941

(45 replies, posted in Filière Boraine)

Vermeend lid Bende van Nijvel vrijgelaten

De Raadkamer bij de Correctionele Rechtbank van Nijvel heeft een gangster, die ervan verdacht werd deel uit te maken van de Bende van Nijvel, bij gebrek aan bewijzen vrijgelaten.

Robert Becker was op 13 december 1983 aangehouden, nadat hij door de eerder gearresteerde Adriano Vittorio was genoemd als een van de medeplichtigen aan de dubbele moord op een juweliersechtpaar te Anderlues, op 1 december 1983 van vorig jaar.

Voordien was hij al eens voorgeleid maar opnieuw vrijgelaten, omdat hij ervan verdacht werd meer te weten van de bloedige overval op 17 september 1983 op het warenhuis Colruyt te Nijvel, die aan drie personen het leven kostte. Ook toen konden de vermoedens niet door harde bewijzen gestaafd worden.

Het was uiteindelijk een politieman die Becker een onbetwistbaar alibi voor 1 december verschafte. De wetsdienaar herinnerde zich nu immers, dat hij de avond van de dubbele moord te Anderlues samen met Becker in een Brusselse bar doorbracht.

Met Robert Becker wordt de vierde persoon vrijgelaten die als vermeend lid van de Bende van Nijvel was gearresteerd. Zeven andere verdachten blijven voorlopig achter de tralies.

Bron: Gazet van Antwerpen | 24 Juli 1984

942

(1 replies, posted in Filière Boraine)

Gebeurde er een dertiende moord?

De Nijvelse onderzoeksrechter Schlicker heeft woensdag tot laat in de avond alle details uitgeplozen om de zaak van de “Bende van Nijvel” te kunnen oplossen nadat hij eerder een begrafenisondernemer uit Boussu kon aanhouden. Hij is ervan overtuigd dat deze man een en ander afweet van de reeks weerzinwekkende overvallen en moorden die vooral vorig jaar Waals-Brabant in rep en roer zette.

Richard Brouette, de bedoelde begrafenisondernemer uit het Henegouwse Boussu, werd gearresteerd wegens illegaal bezit van een Ruger P38. Met zo een wapen werden verschillende overvallen gepleegd, toegeschreven aan de Bende van Nijvel. Bezwarend voor de begrafenisondernemer is ondermeer ook het feit dat twee van de acht opgeslotenen, met name Michel Cocu en Michel Baudet indertijd bij Richard Brouette hebben gewerkt.

Onderzoeksrechter Schlicker wil echter eerst en vooral het raadsel oplossen van de geheimzinnige zelfmoord van Jean-Claude Ilegems, die logeerde in een caravan van zijn baas, de hiervoor genoemde begrafenisondernemer. Op 9 juni 1983 werd hij verhangen aan een betonpijler aangetroffen. Die zelfmoord is eigenaardig omdat het slachtoffer in zittoestand werd aangetroffen.

Voorts intrigeert het de speurder dat daags voor die zelfmoord in een garage te Eigenbrakel een Saab werd gestolen die op 11 september 1983 door de gangsters werd gebruikt te Temse, waar een dode te betreuren viel en ook te Nijvel waar op 17 september 1983 drie personen koelbloedig werden afgemaakt.

Nu blijkt dat diezelfde Saab door getuigen werd gezien in de maand augustus 1983 en dit niet ver van de kampeerwagen waarin Jean-Claude Ilegems verbleef.

Lijkschouwing

Deze elementen geven vanzelfsprekend aanleiding tot allerlei veronderstellingen. Een daarvan is: was Jean-Claude Ilegems misschien op de hoogte van sommige misdaden van de Bende van Nijvel en vreesde men dat hij alles aan het klokzeel zou hangen? Dit zou dan de reden kunnen zijn waarom men hem van kant heeft gemaakt.

Op verzoek van de Nijvelse onderzoeksrechter werd het stoffelijk overschot van Ilegems opgegraven en werd een lijkschouwing verricht, waarvan de resultaten nog niet bekend geraakten. Indien zou blijken dat Jean-Claude Ilegems inderdaad werd vermoord, dan betekent dit een 13de moord die de Bende van Nijvel op haar kerfstok heeft.

