Samenvatting

Onderzoeksrechter Lacroix (links) en substituut Jonckheere (rechts) aan het Colruyt-warenhuis:

https://i25.servimg.com/u/f25/11/22/12/24/recons10.jpg

Tijdens de reconstructie:

https://i25.servimg.com/u/f25/11/22/12/24/recons11.jpg

Bende deed alles ijskoud over

Totaal onverwacht heeft onderzoeksrechter Jean-Claude Lacroix, van het parket van Charleroi, besloten om zondag tot de wedersamenstelling over te gaan van de weerzinwekkende overval op de Colruyt van Nijvel, die zaterdagavond 17 september 1983 aan drie personen, onder wie een rijkswachter, het leven kostte. Deze overval zou ook het werk geweest zijn van de vijf gearresteerden Michel Cocu, Adriano Vittorio, Michel Baudet, Jean-Claude Estievenart en Kaçi Bouaroudj.

Gisterenmorgen omstreeks 9u werden die vijf verdachten in anonieme politieauto’s naar de vestiging van Colruyt aan de Brusselsesteenweg te Nijvel aangevoerd. Ze zaten elk in een afzonderlijke wagen, tussen politiemannen. Voor de wedersamenstelling had rijkswacht en politie voor een indrukwekkende ordedienst gezorgd. Sommige inwoners van Nijvel dachten zelfs dat Colruyt opnieuw het mikpunt van bandieten was geweest.

De rijkswachter, die bijna vier jaar geleden, door de gangsters werd gewond was zondag ook tijdens de reconstructie aanwezig. Een meisje van de gerechtelijke politie beeldde de vrouw uit die onder de moordende kogels van de bende om het leven werd gebracht. Op bevel van de onderzoeksrechter werd het verbod opgelegd om nog te filmen of foto’s te maken.

In het begin van de wedersamenstelling kon af en toe een glimp worden opgevangen van de vijf verdachten, Michel Cocu, gepleegd in zwarte vest en jeansbroek keek rustig, zelfs geamuseerd toe: totaal onverschillig voor die wedersamenstelling. Daar tegenover had Jean-Claude Estièvenart verschillen van mening met Adriano Vittorio die de storm liet betijen.

Ledepoppen, de zogeheten slachtoffers, werden aangebracht en ook de rijkswachtcombi boordevol kogelinslagen waarmee de gendarmes in september 1983 onder vuur werden genomen, verscheen op het toneel. Inmiddels overvloog een helikopter van het Belgisch leger de Colruyt. Nadien speelde gans de wedersamenstelling zich achteraan het warenhuis af.

Acht dagen nadat onbekende gangsters in de nacht van vrijdag 9 op zaterdag 10 september 1983 te Temse een bloedige raid hadden uitgevoerd in het juttebedrijf Wittock-Van Landeghem, waar zeven kogelvrije vesten werden gestolen maar ook de huisbewaarder van kant werd gemaakt, sloegen verscheidene bandieten meedogenloos toe bij Colruyt, aan de Brusselsesteenweg te Nijvel. Drie doden: van dan werd gesproken van de “Bende van Nijvel”.

Met hoeveel mannen de schurken toen ter plaatse zijn gekomen, is niet met zekerheid geweten. Wel is bekend dat de Saab Turbo, die twee maanden eerder te Eigenbrakel werd gestolen, bij de overval op de Colruyt te Nijvel werd gebruikt.

Twee mensen uit Ukkel, die benzine wilden tanken, werden door de overvallersbende koelbloedig neergeschoten. Daarna werd de rijkswacht onder vuur genomen, die was uitgerukt omdat het alarmsysteem van Colruyt was overgegaan. Eén rijkswachter werd vermoord met een kogel in het hoofd. De poging om zijn collega op dergelijke manier af te maken mislukte, omdat de kogel op het schouderstuk van zijn uniform afketste en hij voor dood bleef liggen.

