921

(1 replies, posted in Overzicht Bendes)

De bende "Vader en zoon"-Lammers pleegde verschillende misdrijven tijdens de jaren '80.

Feiten:

  • 20 December 1984: Diefstal van een vrachtwagen met daarin voor 21 miljoen fr. tabak

  • 25 Januari 1985: Diefstal van acht schilderijen van Ensor in Sint-Genesius-Rode.

In juni 1985 verscheen de bende voor deze feiten voor de correctionele rechtbank.

Leden:

  • Eric Lammers

  • Franco de Luca; slotenmaker zonder gekende woonplaats

  • José Giul Calancha; zonder gekende woonplaats

  • Maurice Lammers; leraar uit Oudergem

  • Yves Baten; antiquair uit Elsene

Bende stal 7.500 kg. tabak en acht schilderijen

Voor de correctionele rechtbank te Brussel begon maandag het proces van zeven personen van wie vijf zijn aangehouden en twee nog voortvluchtig. Ze hadden eind 1984 een vrachtwagen gestolen met daarin voor 21 miljoen fr. tabak en op 25 januari 1985 acht schilderijen van Ensor.

De aangehouden beklaagden zijn de 23-jarige José Giul Calancha, zonder gekende woonplaats, de 32-jarige Yves Baten, antiquair uit Elsene, de 31-jarige Franco de Luca, slotenmaker zonder gekende woonplaats en de 49-jarige Maurice Lammers, leraar uit Oudergem. De vijfde, de 25-jarige zoon Eric Lammers, student aan de ULB, zit thans in Frankrijk opgesloten.

Uit de akte van beschuldiging blijkt dat Gil Calancha, Baten, de Luca en Lammers op 20 december 1984 betrokken waren bij de diefstal van een Nederlandse vrachtwagen, toebehorend aan de NV Philip Morris. De vrachtwagen waarop 7.500 kg. tabak voor een waarde van 21 miljoen frank was geladen, werd met een gestolen BMW klem gereden op de oprit naar de autoweg te Anderlecht.

De chauffeur van de vrachtwagen, Leonardus Huls, werd gekneveld. De daders reden met de vrachtwagen naar de streek van Manage, waar ze de tabak aflaadden en in een gehuurde loods deponeerden. Volgens de beschuldiging werd de vrachtwagenchauffeur gegijzeld bij de operatie, wat echter door de verdediging wordt betwist.

Op 25 januari 1985 werden acht Ensor-schilderijen voor een waarde van 10 miljoen frank gestolen uit een villa te Sint-Genesius-Rode. Deze diefstal zou gepleegd zijn door Gil Calancha, Baten en de Luca. Deze schilderijen werden achteraf in een reiskoffer gestopt en opgeborgen in een kluis van het Zuidstation te Brussel. Naar aanleiding daarvan werd Gil Calancha door de spoorwegpolitie aangehouden.

De beschuldiging van bendevorming wordt eveneens door de verdediging tegengesproken. Vonnis volgt op 19 juni.

Bron: Gazet van Antwerpen | 10 Juni 1985

Gangsterbende zwaar gestraft

De Correctionele Rechtbank te Brussel sprak woensdag zware straffen uit in twee verschillende zaken, die vermoedelijk verband houden met de uiterst rechtse groep Westland New Post.

Het betreft de overval op de chauffeur van een vrachtwagen, waarop voor 21 miljoen frank tabak was geladen, en de de diefstal van acht Ensor-schilderijen, gepleegd bij de familie de Broqueville te Sint-Genesius-Rode. De man die telkens als de spil optrad bij deze twee zaken, de 24-jarige Eric Lammers, ULB-student uit Oudergem, zit thans opgesloten in Frankrijk. Hij zou de overvallen hebben uitgekiend om aan fondsen te geraken voor Westland New Post, waarvan hij lid was.

De rechtbank veroordeelde drie mannen die met Eric Lammers samenwerkten tot zes jaar celstraf en beroofde hen tot zes jaar celstraf en beroofde hen voor een termijn van tien jaar van hun burger- en politieke rechter. Het gaat om de 23-jarige José Gil-Calancha, zonder gekende woonplaats, de 32-jarige Yves Baten, antiquair uit Elsene, en de 31-jarige Franco de Luca, slotenmaker zonder gekende woonplaats.

Anderzijds werd de vader van Eric Lammers, de 50-jarige Maurice Lammers, leraar uit Oudergem, veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf en voor een termijn van vijf jaar beroofd van zijn burger- en politie rechten.

Op 20 december 1984 werd de vrachtwagen, waarop de tabak voor een waarde van 21 miljoen frank, bij de inrit van de autosnelweg te Vorst, beroofd door Gil-Calancha, Baten, de Luca en vader en zoon Lammers. De chauffeur werd hierbij vastgebonden en de koopwaar naar een loods in de streek van Charleroi gebracht.

Op 25 januari 1985 was er de diefstal van de acht Ensor-schilderijen te Sint-Genesius-Rode. De daders Gil-Calancha, Baten, de Luca en Eric Lammers, lieten zich doorgaan als bedienden van de elektriciteitsmaatschappij. Zij gingen achteraf de acht Ensor-schilderijen, waarde 10 miljoen, opbergen in een kluis van het Centraal Station te Brussel. Nadat de spoorwegpolitie de schilderijen had ontdekt, kon Gil-Calancha worden aangehouden op het ogenblik dat hij de doeken wilde weghalen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 20 Juni 1985

Zwaardere straf voor Eric Lammers

Het Hof van Beroep te Brussel velde donderdag een arrest ten overstaan van vier delinquenten, betrokken bij de diefstal van acht Ensor-schilderijen voor een waarde van 10 miljoen fr. uit een villa te Sint-Genesius-Rode en de diefstal van een vrachtwagen, volgeladen met tabakswaren voor een waarde van 21 miljoen frank, gepleegd te Anderlecht.

