8,481

(55 replies, posted in Prullenbak)

Swan, vermits ik hier onrechtstreeks betrokken partij ben, zou je mij kunnen laten weten (liefst via mail) over welke zaken het hier gaat? Dank u wel.

8,482

(138 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Merovinger wrote:

Ik vind het dan wel merkwaardig dat haar conclusies (o.a. psychopatische killer, oude en reus) door CWB zomaar worden doorgetrokken op de feiten van 1985 zonder dat Zucker deze feiten effectief heeft onderzocht.

De 'killer-oude-reus' theorie is niet van Zucker maar van twee Franse profilers:

"De twee profilers zijn autoriteiten in hun domein. De eerste is een ex-militair: generaal Louis Crocq. Hij is een ex-legerpsychiater van het Franse ministerie van Landverdediging en doceert aan de Universiteit van Parijs V. Nummer twee, Jean-Pierre Bouchard, is doctor in de psychologie en therapeut bij de Unité de Malades Difficiles in het zuidwesten van Frankrijk. Hij is een bekende figuur in het wereldje van de specialisten in de criminele psychologie en ook een regelmatige gast in Franse televisiepanels."

Meer » Cel Waals Brabant

8,483

(511 replies, posted in Onderzoeksdaden)

LEO wrote:

Misdaden tegen de Mensheid (niet menselijkheid) zijn dus beschreven.

Misdaden tegen de menselijkheid is de verzamelnaam voor een groot aantal verschillende grootschalige inbreuken op de mensenrechten. Een vaak gehoorde variant is misdaden tegen de mensheid.

8,484

(511 replies, posted in Onderzoeksdaden)

De definitie op de website van Amnesty International is nog iets anders:

Ernstige misdrijven, met name massamoord, tegen grote groepen van de eigen bevolking in of buiten oorlogstijd. Deze categorie is voor het eerst benoemd op de processen van Neurenberg (1945-46) en Tokio (1946-1948) om misdaden tegen de eigen bevolking aan te duiden. De uitroeiing van de joden kon namelijk niet worden bestraft volgens de andere categorieën misdaad die in Neurenberg werden berecht, oorlogsmisdrijven en misdrijven tegen de vrede. Er is een VN en een Europees verdrag over de niet-toepasbaarheid van verjaring bij oorlogsmisdrijven en misdrijven tegen de menselijkheid.

In het Statuut van het Internationaal Strafhof zijn misdrijven tegen de menselijkheid gedefinieerd als 'moord, uitroeiing, slavernij, deportatie, willekeurige gevangenneming, marteling, verkrachting, vervolging op politieke, raciale of religieuze gronden en andere onmenselijke daden, indien deel uitmakend van een wijdverbreid of stelselmatig patroon'. In Nederland kunnen degenen die verantwoordelijk zijn voor misdrijven tegen de menselijkheid worden vervolgd op grond van de Wet internationale misdrijven.

Bron » www.amnesty.nl

Ik weet niet vanaf hoeveel slachtoffers er sprake is van massamoord. Ik heb het woord daarom eens ingegeven in Google en ik heb dit gevonden op Wikipedia:

Een bloedbad, slachting of massamoord is de moord op meerdere personen in een incident. Doorgaans zijn de slachtoffers van een bloedbad onschuldige burgers, of anderszins personen die ongewapend zijn of zich niet kunnen verdedigen.

Bloedbaden vinden vaak plaats in oorlogstijd of onder repressieve regimes. Genocides kunnen als een extreme vorm van een bloedbad gezien worden. Als een moordpartij een bloedbad wordt genoemd gaat het dus meestal om een incident met een politieke betekenis, hoewel moordpartijen met een criminele achtergrond ook wel eens zo worden aangeduid, zoals het St. Valentine's Day Massacre. Er bestaat geen internationaalrechterlijke definitie van een bloedbad, daar meeste bloedbaden al onder de noemer van oorlogsmisdaad of misdaad tegen de menselijkheid vallen, of om een andere manier strafbaar zijn.

De mensenrechtencommissie van Guatemala, waar in de jaren '80 een genocide op Maya-indianen heeft plaatsgevonden, heeft het begrip bloedbad (matanza) als volgt gedefinieerd: "Als bloedbad zal worden beschouwd de executie van vijf of meer personen, op dezelfde plek, als onderdeel van dezelfde operatie en waarvan de slachtoffers in een staat waren waarbij zij zich niet kunnen verdedigen."

Bron » wikipedia.org

8,485

(511 replies, posted in Onderzoeksdaden)

De misdaden tegen de mensheid zijn weer in het nieuws vandaag. Deze klassering zou ervoor kunnen zorgen dat de misdaden nooit verjaren.

