9,471

(45 replies, posted in Speurders)

Op 20 Juni 1997 vertelt kolonel Sack van de Delta-cel in Dendermonde zijn persoonlijke visie op de Bende van Nijvel. Sack was nog steeds de mening toegedaan dat het niet alleen een kwestie was van individuele relaties van de Bende De Staerke en extreem-rechtse personen, maar van een groter organisatorisch verband, een politiek-crimineel samenwerkingsverband.

"Begin van de jaren tachtig meende een kern van personen te moeten ageren tegen het rode gevaar dat onder meer tot uiting kwam via de CCC en dergelijke, door te riposteren. Wij stelden vast dat het Front de la Jeunesse contacten onderhield met het MSI dat in Italië een soortgelijke rol speelde en het criminele milieu gebruikte voor de aanslagen van de zwarte terreur. In België gebeurde volgens mij ongeveer hetzelfde: een aantal personen meende te moeten ageren door een klimaat te creëren in dezelfde zin, als antwoord op de CCC."

"Immers de buit voor de moord op Zwarts bedroeg 40 miljoen. Wij gaan ervan uit dat deze moord werd gepleegd door Bouhouche en Beijer, terwijl dezen echter - althans voor zover ik weet - niet in weelde leven. Wat is er dan gebeurd met die 40 miljoen? Dan stel ik mij misschien wel de vraag of die 40 miljoen niet konden worden gebruikt om bepaalde criminelen in te huren, of om een bepaalde mythe in te huren, om dergelijke feiten te gaan plegen. Persoonlijk denk ik dat de eerste feiten die werden toegeschreven aan de "Bende van Nijvel", niet bedoeld waren als afkomstig van de "Bende van Nijvel". Ik denk dat men op een bepaald ogenblik die mythe heeft overgenomen, de Borains. U moet niet vergeten dat u in Mons nog met een zekere Amory zit, die daar kennis had van dat milieu, en dat ineens die Borains wel werden aangesproken om bepaalde feiten te gaan plegen. Dat is een eerste luik."

"Ik zou er op willen wijzen dat de feiten nooit zo gewelddadig zijn geweest als in september 1983, de overval op de Colruyt van Nijvel. Pikant detail: Michel Cocu heeft in Augustus België willen ontvluchten door te proberen dienst te nemen in het Vreemdelingenlegioen. Hij werd daarvoor afgekeurd en is teruggekeerd vlak voor de feiten. De "Bende van Nijvel" is in zijn bloedige vorm gestart in september 1983 en ik heb de indruk dat daar de breuk is geweest tussen de Borains en de nieuwe Bende van Nijvel. Daar werd voor de eerste maal met veel volk opgetreden, op een zeer georganiseerde en bloedige wijze. Dat is een eerste zaak."

"Een tweede zaak die wij moeten vaststellen is dat er op een bepaald ogenblik in het criminele milieu, rond de jaren 1983-1984-1985, bepaalde anarchistische ideeën aanwezig waren. Wij hebben bijvoorbeeld literatuur teruggevonden binnen onze bende, waarbij werd opgeroepen om, als ze vrij waren, een aanslag te plegen op de gevangenis van Vorst, op het ogenblik dat er een shiftwissel van de cipiers was. Men kon dan met mitrailleurs in de shiftwissel schieten, zodat men zo veel mogelijk cipiers had. Uit die literatuur kon men opmaken dat er daar een zeer erge haat was bij die mensen ten opzichte van de maatschappij. Ik denk dat dit, samen met het inhuren, heeft gezorgd voor de schakel van de zeer bloedige feiten. (...)"

Een paar kanttekeningen:

  • "Wij hebben bijvoorbeeld literatuur teruggevonden binnen onze bende (...)." Het is me niet echt duidelijk welke bende hier bedoeld wordt. Ik denk dat het hier gaat over de Bende De Staerke maar het zou ook kunnen gaan om de Borains.

  • Hij verklaart dat hij pas vanaf september 1983 zwaar geweld ziet. Volgens mij valt de overval op de wapenhandel in Waver ook onder zwaar geweld. Daar worden ook agenten beschoten en zelfs vermoord. Daarom volg ik kolonel Sack niet helemaal in zijn theorie.