Een van deze beschuldigden kreeg een zwaardere straf in beroep. Het gaat om de 25-jarige Eric Lammers, student aan de ULB, die zes jaar cel kreeg in plaats van vijf voor de Correctionele Rechtbank. Hij werd bovendien voor een termijn van 10 jaar ontzet uit zijn burgerrechten en politieke rechten. Eric Lammers meldde zich enkele maanden geleden gevangen bij de Franse politie te Chamonix. Hij werd vervolgens aan België uitgeleverd.

De vader van Eric Lammers, de 50-jarige Maurice Lammers uit Oudergem, bekwam een strafvermindering. Zijn straf van vier jaar cel effectief, werd teruggebracht tot drie met een uitstel voor het gedeelte dat hij nog niet uitzat. Vader Lammers had zijn zoon Eric willen beschermen op een ogenblik dat deze dreigde aangehouden te worden.

Steeds voor dezelfde feiten kregen de 31-jarige Italiaan Franco de Luca en de 23-jarige Spanjaard José Gil Calancha vijf jaar cel in plaats van zes voor de Correctionele rechtbank.

Bron: Gazet van Antwerpen | 15 November 1985

Twee gevaarlijke gevangenen ontsnapt te Verviers

Maandagvoormiddag omstreeks 10u15 zijn twee gedetineerden ontsnapt uit de gevangenis van Verviers. Het zijn de Fransman Michel Houdart (36) en de Italiaan Pietro Santini (37). Santini was maandag in de schrijnwerkerij van de gevangenis. Plots richtte hij een revolver op de bewaker en dwong hem naar de lager gelegen verdieping te gaan, waar Houdart bezig was in een andere werkplaats. Ook daar werd een bewaker overmeesterd. De twee werden vervolgens opgesloten in een hok. De gedetineerden slaagden erin de sleutels te bemachtigen. Met een uit een werkplaats meegebrachte ladder geraakten zij over de gevangenismuur. Buiten bemachtigden de twee een vrachtwagen van de firma Depri. Blijkbaar ging het met dit voertuig niet snel genoeg en in het centrum van Verviers deden ze een auto stoppen en dwongen de bestuurder uit te stappen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 22 April 1986

923

(0 replies, posted in Andere Personen)

Michel Houdart is een Franse gangster die in de jaren '80 in België woonde. Eind april 1986 ontsnapte hij samen met Pietro Santini uit de gevangenis van Verviers. Niet zo lang daarna werden ze gearresteerd in een café in Waver. Exact één jaar later ontsnapte hij opnieuw uit de gevangenis van Verviers, dit keer alleen.

In december 1982 pleegde hij een overval met gijzeling op een postkantoor in Châtelineau. Hij werd hiervoor in december 1984 voor het assisenhof van Henegouwen ter dood veroordeeld (automatisch omgezet in levenslang).

https://i25.servimg.com/u/f25/11/22/12/24/michel13.jpg

Hij werd in 1986 - na zijn ontsnapping - omschreven als:

1m72, zware lichaamsbouw, ongeveer 80 kg., lijkt eveneens tussen 30 en 35 jaar, heeft kastanjebruine ogen en kort geknipt kastanjebruin haar.

Terdoodveroordeelde Fransman ontsnapt

De Fransman Michel Houdart die door het assisenhof van Henegouwen ter dood werd veroordeeld wegens een overval met gijzeling in de post van Châtelineau (Henegouwen), is in de nacht van maandag op dinsdag uit de strafinrichting van Verviers ontsnapt.

Er bestaan aanwijzingen dat Houdart een opening in de zoldering van zijn cel heeft gemaakt, op het dak is geraakt, een ladder heeft gevonden op de werf van een gevangenisvleugel en over de omheiningsmuur van de gevangenis is geklommen.

Vorig jaar, op 21 april, was Michel Houdart al eens ontsnapt uit de gevangenis van Verviers in gezelschap van Pietro Santini, die tot twaalf jaar was veroordeeld. Pietro Santini en Michel Houdart hielden tijdens hun vlucht een vrachtwagen tegen. Drie maanden later werden de twee voortvluchtige gangsters aangehouden in een café te Waver.

Het was voor die ontsnapping met gijzeling dat Michel Houdart en Silvano Santini dinsdag voor de correctionele rechtbank van Verviers moesten verschijnen. Een reden waarom de gerechtelijke diensten voor extra beveiliging hadden gezorgd. Maar wie opdaagde was Michel Houdart. Overigens heeft de Franse gangster nooit weggestopt dat hij de verjaardag van die eerste ontsnapping zou vieren.

Even voor 6u dinsdagmorgen werd zijn afwezigheid vastgesteld. De Fransman verbleef niet alleen in zijn cel. De medegedetineerde heeft hem echter niet in zijn vlucht willen volgen. Deze gevangene werd grondig verhoord, maar daarover lekte nog niets uit. Het onderzoeksteam geeft geen enkel detail vrij.

De vraag is echter hoe Michel Houdart in bezit is kunnen komen van het gereedschap om een opening in de zoldering van zijn cel te boren, en ook van de touwen.

De gevangenis van Verviers heeft drie vleugels waarvan er één is gemoderniseerd. Daar zijn de gedetineerden opgesloten. De overige twee vleugels worden heropgebouwd. In de strafinrichting van Verviers verblijven ongeveer 120 gedetineerden.

Bron: Gazet van Antwerpen | 22 April 1987

Gangster Houdart belt naar televisie

De 37-jarige Fransman Michel Houdart, die in de nacht van maandag op dinsdag uit de Vervierse gevangenis ontsnapte, heeft woensdagmorgen naar de RTBF en de RTL getelefoneerd om het verhaal van zijn ontsnapping te doen. De directeur van de gevangenis herkende zijn stem formeel.

Houtart zei een gat gemaakt te hebben in de zoldering van zijn cel en in het gewelf erboven. Hij verwijderde vervolgens de dakbedekking en vond op het dak een balk die gebruikt werd bij werken. Hij zette deze balk recht en liet zich met behulp van een touw naar de vrijheid glijden.