Maar wat zijn eigenlijk misdaden de mensheid?

Het statuut van het Internationaal Strafhof bevat een eerste codificatie onder het internationale verdragsrecht van de definitie van misdaden tegen de mensheid. Maar al eerder wordt naar soortgelijke misdaden verwezen.
Historiek

De uitdrukking ‘misdaden tegen de mensheid’ werd pas voor het eerst als een op zichzelf staand juridisch concept gebruikt in het handvest voor het Internationaal Militair Tribunaal van Nürnberg. Hoewel de uitdrukking pas na WOII gangbaar werd in het juridische jargon, werd er sinds 1915 al uitdrukking gegeven aan misdaden die dezelfde lading dekken. In enkele verklaringen volgend op de Eerste Wereldoorlog werd er naar soortgelijke misdaden verwezen. Ook in de preambule van de Haagse Verdragen vermeldt men misdaden die nu als ‘misdaden tegen de mensheid’ bekend staan. De gewoonterechtelijke erkenning van misdaden tegen de mensheid was dus al langer een vaststaand feit.

Misdaden tegen de mensheid worden omschreven als gewelddadige handelingen (bijvoorbeeld moord, deportatie, foltering, slavernij en verkrachting) die gepleegd worden tegenover de burgerbevolking, of dit nu in vredestijd of oorlogstijd geschiedt en ongeacht het motief voor de handelingen. De aanvallen moeten bovendien grootschalig en systematisch zijn.

In navolging van het Handvest voor het Internationaal Tribunaal in Nürnberg, hebben ook de Statuten en de rechtspraak van het Internationaal Straftribunaal voor voormalig Joegoslavië, het Internationaal Straftribunaal voor Rwanda en het Statuut voor een Internationaal Strafhof een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van het recht over misdaden tegen de mensheid en andere ernstige schendingen van het internationaal humanitair recht.

Bron » rodekruis.be

8,486

(175 replies, posted in Getuigen)

Ik stelde aan Philippe C. de vraag in hoeverre een getuige van een lopend onderzoek zomaar interviews mag geven. Het antwoord was toen dat hij enkel zaken vertelde die reeds bekend waren door bijvoorbeeld de reconstructie op VTM/RTL.

Maar nu gaat hij een stap verder, hij noemt namelijk een naam (en niet zomaar één). Ik ga hier nu niet zitten zagen over procedurefouten want dat heeft in dit dossier geen zin meer, maar wat is de reden waarom hij opeens namen noemt?

8,487

(14 replies, posted in Bibliografie)

DeadLetterBox wrote:

Met plezier gedaan. Ik ga trouwens ook eens de 8cent optie zoeken en lezen.

Zeker doen, ik kan het aan iedereen aanraden. Het is nog te koop via Bol.com.

8,488

(32 replies, posted in Bende De Staerke)

Ik heb geen informatie gevonden over het alibi van Salesse ('het brein') voor Aalst, wel wat informatie over wat ervoor en erna gebeurde:

"De dag na overval van de Bende van Nijvel in Aalst stelde Salesse mij voor om een week aan de Franse Azurenkust door te brengen. Wij zijn naar St-Raphaël vertrokken. Daar las ik in een krant over het bloedbad in Aalst. Salesse zei meteen dat De Staerke dat gedaan kon hebben."

"Toen hij na onze aanhouding te horen kreeg dat hij over Aalst ondervraagd zou worden, kwam Salesse bij de speurders aandraven met een lijst van alle feiten die hij gepleegd had, inclusief iedereen die hem daarbij geholpen had. Was hij bang voor de vragen over Aalst? De speurders hadden nochtans alleen vermoedens, geen enkel bewijs."

8,489

(281 replies, posted in Speurders)

Uit "De Bende van Nijvel en de CIA" van Guy Bouten:

Eddy Vos ontmoette ik enkele keren vijf jaar geleden en herinnerde me nog altijd zijn afscheidswoorden: "Meneer Bouten, met dit dossier valt geen eer te behalen."

8,490

(281 replies, posted in Speurders)

David Van de Steen werd onlangs in Charleroi uitgenodigd voor een geleid bezoek aan de CWB. "De speurders waren er bezig met het bestuderen van stukken van het Bendedossier die ze net hadden ontdekt in een al vijftien jaar niet meer geopende kast", zegt hij. "In een andere kast vond men wapens terug die ooit wel ergens waren gevonden, maar waarvan men niet meer kon achterhalen bij wie of waarom. Als je zoiets ziet, ben je niet erg hoopvol, nee."

Als je dit leest, zou je voor minder een overplaatsing aanvragen. Of was het de persoonlijke kast van Lionel Ruth?