Onderzoek » Dendermonde

9,472

(991 replies, posted in Bende De Staerke)

In een interview met Het Belang van Limburg verklaart Philippe De Staerke het volgende :

"Ik weet nu hoe het allemaal gegaan is. Ik heb de pv's gelezen en ik ken haar versie. Volgens het gerecht verklaarde ze dat ze samen met mij enkele uren vóór de overval op verkenning is geweest in de Delhaize van Aalst. Maar we zijn die zaterdag niet eens in Aalst geweest! Wel de vrijdag om haar dochtertje van de kostschool af te halen. Dat heeft ze ook zo verklaard. Daarna gingen we zogezegd naar de Delhaize voor een laatste verkenning voor de 'grote slag'. Toen die speurder haar zei dat die overval niet vrijdag maar zaterdag heeft plaats gehad, heeft ze haar versie aangepast en verklaarde ze dat ze inderdaad zaterdag met mij en haar dochtertje de plaats hebben verkend. Ze heeft me gewoon willen pakken. Ik zweer je, ik ben daar nooit op verkenning geweest en heb niet aan die overval deelgenomen."

Op 29 April 1997 verklaart de vroegere Procureur des Konings De Saeger het volgende voor de Bendecommissie :

"U weet dat we op een bepaald ogenblik zeer ver stonden. De bijzit van De Staerke, Yvette Van Hemelrijck, heeft gezegd dat ze de dag voordien, de vrijdag, een voorverkenning heeft gedaan met hem. Haar dochtertje was er ook bij. Ze zijn de Delhaize binnengegaan, ze hebben er een brood gekocht en haar kindje heeft er boekjes zitten lezen in een hoekje. Zij heeft hem op een bepaald moment gevraagd: 'Wat kom je hier doen?' Hij heeft daarop geantwoord: 'Ca ne vous regarde pas.' De dag nadien vernam ze via een speciaal bericht op de teevee dat er een overval was gepleegd op de Delhaize. Maar die vrouw was zo bang van De Staerke dat ze niet alles op papier durfde te laten zetten."

9,473

(991 replies, posted in Bende De Staerke)

Voor de Tweede Bendecommissie verklaarde de politiële chef van de Delta-cel het volgende over de brief van De Staerke:

'Wij hebben onder andere de brief van De Staerke waarin hij zelf toegeeft dat hij de feiten heeft gepleegd. Waarom? We kenden De Staerke gedurende een geruime tijd. We wisten heel goed dat hij spectaculair op het proces voor Assisen zou zeggen dat hij dat niet had gedaan, dat hij dat zomaar had geschreven. Dat is nu eenmaal zo'n man.'

Voor diezelfde commissie verklaarde Freddy Troch dat hij de brief als een mogelijkheid beschouwde om een operationele doorbraak in het onderzoek naar De Staerke te bewerkstelligen. Hij betreurt het ten zeerste dat in Charleroi deze mogelijkheid niet werd uitgebuit. Waarom schrijft De Staerke dan deze brief? Omdat hij 'goed weet dat men in Charleroi het dossier De Staerke niet kent en niet kan kennen'. Troch verklaart verder nog:

"(...) Wat gebeurde er in Charleroi? Men heeft hem gewoon op donderdagnamiddag uitgenodigd en men heeft hem gevraagd hoe dat zat met die brief. Uiteraard heeft De Staerke gewoon geantwoord dat daar niets van aan was. Men beweert wel dat er een onderzoeker van de Delta-Cel aanwezig was. Dat klopt, maar het ging om een onderzoeker die daar pas terug deel van uitmaakte sinds mei 1989 en die dus het dossier en de psyche van De Staerke niet kende. Hij had de Delta-Cel al verlaten op 1 oktober 1986."

Bron: Het strafrechtelijk onderzoek inzake de Bende van Nijvel | Fijnaut en Verstraeten

9,474

(64 replies, posted in Robotfoto's)

club_le-happy-few wrote:

Er zijn veel overeenkomsten.

Inderdaad, als je de robotfoto vergelijkt met een foto van Marcel Habran anno 2000. Maar ik vermoed dat die overeenkomsten er niet meer zullen zijn als je een foto neemt van Habran anno 1985.

club_le-happy-few wrote:

Maar wie zegt dat de robotfoto 100% correct is?

