Net gekocht in Fnac Antwerpen: De 8 Cent Optie van Richard Belfield.
Moord is de oudste politieke daad ter wereld. Moorden uit politieke overwegingen markeren de loop der geschiedenis. Ze lokken oorlogen uit, leiden tot revoluties en veroorzaken immense verschuivingen in nationale en wereldwijde machtsverhoudingen.
Auteur en documentairemaker Richard Belfield plaatst in De 8 Cent Optie de belangrijkste aanslagen van onze tijd in hun historische context en laat zien hoe aanslagen, afgedaan als losstaande misdrijven, vaak passen in een internationale machtspolitiek. Het boek is - logisch - onderverdeeld in verschillende hoofdstukken die ook de perfecte politieke moord uitleggen:
Deel 1: Planning
Deel 2: Uitvoering
Deel 3: Alibi
Zorg dat je een goed verhaal hebt
Laat er, als het even kan, iemand anders voor opdraaien
Hoed je voor de krachten die in het spel zijn
Deel 4: Naspel
Als eerste bijlage vind je de algemene beginselen van de moordwetenschap:
Te beginnen bij het begin, zoek de originele documenten op en probeer erachter te komen wat er precies gebeurd is. Het onmogelijke buiten beschouwingen te laten. De grondwetten van de natuurkunde en de scheikunde zijn altijd van toepassing en als volgens die wetten iets onmogelijk is, dan is dat zo. Kogels bewegen alleen in rechte lijnen, zeker over korte afstanden. De plek zelf te bezoeken indien mogelijk.
Een tijdlijn op te stellen van wat er gebeurd is en geef de bron aan bij elke vermelding. De voetnoten en de bijlagen te lezen van alle officiële onderzoeksverslagen. Daar staan vaak interessanten aanwijzingen in. Geen acht slaan op de commentaren van experts, zeker niet op die uit de school van de 'wat-zou-er-gebeurd-zijn-als'-journalistiek. Tenzij de auteur er zelf bij was of goed onderzoek heeft verricht, heeft hij niets toe te voegen. Het papier met de commentaren van experts is geduldig, en het enige nut ervan is om je vis van de markt erin te verpakken.
Alles te negeren wat is geschreven door iemand die begint met 'Ik geloof alleen maar in toeval ...' Dat is onzin en iedereen die beweert te weten hoe de wereld in elkaar zit zou beter moeten weten. Iemand die zoiets zegt is vooringenomen en daardoor niet geschikt om serieus empirisch onderzoek te verrichten. Meestal zijn experts die hun opmerkingen zo beginnen de ergste aanhangers van samenzweringstheorieën. Hun probleem is dat ze theorieën van een ander niet kunnen hebben. Ieders achtergrond na te lopen, zeker die van de 'experts'.
Ga er nooit van uit:
Dat alles is zoals het lijkt. Dat organisaties - zeker als ze te maken hebben met veiligheids- en inlichtingendiensten - een monolithisch geheel zijn. Ze zijn altijd verbrokkeld en verscheurd door partijvorming. Dat er steeds maar een ding tegelijk gebeurt. Politieke moorden zijn een soort driedimensionaal schaakspel, met veel aan elkaar verbonden invloedssferen. Dat een organisatie of een individu zich redelijk gedraagt of zijn eigen belang dient. Dat het bewijsmateriaal altijd de conclusies van een officieel onderzoek ondersteunt als dat zegt dat er niets verdacht aan de hand was. In veel onderzoeken leiden alle aanwijzingen tot een onvermijdelijke conclusie - kwade opzet - maar vervolgens concludeert met tot het tegenovergestelde.
Ga er altijd van uit:
Dat een toevallige samenloop van gebeurtenissen kan voorkomen, maar dat is dan ook puur toeval. Dat toeval en complot hand in hand kunnen gaan.
En ten slotte:
Onderschat nooit de corruptheid en het morele verval van politieke leiders, of tot hoever de onverschilligen en eerzuchtigen willen gaan om ergens beter van te worden of carrière te maken.