Hij ging te voet naar Jouvremont (op enkele kilometers van Verviers) om zijn echtgenote op te zoeken. Per taxi begaf hij zich naar het Guillemins-station te Luik waar hij een trein nam. Houdart huwde op 17 december van vorig jaar in de gevangenis van Verviers. Eerst had men eraan gedacht de plechtigheid in het stadhuis te laten doorgaan, maar gezien de gangster reeds vaak zijn intenties om te ontsnappen had laten blijken, werd daarvan afgezien. Op de trouwdag vond men trouwens een gestolen auto dichtbij de gevangenis en vloog een niet geïdentificeerde helikopter over het stadhuis van Verviers.

In zijn telefoongesprek met de TV-gisteren zei Houdart nooit iemand te hebben gegijzeld, maar gewoon iemand te hebben meegenomen zonder deze persoon te hebben bedreigd. Hij daagde gelijk wie uit te bewijzen dat hij een actieve gewelddaad gepleegd zou hebben, waarmee hij bedoelde dat hij nooit op iemand geschoten heeft en nooit gemarteld of geslagen heeft.

Wanneer men zegt dat Houdart een verschrikkelijk geweld-potentieel in zich draagt, dan heeft dat volgens de betrokkene te maken met het feit dat de politie bij voorbaat een alibi wil hebben om hem te doden.

Bron: Gazet van Antwerpen | 23 April 1987

Voortvluchtige Michel Houdart gevat in Valenciennes

De 37-jarige Fransman Michel Houdart, die sedert zijn ontsnapping uit de gevangenis van Verviers voortvluchtig was, is woensdagnacht in de buurt van het Noord-Franse Valenciennes vanwaar hij afkomstig is, opnieuw gearresteerd, zo is in politiekringen vernomen. Houdart had op de dag zelf van zijn ontsnapping op 21 april ll, een telefonisch interview weggegeven aan de Franstalige omroep RTBF.

Houdart werd samen met zijn vrouw Fabienne in een flat van een vriend in Aulnay-lez-Valenciennes, aangehouden. Hij werd eind 1984 ter dood veroordeeld wegens een gewapende overval en gijzeling in een postkantoor van Bergen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 4 Juni 1987

Franse overvaller riskeert tweede proces voor zelfde feiten

De 37-jarige Fransman Michel Houdart, die in België ter dood veroordeeld is voor een gewapende overval met gijzelingneming, is maandag door het parket van Valenciennes (Fr.) in staat van beschuldiging gesteld voor dezelfde feiten. Hij is opgesloten in de gevangenis van Loos-jlès-Lille.

Normaal zou dit een overtreding zijn van het algemeen geldende rechtsprincipe dat iemand geen twee keer voor dezelfde feiten kan worden veroordeeld maar Houdart krijgt nu de rekening gepresenteerd voor zijn poging om - gebruik makend van dat rechtsprincipe - zijn straf te ontlopen.

De Fransman pleegde in 1982 met twee medeplichtigen een overval op een postkantoor in de buurt van Charleroi.die liep uit op een gijzeling. De zaak liep zonder bloedvergieten af, maar Houdart werd eend 1984 in ons land veroordeeld tot de doodstraf,  die naar gewoonte automatisch werd omgezet in levenslang.

In april van dit jaar ontsnapte hij uit de gevangenis van Verviers. Hij vluchtte naar Valenciennes en gaf zich daar vrijwillig over aan de Franse politie, nadat hij eerst contact had genomen met de pers om het verhaal van zijn ontsnapping te doen.

Houdart rekende erop dat hij terug op vrije voeten gesteld zou worden, omdat Frankrijk zijn eigen burgers niet uitlevert en omdat hij dacht in Frankrijk niet voor de rechtbank gedaagd te kunnen worden voor feiten waarvoor hij in België al veroordeeld was.

Maandag verscheen hij voor de correctionele rechtbank in Valenciennes, beschuldigd van ontsnapping uit de Belgische gevangenis. De rechtbank sprak hem op dit punt vrij, omdat ontsnapping op zichzelf naar Belgisch recht geen misdrijf is. Onmiddellijk na zijn vrijspraak werd hij echter opnieuw voorgeleid, voor de onderzoeksrechter, die hem in staat van beschuldiging stelde voor de in België gepleegde overval met gijzeling.

De Franse gerechtelijke autoriteiten gebruikten hiervoor een argument dat hen was toegespeeld door de Belgische justitie. Houdart was in België weliswaar veroordeeld, maar heeft zijn straf niet uitgezeten, omdat hij ontsnapt is. Het parket van Valenciennes heeft een onderzoek geopend en Houdart loopt het risico nu ook in Frankrijk voor het assisenhof te moeten verschijnen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 6 Oktober 1987

924

(19 replies, posted in Politiek & Business)

Sebastiaan wrote:

"Il était poursuivi pour avoir délivré un certificat médical de complaisance destiné à fournir un alibi à la maîtresse du truand Michel Houdart, le jour où celui commettait un hold-up."

Meer informatie over deze hold-up op 22 december 1982 in Châtelineau vind je hier » Forum

925

(0 replies, posted in 1980-1989)

Samenvatting

  • Wat? Een overval op een postkantoor met gijzeling.

  • Waar? Het hoofdpostkantoor van Châtelineau

  • Wanneer? In de nacht van 22 op 23 december 1982

  • Wie: Zes gangsters, waarvan twee als politieagent verkleed. De namen van de bende zijn: Michel Houdart, Isabelle Costa, Willy Debarge, Francis Bindewald, Betty Gro, Jean-Louis Courroie en Chantal Leroy.