Ik in ieder geval niet. Dat is ook de reden waarom ik in mijn voorgaande post het volgende zei: 'Je vergelijkt hier een robotfoto die bijna twintig jaar na de feiten werd gemaakt (...)'

9,475

(64 replies, posted in Robotfoto's)

club_le-happy-few wrote:

Hier nog een foto met langer haar. Dit zijn toch meer dan gewoon toevallige gelijkenissen.

Toch een kleine waarschuwing. Je vergelijkt hier een robotfoto die bijna twintig jaar na de feiten werd gemaakt met een foto die eveneens een paar jaar geleden genomen is. De persoon op de robotfoto lijkt me veel ouder dan Marcel Habran in de jaren '80.

9,476

(116 replies, posted in Andere)

De Westmoreland-nota is een top secret document van 18 maart 1970. Generaal Westmoreland was in 1970 stafchef van het Amerikaanse leger. Het document handelt over de maatregelen te nemen tegen individuen of groepen van het 'Host Country' die de belangen van de Verenigde Staten in gevaar brengen, daarom kan de inlichtingendienst van het Amerikaanse leger, wanneer die belangen in het gedrang komen, in samenwerking met de regering van het gastland, zonder dat zulks evenwel verplicht is, passende maatregelen aanbevelen om die individuen en groepen te bestrijden. Het wijst op de noodzaak tot samenwerking met de al of niet officiële diensten van het gastland en er agenten te rekruteren ten voordele van de Amerikaanse strijdkrachten en om geprivilegieerde banden te onderhouden met officieren die tijdens hun trainingsprogramma in de Verenigde Staten een uitstekende indruk zouden hebben gemaakt.

Het legt de nadruk op de rol die Amerikaanse burgers in het buitenland kunnen spelen, in dit verband moet worden geconstateerd, ook al kan worden getwijfeld aan de echtheid van de nota Westmoreland, dat deze techniek bevestigd wordt in de memoires van William Colby. Bij de oprichting van de stay-behindnetwerken voor rekrutering van het OPC in Scandinavië, werd beroep gedaan op de diensten van goed ingeburgerde Amerikaanse onderdanen.

In punt 11 van de nota Westmoreland wordt aangeraden over te gaan tot rechtstreekse interventies van de agents on special operations in de gastlanden die ervan verdacht worden al te laks op te treden tegen het communisme of de subversie van communistische oorsprong. Die interventies hebben tot doel de regering en de publieke opinie van die landen te overtuigen dat het gevaar reëel is den at krachtdadig optreden dringend geboden is:

'There may be times when H.C. governments show passivity or indecision in face of communist or communist inspired subversion, and react with inadequate vigor to intelligence estimates transmitted by U.S. agencies.  Such situations are particularly likely to arise when the insurgnecy seeks to achieve tactical advantage by temporarely refrainig from violence. In such cases, US Army intellegence must have the means of launching special operations which will convince the H.C. governement and public opinion of the reality of the insurgent danger and of the necessity of counteraction.'

En nu wordt de nota zeer interessant:

'To this end, US Army intelligence should seek to penetrate the insurgncy by means of agents on special assignment, with the task of forming special action groups among the more radical elements of the insurgency. When the kind of situation envisaged above arises, these groups, under US Army intelligence control, should be used to launch violent or nonviolent actions according to the nature of the case. (...) In cases where the infiltration of suchs agents into the insurgent leadership has not been effectively implemented, it may help towards the achievment  of the above ends to utilize ultra-leftist organizations.'

Hoewel de Gladiocommissie niet honderd procent zeker is van de authenticiteit van dit document, is het met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid inderdaad afkomstig van generaal Westmoreland.

