8,981

(30 replies, posted in Bende Farcy)

Of er ooit onderzoek is gebeurd weet ik niet, ik kan wel nog volgende informatie geven:

Hij was één van de luitenanten van Albert Farcy en een drugskoerier die vaak naar Thailand reisde en terugkwam met kilo’s heroïne. Hij was een protegé van het Nationaal Drugsbureau van commandant François. Het wapen dat men heeft teruggevonden zou een Enfield van Dekaise zijn. Er zouden gelijkenissen zijn tussen Van Obbergh en robotfoto 16.

Beijer weet natuurlijk wel wie de daders zijn die Dekaise hebben overvallen want op het Franse forum geeft hij volgende reactie op de naam Vicky Van Obbergh: "Et Dekaise, c'est pas Van Obbergh!"

8,982

(561 replies, posted in Bende Bouhouche-Beijer)

Er zijn geen bewijzen die de moord op Mendez linken aan de Bende van Nijvel, enkel vermoedens.

8,983

(53 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Het is zoals één van de mannen van de genie het zegt tegenover de VRT: "Als ze nu nog iets vinden, hebben ze het er achteraf ingegooid." (dus na 1986) Die militair was er in de jaren '80 zelf bij, bekijk zijn getuigenis » YouTube

8,984

(53 replies, posted in Onderzoeksdaden)

CleverTrevor wrote:

Eddy Vos suggereerde dat misschien wel de Mercedes die in Aalst werd gebruikt in het kanaal is beland en hij spreekt dan over een wagen met Nederlandse nummerplaten.

Als hij dat denkt, dan moet die wagen er na 1986 in beland zijn. Anders hadden ze hem wel de eerste of tweede keer gevonden. Een wagen kan je nogal moeilijk negeren als je over de bodem van kanaal zwemt of wandelt.

Al de hele dag hoor ik op de radio hoe ze dat kanaal onderzoeken : ze spannen een koord van de ene kant van het kanaal naar de andere kant en een duiker gaat met zijn hand over de bodem. Als hij iets verdacht vind, halen ze er het 'moderne' materiaal bij. Hoe deden ze dat vroeger dan, in bijvoorbeeld 1986 en 1985? Zo:

"Je spant een touw over het kanaal, van de ene naar de andere oever, en schuift dat systematisch vooruit over het gebied dat je wil bestrijken, terwijl een kikvorsman heen en weer langs het touw loopt. Op die manier kun je onmogelijk een plekje overslaan. Er is niets gesofisticeerd aan."

8,985

(102 replies, posted in 1985)

Nog een weetje : De omheining was doorgeknipt op de enige plaats waar de draad van de alarminstallatie onder de grond loopt, en daardoor niet functioneert. Zo'n inbraak was nog maar één keer eerder gebeurd, eind jaren '70, en toen waren de daders opgepakt en veroordeeld. Die daders waren Dominique Salesse en één van zijn maten.

Wanneer Salesse in december 1985 wordt gearresteerd voor een overval op het Delhaize-warenhuis van Lokeren, ondervraagd Delta hem over de diefstal in Erps-Kwerps. Hij ontkent echter iedere betrokkenheid bij deze diefstal.

8,986

(53 replies, posted in Onderzoeksdaden)

CleverTrevor wrote:

Volgens dit artikeltje van vandaag leverde de eerdere zoektocht in het kanaal niets op. De auteur weet kennelijk niet dat destijds zowat alle materiële bewijzen die aan de Bende van Nijvel zijn gerelateerd uit het kanaal werden gevist

Misschien bedoelt hij de eerste zoektocht van de onderzoekers in Nijvel. Die hebben niets gevonden, maar de onderzoekers van Dendermonde vonden een jaar later wel zakken die aan de Bende gelinkt konden worden.

Toen de warenhuizen Colruyt en Delhaize op de proppen kwamen met een premie van tien miljoen frank als beloning stond de telefoons niet stil. Alle inlichtingen werden op papiertjes genoteerd. De politiediensten in Halle hadden niet eens een bandopnemer om de tips te tapen. Colruyt had dat wel en de afspraak was dat de telefoons daar zouden aankomen.