  • Buit: 17 miljoen frank

  • Status: Opgelost

In deze zaak wordt ook Daniel Féret genoemd. Dankzij een vals medisch attest heeft hij de vriendin van Houdart een alibi gegeven.

https://i25.servimg.com/u/f25/11/22/12/24/michel12.jpg

Michel Houdart, Willy Debarge en Isabelle Costa tijdens het assisenproces in december 1982. Links vooraan zien we Jean-Paul Dumont, één van de advocaten van Michel Houdart.

Gezin van postontvanger heel de nacht gegijzeld

In Châtelineau nabij Charleroi is in de nacht van dinsdag op woensdag een overval gepleegd op het postkantoor. Het gezin van de postontvanger werd heel de nacht gegijzeld tot de gangsters ’s morgens een geldwagen konden leegplunderen.

Het was maandagnacht rond 1u toen er werd gebeld bij het huis van Guy Préat, de ontvanger van het plaatselijke postkantoor. Toen Mw. Préat de deur opende stonden er twee politieagenten. Amper had ze de tijd om haar man te roepen of de valse agenten sprongen naar binnen. Onder bedreiging van wapens werd het gezin [gegijzeld].

Toen een derde medeplichtige bij hen kwam, dwongen de valse politieagenten Préat met hen naar het postkantoor te rijden. De derde man bleef het gezin onder schot houden.

Bij het postkantoor kwamen nog drie andere medeplichtigen opduiken. Zij hadden een kap over het hoofd. Eens binnen werd de nachtploeg die er werkte, bedreigd en in de kelder opgesloten.

Guy Préat werd bevolen de brandkast open te maken, maar hij vertelde de gangsters dat daar twee sleutels voor waren en dat hij die niet had. Toen werd het wachten op de ochtend. Iedere keer dat er een postbode binnenkwam om zijn ronde te beginnen, werd hij opgewacht en opgesloten. Dat duurde ongeveer 5 uur tot een geldtransportwagen arriveerde.

De gangsters dwongen de h. Préat voor te wenden dat er niets aan de hand was. De chauffeur van de geldwagen opende argeloos zijn auto waardoor de gangsters doodgemakkelijk konden toeslaan. Zonder gehinderd te worden laadden ze ongeveer 12 miljoen fr. in hun bestelwagen. Die werd uren later leeg teruggevonden te Dampremy. Van de daders is geen spoor.

Bron: Gazet van Antwerpen | 23 December 1982

Aanhoudingen na overval te Châtelineau

In de nacht van 22 op 23 december werd een overval met gijzeling gepleegd in het postkantoor van Châtelineau. Het gezin van de hoofdontvanger, de h. Préat, werd daarbij een tijdlang gegijzeld. De buit bedroeg 17.050.000 fr. In verband met deze overval werd woensdag vernomen dat op 30 december een politieman werd aangehouden die werkzaam was in de dienst voor de bewaking van bankgebouwen. Hij wordt beschuldigd van medeplichtigheid aan gijzeling en diefstal met geweld, en werd in de gevangenis van Jamioulx opgesloten.

In verband met deze zaak werden ook in Parijs drie aanhoudingen verricht. Zo werd onder meer een gangster aangehouden die er pas tien jaar gevangenisstraf had opzitten wegen diefstal met geweld. Het betreft de 40-jarige Francis Bindewald uit Parijs. Naar verluidt zou het vaststaan dat hij een van de overvallers was. Zijn vriendin en een Française werden eveneens aangehouden. De Française verbleef te Fontaine-l’Eveque in België en was tewerkgesteld in de werkloosheidsdienst van de FGTB te Charleroi. Er worden in verband met deze zaak nog een aantal personen gezocht.

Het onderzoek in deze postoverval had zich al gauw toegespitst op het Franse milieu. Binnen een tijdspanne van enkele uren hadden de onderzoekers immers een belangrijke tip gekregen, waardoor zij een van de twee mannen die verkleed als politieagenten, aan de gijzeling hadden deelgenomen, konden identificeren als Francis Bindewald. Hij werd op 24 december aangehouden te Parijs en de Franse politie legde bij die gelegenheid beslag op zowat 1,8 miljoen Belgische frank, die vrijwel zeker afkomstig waren van de hold-up.

De vrouw van Bindewald, ex-gedetineerde Betty Gro (27) verbleef enkele uren voor de overval te Brussel en kan dus ook een rol hebben gespeeld in de zaak. Ze werd eveneens ingerekend en de politie kwam er al gauw achter dat zij nauwe contacten onderhield met een andere Française, Chantal Leroy (32), die te Fontaine-l’Eveque verbleef en als bediende tewerkgesteld was in de werklozendienst van het FGTB te Charleroi. Ze woonde samen met de eveneens 32-jarige Michel Houdart, een werkloze met een zwaar strafregister in Frankrijk.

Toen de onderzoekers zich bij de woning van Chantal Leroy aanboden, waren de vogels echter gaan vliegen.

Naar Guadeloupe

Ze hadden na een telefonische tip over de aanhouding van Bindewald de wijk genomen naar Guadeloupe. De politie kon uitvissen wanneer ze terugkeerden naar Parijs en wachtte hen op in de luchthaven. Alleen Chantal Leroy was echter in het vliegtuig en werd aangehouden, terwijl Houdart tot nog toe de dans ontsprong.

De politie vond uiterst bezwarende elementen tegen het tweetal. Chantal Leroy werd in bezit gevonden van een vrij belangrijke geldsom, waarvan zij de herkomst niet kon verantwoorden. Op haar appartement werd o.m. een omslag van de posterijen gevonden, waarop een postbediende van Châtelineau nog enkele minuten voor de overval een dienstmededeling had geschreven.

Andere aanduidingen die in het appartement werden gevonden, leidden dan weer tot de aanhouding van een politieman uit de stad Charleroi, de 30-jarige Willy Debarge, die verbonden was aan de bewakingsdienst van de banken. Zijn vrouw was een vriendin van Chantal Leroy en Debarge heeft wellicht niet aan de overval deelgenomen, maar aan Leroy en Houdart uiterst belangrijke informatie toegespeeld, onder meer in verband met de samenstelling van het gezin van de gegijzelde hoofdontvanger Préat. Het onderzoek bracht ook aan het licht dat hij voor Houdart een geheimzinnig pakje ging leveren in de buurt van de Franse grens.