Rijkswachtwapen

Toen ex-politieagent Michel Cocu enkele maanden na Colruyt-Nijvel werd aangehouden, bekende hij een der daders te zijn. Met vijf, zes man en uitgerust met kogelvrije vesten van Temse werd de raid uitgevoerd. In een bui van toegeeflijkheid - hoewel hij achteraf zijn verklaringen introk - had Cocu een bewijs van schuld afgeleverd.

Want omtrent de overval op het warenhuis te Nijvel tekende hij toen uit het hoofd een plan van de overval bij Colruyt uit dat in elke uithoek, deuren, muren en nooduitgang klopte. Zoiets aldus politiemannen, kan je niet als je alleen maar naar een warenhuis gaat om er inkopen te doen.

Bij de overval op de Colruyt te Nijvel werden een .22, een riot-gun en een 7.65mm-pistool gebruikt. Voorts wordt niet getwijfeld dat de gangsters ook het wapen hebben geroofd van de rijkswachter wiens collega werd doodgeschoten. Dit pistool werd volgens experten op 1 december 1983 gebruikt voor het vermoorden van een echtpaar bij een gewapende overval in een juwelierszaak te Anderlues.

De op 17 september 1983 te Nijvel gewonde rijkswachter hoorde de “kille doders” toen onder elkaar Frans spreken met een duidelijk Brussels accent. Voorts troffen de speurders blonde haren aan.

Na de reconstructie zondag te Nijvel trok gans het gezelschap, bij ook substituut Jonckheere en hoofdcommissaris Christian de Vroom (gerechtelijke politie Charleroi) naar Eigenbrakel, waar in 1983 een vuurgevecht plaatsvond tussen de Colruyt-overvallers en de gemeentepolitie. Ietwat voor 13 uur gisteren, reed de politiewagen met Cocu als eerste weg. Gevolgd door die met Vittorio, dan Estièvenart en vervolgens Baudet en Bouaroudj.

Vooraf stond onderzoeksrechter Lacroix ons welwillend te woord. Met zekerheid weet men nog niet hoeveel daders bij de overval op Colruyt te Nijvel waren betrokken en al evenmin met hoeveel auto’s de daders er arriveerden. Veel wilde onderzoeksrechter Lacroix niet kwijt. Toch liet hij doorschemeren dat het einde van het onderzoek nadert.

Bron: Gazet van Antwerpen | 27 April 1987

912

(1,170 replies, posted in 1983)

Xenophon wrote:

Da's ook zo één van die zaken: van een paar essentiële gebeurtenissen werden nooit reconstructies gehouden. Onbegrijpelijk.

Van de overval in Nijvel is wel een reconstructie gehouden. Alleen waren ze "vergeten" de man met de witte Toyota te betrekken in de reconstructie.

fenix wrote:

Wat is dan eigenlijk de bedoeling van deze vraag? Uitvissen welke forumleden het dossier bezitten?

Wat een vreemde vraag. We zitten hier op een forum van de Bende van Nijvel, dus alle vragen en antwoorden die ons het dossier en de feiten beter kunnen doen begrijpen, zijn een meerwaarde.

913

(275 replies, posted in 1985)

Ik zal het anders en beter formuleren: de bestuurders van de rijkswacht-auto hadden geen verklaring waarom zij op dat moment daar waren.

914

(51 replies, posted in Filière Boraine)

Xenophon wrote:

Iets dergelijks zag ik Vittorio nog niet doen, hij was geen afgetraind atleet.

Ik “ken” de man alleen van zijn Belgische jaren. Hoe hij er in Frankrijk bij liep, weet ik niet. Misschien was hij toen wel afgetraind.

915

(51 replies, posted in Filière Boraine)

Ben wrote:

In 1968 pleegde Vittorio een goudroof voor rekening van de SAC, een verzameling barbouzes en criminelen. Hij nam ook deel aan een afrekening gewapend met een riotgun waarbij een rechter om het leven kwam. De politie zat hem op de hielen en hij moest naar België vluchten.

Op 3 juli 1975 wordt onderzoeksrechter François Renaud door vier gangsters in Lyon vermoord. Hij werd doodgeschoten met drie kogels van het kaliber .38 Spécial. De moord is nooit opgelost maar volgens de familie van de magistraat was de SAC verantwoordelijk voor deze moord:

(...) Rapidement la rumeur désigne trois probables exécutants, trois malfrats, Jean-Pierre Marin, Michel Lamouret et Robert Alfani qui nient vigoureusement. Mais dès 1976-1977, "tout le monde sait que c'est le SAC" qui est derrière l'assassinat, avance l'ex-avocat de la famille Renaud, Me Yves Bismuth.

Advocaat Bismuth verklaart over de moord:

(...) "Renaud allait découvrir quelque chose de très important en rapport avec de l'argent. L'enlèvement puis la mort du 'petit prince de l'hôtellerie', Yves Marin-Laflèche, en 1974, l'enlèvement du fils Mérieux (héritier de l'empire pharmaceutique), en 1975, le hold up de la poste de Strasbourg (attribué au Gang des Lyonnais)... à l'évidence à l'époque, 'on' cherche de l'argent à Lyon".

Bron » www.lexpress.fr

Een andere mogelijkheid is de moord op onderzoeksrechter Pierre Michel. Hij werd op 21 oktober 1981 in Marseille vermoord. Hij werd doodgeschoten met drie kogels van het kaliber 9mm Parabellum. Hij was als onderzoeksrechter betrokken bij het onderzoek naar de massamoord in café "Bar du Téléphone" in Marseille.

916

(275 replies, posted in 1985)

Mincky wrote:

Friet eten bij Bely?

In Ninove?

917

(103 replies, posted in Mededelingen)

Website

Deze week was de website een aantal dagen offline. Dit was het gevolg van een spam-aanval op de site. Een bot had een zwakke plek gevonden in mijn site: namelijk de mogelijkheid om berichten te plaatsen via het WordPress-deel. Deze functie is nu uitgeschakeld en alle spam-berichten zijn verwijderd.

Ik heb geen redenen om aan te nemen dat dit een doelgerichte aanval op mijn website was.

918

(25 replies, posted in Andere Personen)

steinerprag wrote:

Ik dacht: juni 1988.

Gezien deze datum; een poging tot tijdlijn van het Francis Vanverberghe:

  • 1973: Veroordeeld tot 3 jaar wegens wapentrafiek.

  • 1977: Veroordeeld wegens smokkel in verdovende middelen.

  • 1984: Vrijlating.

  • 1984-1985: Vanverberghe verblijft geregeld in België.

  • Eind 1984 - begin 1985: Transport van een grote partij heroïne tussen Europa en de Verenigde Staten.

  • 30 Maart 1988: Arrestatie van Francis Vanverberghe op de hoek van de Louisalaan en de Defacqzstraat te Brussel, door de gerechtelijke politie en de 23ste Brigade. Hij stond ingeschreven aan de Schoonzichtstraat te Elsene, (*) waar hij samenwoonde met Lydie Fleurie, een 25-jarige Française.

  • Juni 1988: Vanverberghe verklaart Luciano Bender "persona non grata".

  • 8 Juli 1988: Minster van Justitie Wathelet beslist dat Vanverberghe uitgeleverd wordt aan Frankrijk.

  • 24 Augustus 1988: Uitlevering aan Frankrijk.

  • 25 Augustus 1988: Vanverberghe wordt in Frankrijk in staat van beschuldig gesteld.

  • 1 September 1989: De broer van Francis Vanverberghe wordt in Zuid-Frankrijk vermoord.

  • 1988: In Frankrijk veroordeeld tot 4,5 jaar cel wegens vermeende betrokkenheid bij een heroïnetransport.

  • 28 November 1993: Francis Vanverberghe wordt in Parijs aangehouden.

  • 14 December 1994: Hij wordt vrijgelaten. Hij zat sinds zijn arrestatie in november 1993 in voorlopige hechtenis.

  • 14 Maart 1996: Proces tegen Vanverberghe.

  • 4 April 1996: Vanverberghe wordt vrijgesproken voor de smokkel van 20 kilogram heroïne tussen Frankrijk en de Verenigde Staten in 1980.

  • 27 september 2000: Vanverberghe wordt neergeschoten in zijn woonplaats Parijs, door een huurmoordenaar van een rivaliserende bende.

  • 12 Augustus 2001: Moord op Jean-Jacques Maillet in het Franse departement Var. Hij was een handlanger van Vanverberghe.

(*) De Belle Vue-straat in Elsene » Google Maps

919

(1 replies, posted in Overzicht Bendes)

Naast de bende "Vader en zoon"-Lammers vormde Eric Lammers een tijdlang een bende met:

De bende is onder andere verantwoordelijke voor:

Francis Verzar was een medeplichtige van de dubbele moord in Antwerpen.

Eric Lammers, zijn vriendin Sabine Coudal, Jean-Claude Vits en Alain Peeters werden begin mei 1988 in een flat in het Nederlandse Eindhoven gearresteerd. Het appartement behoorde toe aan de broer van Eric Lammers.

920

(0 replies, posted in Overzicht Bendes)

In april 1982 werd in Verviers een bende opgerold. De bende werd verdacht van verschillende overvallen in de streek van Verviers.

Feiten:

  • 16 november 1981: overval op de Kredietbank te Lanaken

  • 16 december 1981: overval op een filiaal van de BBL te Ensival

  • 31 maart 1982: poging tot overval op een gieterij te Chaudfontaine

  • 4 april 1982: overval op een filiaal van de Caisse Rurale te Verviers.

Leden:

De bendeleden zijn allen Italianen en wonen te Maastricht in Nederland, met uitzondering van Rossanno Cucurachi, 26 jaar, die te Verviers woont. Zijn vier medeplichtigen zijn Nicola Frate, 20 jaar, Nicolino Miraglia, 25 jaar, Luciano Di Pietro, 25 jaar en Giodano Boschet, 29 jaar.

Italiaanse bende opgerold te Verviers

De gerechtelijke politie van Verviers heeft een bende opgerold, die verdacht wordt van verscheidene overvallen in de streek en ver daarbuiten.

De laatste dateert van 4 april en werd gepleegd op een filiaal van de Caisse Rurale te Verviers. De buit bedroeg toen 1,6 miljoen frank. De leden van de bende zijn alleen Italianen en wonen te Maastricht in Nederland, met uitzondering van Rossanno Cucurachi, 26 jaar, die te Verviers woont. Zijn vier medeplichtigen zijn Nicola Frate, 20 jaar, Nicolino Miraglia, 25 jaar, Luciano Di Pietro, 25 jaar en Giodano Boschet, 29 jaar.

Naar verluidt hebben de robotfoto’s die verspreid werden na de overval op 16 december jl. op een filiaal van de BBL te Ensival, de onderzoekers op het spoor gebracht van Nicola Frate. Deze werd gelokaliseerd te Maastricht en men kon er ook vaststellen dat hij contacten had met enkele landgenoten, die eveneens geen onbekenden waren voor het gerecht.

Te Verviers werd intussen Cucurachi in de gaten gehouden en men stelde daarbij vast dat die eveneens contacten had met het groepje uit Maastricht. Op 7 april jl. kwamen de vier Italianen uit Maastricht Cucurachi oppikken te Verviers en namen hem mee voor een ritje met de auto door de stad. Zij werden echter discreet gevolgd door een auto van de gerechtelijke politie en na een tijdje werd hun wagen klemgereden en werden de vijf inzittenden opgepakt.

De gangsters worden ook verdacht van de overval op 16 november van vorig jaar op de Kredietbank te Lanaken en van een poging tot overval op 31 maart jl. op een gieterij te Chaudfontaine. Zij werden door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsmandaat geplaatst.

Di Pietro en Boschet waren eerder veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf wegens het plegen van een overval te Gent, maar zij werden voorwaardelijk in vrijheid gesteld op voorwaarde dat ze het land zouden verlaten. Het wordt niet uitgesloten dat de bende ook te maken had met overvallen in Duitsland en Nederland. Frate en Miraglia zouden ook betrokken zijn bij drugzaken.

Bron: Gazet van Antwerpen | 13 April 1982