9,477

(782 replies, posted in Westland New Post)

Dat Latinus soms nogal moeite had om de waarheid van zijn eigen fantasie te kunnen onderscheiden, kan je al bij het topic over Latinus lezen. Maar ook rond de persoon van Michel Libert - de rechterhand van Latinus - hangt een vrij dikke mist. Toen de speurders in juni 1986 met Libert naar Bergen zodat hij hun daar de locaties kon aanduiden waar hij Latinus had moeten heenbrengen voor vergaderingen die, volgens Latinus, heel belangrijk waren voor de groep, noteerden zij :

'Libert kan niet nauwkeuriger zijn over de plaatsen, noch over de personen die Latinus daar ontmoet zou hebben, want hij kreeg opdracht hem op te wachten in de hal van het station of in de cafetaria van diezelfde locatie.' Libert bevestigde deze verklaringen : 'Ik heb nooit één Amerikaan gezien. Ik heb alleen op recepties enkele mensen tegengekomen die een Engels accent hadden. Ik heb Latinus naar vergaderingen gebracht maar ik werd altijd op afstand gehouden. Hij zei : "Je zal het wel begrijpen." Dus zette ik hem af en wachtte op zijn terugkeer waar hij opgedragen had dat te doen.'

Een merkwaardige groepering waarbinnen de rechterhand van de leider niets meer af weet van de groepering dan wat zijn meerdere aan hem kwijt wil. Niets bewijst dat Latinus belangrijke mensen ontmoette in de kroegen waar hij door Libert werd heengebracht.

Gebaseerd op "De staatsveiligheid" van Christian Carpentier en Frédéric Moser.

9,478

(186 replies, posted in Westland New Post)

Er bestaat een stelling waarin wordt verklaard dat alles wat Latinus verklaarde de vrucht was een zieke geest. De beweringen en acties van Latinus zijn inderdaad doorspekt met weinig geloofwaardige elementen. Latinus beweerde dat hij na de onthullingen van Pour verplicht was naar Chili te vluchten en daar van januari tot maart 1981 te blijven. Het is echter vreemd dat hij na amper twee maanden, schijnbaar zonder vrees voor zijn leven, naar België terugkeerde terwijl de situatie onveranderd was en de onthullingen over hem nog steeds van kracht waren. Als zijn leven in januari 1981 werkelijk in gevaar was, dan kon dit in maar van hetzelfde jaar niet echt veranderd zijn.

Bovendien had de tweede proef van de wervingsexamens van de Staatsveiligheid plaats in februari 1981. Als Latinus inderdaad het bevel had van zijn 'Amerikaanse opdrachtgevers' om in de Staatsveiligheid te infiltreren, was het afwerken van deze tests dan geen voldoende reden geweest om op dat tijdstip naar België terug te komen?

Deze twee feiten versterken de ongeloofwaardigheid van Latinus' scenario. Die nam nog toe toen werd vastgesteld hoe weinig discreet Latinus over zijn missie was. Zelfs een beginneling weet dat dergelijke missies in het grootste geheim moeten gebeuren. Latinus was daar blijkbaar niet van op de hoogte, want hij vertelde lang voor hij bekentenissen bij de rijkswacht aflegde, aan wie het horen wou dat hij voor de Verenigde Staten werkte. Zijn moeder verklaarde : 'Mijn zoon heeft mij herhaaldelijk gezegd dat hij voor generaal Haig werkte, de commandant van de Navo-troepen. (...) Ik herinner mij dat hij eens gezegd heeft dat Amerikanen beloofd hadden het Pinon-dossier in het buitenland en in vijf landen te publiceren in het geval dat er hem iets zou overkomen.' Datzelfde verhaal vertelde Latinus ook in de kroegen van Ottignies aan verscheidene 'kroegmaats'.

Verschillende WNP-leden denken dat Latinus er in slaagde om heel zijn omgeving te manipuleren. Zij stellen zich bovendien vragen over ede reële omvang van van de groepering.  Latinus beweerde zelf geen ledenaantallen te kunnen noemen. Maar tijdens het onderzoek verklaarde Marcel Barbier: 'De werkingskosten werden vooral gedekt door de bijdragen van de leden. (...)' Maar hoe kon dit geld ingezameld worden als er niet eens een ledenlijst bestond? Dit element, in combinatie met enkele andere, bracht Eric Lammers ertoe te zeggen : 'Ik heb de indruk dat ik gemanipuleerd werd. Al met al heb ik geen andere leden ontmoet dan degenen die samen met mij de twee cursusreeksen volgden.'

