the end, via Amazon.de is het boek beschikbaar (kindle versie) voor nog geen 10€. Dus in die versie ook digitaal te doorzoeken.

bertlagaisse  wrote:

Voor het motief van de tweede golf van 1985 zit hij er misschien naast. Dat vond ik minst gemotiveerd.

Vond ik initieel ook. Maar dan vooral "van mijn melk" door het absoluut Machiavelistische en de totale onmeedogenloosheid van hun idee/motivatie.

In het kort: de premie uitgeloofd door de warenhuizen nog veel hoger opdrijven door overvallen die met nog meer doden te veroorzaken, deze overvallen "modelerend" op wat de media beschreef als "de Bende van Nijvel". Daarbij zouden ze zelf pistes en verbanden leggen naar bepaalde misdadigers, over wie ze natuurlijk genoeg informatie hadden en velen waarschijnlijk zelf kenden. Dit zou hen dan later toelaten zelf met "de gouden tip" af te komen die tot arrestatie (en veroordeling) zou leiden, en zo de uitgeloofde premie binnen te rijven.

Ik heb eigenlijk geen woorden voor het smerige van zo'n strategie, maar hoe meer ik erover nadenk (en lees over de verschillende hoofdfiguren ...) hoe meer het erg plausibel lijkt.

Dit is één van de meest "openbarende" boeken die ik heb gelezen en ik had het geluk om het uit te lezen vlak nadat ik Loden Jaren van Ponsaers had gelezen. Vandaar ook opnieuw vele passages herlezen in Hilde Geens. Vooral de passages over Bouhouche en Co. Het boek is gedetailleerd en geeft zeer plausibele verklaringen voor vragen waar men al zo lang over discussieert.

Kort gezegd, de schrijver acht "De Bende van Bouhouche" verantwoordelijk voor de Bende daden (en nog wat meer). Hij omschrijft deze als volgt:

"We have decided not to name the members of the Bouhouche Gang because not all were accused of violent crimes like key members of other gangs. They are presumed innocent. Bouhouche has relationships with a motley crew of police officers, criminals and murderers. Most of these acquaintances know nothing about the Bouhouche Gang."

De schrijver laat ook duidelijk merken dat hij weet wie de "mankende Reus" is. Hij stelt het niet expliciet, maar volgens mij is het best mogelijk dat de ploeg die effectief deelnam aan de Bende overvallen, en er dus van af wist, zich misschien slechts beperkte tot 4 à 7 man. In theorie is het nog best mogelijk dat bijvoorbeeld Beijer daar niet toe behoorde, maar wel andere hand en span diensten leverde, al dan niet met medeweten.

Buiten wat hij schrijft over de bendefeiten, wordt ook duidelijk hoe het mogelijk was dat ze op de hoogte waren van bekentenissen, getuigenissen, hoe getuigen konden bedreigd, afgeluisterd en geschaduwd worden, hoe er met bewijsmateriaal geknoeid kon worden, het gerecht en speurders tegen mekaar uitgespeeld werd, het nut van Ronquières, enz.

Indien de schrijver het bij het rechte eind heeft, is het absoluut niet uitgesloten dat één of meer van de daders nog leeft, en misschien nog werkzaam is in de politiedienst, opvolger van de dienst waar hij toen werkte. Wat zou verklaren waarom het onderzoek al die jaren zo gevoelig is gebleven. Of dit alles juridisch kan bewezen worden blijft echter een zeer grote vraag. De schrijver legt zelf uit waarom.

Ik heb zeer sterk de indruk dat de schrijver iemand is die zeer goed de Amerikaanse wetgeving kent; hij gebruikt systematisch de juridische terminologie in verband met bewijsvoering die het Amerikaans systeem eigen is, en wijst nu en dan op verschillen in wetgeving met de onze. Het boek werd alleszins recent geschreven gezien er wordt verwezen naar de onthulling over de duik en de R4 met Rijkswachters tijdens de reportage van Faroek in oktober 2018.

