9,051

(215 replies, posted in 1983)

Hestur wrote:

Welke redenen zien jullie daar voor?

In Aalst schieten ze zonder pardon acht mensen neer, hier hebben ze zelfs moeite om de sleutels van een wagen te bemachtigen. Als het dezelfde daders waren, zouden ze dan niet meer geweld hebben gebruikt om alsnog de sleutels van die Porsche te bemachtigen?

In het interview zegt Catherine Van Camp ook nog dit :

"En mijn tante - de zus van mijn moeder - zou zogenaamd in de zeilmakerij in Temse gewerkt hebben waar de Bende zeven kogelvrije vesten gestolen had en de man van de conciërge had doodgeschoten. Wat een onzin, mijn tante heeft altijd in Brussel gewoond, haar vader heeft het dak van de basiliek van Koekelberg nog verzinkt. Zou u in Temse werk gaan zoeken als u in Brussel woonde? Maar nee, prompt werd er een heel dossier geopend over de 'betrokkenheid' van mijn vader en mijn tante bij de slachtpartij in de zeilmakerij."

Nu is mijn vraag: werkte haar tante nu in Temse of niet? Ze vind het enkel raar dat als iemand in Brussel woont, werk zoekt in Temse. Maar eigenlijk antwoord ze niet op een vraag die ook niet werd gesteld.

9,052

(10 replies, posted in Onderzoekspistes)

Hestur wrote:

Ze waren nooit actief in de zomer (juli, augustus).

De overval in Maubeuge was in augustus. Raar, de enige overval in augustus is ook de enige die niet in België gebeurd.

Maar er is er nog één » De overval in Waver

9,053

(157 replies, posted in 1980-1989)

Mincky wrote:

Is dat diezelfde rijkswachter die een boek had geschreven, over de wantoestanden binnen de rijkswacht?

Dat is inderdaad die rijkswachter.

9,054

(16 replies, posted in Onderzoekspistes)

Wat wel opvalt aan de lijst (bedankt trouwens om hem te maken), is dat de meeste warenhuis-overvallen gebeuren op een vrijdag of zaterdag. Dat zijn meestal zeer drukke dagen voor een warenhuis, wat dus betekent dat er veel volk is en veel geld te rapen valt.

noorderling wrote:

Stel je hebt een baan en je wil een overval plegen, dan doe je dat het liefst op vrijdag, gevoelsmatig.

Als mensen een baan hebben, gaan zij dan nog het risico nemen om voor zo weinig geld zoveel risico's te nemen?

9,055

(143 replies, posted in Andere Personen)

Martial Lekeu diende in de brigade van Tenneville van 1979 tot 1983, nadien werd hij overgeplaatst naar de brigade van Vaux-sur-Sûre. In 1984 heeft hij de rijkswacht verlaten. Bij de vondst in Ronquières zat ook een sleutel. De onderzoekers vroegen zich af of deze sleutel niet toebehoorde aan het bureau van Lekeu bij de rijkswacht van Vaux-Sur-Sûre.

Troch, Lacroix en Acke hebben Lekeu gedurende 4 complete dagen ondervraagd op het Belgisch consulaat in Atlanta. Lekeu stemde toe om op alle vragen te antwoorden. Substituut Acke bevestigde dat Lekeu goed werd onderzocht in verband met de overval in Temse, maar de "onthullingen" van Lekeu vertraagde het onderzoek.

9,056

(67 replies, posted in Robotfoto's)

Renne wrote:

Ja dat dacht ik ook maar was Lekeu in 1985 in ons land?

Hij is in mei 1984 naar de VS gevlucht met de vriendelijke hulp van de Amerikaanse autoriteiten.

9,057

(16 replies, posted in Onderzoekspistes)

spafles wrote:

Uit hoeveel mannen bestaat de Bende van Nijvel ongeveer? heeft iemand daar een idee van?

Zeker zes, maar waarschijnlijk meer dan tien. Als je er al vanuit gaat dat er een Bende van Nijvel bestaat, met vaste leden.

9,058

(83 replies, posted in Robotfoto's)

Mincky wrote:

En vergeet niet, ik probeer enkel te helpen, en ben geen Belg.

Alle hulp is zeker welkom, maar een robotfoto kan volgens mij nooit de start zijn van een onderzoek. Je moet eerst bewijzen hebben (geloofwaardige getuigen, vingerafdrukken, DNA, ...) en dat kan eventueel nagekeken worden door die persoon te vergelijken met robotfoto's.

Een robotfoto is geen foto, het is een tekening die werd opgesteld aan de hand van getuigenissen, meestal tijdens een overval of wanneer het donker is. Je kan je dan ook de vraag stellen hoe correct deze robotfoto's zijn?

9,059

(127 replies, posted in Robotfoto's)

Hestur wrote:

maar van wanneer dateert die foto?

Waarschijnlijk is die foto genomen op het proces tegen de bende De Staerke in 1987.

9,060

(20 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Eye-tracking ingezet voor leugendetectie

Onderzoekers van de universiteit van Utah hebben een systeem voor leugendetectie ontwikkeld waarbij gebruik wordt gemaakt van eye-tracking-technologie. Het systeem zou even goed of beter werken dan een polygraaf. De vijf onderzoekers, docenten psychologie bij de universiteit van Utah, stelden vast dat liegen vermoeiender is dan de waarheid vertellen en dat bewuste en onbewuste oogbewegingen de leugenaar kunnen verraden.

Zo kunnen personen die liegen verwijde pupillen hebben en duurt het langer voordat vragen worden gelezen en beantwoord. Deze reacties kunnen zeer subtiel zijn en daarom zijn volgens de onderzoekers nauwkeurige metingen en een statistisch model nodig om het belang van deze reacties te bepalen.

Proefpersonen kregen op de computer een reeks vragen voorgeschoteld die alleen met goed of fout konden worden beantwoord. Tijdens de vragenronde werden onder meer de pupilverwijding, de reactietijd, de leessnelheid en het aantal fouten gemeten.

Volgens Kircher, een van de onderzoekers, geeft hun leugendetectiemethode de polygraaf het nakijken. "Onze resultaten zijn even goed of beter dan de polygraaf en we zijn nog in een vroeg stadium van deze innovatieve, nieuwe methode om vast te stellen of iemand je om de tuin leidt", aldus Kircher.

Bron » Tweakers.net