Een BOB'er: "Eén van de bellers was een kleine gangster, één van de vele meelopers uit de Bende De Staerke. Hij wilde ons onmiddellijk naar Ronquières brengen, waar de clan volgens hem de Bendewapens in het kanaal had gedumpt. Maar het was een hectische tijd, en we konden niet zomaar alles laten vallen om met die informant mee te gaan. Die man heeft zich toen verschrikkelijk boos gemaakt en wilde nadien niet meer meewerken. Hij leeft nog altijd (in 2005), zo heb ik horen zeggen, en hij is erg verbitterd. In ieder geval moest hij meer afweten van de eerste overvallen van de Bende van Nijvel, maar ik heb geen idee of er in Jumet nog iets met zijn inlichtingen is gebeurd."

Dit verhaal speelt zich af in 1983, pas in 1986 zullen speurders van de Delta-cel zakken met wapens vinden die er in 1985 werden gedumpt. De vraag is : zijn er nu nog zaken in het kanaal Brussel-Charleroi die nog niet gevonden zijn.

8,987

(171 replies, posted in 1983)

Een BOB'er vertelt over de overval : "Ik kende die man, Freddy Vermaelen. Hij had nog een bar uitgebaat in Brussel, de Butterfly aan de Waterloose Steenweg, en hij was slager geweest. Vermaelen had geen bange vezel in zijn lijf."

"De Bende is de winkel binnengestormd. De telefoon voor de klanten hing aan de buitenkant van zijn directeurskantoor. De reus die kickerschoenen droeg, toen een rage, heeft met een speciale, met touw omwonden bijl het telefoonsnoer over gehakt. Vermaelen moet die enorme klap zeker gehoord hebben in zijn kantoor. Ik zie zo voor mijn ogen wat er toen gebeurd is: Vermaelen die als een leeuw op die mannen vliegt. Ze hebben hem direct neergeknald."

Ben wrote:

Volgens Frans Reyniers van de GP: Bij de hold-up op de Delhaize in Beersel wist men precies wie men bij de BOB in Halle met een nep-telefoontje moest weglokken om een mogelijke achtervolging in de kiem te smoren.

Dit is die BOB'er: "Ik weet wel met absolute zekerheid dat de daders ons BOB'tje daar in Halle op hun duim gekend moeten hebben. Ze moeten geweten hebben dat er maar één van ons die avond dienst, en dat was ik. Ik was opgeroepen na een zeer dringend telefoontje. Ik moest onmiddellijk naar de Colruyt komen, want ze hadden daar een informant aan de lijn die inlichtingen had over de Bende van Nijvel en die cito presto iemand van de BOB wilde spreken. Ik ben ernaartoe gereden en heb als een onnozelaar een half uur bij het toestel zitten wachten tot de informant terug zou bellen. Toen ik terug reed naar de BOB hoorde ik op de radioverbinding dat er een overval was gebeurd in de Delhaize van Beersel."

Bemerking: Weeral toont de bende haar tactisch vernuft. Ze bellen naar Colruyt - die ook een premie uitloofde en een eigen telefoonlijn had waar je tips kon doorgeven - om te zeggen dat ze informatie hebben en lokken zo de enige BOB'er van dienst weg.

De BOB'er vertelt verder: "'Miljaar, ze hebben me liggen,' schoot het door mijn hoofd. Ik heb twee machinegeweren in mijn auto gegooid en ben post gaan vatten bij de oprit van de autoweg achter de brug van Beersel. Als de moordenaars, drie mannen in een Golf, daar langs waren gekomen, had ik ze kunnen inrekenen maar ze hebben een andere vluchtweg genomen. Ze moeten de streek op hun duim gekend hebben."

Via-via hebben de speurders nadien vernomen dat Vermaelen, de vermoorde gerant, één van de daders herkend zou hebben. Het zou om iemand uit het chequecircuit gaan. Een speurder: "In die tijd wemelde het van de chequebendes. Ze gaven hun gestolen cheques liefst van al uit in de warenhuizen, omdat die ze aanvaardden zonder dat je een bankkaart moest tonen."

