8,971

(27 replies, posted in Onderzoekspistes)

Het is niet omdat het op Wikipedia staat dat het ook waar is. Het hangt er ook een beetje vanaf aan wie je het vraagt of welk boek je leest. Sommige plaatsen hem in de lijst Bende-overvallen andere niet. Ik persoonlijk niet, net omdat er iemand veroordeeld is.

Ik heb een mailtje gestuurd naar de journalist die het kaartje heeft gemaakt, misschien heeft hij wel meer informatie over deze onbekende feiten.

8,972

(30 replies, posted in Bende Farcy)

Hij leeft nog, maar ik schrijf 'was' omdat hij vroeger een luitenant was van Farcy en een drugskoerier.

8,973

(27 replies, posted in Onderzoekspistes)

noorderling wrote:

op wikipedia staat ook een overval uit '83 , die ik op deze website niet terugvind

Bedoel je de overval op het GB-warenhuis van Houdeng-Goegnies? Die wordt toegeschreven aan de Borains. Adriano Vittorio is zelfs veroordeeld tot 6 jaar voor deze overval.

8,974

(55 replies, posted in Gladio - Staatsveiligheid)

Op de website van Knack staat er ook een artikel over de CIA en de koningskwestie » www.knack.be

8,975

(115 replies, posted in Speurders)

In 1995 begint het tweede leven van het onderzoek naar de Bende van Nijvel. Deltaspeurder Roger Romelart besluit voortaan elke dag naar Jumet te sporen om zijn collega's daar te gaan helpen met zijn achtergrondkennis van het spoor-De Staerke. Roger Romelart: "Mijn vrouw had gezegd: 'Roger, doe het. Probeer er nog iets van te maken.' Ik ben dan voor twee maanden gedetacheerd naar Jumet, en het is de grootste ontgoocheling van mijn leven geworden. Bij Delta werkten we altijd goed samen met de BOB."

En dan leert hij Lionel Ruth kennen: "Maar toen ik binnenkwam op mijn allereerste vergadering in Jumet, hoorde ik BOB'er Lionel Ruth achter mij sissen: 'Oppassen, want het oog van Moskou is gearriveerd.' Omdat ik niet van de rijkswacht ben! Mensenlief, dacht ik, in wat voor een nest kom ik hier terecht."

8,976

(118 replies, posted in 1982)

Herr Flick wrote:

Hebben ze dat wapen overigens ooit gebruikt bij een overval?

Klik

8,977

(40 replies, posted in Andere Personen)

Op een dag gaat substituut Willy Acke, de man die het onderzoek in Dendermonde leidt, lunchen met de ondertussen overleden Brusselse BOB-adjudant Guy Goffinon. Acke krijgt van Goffinon het volgende te horen:

De Bendeaanslagen zouden zijn gepleegd door Italianen die in Spanje verblijven, en die gehandeld hebben in opdracht van extreem-rechts. Eén van de opdrachtgevers zou Elio Massagrande zijn: de voortvluchtige leider van de in Italië verboden fascistische organisatie Ordine Nuovo, en een hoofdrolspeler in de Strategie van de Spanning.

Het hoofdstuk-Massagrande is één van de meest schimmige uit het hele Bendeonderzoek. Het spoor duikt op in februari 1986. Aanleiding vormen twee mysterieuze incidenten. Bij het eerste zou Corinne Nicolas, de advocate van de De Staerkes, enkele mensen uit het milieu hebben aangesproken met de vraag hoe je een 'hete' riot gun kunt vernietigen.

Bij het tweede incident brak adjudant Serge Klingels van de drugssectie van de Brussel BOB zijn been. Oud-BOB'er François Raes heeft Klingels zeer goed gekend:

"De adjudant was getrouwd met een nicht van een generaal, en daarvoor kon hij zich veel veroorloven. Om acht uur 's ochtends kwam hij op kantoor, en een uur later was hij al 'moe'. Hij had de naam dat hij extreem-rechts was, al heb ik daar persoonlijk nooit iets van gemerkt."

Op 19 februari 1986, de dag nadat de Delta-cel de hele clan De Staerke had opgerold, was adjudant Klingels helemaal niet moe. Hij had een afspraak met één van de De Staerkes, zo zou hij tegen een collega hebben gezegd. Hij had die ontmoeting vooraf met een procureur besproken. Tijdens de afspraak zou er een vechtpartij zijn ontstaan, waarbij Klingels over een tafel was geduwd en zijn been gebroken had.

Als de speurders in Dendermonde dit verhaal veel later horen, gaat er een belletje rinkelen. Een lid van de clan De Staerke had hun eerder verteld dat er een rijkswachter met een gebroken been in het militair hospitaal lag, en dat die rijkswachter Johnny De Staerke destijds gewaarschuwd had over een nakende huiszoeking.