Bron: Gazet van Antwerpen | 6 Januari 1983

Vier overvallers van Châtelineau naar Assisenhof verwezen

Vier van de overvallers, die in de nacht van 21 op 22 december 1982 te Châtelineau een overval pleegden en een gezin gijzelden, zijn door de raadkamer van Charleroi naar het Assisenhof van Henegouwen verwezen.

Tijdens die bewuste nacht vielen zes kerels, van wie er twee als politieagent verkleed waren, binnen bij een ontvanger van de post en gijzelden zijn gezin. Vervolgens begaven ze zich met de h. Préat naar het hoofdpostkantoor van Châtelineau, waar ze 17 miljoen roofden.

Gelukkig voor de politie verloor een van de gangsters zijn identiteitskaart in de woning van Préat, waarna de bende kon ontmaskerd worden. Het bleek om een uitgebreide groep te gaan met veel medeplichtigen in Frankrijk en België. Zelfs een politieagent van Charleroi maakte van de bende deel uit.

Nu het onderzoek achter de rug is, werden vier overvallers naar het Assisenhof van Henegouwen verwezen. Het betreft het brein van de gang, Michel Houdart (34), Willy Debarge (32), de politieagent, Isabelle Costa (33) en Jean-Louis Courroie (28), een Parijzenaar die evenwel na zijn aanhouding wist te ontsnappen nog voor hij aan ons land uitgeleverd zou worden.

Zeven andere leden, allen Fransen, zullen in hun land voor het assisenhof moeten verschijnen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 18 Juli 1984

Piekfijn uitgedoste en ontspannen beklaagden

Drie beklaagden, piekfijn uitgedost, ontsnappen en intelligent, namen maandagmorgen plaats op de beklaagdenbank van het Assisenhof van Henegouwen.

Zij dienen zich te verantwoorden voor een hold-up op het postkantoor van Châtelineau in 1982. De zitting begon met vertraging als gevolg van een bommelding in het gerechtshof. Helemaal niet onder de indruk en zonder enige emotie volgden de drie beschuldigden, Willy Debarge uit Leernes, Michel Houdart, uit Fontaine-l’Eveque en Isabelle Costa uit Fleurus, de samenstelling van de jury - vijf vrouwen en zeven mannen - en aanhoorden de voorlezing van de akte van beschuldiging.

De ondervraging nam veel tijd in beslag met zeer veel advocaten aan de balie. Mrs. Menschaert en Dumont verdedigen Houdart, Mrs. Stein en Lancaster zijn de advocaten voor Costa. De regie der posterijen heeft zich burgerlijke partij gesteld en wordt vertegenwoordigd door Mr. Debakker, terwijl Mrs. René en Paul Urbain het echtpaar Préat en Mw. Mahieu vertegenwoordigen. Als openbaar aanklager treedt de advocaat-generaal Ladrière op.

Tijdens de ondervraging van Michel Houdart werd zijn bewogen leven geschetst en de door hem gepleegde misdrijven opgesomd. Daarvoor kreeg hij tien jaar gevangenisstraf.

De voorzitter ondervroeg vervolgens Willy Debarge, die op school goede resultaten haalden tot zijn moeder hertrouwde. Hij verliet het atheneum om later een koksdiploma te behalen. Hij huwde in 1974 en verliet weinige tijd later het koksberoep om politieagent te worden te Marcinelle. In 1982 liet hij zijn vrouw in de steek om te gaan samenwonen met Nadine Van Assche, vriendin van Chantal Leroy. Langs deze kant om leerde hij Houdart kennen.

Isabelle Costa was een modelleerlinge, die lang voor bouwkundig technicus studeerde. Ze leefde in slechte verstandhouding met haar zeer autoritaire moeder en verloor haar vader in 1970. Ze ontkende gisteren dat ze bang was voor Houdart, en hem ook geen specifieke inlichtingen heeft gegeven over het postkantoor te Châtelineau.

Bron: Gazet van Antwerpen | 18 December 1984

Psychiater acht daders volledig verantwoordelijk

Het vinden van een identiteitskaart op de plaats van de misdaad leidde van het een naar het ander en uiteindelijk tot de arrestatie van Michel Houdart, Willy Debarge en Isabelle Costa, die thans terechtstaan voor het assisenhof van Henegouwen.

In Châtelineau pleegden zij een hold-up, gepaard gaand met een gijzeling. Tijdens hun ondervraging heeft Houdart niet ontkend het brein achter deze affaire te zijn en de twee andere beklaagden hebben gepoogd hun rol te minimaliseren. Houtart gaf toe de plaats van de hold-up, het postkantoor van Châtelineau, vooraf geïnspecteerd en helpers gezocht te hebben, koelbloedig genoeg om een overval zonder gebruik van geweld te kunnen uitvoeren.

Debarge verklaarde dat hij eerst vier dagen voor de feiten over de hold-up hoorde praten en zei slechts geholpen te hebben omdat hij door zijn vriendin werd meegesleept. Met veel moeite gaf Costa toe enkele inlichtingen, afkomstig van haar vriendin Claudine, te hebben doorgespeeld aan Houdart.

De eerste getuige dinsdag was onderzoeksrechter Jean-Claude Lacroix. Hij wist te vertellen dat men op de plaats van de misdaad de identiteitskaart van een van de daders, Francis Binderwald, had gevonden. Bij een vriendin van Binderwald te Parijs, werd een miljoen frank aangetroffen, alsook een valse snor, een reeks telefoonnummers en een ticket Parijs-Quevy van de Franse spoorwegen. Bij Houdart vond men ook nog een plan van het postkantoor van Châtelineau en de politiedocumenten waardoor men Debarge op het spoor kwam. Op Courroye na, hebben allen bekend, maar zonder een medeplichtige te noemen.