Daarnaast blijft het vreemd dat nog heel wat wapens, die door de bende tijdens de hold-ups werden gebruikt, nog altijd spoorloos zijn. Zo ook het pistool (*) dat tijdens de overval bij Colruyt te Nijvel van een rijkswachter werd gestolen. Men heeft ten andere reeds op 28 mei een twintigtal doodskisten laten openen op de begraafplaatsen van Boussu-Bois en Boussu-Centre. Zonder resultaat echter. Niettemin geeft men op het parket van Nijvel toe dat dit keer, de arrestatie van de begrafenisondernemer, een belangrijke stap in de goede richting werd gezet.

Bron: Gazet van Antwerpen | 21 Juni 1984

(*) Een pistool FN 7.65 » Forum

943

(26 replies, posted in Filière Boraine)

Bende van Nijvel: nieuwe arrestatie

Een nieuwe fase in het onderzoek naar de Bende van Nijvel: de raadkamer heeft maandag het arrestatiebevel ten laste van Richard Brouette bevestigd, een begrafenisondernemer te Boussu die vorige vrijdag aangehouden was wegens illegaal bezit van een verdedigingswapen. De onderzoekers denken dat Brouette een tijd in het bezit was van een P38-wapen dat op 11 februari 1983 bij de hold-up te Genval gebruikt werd en op 3 maart 1983 bij de overval in de Colruyt te Halle.

Overigens bevestigt het parket van Nijvel dat de onderzoekers vorige woensdag het lijk hebben opgegraven van een arbeider van Richard Brouette, Jean-Claude Illegems, die op 9 juni 1983 verhangen werd teruggevonden niet ver van de caravan op een terrein van Brouette, waar hij in die tijd woonde. Hoewel de resultaten van de autopsie nog onvolledig zijn, zijn de onderzoekers van mening dat het niet om een zelfmoord gaat.

Jean-Claude Illegems is gestorven de dag van diefstal van een auto die voor de hold-up met drievoudige moord, gepleegd op 17 september 1983 in de Colruyt in Nijvel, gediend heeft. (...)

Bron: Gazet van Antwerpen | 19 Juni 1984

944

(11 replies, posted in Westland New Post)

Politie onderzoekt "zwarte orde" te Sint-Jans-Molenbeek

In Sint-Jans-Molenbeek is de politie de voorbije weken bijzonder waakzaam in de vreemdelingenwijk. Een twintigtal bestelwagens van gastarbeiders werden al onder vuur genomen, schoolkinderen van immigranten zijn reeds lastig gevallen en er werden ook in de havenwijk en de omgeving van de Ribeaucourtstraat te Molenbeek pamfletten verspreid en die van een "zwarte orde-ordre noir" afkomstig zouden zijn.

Politiekringen vermoeden dat die "zwarte orde" militanten heeft die vroeger bij de ontbonden "Front de la Jeunesse" waren. De dreigementen in de Molenbeekse vreemdelingenwijk duren al meer dan een jaar, maar thans is de politie van zin een einde te stellen aan de terreur die de gastarbeiders teistert.

Bron: Gazet van Antwerpen | 18 Mei 1984

945

(45 replies, posted in Filière Boraine)

Die quote komt uit het boek 'De Bende: een documentaire' van Paul Ponsaers en Gilbert Dupont.

946

(24 replies, posted in Organisaties)

Merovinger wrote:

De Baskische afscheidingsbeweging ETA dreigt ermee Belgische ministers te gijzelen indien de drie bij Antwerpen aangehouden militanten aan Spanje worden uitgeleverd. De drie werden een week geleden [dus begin november 1983] opgepakt toen zij in het bezit gevonden werden van 2.000 FN-patronen. Dit gebeurde te Kontich door speciale eenheden van de Rijkswacht.