Een constante komt bovendrijven bij de voorbeelden die we zojuist noemden, de WNP-leden kenden de beweging waarbij ze zich hadden aangesloten heel slecht. Het merendeel van de informatie hadden ze 'van horen zeggen', en alle informatie liep telkens via een persoon : Paul Latinus. De theorie volgens welke de WNP een organisatie zou zijn die slechts uit een vijftiental personen bestond maar die in de fantasie van Latinus gigantische proporties aangenomen had, houdt dus steek.

Gebaseerd op: De staatsveiligheid van Christian Carpentier en Frédéric Moser.

9,479

(112 replies, posted in Andere Personen)

EVE wrote:

Geen foto van Toumaniantz?

Jawel, op de website. Hou er wel rekening mee dat het een oude foto is van een jonge Heinrich. Hij is de persoon die recht staat.

9,480

(112 replies, posted in Andere Personen)

Er blijkt een (klein) verband te zijn tussen Toumaniantz en de vermoorde Brusselse zakenman Paul Cams. Dat verband wordt gevormd door een andere beruchte gangster, namelijk Yvan Somville:

Cams koopt de villa aan de Sermonlaan, ontworpen door de vermaarde Belgische architect Gérard Pompe. Hij gooit er enkele miljoenen voor herstellings- en aanpassingswerken tegenaan, onder andere voor de aanleg van een zwembad. (...) Op 17 december 1979 spelen er zich bloederige taferelen af voor de woning van Cams, waarover vandaag nog altijd vragen rijzen. Al enkele dagen zijn de politiediensten op zoek naar Yvan Somville, een berucht gangster die zich vroeger verdienstelijk had gemaakt met het uitvoeren van illegale geldtransporten. Door een list slagen de politiemensen er in Somville naar Brussel te lokken, waar hij over vier contactadressen beschikt. Toeval of niet maar Somville rijdt met zijn auto regelrecht naar de Sermonlaan en houdt halt voor de woning van Cams. Leden van de anti-terreureenheid van de rijkswacht, de groep Dyane, manen Somville aan zich over te geven. De misdadiger weigert en wordt doorzeefd door een regen van kogels. Eén van de afgevuurde kogels treft bovendien de auto van Cams. Cams legt daarvoor klacht neer bij de politie.

Deze door de rijkswacht neergeschoten Somville zou de persoon zijn die Toumaniantz heeft vermoord:

Onder de minder goede vrienden rekenen we Robert Van Oirbeek, alias Le Petit Robert. Als die op 17 augustus 1979 met vier kompanen, onder wie Yvan Somville en Michel Anthemus, ontsnapt uit de Luikse gevangenis, weet hij waar naartoe: de villa van de dan 53-jarige Steyaert in Heverlee. Haar woonst is plots van onderen tot boven gevuld met het kruim van de onderwereld. Toumaniantz lijkt genoeg charisma te hebben om haar ervan te overtuigen dat het fidele kerels zijn. Wekenlang doet de vrouw de was en de plas van 's lands meest gezochte gangsters. Toumaniants is vanuit deze positie de bendeleider geworden. Hij plant hold-ups, stippelt vluchtroutes uit en beheert geld, wat niet zijn sterkste kant is. Begin oktober komt het tot een conflict met Somville: die jaagt een kogel door Toumaniantz' rechterteelbal. Zij die hem daarna nog hebben gezien, zeggen dat hij mankt.

Op 14 oktober 1979 laat Ghislaine Steyaert zich opnemen in een kliniek voor een facelift. Ze wordt gebracht door Toumaniantz, de afspraak is dat hij haar vijf dagen later zal komen ophalen. Ze ziet hem nooit meer terug. Op 28 november wordt Somville betrapt bij een inbraak in Heverlee. Hij knalt twee rijkswachters neer, is plots Belgiës mos wanted en wordt op 11 december 1979 doodgekogeld door de rijkswacht in Ganshoren. Somville kan niets meer navertellen en dat is jammer, want Van Oirbeek en Anthemus beweren achteraf dat hij Toumaniantz heeft geliquideerd. Het lijk zou zijn begraven in het Bertembos, waar het gerecht in Leuven eind 1979 ook driftig begint te graven. Maar geen spoor van een lijk.