Getuige wist ook nog te vertellen, dat hij zondag jl. een dreigtelefoontje had geregen. De man in kwestie sprak met een Frans accent.

Daarna werden een aantal onderzoekers gehoord, die slechts de verklaringen van de onderzoeksrechter herhaalden. Marc Houssier, opperadjudant van de BOB, meende aanvankelijk, dat de ter plaatse gevonden identiteitskaart van Binderwald eigenlijk bedoeld was om de onderzoekers op een vals spoor te brengen. Hij voegde eraan toe, dat Debarge bekende zijn politieuniform aan Houdart te hebben gegeven, omdat hij dacht dat Houdart zich wou laten fotograferen. Van een overval wist hij niets.

Houdart betwist zulks. “Het is omdat we ons plan moesten wijzigen, dat we de uniformen hebben gevraagd aan Debarge, die heel goed was ingelicht over de hold-up”, zei hij.

Dr. Bauthier, wetsdokter, kwam preciseren dat er bij de h. en mevr. Préat, de gijzelaars van de beklaagden, psychische en psychosomatische problemen ontstonden, als gevolg van de overval.

Dr. Schiettecatte, psychiater, kwam bevestigen dat de drie daders volledig verantwoordelijk kunnen gesteld worden voor hun daden. Houdart toonde zich zeer fier over de wijze waarop hij de overval leidde. Wat Debarge aangaat, dat is een zwakke figuur. Costa heeft steeds geprobeerd haar rol te beperkten en de feiten in een voor haar zo gunstig mogelijk daglicht te stellen.

Dinsdagnamiddag had Michel Houdart het over de doodsbedreigingen aan Debarge. “Op de radio was gezegd dat ik mijn medeplichtigen verklikt had, maar dat was niet waar en het was Debarge die dat gerucht verspreid had. Ik heb hem daarover aangepakt en hem inderdaad bedreigd, maar Debarge leeft nog altijd zoals ge kunt zien. Er zijn echte bedreigingen en andere”, zo besloot Houdart. Daarop verklaarde Debarge dat alles thans is bijgelegd.

Volgende getuige was Guy Préat, adjunct-postontvanger te Châtelineau en een van de gijzelaars. Hij aarzelde de eedformule uit te spreken omdat ze de woorden “zonder vrees” bevat en hij de hele nacht bedreigd zou geworden zijn. Hij bevestigde in grote lijnen zijn eerdere verklaringen en was zo onder de indruk van de herinneringen aan de overval, dat hij zijn getuigenis moest onderbreken om zijn kalmte te herwinnen.

“Het was een vreselijke dag”, zei hij en hij hield er trouwens heel wat letsels aan over. “Mijn gezin is nog altijd getraumatiseerd. Mijn dochters durven zelfs de deur niet openen als er gebeld wordt.” Zijn vrouw, mw. Marie-Thérèse Bovoy bevestigde de verklaringen van haar man. Zij bleef een groot deel van de nacht met de handen in de boeien en beefde dinsdag nog toen zij dat alles vertelde voor de rechtbank. Mw. Madeleine Mahieu vertelde hoe ze door de gangsters aangepakt werd toen ze de post van Châtelineau betrad. Zij diende de tweede sleutel van de kofferzaal te overhandigen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 19 December 1984

Getuigen van verdediging aan het woord

De derde dag van het proces tegen Michel Houdart, Willy Debarge en Isabelle Costa, overvallers van het postkantoor van Châtelineau, voor het assisenhof van Henegouwen, werden de getuigen voor de verdediging gehoord.

Veel kan er niet over verteld worden, behalve dat Houdart in deze zaak nog als de “eerlijkste” overkomt. Tijdens de verhoren nam hij steeds zijn verantwoordelijkheid op en dekte zijn medeplichtigen. Hetzelfde kon niet gezegd worden van Debarge en ook niet van Costa die lang aarzelde om de nochtans overduidelijke feiten toe te geven. In verband met de grondplannen die ze de gemeentediensten van Charleroi ontfutselde, wilde ze eerst doen geloven, dat ze zulks onder bedreiging van Houdart had gedaan.

Nadien moest ze toegeven, dat ze gelogen had, vooral omdat Houdart bevestigde, dat ze - om een deel van de buit te krijgen - met volle overtuiging had meegewerkt.

Een zekere M. Rousseau, die een tijd met Costa samenwoonde, voegde eraan toe, dat ze zuinig was en dat hij nooit had horen praten over de hold-up voor de arrestatie van Costa. Tenslotte kwam de gewezen vriendin van Debarge, Nadine Vanassche, verklaren dat ze hem zeer vriendelijk vond en dat ze met hem gelukkig was geweest.

Over Debarge mocht men vooral vernemen, dat hij vriendelijk maar beïnvloedbaar was, althans volgens zijn gewezen vrouw, Viviane Van Cauwenberghe, dat hij tuchtvol, lief maar nogal volgzaam was, volgens zijn gewezen onderwijzer uit Hollain, de h. Albert Leclercq, dat hij een uitstekende, vriendelijke, kalme en probleemloze zoon was, met eenvoudige verlangens, verklaarde zijn wenende moeder, mevr. Marie Beranger. Ze voegde eraan toe, dat haar zoon haar niet meer wenste te ontvangen in de gevangenis, omdat zijn vriendin hem sinds augustus jl. geen bezoek meer had gebracht. Haar man, die het natuurlijk kind Debarge destijds erkende, kwam dit alles nog eens bevestigen. De andere getuigen brachten geen nieuwe gegevens aan en de zitting werd geheven. Donderdag is het de beurt aan de burgerlijke partijen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 20 December 1984

Burgerlijke partijen eisen miljoenen schadevergoeding

De vierde dag in het proces tegen Michel Houdart, Willy Debarge en Isabelle Costa, die een hold-up pleegden op het postkantoor van Châtelineau, begon met een incident.

