You are not logged in. Please login or register.
Active topics Unanswered topics
Contact
Heeft u een vraag of informatie over de Bende van Nijvel? Contacteer ons via »
info@bendevannijvel.com
Search options (Page 873 of 994)
Topics by Ben User defined search
Posts found: 8,721 to 8,730 of 9,938
Tijdens de jaren 1983, 1984 en 1985 stelt de Info-sectie III van de BOB van Waver een reeks vertrouwelijke rapporten op over de Bende van Nijvel. Deze rapporten worden steevast bezorgd aan de generale staf van de rijkswacht en aan onderzoeksrechter Schlicker in Nijvel. De synthese-nota van 18 maart 1985 van de Waverse BOB is in dit rijtje rapporten allicht het allerbelangrijkste. Het document is zowat een analyse als een samenvatting van alle voorgaande stukken.
De grootste bron van inkomsten van Dekaise komen niet van zijn winkel:
De belangrijkste inkomsten van die handelaar kwamen niet voort uit zijn wapenhandel in Waver, maar wel uit de aankoop, de verkoop en de transformatie van grote hoeveelheden zogenaamde oorlogswapens bestemd voor verscheidene zakenlui, groeperingen en buitenlandse zwendelaars. Hij heeft bijvoorbeeld aan landen uit het Middellandse-Zeegebied wapens doorverkocht die uit Scandinavië afkomstig waren, maar die niet via zijn winkel waren verhandeld.
Uit één van de verslagen van BOB'ers Bihay, Balfroid en Dussart van de BOB van Waver.
Bron: Verslag tweede Bendecommissie
Hestur wrote:Verslag van de bendecommissie
Welke Bendecommissie?
Uit de rapporten van Dussart, Balfroid en Bihay van de BOB van Waver:
De moord op restauranthouder Van Camp in Ohain Van Camp had contacten met verscheidene grote zakenlui en politici. Hij zou betrokken kunnen zijn geweest bij een oplichtingszaak met advocaat (...), aan wie hij geld had geleend. Hij ontving in zijn zaak met name de heer Vanden Boeynants, de heer Blatton-Ickx, generaal Beaurir en zijn dochter, die met de dochter van Van Camp bevriend zou zijn (beide meisjes speelden tennis in Ohain).
Er is een verband tussen dat feit en de moord in de Colruyt van Nijvel, aangezien Van Camp vermoord werd met het pistool 7,65 dat de daders een rijkswachter die tussenbeide kwam, afhandig hadden gemaakt. De door de daders gestolen Volkswagen Golf van de dochter van Van Camp werd met zekerheid opgemerkt in de buurt van een familielid (...) in Namen. Datzelfde voertuig werd gebruikt bij de moord in de Colruyt van Halle en werd teruggevonden in Anderlues, niet ver van en in dezelfde omstandigheden als de wagen van mevrouw (...), die bij de feiten in de Delhaize van Ukkel en in de Colruyt van Halle werd gebruikt.
Bron: Verslag tweede Bendecommissie (pag. 111)
De 2de roman van Dirk Hermans is af. Schaak is een thriller die zich afspeelt eind jaren tachtig, in de nasleep van de Bende van Nijvel en de CCC. Het is het verhaal van een muziekjournalist die terecht komt in een samenzwering tegen de Belgische staat.
Rik Mallants is een muziekjournalist die gescheiden is, tveel drinkt dan goed voor hem is en er een naïeve en tegelijkertijd cynische levenshouding op nahoudt. Op een dag wordt hij dronken gevoerd en meegesleept naar een speeltafel. Het gevolg is niet te overzien. Samen met de PR-dame van een platenfirma waarop hij stiekem verliefd is en met een ex-inspecteur van de staatsveiligheid komt hij terecht in een wervelstorm van gebeurtenissen die een enorme impact hebben op hun leven. En op de toekomst van België.
De eerste, beperkte oplage (100 ex) van het boek kan vanaf 11 mei besteld worden via www.vertelpuntuitgevers.be.
noorderling wrote:Althans in Nederland. Niemand begrijpt nog waarom daders een vorm van bescherming zouden nodig hebben.
Verjaring heeft niets met bescherming te maken maar met volgende zaken:
De wet van het vergeten. Na verloop van tijd verstoort het oprakelen van een misdrijf de openbare orde meer dan de bestraffing nog nuttig zou zijn.
De wroeging van de dader. Men gaat ervan uit dat de dader in de loop der jaren voldoende werd gestraft door gevoelens van spijt en berouw of angst.
De bewijsproblematiek. Nuttige sporen en bewijsstukken raken verloren en getuigen herinneren zich niet meer wat ze zagen.
