vandaan komen? Werden ze opgevangen tijdens gesprekken tussen de daders onderling? betreft het binnengekregen tips? In verband met welke Bende-feiten?

  • De gekende personen met de voornaam Daniel;

  • De gekende personen met de voornaam Alain;

  • Daniel als reus en als drugsverslaafde? (betreft het hier Bruylants?)

Met slechts zo'n beperkte databeschikbaarheid en zo veel onduidelijkheid is het niet makkelijk om veel vooruitgang te boeken. En de onderzoekscel schiet ons ook niet echt ter hulp, om het zacht uit te drukken. Ik begrijp wel dat er zoiets is als onderzoeksgeheim maar wat meer duiding hier en daar zou het binnenhalen van cruciale tips door de bevolking ongetwijfeld vergemakkelijken.

Ik kwam toevallig onderstaand artikel tegen over een zekere Belg Daniël M. die in 1980 keet geschopt heeft in een Nederlandse bar en in Nederland veroordeeld is geweest voor een gewapende overval.

Pistoolschot in bar blijft duistere zaak

De Eurobar in Spijkenisse stond in de nacht van 5 op 6 september bol van het geweld. Eerst ontketende een groepje jongeren een stevige knokpartij en even later zorgde de Belg Daniël M. (24) uit Schiedam voor een complete chaos door een pistoolschot af te vuren.

„Ik kan me er maar weinig of niets van herinneren. Ik had flink gedronken en bovendien een joint gerookt", zo verklaarde Daniël M. donderdag bij de rechtbank. Wegens bedreiging met enig misdrijf tegen het leven eiste officier van Justitie mr. H.A. van Brummen zes maanden gevangenisstraf tegen hem.

De achtergronden van de schietpartij bleven overigens in nevelen gehuld. Eén van de barbezoekers, een zekere J. de Groot, zag op zeker moment dat Daniël M. het pistool op hem richtte: „Ik gooide toen een glas bier in zijn gezicht. Direct daarop ging het schot af.". De kogel kwam in het plafond terecht.

Daniël M, in ons land [Nederland] veroordeeld tot twee jaar en drie maanden wegens een gewapende overval en in België gezocht voor vermogensdelicten, had het pistool volgens zijn zeggen van iemand gekregen om het te verkopen. Tevoren had een kandidaat-koper buiten de bar een proefschot gelost, waarbij de kogel door de ruit van een flatwoning was gegaan.

Raadsman mr. N.C. van Bellen concludeerde uit de getuigenverklaringen, dat Daniël. M. zelf het wapen omhoog had gebracht en gericht in het plafond had geschoten. Van enige opzet om de bewuste barbezoeker te doden of zwaar te verwonden was naar zijn mening geen sprake. Mr. Van Bellen bepleitte een lichte straf wegens bedreiging. Vonnis op 11 december.

Bron: Het Vrije Volk | 28 november 1980

838

(0 replies, posted in 1980-1989)

Aanhouding van drietal bleek goede vangst

Met de aanhouding van drie jeugdige dieven in het tankstation aan de E9 op 9 januari heeft de rijkspolitie een goede vangst gedaan. Het drietal, dat op heterdaad werd betrapt bij een inbraak in het tankstation, blijkt reeds dertig tot veertig diefstallen en inbraken te hebben gepleegd, voornamelijk in België. De buit varieert van geld tot sigaretten en kleding. De totale schade is nog niet bekend, maar men schat dat die zeker 15.000 gulden zal bedragen.

Bovendien vermoedt de BOB, in Verviers die het onderzoek voortzet, dat het drietal schuldig zal zijn aan nog tientallen inbraken meer. De drie zijn de 18-jarige Spanjaard R. uit Verviers, diens evenoude plaatsgenoot L. van Griekse afkomst en de 21-jarige Italiaan A. uit Dison.

Bron: Limburgsch Dagblad | 31 januari 1980

839

(100 replies, posted in Organisaties)

Wapendiefstallen in België baren steeds meer zorgen

België wordt geplaagd door een opvallende serie diefstallen van wapens, munitie en explosieven. Begin deze week werden 800 kilo dynamiet gestolen uit een steengroeve bij Ecaussines in Wallonië. Deze diefstal is in verband gebracht een inbraak in een kazerne in Vielsalm waar vorige maand met geweld een aantal geweren werden ontvreemd. Eerder werden op de militaire basis Florennes granaten gestolen.

“Staat België voor een periode van terrorisme en moet men vandaag of morgen vrezen voor een golf van aanslagen?" zo vroeg de krant Le Soir zich gisteren bezorgd af. Zeker lijkt dat er in Wallonië een bende aan het werk is, die uit is op wapens en die bij haar rooftochten niet terugdeinst voor geweld. Zo werd er bij de overval op de kazerne van de Ardenner jagers in Vielsalm vorige maand geschoten op een onderofficier van de wacht.

Bron: De Volkskrant | 7 juni 1984

840

(66 replies, posted in 1980-1989)

Kazerne in Ardennen overvallen

In de nacht van zaterdag op zondag, rond twee uur in de ochtend, is er een gewapende overval gepleegd op de „Sergeant Ratzkazerne" in Vielsalm in België. Bij de overval raakte een Belgische adjudant zwaar gewond.

De overvallers hebben uit de kazerne wapens ontvreemd. Een eerste controle bracht aan het licht dat een 20-tal geweren en een 5-tal pistoolmitrailleurs zijn verdwenen. De adjudant is geopereerd in het ziekenhuis van Malmédy. Gistermiddag was hij buiten levensgevaar.

Het Belgische ministerie van defensie verklaarde gistermiddag dat de dienstdoende officier van de wacht, adjudant Freches, zondagochtend even na twee uur werd aangevallen door een aantal onbekenden die hij betrapte op het moment dat ze een inbraak pleegden in het wapenmagazijn van de kazerne. De man werd beschoten en getroffen door vier kogels. De onbekenden wisten te ontvluchten.

Bron: Limburgsch Dagblad | 14 mei 1984

Wapendiefstallen in België baren steeds meer zorgen

België wordt geplaagd door een opvallende serie diefstallen van wapens, munitie en explosieven. Begin deze week werden 800 kilo dynamiet gestolen uit een steengroeve bij Ecaussines in Wallonië. Deze diefstal is in verband gebracht een inbraak in een kazerne in Vielsalm waar vorige maand met geweld een aantal geweren werden ontvreemd. Eerder werden op de militaire basis Florennes granaten gestolen.

“Staat België voor een periode van terrorisme en moet men vandaag of morgen vrezen voor een golf van aanslagen?" zo vroeg de krant Le Soir zich gisteren bezorgd af. Zeker lijkt dat er in Wallonië een bende aan het werk is, die uit is op wapens en die bij haar rooftochten niet terugdeinst voor geweld. Zo werd er bij de overval op de kazerne van de Ardenner jagers in Vielsalm vorige maand geschoten op een onderofficier van de wacht.

Bron: De Volkskrant | 7 juni 1984