In naam van de verdediging sprak meester Lancaster zijn ongenoegen uit over het feit dat twee van zijn confraters sommige juryleden hadden zien babbelen met de h. Préat, burgerlijke partij.

De wet verbiedt namelijk elk contact met gelijk wie, zolang de beslissing van de jury niet bekend is. Drie juryleden verklaarden echter, dat de h. Préat hen alleen groette en hen een artikel uit de krant toonde. Préat bevestigde dit tot tevredenheid van de verdediging, maar het laatste woord was aan het zesde - vrouwelijke - jurylid: “Wanneer een advocaat ons toelacht en groet, nemen we hem dat ook niet kwalijk, dus …”.

Meteen was het incident van de baan en kreeg meester De Porter, burgerlijke partij in naam van de Posterijen, het woord. Hij beperkte zich tot een verzoek om schadevergoeding van 17 miljoen en zulks van zodra het vonnis zal uitgesproken zijn.

Meester le Bâtonnier-Urbin, pleitend voor de h. en mw. Préat en mw. Mahieu legde eerst de nadruk op de intelligentie en de durf van de beklaagden. Nochtans mag men niet uit het oog verliezen, dat het hier om een overval ging met zes geladen wapens. Daarna herinnerde hij aan de angsten van het echtpaar Préat en hun kinderen. Dat gold ook voor mw. Mahieu, die mogelijk nog ernstiger door de daders werd bedreigd. Deze mensen hielden aan de hold-up een zwaar trauma over en mw. Mahieu, die alleenstaande is, werd definitief werkonbekwaam, waardoor ze nog slechts 60 procent van haar normale inkomen heeft.

In zijn rekwisitorium onderstreepte het openbaar ministerie bij monde van advocaat-generaal Ladrière hoe goed deze overval, gepleegd met gebruik van geweld, was voorbereid. Hij wees ook op de morele schade toegebracht door de drie beschuldigden aan personen die niet rechtstreeks slachtoffer van de overvaller waren. Volgens hem waren Houdart en Costa de initiatiefnemers.

De aanklager vroeg de jury het drietal schuldig te verklaren. Meester Manschaert van zijn kant probeerde te bewijzen dat Michel Houdart zich geenszins aan gijzeling heeft schuldig gemaakt, maar slechts bedreigingen heeft geuit. Dat vertelden pleiters Stuin en Lancaster ook over Willy Debarge, die volgens hen bovendien niet eens aan de hold-up had deelgenomen, want op dat moment lag hij in zijn bed. Steeds volgens zijn advocaten kon Debarge, die niets belangrijks gedaan heeft in deze zaak, dan ook niet als medeplichtige worden beschouwd.

Hoogstens was hij schuldig aan heling, aangezien hij een som geld gekregen heeft na de feiten. De pleiters vroegen de jury dan ook “neen” te antwoorden op de vragen over de gijzeling en over de diefstal met geweld en eventueel “ja” op de vraag over de heling.

Voor Costa vroegen de advocaten Schoenmaeckers en Dailly de jury, rekening te houden met haar introvert karakter en poogden ook aan te tonen, dat de overval ook zonder haar hulp zou zijn uitgevoerd. Tevens verwierpen zij de gijzeling en aanvaardden slechts de beschuldiging van diefstal.

Bron: Gazet van Antwerpen | 21 December 1984

Doodstraf voor Houdart

De jury in de zaak van de overval op het postkantoor van Châtelineau voor het assisenhof van Henegouwen antwoordde, na een lange deliberatie, positief op de meeste vragen. Er werd “neen” geantwoord op de vragen omtrent de inbraak met inklimming, de blijvende werkonbekwaamheid van Guy Préat en de doodsbedreigingen van Houdart tegen Debarge.

Het Hof heeft vrijdagavond laat Michel Houdart veroordeeld tot de doodstraf. Debarge en Costa werden schuldig bevonden aan diefstal met geweld en alle bezwarende omstandigheden, met uitzondering van de hierboven genoemde feiten.

De laatste dag van het proces begon met de tussenkomsten van de pleiters Lancaster en Manskaert, die een aantal bijkomende vragen gesteld wensen te zien. Eerstgenoemde wilde een vraag in de zin van inbraak, bedreigingen en geweld, maar zonder de vermelding van gijzeling en ook een vraag waarin de beschuldiging van diefstal door die van heling vervangen zou worden. Dit is alles ten voordele van de tweede beschuldigde Willy Debarge. Meester Manskaert wenste een vraag over de inbraak, zonder te spreken over heling, die voor Houdart. Deze verzoeken werden door het hof afgewezen en men ging over tot de replieken.

Tijdens de replieken herhaalden de pleiters de argumenten, reeds in hun pleidooien gebruikt waarna het woord aan de beschuldigden werd gegeven. “Ik betreur wat ik de familie Préat heb aangedaan, maar voor het overige niets”, zei Houdart. “Ik zou me in de maatschappij willen herklasseren”, verklaarde Debarge en Costa bevestigde nog eens dat ze niet besefte gijzelaars genomen te hebben.

Vervolgens werden aan de jury 47 vragen gesteld, waarin alle beschuldigingen hernomen werden; diefstal met geweld en met bezwarende omstandigheden, gijzeling, diefstal van voertuigen, wapendracht.

Bron: Gazet van Antwerpen | 22 December 1984

926

(0 replies, posted in Andere Personen)

Pietro Santini was een Italiaanse gangster die tijdens de jaren '80 in België (in Jemappes) woonde. Hij werd veroordeeld tot 12 jaar gevangenis wegens een hold-up in Jemappes. Op 21 april 1986 ontsnapte hij samen met de Franse gangster Michel Houdart uit de gevangenis van Verviers.