Guy Goffinon had begin 1986 een tip gekregen over de moord en diefstal in Temse.  Volgens de tipgever zou Elio Massagrande, de Italiaanse fascist, via de clan De Staerke in het bezit van de vesten zijn geraakt. Als die informatie klopt, zou er een link bestaan tussen de Bende en extreem-rechts. In ieder geval liet het gerecht Massagrande opsporen.

Het onderzoek naar de roofmoord in Temse valt onder de bevoegdheid van de speurders in Dendermonde. Die hebben zelfs een informant die Massagrande ontmoet heeft bij Jean Bultot in Paraguay. Volgens die tipgever komt Massagrande vaak naar België : hij heeft een flat op de Louizalaan en verplaatst zich in een witte Mercedes 500. De speurders willen de tip natrekken, maar dat is buiten de collega's in Jumet gerekend. "Momentje, extreem-rechts is ons terrein."

Het is voor substituut Willy Acke een bittere pil als Jumet hem en zijn Deltateam sommeert van het spoor-Massagrande af te blijven. Nog voor de maand om is, krijgen ze in Dendermonde te horen dat hun collega's uit Jumet hun geen informatie meer mogen doorspelen. Een jaar later blijkt dat er zelfs geen onderzoek meer naar wordt verricht. Jumet heeft het spoor blijkbaar afgepakt om het te begraven.

8,978

(45 replies, posted in Westland New Post)

Een Duitse huurling die eigenlijk Ludwig Bender heet. Kort na de laatste Bende-overval in Aalst is hij het land uit gevlucht 'wegens onbekende moeilijkheden'. De speurders van Delta hebben hem intensief opgespoord, maar zonder resultaat. Hij is in 1946 geboren in Frankfurt en hij is een reus van 1,90 meter. Hij staat bekend als klusjesman van de Service d'Action Civique, de beruchte geheime organisatie van Frankrijk. In juli 1981 werd de organisatie buiten de wet gesteld en kwam Bender, samen met andere SAC'ers naar Brussel.

Aangekomen in Brussel liet hij zich Ludovic noemen en binnen de kortste keren kent Bender alle kroegen en bordelen van het centrum, de Noordwijk en de Naamse poort. Zijn vrienden raapt hij op in de Van Dyck bij de Grote Markt, waar het latere Bendeslachtoffer José Vanden Eynde geregeld een kaartje komt leggen. Marc Vanden Eynde (zoon van) en Luciano Bender halen er herinneringen op aan hun tijd in het vreemdelingenlegioen.

Algauw werkt Bender zich op als bodyguard en manusje-van-alles voor enkele Belgische politici. Hij zou wapens bezorgd hebben aan het VMO en de leden getraind hebben. Hij levert ook hand- en spandiensten aan Marcel Barbier van het WNP.

Bender kende waarschijnlijk ook Martial Lekeu. In de parachuteclub Golden Eagle in Bertrix is Barbier lid 128, Martial Lekeu 146 en Bender 160. In 1984 wordt Bender aangehouden en veroordeeld voor slagen en verwondingen en pooierij. Aan een vriendin die hem komt opzoeken in de gevangenis van Merksplas, zegt hij dat hij daar zit vanwege zijn extreem-rechtse sympathieën. In maart 1985 komt hij vrij.

Eind 1985 - kort na de laatste Bendeaanslagen - laat Bender zich tegen een kennis ontvallen dat hij 'erg veel zorgen' heeft. Hij zegt dat hij niet in België kan blijven en hij neemt de wijk naar Marseille. De onderzoekers van de Delta-cel komen te weten dat Bender zich in oktober 1986 heeft laten inschrijven als dierenarts in Roquebrune. Eind jaren '80 keert hij terug naar Argentinië, waar zijn ouders op een ranch leven. Zijn ouders hebben trouwens goede contacten met Jean Bultot.

Alles wijst erop dat Bender een belangrijk verbindingsfiguur geweest is tussen de criminele wereld en extreem-rechts. Daarom heeft Delta zwaar geïnvesteerd in het onderzoek. Helaas zijn er geen elementen opgedoken die 's mans betrokkenheid bij de Bende van Nijvel aantonen. Hij is in die zaak ook nooit verhoord. Anno 2005 schrijft Bender boeken over parachutespringen en doet hij mee aan valschermwedstrijden.

8,979

(53 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Volgens mij zijn de onderzoekers geïnspireerd geweest door dit nieuwsbericht : 27 jaar oude verdwijningszaak opgelost en dachten ze "wat die kunnen, kunnen wij ook". Dan hebben ze ontdekt dat ze in de jaren '80 een hoekje van de draaikom vergeten zijn en het hele circus verhuisd naar Ronquières. Misschien goed voor de plaatselijke horeca maar het helpt het onderzoek geen meter voorruit.

(Moesten ze nu toch iets vinden, dan zal ik met plezier mijn woorden intrekken, maar tot dan blijf ik sceptisch.)

8,980

(27 replies, posted in Onderzoekspistes)

Op de website van De Standaard staat een infografiek die de feiten weergeeft die aan de Bende worden toegeschreven. Daarbij staan een paar onbekende feiten: