Samenvatting
Wat: reconstructie van de overval op het Colruyt-warenhuis van Nijvel en de schietpartij aan de Diable Amoureux in Eigenbrakel.
Wanneer: zondag 26 april 1987
Waar: Colruyt Nijvel en Chaussée de Nivelles in Eigenbrakel
Wie: de vijf verdachten waren aanwezig: Michel Cocu, Adriano Vittorio, Michel Baudet, Jean-Claude Estievenart en Kaçi Bouaroudj
Resultaat: onbekend
Onderzoeksrechter Lacroix (links) en substituut Jonckheere (rechts) aan het Colruyt-warenhuis:
Tijdens de reconstructie:
Bende deed alles ijskoud over
Totaal onverwacht heeft onderzoeksrechter Jean-Claude Lacroix, van het parket van Charleroi, besloten om zondag tot de wedersamenstelling over te gaan van de weerzinwekkende overval op de Colruyt van Nijvel, die zaterdagavond 17 september 1983 aan drie personen, onder wie een rijkswachter, het leven kostte. Deze overval zou ook het werk geweest zijn van de vijf gearresteerden Michel Cocu, Adriano Vittorio, Michel Baudet, Jean-Claude Estievenart en Kaçi Bouaroudj.
Gisterenmorgen omstreeks 9u werden die vijf verdachten in anonieme politieauto’s naar de vestiging van Colruyt aan de Brusselsesteenweg te Nijvel aangevoerd. Ze zaten elk in een afzonderlijke wagen, tussen politiemannen. Voor de wedersamenstelling had rijkswacht en politie voor een indrukwekkende ordedienst gezorgd. Sommige inwoners van Nijvel dachten zelfs dat Colruyt opnieuw het mikpunt van bandieten was geweest.
De rijkswachter, die bijna vier jaar geleden, door de gangsters werd gewond was zondag ook tijdens de reconstructie aanwezig. Een meisje van de gerechtelijke politie beeldde de vrouw uit die onder de moordende kogels van de bende om het leven werd gebracht. Op bevel van de onderzoeksrechter werd het verbod opgelegd om nog te filmen of foto’s te maken.
In het begin van de wedersamenstelling kon af en toe een glimp worden opgevangen van de vijf verdachten, Michel Cocu, gepleegd in zwarte vest en jeansbroek keek rustig, zelfs geamuseerd toe: totaal onverschillig voor die wedersamenstelling. Daar tegenover had Jean-Claude Estièvenart verschillen van mening met Adriano Vittorio die de storm liet betijen.
Ledepoppen, de zogeheten slachtoffers, werden aangebracht en ook de rijkswachtcombi boordevol kogelinslagen waarmee de gendarmes in september 1983 onder vuur werden genomen, verscheen op het toneel. Inmiddels overvloog een helikopter van het Belgisch leger de Colruyt. Nadien speelde gans de wedersamenstelling zich achteraan het warenhuis af.
Acht dagen nadat onbekende gangsters in de nacht van vrijdag 9 op zaterdag 10 september 1983 te Temse een bloedige raid hadden uitgevoerd in het juttebedrijf Wittock-Van Landeghem, waar zeven kogelvrije vesten werden gestolen maar ook de huisbewaarder van kant werd gemaakt, sloegen verscheidene bandieten meedogenloos toe bij Colruyt, aan de Brusselsesteenweg te Nijvel. Drie doden: van dan werd gesproken van de “Bende van Nijvel”.
Met hoeveel mannen de schurken toen ter plaatse zijn gekomen, is niet met zekerheid geweten. Wel is bekend dat de Saab Turbo, die twee maanden eerder te Eigenbrakel werd gestolen, bij de overval op de Colruyt te Nijvel werd gebruikt.
Twee mensen uit Ukkel, die benzine wilden tanken, werden door de overvallersbende koelbloedig neergeschoten. Daarna werd de rijkswacht onder vuur genomen, die was uitgerukt omdat het alarmsysteem van Colruyt was overgegaan. Eén rijkswachter werd vermoord met een kogel in het hoofd. De poging om zijn collega op dergelijke manier af te maken mislukte, omdat de kogel op het schouderstuk van zijn uniform afketste en hij voor dood bleef liggen.
Rijkswachtwapen
Toen ex-politieagent Michel Cocu enkele maanden na Colruyt-Nijvel werd aangehouden, bekende hij een der daders te zijn. Met vijf, zes man en uitgerust met kogelvrije vesten van Temse werd de raid uitgevoerd. In een bui van toegeeflijkheid - hoewel hij achteraf zijn verklaringen introk - had Cocu een bewijs van schuld afgeleverd.
Want omtrent de overval op het warenhuis te Nijvel tekende hij toen uit het hoofd een plan van de overval bij Colruyt uit dat in elke uithoek, deuren, muren en nooduitgang klopte. Zoiets aldus politiemannen, kan je niet als je alleen maar naar een warenhuis gaat om er inkopen te doen.
Bij de overval op de Colruyt te Nijvel werden een .22, een riot-gun en een 7.65mm-pistool gebruikt. Voorts wordt niet getwijfeld dat de gangsters ook het wapen hebben geroofd van de rijkswachter wiens collega werd doodgeschoten. Dit pistool werd volgens experten op 1 december 1983 gebruikt voor het vermoorden van een echtpaar bij een gewapende overval in een juwelierszaak te Anderlues.
De op 17 september 1983 te Nijvel gewonde rijkswachter hoorde de “kille doders” toen onder elkaar Frans spreken met een duidelijk Brussels accent. Voorts troffen de speurders blonde haren aan.
Na de reconstructie zondag te Nijvel trok gans het gezelschap, bij ook substituut Jonckheere en hoofdcommissaris Christian de Vroom (gerechtelijke politie Charleroi) naar Eigenbrakel, waar in 1983 een vuurgevecht plaatsvond tussen de Colruyt-overvallers en de gemeentepolitie. Ietwat voor 13 uur gisteren, reed de politiewagen met Cocu als eerste weg. Gevolgd door die met Vittorio, dan Estièvenart en vervolgens Baudet en Bouaroudj.
Vooraf stond onderzoeksrechter Lacroix ons welwillend te woord. Met zekerheid weet men nog niet hoeveel daders bij de overval op Colruyt te Nijvel waren betrokken en al evenmin met hoeveel auto’s de daders er arriveerden. Veel wilde onderzoeksrechter Lacroix niet kwijt. Toch liet hij doorschemeren dat het einde van het onderzoek nadert.
Bron: Gazet van Antwerpen | 27 April 1987