901

(6 replies, posted in 1980-1989)

Het probleem is dat - zeker in het begin - iedereen dacht in termen van één 'bende' en de gekende, door ballistiek verbonden zeer zware feiten het 'cement' waren om uit te maken welke feiten ze gepleegd hebben.

Maar eigenlijk weet niemand dat zeker. Om te beginnen zijn er al zware twijfels over de vraag of het om één groep van daders ging, onder andere door de modus operandi die radicaal verschilde. Wie weet hoeveel (onopgehelderde) overvallen of moorden er niet nog gepleegd werden met dezelfde wapens en mogelijk dezelfde individuen?

Wetenschappelijk onderzoek en ballistiek in die tijd was verre van optimaal, niets was gedigitaliseerd. Begin maar te zoeken.

Als ik bovenstaande case (die ik niet kende) lees dan denk ik dat het inderdaad de moeite zou zijn om dat ballistisch materiaal eens te onderzoeken, indien het nog bewaard is (nog zo'n probleem). Maar goed, water under the bridge.

BTW: dat naast het oor schieten: een .22 is een klein, snel projectiel. Maakt zeer weinig geluid als ermee geschoten wordt en met een demper is het één van de weinige kalibers die echt quasi volledig stil kunnen afgevuurd worden. Nadeel is dat het penetrerend vermogen niet erg hoog is. Wel, het bot naast het oor (en eigenlijk vooral aan de slaap) is het dunste van heel de schedel en op die locaties lopen er nog eens een paar grote bloedvaten net onder ook.

902

(551 replies, posted in Bende Bouhouche-Beijer)

Het ziet er dus naar uit dat ze dan tóch gewoon een uiterste wanhoopspoging gedaan hebben.  Als hij niet verhoord wordt wil dat zeggen dat er geen enkel nieuw element is.

Les jeux sont faits.

903

(6 replies, posted in Bibliografie)

Bedankt voor de link, heb ernaar gekeken. Vreemd om te zien hoeveel alles veranderd is, en ook tegelijkertijd weer niet, City2, De Brouckère met die 70's oranje tegeltjes, de oude bussen, trams ...

Ook - wetend wat we nu weten - bizar om sommige locaties te zien. Op minuut 9 passeren ze in de taxi aan Anderlecht, langs het kanaal, je ziet de witte 'bollen' van de gasopslag op de achtergrond, die zijn er nog steeds, langs de Industrielaan. Da's op ongeveer 2 km van de plek waar Angelou aan zijn laatste rit naar Bergen zal beginnen. Later wanneer ze naar Ronquières rijden gaan ze overigens over het toen nagelnieuwe viaduct. Dan Ronquières, Machelen bij de epiloog ...

Geen film waar je vrolijk van wordt. En ook geen tijd waar je vrolijk van wordt, ik herinner me nog de bordjes op sommige café's: 'chiens et étrangers non admis'. Of 'la direction se réserve le droit d'entrée'. Geen zeldzaamheid toen, 't was niet allemaal beter.

904

(94 replies, posted in 1990-1999)

Puur theoretisch kan een onderzoekscommissie. Puur praktisch heeft het geen enkele kans. Waarom niet? Ten eerste, hoewel het cru is, er is 'maar' één slachtoffer. Politici willen zich kunnen profileren en daarvoor is een zaak nodig die veel potentiële kiezers bezighoudt. Ten tweede: binnen een jaar zijn er verkiezingen, om juridisch-technische redenen moet alles af zijn en goedgekeurd voor de ontbinding van de Kamer, vergeet dat dus maar.

Het dossier aan wetenschappers geven: lastig gelet op de privacy. Zelfs al kon het: die kunnen enkel afgaan op wat op papier staat, ze kunnen geen vragen stellen aan speurders, magistraten etc. Mission impossible dus. Lees het verslag van de eerste bendecommissie eens, die konden wél alles wat ze wilden onderzoeken. Dan nog was het niet evident.

905

(551 replies, posted in Bende Bouhouche-Beijer)

Ik denk nooit ook maar een milliseconde dat Beijer iets op papier zou zetten dat hem conclusief zou linken aan 'de bende'. Zeker niet vóórdat heel de zaak definitief en onherroepelijk verjaard is. Wat hij ook is, hij is geen idioot.

Ik mag dus hopen dat de onderzoekers niet om die reden afgereisd zijn, anders kunnen ze even goed nu een persconferentie geven om te zeggen dat de zaak afgelopen is en de handschoen wordt geworpen. Het zal voor na de verkiezingen zijn. Ik hoop persoonlijk ook dat de verjaring niet nog een keer opgeschort wordt. Het is m.i. afgelopen, tijd om het systeemfalen onder ogen te zien. Anders krijg je binnenkort nieuwe complottheorieën dat de zaak niet màg verjaren omdat anders de waarheid wel eens zou kunnen naar boven gebracht worden door betrokkenen.