83

(75 replies, posted in Bewijsstukken)

Ik heb een topic geopend voor de Loods in Jezus-Eik om het topic nummerplaten hiervan te ontlasten. Met de tekst uit David's boek dienaangaande » Forum

84

(414 replies, posted in Plaatsen)

Half December 2017 krijgt Vermassen telefoon van de paliatieve zorgafdeling van het UZ Leuven. Er is een 96-jarige man binnengebracht die niet lang meer te leven heeft. Zijn laatste wens: Jef Vermassen te kunnen spreken over de Bende van Nijvel. (...)

‘Ben ik blij dat ik U zie’, zegt de man, die rechtop gaat zitten wanneer Vermassen zijn kamer binnenstapt en een stoel bij zijn bed schuift.
‘Vertel het mij eens.’
‘Het belangrijkste is: in 1986 was het onderzoek van de Bende van Nijvel al opgelost.’
‘Oh ja?’

Ik beluister de bandopname van het gesprek een keer of tien. De man praat een beetje onduidelijk, hij heeft geen gebit in en slist, maar hij is nog erg helder van geest. Het is een oude fruithandelaar uit Overijse, die in Jezus-Eik een magazijn naast zijn druivenserres verhuurde. Op een dag, maanden na de overval op de Delhaize in Overijse, staan speurders van Dendermonde voor zijn deur: handlangers van de Bende van Nijvel hebben zijn magazijn gebruikt als uitvalsbasis en als werkplaats.

Eén van de huurders heeft nauwe connecties met de bende-De Staerke, en krijgt geregeld figuren uit de Brusselse onderwereld over de vloer. In de loods worden auto’s ontmanteld en opnieuw gedemonteerd - precies wat volgens de speurders ook gebeurd is met een auto die de Bende bijde overval in Overijse heeft gebruikt. De wagen is in het magazijn gedemonteerd en de daders zijn met een andere wagen verder gevlucht. De speurders hebben het uitgerekend: de afstand tussen de Delhaize van Overijse en de loods in Jezus-Eik is in minder dan drie minuten af te leggen.

‘Het grootste schandaal is dat ze dat dossier hebben doen verdwijnen,’ zegt de 96-jarige man op zijn sterfbed. Een beverige stem, af en toe een schril lachje van verontwaardiging. ‘Op een dag hoorde ik dat de speurders van het onderzoek waren gehaald, en dat ik er nooit nog wat van zou vernemen.’

Het is altijd blijven knagen, meer dan dertig jaar lang. Het is een doofpotoperatie geweest, zegt hij, met medeweten van het gerecht, de politiek, de Staatsveiligheid. ‘Ik ben met het verhaal naar de Rijkswacht gestapt, maar ik werd wandelen gestuurd.’

(...) ’s Anderendaags krijgt Vermassen het bericht dat de man ’s nachts in zijn slaap is overleden. ‘Hij heeft op mij gewacht, dat is duidelijk’, zegt Vermassen me.

Bron: Overlever van de Bende van Nijvel | David Van de Steen en Annemie Bulté (Vanaf pag. 241)

Voor de lokatie, foto's en bijkomende commentaren; zie post van Merovinger » Forum

Lokatie : Eikenlaan 36, Overijse [Google Maps]. Overijse ligt net over de grens tussen het Waals en Vlaams Gewest. Als ik me niet vergis was Overijse toendertijd deel van het gerechtelijk en Rijkswacht district Leuven. Het grenst aan Hoeilaart, het toneel van de schietpartij na de overval op Dekaise in Waver.

85

(118 replies, posted in 1983)

Ik vermoed dat er tijdens de schietpartij vooral op de ruiten gemikt werd. De afwezigheid van inslagen in de zijflanken doet dit zeer sterk vermoeden.
Zelf heb ik nooit gevuurd met RG (dit voor alle duidelijkheid). Wel ben ik geen totale analfabeet op gebied van vuurwapens.

Er waren al aanduidingen dat de RG schutters hun wapens laadden met afwisselende patronen (9mm chevrotines/kleinere "birdshot"/slug). Dit is ondere andere te zien op het schotbeeld in de wagen van de heer Macau in Overijse.

Op de achterkant links onderaan van de politiegolf zijn inslagen te zien van kleinere "birdshot", waarvan weinig of geen penetratie. Achteraan, links en net boven de achterruit is een groot gat te zien dat veel weg heeft van de inslag van een "slug". De inslagen op de voorruit links lijken zijn moeilijk in te schaten, maar het lijken twee schoten met grotere hagel. Ik vermoed één schot van links, en één schot van rechts.

De kleinere "birdshot" gaat niet door het koetswerk. De 9 mm chevrotines wel, maar kunnen dan weer gestopt worden door de metalen delen van het deurmechanisme en het mechanisme van het raam.

Ik vermoed dan ook dat die speciale techniek eruit bestaat vooral op de ramen te mikken, waarbij men, ook met het kleinere birdshot, wel degelijk een zij raam stukschiet (op korte afstand). Dit verklaart misschien de verwondingen van de politieagent.

Ook in Aalst is dit te zien : de wagen van Roeland heeft een stukgeschoten rechterachterruit. De 2 kleinere impacten bovenaan en aan de binnenkant van zijn voorruit zijn waarschijnlijk afkomstig van dit schot.

Hierbij nog een link naar een US video waarbij geschoten wordt op een voertuig met verschillende soorten munitie.

Klik hier

86

(1,283 replies, posted in 1985)

Een andere getuigenis helpt toch ook, in relatieve zin dan, namelijk de journalist de Heer De Witte ;

    moet een noodrem maken voor eerste klanten die Delhaize uitstormen aan Parklaan

      ziet een Rijkswacht R4 achteruit rijden richting rond punt met een gewapende Rijkswachter die op het voetpad dezelfde richting uitgaat

        dan een Politiecombi die over het rond punt raast (richting Delhaize parking), meteen daarna de Opel van Roelandt met stukgeschoten zijruit. (De man die de daders heeft zien aankomen en de eerste dode heeft zien vallen op de parking).

          De Witte en vriendin stappen uit en verschuilen zich

            Ziet wat later nog een combi aankomen en zich opstellen aan garage Van der Haegen (overkant rond punt)

            De Witte heeft  slechts twee van de drie politiecombi's gezien ; dus ofwel heeft hij de eerste niet zien aankomen (nog voor het zijn noodstop), ofwel heeft hij de derde niet zien toekomen toen hij zich verschool.

            Dus was er een (echte of valse) Rijkswacht ploeg aanwezig aan de voorkant van de Delhaize (Parklaan), toen een eerste (of tweede) politicombi aankwam, en Roelandt net was gevlucht. Dus vrij kort na het begin van de vuurakties op de parking.

            Tenzij de heer De Witte zich vergistte, of de sequentie verkeerd weergaf.

            87

            (1,283 replies, posted in 1985)

            FreCR Wrote :

            Billy& wrote:
            In de eerste plaats de gemeentepolitie ! Dat is altijd en overal degenen die de taak hebben als eerste ter plaatse te komen. Dat was in Maubeuge het geval, in Waver en in Aalst.

            Maubeuge: Dat is Frankrijk. De taakverdeling tussen de verschillende ordediensten lag daar anders verdeeld dan in België toen der tijd.

            Waver: De agent (Claude Haulotte) was niet toegesneld door de binnenkomende oproep maar was eigenlijk een toevallige passant.

            Aalst: De oproep kwam binnen bij zowel de Rijkswacht als de Gemeentepolitie en beide korpsen waren ongeveer gelijktijdig aanwezig.

            in Nijvel bijvoorbeeld was het wel de Rijkswacht die als eerste ter plaatse kwam.

            Misschien mijn voorbeeldjes wat onhandig geformuleerd. Ja daar was ik van op de hoogte. Ik startte die paragraaf echter met de woorden "Maar waar moesten ze klaar voor zijn?" Dus ik doelde op waar de daders tijdens hun voorbereiding mogelijk van uit gingen, niet op hoe het in realiteit verlopen is.

            88

            (118 replies, posted in 1983)

            The end wrote :
            De ze hun moment afwachten en hun vuurkracht maximaliseren met de wapens waar ze vertrouwd mij zijn om het uit te voeren.

            Ok, The End, ik vroeg me al af wat U indertijd juist bedoelde, maar nu U het zo uitdrukt, ok, begrepen.
            Veel hangt af van de snelheid van die wagen, maar het is niet noodzakelijk zo dat die op dat moment "razendsnel" reed. Ik vermoed het tegendeel.

            Opvallend is en blijft, ten bewijze de foto's, dat er buiten de zijruiten geen impakten zijn in het koetswerk opzij. Die agenten hebben inderdaad een engelbewaarder gehad op dat moment.

            Maar als je stelt "waar ze vertrouwd mee zijn", bedoelt U dat dan beroepsmatig ? Want dan zitten we met Riotguns,FN  7,65 mm en de 9 mm (misschien wel een GP) wel in een bepaalde beroepsgroep die daar beroepsmatig vertrouwd mee was. Is het dat  waar U op doelt ?

            U hebt ooit over Aalst gepost dat de dader aan de paletten iets heel specifieks deed met zijn wapen? Kan U dat toelichten, en wijst dat volgens U dan op eenzelfde "beroepsgroep"?

            Tsja, ik kon me ook weer niet inhouden, heb me maar snel de kindle versie toegeëigend. En eens je begint te lezen, ... het even een tijdje opzij leggen is er weer niet bij. Ik kan me enkel aansluiten bij de feedback van Django en Bertlagaisse. Eigenlijk een verademing, eindelijk eens een boek dat uitgebreid en analytisch stilstaat bij de gebeurtenissen zelf.

            Het kan moeilijk bestemd zijn voor de Amerikaanse markt, maar de schrijfstijl doet me erg denken aan verschillende US boeken over de moord op Kennedy. Eigenlijk worden we de laatste tijd wel erg verwend; het "Loden" boek van Ponsaerts, nu deze uitgave. Wel gek, de benaming "The Insane Killers" ben ik absoluut wel niet gewend. Soms denk je dat het over iets anders gaat dan "De Bende(s)".

            90

            (118 replies, posted in 1983)

            Merovinger wrote:

            Was het omdat ze voor een UZI niet aan de juiste munitie konden geraken en het voor hen dan ook een nutteloos ding was (en te riskant om door te verkopen)?

            Zoals U zegt, een zeer raar gegeven, dat ze die Uzi achtergelaten hebben. De Uzi verschiet 9X19 mm Para, dat is de munitie die ze in '85 wel degelijk verschoten hebben, volgens CWB verschoten met de Ingram. Zeker de 9mm Nato. De 9mm Para was toen denk ik de meest courante 9mm patroon, dus denk ik niet dat toegang tot dit type munitie een probleem zou geweest zijn.

            Hebben ze hem niet willen gebruiken, om zo hun specifieke achtergrond(en) niet te verraden? Maar waarom dan de beide dienstpistolen wel gebruiken tijdens de moord op Van Camp?

            Of hebben ze hem echt gewoon "vergeten" in de hitte van het moment? Een pistool is immers makkelijker op de man te dragen dan een Uzi, typisch een wapen dat men ergens in het voertuig neer legt tijdens verplaatsingen. In heel het bendeverhaal lezen we af en toe dat de intervenierende politie/Rijkswacht in alle haast ook al eens "vergeet" hun Uzi mee te nemen.

            Op zich was de Uzi nu ook weer niet zo een gecompliceerd wapen. Met een minimum aan training kon je daar wel mee overweg.

            Voorlopig vermoed ik "vergeten", maar dat is natuurlijk geen absolute waarheid.