Je kan je inderdaad afvragen of een onderzoek na 50 jaar nog kans op slagen heeft.
noorderling wrote:Daar komt nog eens bij dat we ons nu realiseren dat de opsporingstechnieken heel erg snel aan het ontwikkelen zijn.
Wat betekent dat een onderzoek eigenlijk sneller opgelost wordt. Heeft het dan wel nut om de verjaringstermijn op te trekken?
Een discussie over verjaring is nooit gemakkelijk. Er zijn altijd punten pro en contra. Je kan het ook niet zwart/wit bekijken.
Verjaring nee: omdat de mensen achter deze gruwelijke misdaden gestraft moeten worden. Omdat het de taak van justitie is om de daders te vinden en ze te berechten. Omdat justitie de "verdomde plicht heeft om hun job te doen" en de waarheid te vinden voor de slachtoffers en de maatschappij. Omdat een democratische maatschappij zo'n misdaden nooit kan toestaan.
Verjaring ja: Justitie heeft bewezen dat het (op dit moment) niet in staat is om de misdaden van de Bende van Nijvel op te lossen. Het heeft dus weinig zin om de zaak nog langer te laten aanslepen met een steeds kleiner speurdersteam waarvan de meesten de feiten zelfs niet hebben meegemaakt. De kans dat er ooit een proces komt is zo goed als onbestaande en de meeste daders zullen op dit moment al overleden zijn. Daarom kan het een oplossing zijn om het dossier te laten verjaren, de documenten openbaar te maken en een publiek onderzoek te doen door het parlement, academici of journalisten. Je vindt dan misschien wel het waarom en de daders, maar je zal ze niet meer kunnen straffen.
Hestur wrote:de daders gingen op de loop met de opbrengst van die dag. Van Camp was blijkbaar buiten met de opbrengst op het moment van de overval en men roofde het geld van hem. Dit is iets anders dan een homejacking voor een auto.
Heb je hier een bron van, want voor zover ik weet hebben de daders geen geld gestolen in Ohain.
Hestur wrote:De overval vond plaats rond 1u30. In het vlakbijgelegen Lasne bevond zich rond 23u00 de avond daarvoor mijnheer Philippe De Staerke samen met een Arabische man op café. Formeel herkend door de café-uitbaters!
En ook enkele dagen later gearresteerd in verband met deze moord.
Op 9 november 2015 verjaren, volgens de huidige wetgeving, de misdaden van de Bende van Nijvel. Normaal gezien was het dossier reeds in 2005 verjaard, twintig jaar na de feiten, maar de verjaringstermijn voor zware misdrijven werd opgetrokken tot dertig jaar. Lees ook » "Bende van Nijvel mag niet verjaren"
Nu de verjaring van het grootste gerechtelijk enigma uit de Belgische geschiedenis dichterbij komt, lijkt het mij een interessante discussie om eens te kijken wat jullie vinden van de verjaring.
Moet de verjaringstermijn opgetrokken of misschien volledig afgeschaft worden voor zware misdrijven? Wat moet er gebeuren na de verjaring? Zal er iemand bekentenissen afleggen na de verjaring?
En hier nog een artikel over het niet zo waterdichte systeem van DNA-onderzoek » www.wired.com
For all the case-solved moments it provides on television crime dramas, DNA is far from a perfect forensic tool. Samples can degrade over time, confounding analysis. The handful of gene markers used by crime labs to identify individuals aren’t quite so unique as expected.
Maar langs de andere kant bewijst dit artikel dan weer dat DNA-onderzoek wel degelijk interessant is.
Forensic DNA Test Can Decipher Criminals’ Hair Color
A new genetic test can reveal the hair color of unseen criminal suspects or unidentifiable victims. The new analysis used a collection of recently discovered mutations linked to hair color, and it can predict the hue of an unknown person’s hair with about 80 to 90 percent accuracy.
"This could be really useful in cases with no eyewitnesses, where police have no idea who to look for at all," said human geneticist Manfred Kayser at Erasmus Medical Center in the Netherlands, who led the study to be published in an upcoming issue of Human Genetics.
Bron » www.wired.com
Het is wel heel moeilijk om een verband te zien met de Bende van Nijvel als we niet weten wanneer de wagen werd gevonden en welk type Golf het was. Mij zegt het verhaal in ieder geval niets.
Hestur wrote:Die glasfabriek is rond 1981 gesloten.
Waarom denk jij 1981? Als je op het internet de naam van de fabriek ingeeft, Société Anonyme des Verreries de Fauquez, lijkt alle productie te stoppen in 1979.
De fabriek lag hier » maps.google.be
Posts found: 8,721 to 8,730 of 9,938