Op een dag gaat substituut Willy Acke, de man die het onderzoek in Dendermonde leidt, lunchen met de ondertussen overleden Brusselse BOB-adjudant Guy Goffinon. Acke krijgt van Goffinon het volgende te horen:
De Bendeaanslagen zouden zijn gepleegd door Italianen die in Spanje verblijven, en die gehandeld hebben in opdracht van extreem-rechts. Eén van de opdrachtgevers zou Elio Massagrande zijn: de voortvluchtige leider van de in Italië verboden fascistische organisatie Ordine Nuovo, en een hoofdrolspeler in de Strategie van de Spanning.
Het hoofdstuk-Massagrande is één van de meest schimmige uit het hele Bendeonderzoek. Het spoor duikt op in februari 1986. Aanleiding vormen twee mysterieuze incidenten. Bij het eerste zou Corinne Nicolas, de advocate van de De Staerkes, enkele mensen uit het milieu hebben aangesproken met de vraag hoe je een 'hete' riot gun kunt vernietigen.
Bij het tweede incident brak adjudant Serge Klingels van de drugssectie van de Brussel BOB zijn been. Oud-BOB'er François Raes heeft Klingels zeer goed gekend:
"De adjudant was getrouwd met een nicht van een generaal, en daarvoor kon hij zich veel veroorloven. Om acht uur 's ochtends kwam hij op kantoor, en een uur later was hij al 'moe'. Hij had de naam dat hij extreem-rechts was, al heb ik daar persoonlijk nooit iets van gemerkt."
Op 19 februari 1986, de dag nadat de Delta-cel de hele clan De Staerke had opgerold, was adjudant Klingels helemaal niet moe. Hij had een afspraak met één van de De Staerkes, zo zou hij tegen een collega hebben gezegd. Hij had die ontmoeting vooraf met een procureur besproken. Tijdens de afspraak zou er een vechtpartij zijn ontstaan, waarbij Klingels over een tafel was geduwd en zijn been gebroken had.
Als de speurders in Dendermonde dit verhaal veel later horen, gaat er een belletje rinkelen. Een lid van de clan De Staerke had hun eerder verteld dat er een rijkswachter met een gebroken been in het militair hospitaal lag, en dat die rijkswachter Johnny De Staerke destijds gewaarschuwd had over een nakende huiszoeking.
Guy Goffinon had begin 1986 een tip gekregen over de moord en diefstal in Temse. Volgens de tipgever zou Elio Massagrande, de Italiaanse fascist, via de clan De Staerke in het bezit van de vesten zijn geraakt. Als die informatie klopt, zou er een link bestaan tussen de Bende en extreem-rechts. In ieder geval liet het gerecht Massagrande opsporen.
Het onderzoek naar de roofmoord in Temse valt onder de bevoegdheid van de speurders in Dendermonde. Die hebben zelfs een informant die Massagrande ontmoet heeft bij Jean Bultot in Paraguay. Volgens die tipgever komt Massagrande vaak naar België : hij heeft een flat op de Louizalaan en verplaatst zich in een witte Mercedes 500. De speurders willen de tip natrekken, maar dat is buiten de collega's in Jumet gerekend. "Momentje, extreem-rechts is ons terrein."
Het is voor substituut Willy Acke een bittere pil als Jumet hem en zijn Deltateam sommeert van het spoor-Massagrande af te blijven. Nog voor de maand om is, krijgen ze in Dendermonde te horen dat hun collega's uit Jumet hun geen informatie meer mogen doorspelen. Een jaar later blijkt dat er zelfs geen onderzoek meer naar wordt verricht. Jumet heeft het spoor blijkbaar afgepakt om het te begraven.