Een andere speurder: "De opkopers uit dat circuit schaften zich in de Delhaizes enorme hoeveelheden dure voedingswaren aan: champagnes, kaviaar, foie gras, ... En volgens wat wij gehoord hebben, zou de doodgeschoten gerant in Beersel de schutter herkend hebben uit zo'n circuit. Maar dat is nooit hard gemaakt."

8,988

(133 replies, posted in 1983)

Een BOB'er van Halle vertelt over de overval:

"De Bende is beestig opgetreden in de Colruyt. Ze hadden een heel lange matrak mee, geen echte maar een staaf van tachtig centimeter. Ze hebben wat in het rond geschoten om de klanten koest te houden, en zijn dan naar het kantoor boven de winkel gestapt."

"Jules (Jules Knockaert, directeur voeding) heeft toevallig met zijn hand de telefoon aangeraakt. Vermoedelijk heeft één van de gangsters gedacht dat hij wilde bellen, en hij heeft - krak - met die matrak Jules' hand verbrijzeld. Jules droeg een wapen, een heel goed pistool. Hij heeft het niet kunnen gebruiken omdat zijn hand kapot was."

Bemerking : Moet ik er nu vanuit gaan dat hij gewapend ging werken?

"Walter hebben ze voor zich uit geduwd naar de kluis. Hij heeft ze opengemaakt en kreeg een nekschot. Jules lag op de grond en zag het bloed van Walter voorbij vloeien."

8,989

(804 replies, posted in 1982)

Een BOB'er over het onderzoek naar de moord op José Vanden Eynde:

"Dat onderzoek is in het honderd gelopen, ik snap zelf niet waarom ik er toen niet dieper op in ben gegaan. Nu, die zaak was ook veel te groot voor een kleine provinciale BOB. De brigade van Halle werd toen wel bij de beste van het land gerekend - we deden met z'n achten honderd arrestaties in één jaar - maar we stonden veel te zwak tegenover wat toen op ons afkwam."

Een andere speurder over onderzoeksrechter Jean Kesseloot die het onderzoek leidde:

"Hij deed ons onze tijd verliezen met de meest onzinnige opdrachten. 'Gelieve alle jeugdbendes uit de streek van Halle te controleren.' Jeugdbendes? In Halle waren geen jeugdbendes. Die kwamen aanwaaien uit Brussel of Charleroi."

"Wij zochten de daders niet in jeugdbendes van Charleroi, wij zochten ze vlakbij. Het zigeunerkamp lag maximum twee kilometer verderop. Volgens mij hebben de inbrekers bij Jurion dingen gestolen om Nieuwjaar te vieren. Ik dacht aan dat kamp en natuurlijk ook aan de De Staerkes", zegt een andere BOB'er.

Johnny De Staerke had echter het perfecte alibi, in die periode zat hij namelijk in de gevangenis.

Na de moord op José Vanden Eynde liep er een tip binnen bij de BOB van Halle: "Zoek in de richting van de De Staerkes en je zult de daders vinden." Die tipgever was iemand uit de directe omgeving van de vermoorde José Vanden Eynde.

Deze tipgever bracht de moord in verband met heroïnesmokkel. De ex-man van Josés schoondochter, een zekere Fernand, was in die drugsaffaire veroordeeld. Hij was conciërge geweest in het farmaceutische bedrijf BIOS in Schaarbeek, dat cocaïne en morfine voor medische gebruik produceerde.

De speurders in Nijvel zullen echter concluderen dat er geen link is tussen Vanden Eynde, De Staerke en de drugszaak. Hierover zijn de speurders in Halle nog steeds zeer kwaad en ongelukkig omdat ze vinden dat Nijvel het spoor heeft verwaarloosd.

Dit verhaal komt uit de reeks van Hilde Geens in Humo, 20 jaar na de Bende-overvallen.

8,990

(53 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Het eerste sfeerbeeld is aangekomen :

http://www.deredactie.be/polopoly_fs/1.837855!image/1645159296.jpg_gen/derivatives/landscape470/1645159296.jpg
Bron » De Redactie