Wat me niet zou verwonderen is dat er na het overlijden van Beijer een document bovenkomt waarin hij van over het graf nog eens een lange neus maakt naar de idioten die de zaak niet rond kregen en waaraan hij met zijn boeken nog geld verdiend heeft ook.

Eén van de vele zaken die me intrigeren is de kwestie van het lichaam van Mr. Zwarts. Er was geen reden meer om niet te zeggen waar hij begraven ligt. Toch hield iedereen de lippen op elkaar. Ik vraag me af of men niet bang is dat er met het lichaam forensische elementen zouden kunnen opduiken die een link vormen naar de rest van het verhaal. Stel dat er naast het lichaam een wapen wordt gevonden dat de maand tevoren gestolen werd bij Dekaise (dat daar achterlaten zou weliswaar niet getuigen van grote criminele intelligentie maar goed): dik probleem voor al wie aan de zaak Zwarts kon gelinkt worden.

906

(146 replies, posted in 1983)

Reed die 103 niet verder door naar Erasmus? Soit.

Dat restaurant van Ceria was niet slecht, ik ben er ook nog gaan eten met m'n ouders maar zo exclusief was het niet hoor, iedereen kon er reserveren en de bediening gebeurde door leerlingen. Als je langs de Bergensesteenweg de E19 op wil passeer je langs maar nu ook niet pal voorbij de CERIA, die ligt een paar 100 meter ervoor, links. Maar 't is waar, in die buurt was het 's avonds erg stil. En op de steenweg waren een paar serieus louche cafés indertijd. Over hot dates aan 't kanaal kan ik me niet uitspreken, toen was ik nog te jong. smile

Maar er werden indertijd overal in 't kanaal auto's gedumpt, diefstal was toen een veel grotere plaag dan nu.

907

(442 replies, posted in Algemeen)

Lees eens het rapport van de eerste bendecommissie. Dan zal m.i. snel duidelijk worden waarom het onderzoek faalde.

Mijn mening:

  • zaken verspreid over diverse parketten, parketten-generaal en onderzoeksrechters, elk met hun eigen visie, tel daarbij het eeuwige taalprobleem en het feit dat iedereen elkaar wantrouwde, soms niet zonder reden;

  • Caractériels bij het parket (Deprêtre om er maar één te noemen) en onderzoeksrechters die onbekwaam of overwerkt waren of werden gedomineerd door het parket of de rechercheurs;

  • De Rijkswacht die parallel werkte/obstructie pleegde uit misbegrepen korpsgeest omdat ze vreesden dat er vanalles boven water ging komen m.b.t. wat hun NBD uitgespookt had en hoe die situatie uit de hand was gelopen;

  • Veiligheid van de Staat waar amateurisme troef was en waarvoor het bovenstaande dubbel geldt (WNP/Latinus/Herdersliedstraat) maar die er veel beter mee weggekomen zijn dan de Rijkswacht;

  • Experts die geen expert waren en (soms met de beste bedoelingen) maar wat aanmodderden en beroep deden op personen die achteraf verdachten bleken te zijn waardoor veel sporen nu niet meer als 'clean' kunnen worden beschouwd;

En inderdaad, de 'modus operandi' van de feiten die steeds wisselde met één constante: de wapens.

908

(551 replies, posted in Bende Bouhouche-Beijer)

Patrick Haemers...tja. Een grote showman en totaal onberekenbaar en tot alles in staat als hij gebruikt had, een flink stuk van de tijd dus. De baas en het verstand van die bende was Lacroix maar de media vielen natuurlijk voor de grote blonde met de blauwe ogen. 

Op mij - maar ik ken hem persoonlijk van haar noch pluim - komt Beijer meer over als Lacroix, waar Bouhouche me doet denken aan Haemers, om die analogie aan te houden. Ik denk dat Beijer eerlijk is in die zin dat hij niet liegt wanneer hij zegt dat hij geen ideologische vezel in z'n lijf heeft en al de theorieën, practical shooting, wapens, extreem rechtse vriendjes van Bouhouche....voor hem enkel 'des couillonnades' waren. Beijer leek me vroeger door één zaak gemotiveerd: geld. Later aan toe te voegen: uit de gevangenis blijven.

Wat niet wil zeggen dat hij om dat geld vast te krijgen overdreven veel rekening zou houden met het welzijn van anderen denk ik. Zie case 'Zwarts' waarvan ik vermoed dat ze genoeg geld opgebracht heeft om veel van hetgeen volgde 'op te starten'. De madammen van Bouhouche en Buslik worden gespot met een stuk van de buit aan hun pols, Beijer probeert de horloges te verpatsen. Later wordt Suleïman Ahmed neergekogeld tijdens een 'bezoek' van de twee, ik weet niet of bekend is wie de trekker heeft overgehaald maar het zou me verbazen indien het Beijer was.