In juni van datzelfde jaar werden de twee gangsters gearresteerd in een café in Waver. In het politiekantoor van Nijvel bedreigde hij een agent met een revolver. Hij werd daarop neergeschoten door die agent. Hij overleed op weg naar het ziekenhuis.

Broer ontsnapte gevangene ingerekend

Na de ontsnapping uit de gevangenis van Verviers, maandag, werd gisteren de broer één van de twee ontsnapte gevangenen, Sylvano Santini, aangehouden. Santini werd later ter beschikking gesteld van de rechter van instructie te Verviers. Hij wordt ervan verdacht een handje te hebben toegestoken bij de ontsnapping van zijn broer Pietro Santini, uit de gevangenis.

Bron: Gazet van Antwerpen | 23 April 1986

Ontsnapte gevangene door politiekogels gedood

Gisteren is in het gebouw van de gerechtelijke politie te Nijvel de 37-jarige Pietro Santini neergeschoten. De man was op 21 april samen met de 36-jarige Fransman Michel Houdart uit de gevangenis van Verviers ontsnapt. Donderdagnamiddag werden ze samen opnieuw aangehouden te Waver. Santini was tot 12 jaar veroordeeld wegens een hold-up te Jemappes.

De aanhouding gebeurde door een tiental leden van de gerechtelijke politie. Op dat moment deden er zich nog geen incidenten voor. Toen twee inspecteurs Santini wilden fouilleren na aankomst in het kantoor van de GP te Nijvel, draaide hij zich echter plots om en dreigde een van hen met een pistool kaliber 7.65, dat in zijn ondergoed verborgen had gezeten. Hij riep de inspecteur toe zich niet te bewegen.

Deze voelde zich bedreigd en trok onmiddellijk zijn eigen wapen. Hij vuurde driemaal naar Santini, die in de borst geraakt werd. Tijdens zijn overbrenging naar het ziekenhuis overleed hij. Nadien bleek dat Santini’s pistool geladen was met zeven kogels.

De procureur des konings van Nijvel heeft onderzoeksrechter Schlicker belast met een onderzoek. Er had reeds een wedersamenstelling plaats. De procureur heeft ook een mededeling over de gebeurtenissen vrijgegeven waarin vermeld wordt dat, volgens de eerste gegevens, de inspecteur die op Santini vuurde, gehandeld heeft in een staat van wettige zelfverdediging.

Bron: Gazet van Antwerpen | 13 Juni 1986

De persoonsbeschrijving van Santini, door het gerecht vrijgegeven na zijn ontsnapping:

37 jaar, van Italiaanse nationaliteit. Hij woonde het laatst te Jemappes en werd veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf. Persoonsbeschrijving: 1m77, middelmatige lichaamsbouw, ongeveer 80 kg., lijkt tussen 30 en 35 jaar, heeft kastanjebruine ogen, zwart haar, erg kalend vooraan en een dikke snor.

https://i25.servimg.com/u/f25/11/22/12/24/pietro10.jpg

927

(80 replies, posted in Andere Personen)

Xenophon wrote:

Het staat overigens niet vast dat betrokkene effectief daar vastzat.

Willy De Schepper was wel degelijk opgesloten in de gevangenis van Sint-Gillis. Van 8 november 1985 tot en met 11 november 1985 zat hij er echter niet. Hij had toen penitentiair verlof.

928

(177 replies, posted in Organisaties)

Rijkswachtofficier schond beroepsgeheim

De krijgsauditeur te Brussel bevestigde vrijdag dat de 24-jarige rijkswacht-onderluitenant Etienne Dalleur, afkomstig uit Stavelot, werd geschorst wegens schending van het beroepsgeheim.

De feiten deden zich voor in november 1985 toen de officier nog aan de militaire school te Brussels studeerde. Als laatstejaarsstudent had hij toegang tot de computergegevens over heel wat personen uit de maatschappij. Bepaalde fotokopieën van deze gegevens speelde hij door aan zijn zuster. Zij gaf die op haar beurt door aan sommige mensen, onder wie enkelen uit het milieu, waarin ze overigens zelf bedrijvig was.

Het staat vast dat de onderluitenant persoonlijk geen enkel profijt haalde uit de gegevens die hij verstrekte. Toch ging hij telkens zijn boekje te buiten door geheime gegevens via zijn zuster aan de buitenwereld door te spelen. Verwacht wordt dat hij in april voor de krijgsraad zal verschijnen.

Bij de generale staf is daaraan toegevoegd dat de betrokken rijkswachter eerst “bij orde maatregel” werd geschorst, maar dat hij nadien zelf ontslag heeft ingediend en verkregen. Sinds 1 maart is hij weer gewoon burger.

Bron: Gazet van Antwerpen | 22 Maart 1986

Hij haalde er zogezegd geen persoonlijk profijt uit. Wat was dan zijn motief om dit te doen? Enkel en alleen omdat zijn zuster het vraagt?

929

(275 replies, posted in 1985)

Rijkswachtwagen in de prak op weg naar Aalst

De Mobiele Groep van de Rijkswacht aan de Groendreef te Gent werd zaterdagavond na de hold-up te Aalst onmiddellijk gealarmeerd. Twee rijkswachters spoedden zich in een snelle Porsche naar Aalst. Bij het oversteken van de Geraardsbergsestraat in het centrum van Ninove kwam de wagen echter in botsing met een tegenligger. De snelle rijkswachtwagen werd hierbij totaal in de prak gereden, doch er vielen geen gekwetsten.

Bron: Gazet van Antwerpen | 12 November 1985

Als die rijkswachtauto van Gent onderweg was naar Aalst, wat deze zij dan in het centrum van Ninove?

Wapenroof te Gerpinnes

In de wapenhandel St.-Hubert aan de Route de Philipville te Gerpinnes (*) zijn dinsdag [10 september] een vijftiental vuistwapens gestolen, samen voor zo'n 300.000 fr.

Bron: Gazet van Antwerpen | 11 September 1985

(*) Locatie » Google Maps