Ik denk soms dat Bouhouche en Beijer door hun 'voorgeschiedenis' aan elkaar vastgeklonken zaten, for better or for worse en dat geen van beiden het zich kon veroorloven de andere uit het zicht te laten of 'nee' te zeggen indien iets gevraagd werd. Het kan bijna niet anders of hij weet meer van de activiteiten van Bouhouche en wat die kunnen te maken gehad hebben met wat 'de bende' genoemd wordt. Maar dat het er ooit zal uitkomen vooraleer de zaak definitief, onherroepelijk verjaard is, dat betwijfel ik.

909

(442 replies, posted in Algemeen)

Simpel: beroepsgeheim / geheim van het onderzoek. Dat stopt niet bij het pensioen of bij verandering van job en je vergist je lelijk indien je denkt dat een onderzoeksrechter niet in staat zou zijn om iemand waarvan aangetoond werd dat hij/zij heeft gelekt te laten aanhouden en dat die persoon dan niet een tijdje zou kunnen vastzitten. Geen maanden maar genoeg om serieus onaangenaam te zijn.

Komt nog bij dat er - denk ik - zeer weinig mensen zijn die het dossier echt 'in de vingers' hebben, de kennis is zeer gefragmenteerd.

Ik denk persoonlijk ook dat er speurders zullen zijn die een vrij accuraat idee hebben van hoe het gegaan is en welke personen dader zijn of met zekerheid betrokken. Maar er is een vermoeden hebben, dat vermoeden uitspreken en tenslotte het ook bewezen krijgen. Dat zijn 3 zeer verschillende zaken. Ik denk zelf eerlijk gezegd dat er -behoudens een mirakel- niets meer hard zal kunnen bewezen worden. Het is te lang geleden, het dossier is niet meer compleet, veel getuigen en betrokkenen zullen inmiddels overleden zijn en zelfs bij veel fysieke sporen kunnen vragen gesteld worden (de expertises op munitie e.d., om maar één zaak te noemen).

910

(323 replies, posted in Slachtoffers)

Tiens wrote:

Het gaat niet om welles-nietes. Het gaat om de noodzakelijke waarheid. En het is aan justitie om gerechtigheid te doen gelden, hoezeer sommigen maar al te graag dit in eigen handen zouden willen nemen. Daarentegen kan je het gerecht wel helpen met het zoeken naar de waarheid.

Léon Finné is cruciaal in het dossier van ‘de Bende van Nijvel’ in verband met zijn connecties met de GP. Dat wist the End ook. Zijn al dan niet liquidatie door de Bende doet daar niet in het minst afbreuk aan.

Wie lanceerde de hele tijd dezelfde stelling als zou Finné nog absoluut na sluitingstijd een krant willen bemachtigen hebben, dit terwijl hij al de hele dag op weg was en verschillende krantenwinkels passeerde? En vooral, wie geloofde dat de hele tijd?

Is die stelling dan gelanceerd door bv dezelfde(n) die het noodzakelijke routineus tanken van Jacques Fourez bij Dats Nijvel lanceerde, waarbij deze zogezegd een inbraak bemerkte? (Die pas later begonnen was, zo toonde René Haquin aan…)

Tiens: op welke manier zou Haquin bewezen hebben dat de inbraak nog niet bezig was vóór de moorden gepleegd werden?

Toch niet omdat het horloge van Fourez stilstond op 0116 en het alarm bij Colruyt pas afging om 0126? Dat bewijst in mijn ogen niet veel, toch niet zonder details over de alarminstallatie te kennen die we niet hebben voor zover ik weet.

A contrario: neem even aan dat ze inderdaad nog niet aan het inbreken waren, Fourez en Dewit dood waren om 0116 en ze de seconde daarna begonnen alles in scène te zetten. Ze hadden dan 15 minuten om met een snijbrander ('chalumeau' volgens het verslag) een luik te branden door een metalen poort en dat luik was groot genoeg om door te kunnen en goederen naar buiten te 'steken'. Om 0131 was de politie er en die werden dadelijk beschoten. Op die tijd hadden ze ook door dat gat al 50 liter olie en meer dan 25 kilo koffie naar buiten gestoken. Dat lijkt me onplausibel snel.

Mijn grootste problemen om (zonder materieel bewijs, louter als hypothese) te aanvaarden dat die moorden (en die op Finné) meer zijn dan toeval zijn dat - als toeval wordt uitgesloten - het zou moeten gaan om een ongelooflijk grote, zeer complexe operatie die met extreme precisie werd uitgevoerd en waarbij niets van de tientallen zaken die konden mislopen, ook effectief misgelopen zijn.

Toeval vereist marginalen die goederen kwamen stelen en om niets bereid waren extreem geweld te gebruiken. Niet mooi, maar simpel.

Aannemend dat Fourez-Dewit en Finné dood 'moesten', waren er geen eenvoudiger methodes die minder 'foutgevoelig' zijn?