ETA-terrorist wilde hier Russische geweren kopen

Eén van de vier militanten van de Baskische terreurgroep ETA die sinds november in de Antwerpse gevangenis zijn opgesloten, heeft verleden jaar getracht om via een Antwerpse wapenhandelaar honderden aanvalsgeweren van Russische makelij te kopen. Die zouden bestemd zijn voor de bewapening van een splintergroep van de zogenaamde Baskische bevrijdingsbeweging.

De terrorist, Ormazza Corral (29), bood zich aan bij de wapenhandelaar C. Hij informeerde er naar de levering van een compleet arsenaal Kalashnikov’s, type AK 47. Dat is een aanvalsgeweer van Sovjet-makelij dat behoort tot de standaard-uitrusting van elke terreurgroep.

De wapenhandelaar weigerde echter met de ETA samen te werken. Dezelfde C. kreeg eind vorig jaar nogmaals bezoek van de Bask die toen een order wilde plaatsen voor levering van krachtige radiozenders. Ook die koop ging niet door.

De mislukte aankoop van de aanvalsgeweren was zowat het enige nieuws, dat gisteren in het Antwerps Hof van Beroep werd gevoerd.

De vier Basken hadden zelf het proces aanhangig gemaakt omdat ze niet akkoord gaan met de maximumstraffen die ze enkele weken geleden kregen van de Correctionele Rechtbank. Die veroordeelde hen tot één jaar gevangenis wegens illegale grafie van oorlogsmunitie.

Zoals bekend werden drie ETA-militanten in november van vorig jaar op de E10 te Kontich betrapt terwijl ze 2.020 9mm-kogels vervoerden. Een meisje dat hen in Leuven een onderduikadres verschafte, werd eveneens veroordeeld.

In en rond het Hof van Beroep aan de Waalse Kaai had de rijkswacht opnieuw in grote getale postgevat, met mitrailleurs in de aanslag. Het publiek werd afgetast en de toehoorders moesten hun identiteit opgeven. Er waren echter slechts een dozijn familieleden en kennissen van de terechtstaande Basken opgedaagd.

Na een overzicht van de feiten en vooraleer de pleidooien plaatsvonden, vorderde het Openbaar Ministerie bij monde van de h. Van Camp zijn strafmaat.

“2.020 kogels betekenen mogelijk ook 2.020 dodelijke schoten”, aldus het Openbaar Ministerie. “Dergelijke feiten brengen onze openbare veiligheid in het gedrang en er mag hier in België geen plaats zijn voor dergelijke gedragingen.”

Tegen de drie Basken die in de koeriersauto zaten en in de eerste aanleg elk één jaar cel kregen wegens illegale opslag van oorlogsmunitie, vorderde hij opnieuw telkens één jaar, eraan toevoegend dat hij geen bezwaar zou hebben indien drie maand daarvan in voorwaardelijke straf zou omgezet worden.

Tegen de Baskische ETA-militante die de drie in Leuven onderdak had verschaft, vorderde hij een zwaardere straf van acht maand. Zij had in eerste aanleg een half jaar gekregen. Het Openbaar Ministerie oordeelde namelijk dat zij niet als medeplichtige, maar als mededaderes moest beschouwd worden, omdat zonder haar hulp het munitietransport niet mogelijk was geweest. Van die acht maand zou er voor de procureur twee maand in voorwaardelijk kunnen omgezet worden.

Tegen het meisje vorderde hij ook één maand wegens illegaal verblijf in het land en tegen het ETA-lid Ormazza nog eens extra twee maand wegens het bezit van vervalste identiteitsbewijzen. Arrest op 17 mei.

Bron: Gazet van Antwerpen | 3 Mei 1984

https://i25.servimg.com/u/f25/11/22/12/24/eta-pr10.jpg

Deze foto heeft volgend onderschrift in de krant:

De ETA-terroristen worden de rechtszaal binnengeleid. Joseba Arteche (met baard) wordt in Spanje gezocht op verdenking van bomaanslagen en moord op een legerkapitein. In Frankrijk wordt hij eveneens opgespoord en wacht hem een gevangenisstraf van één jaar. Achter hem Charles Lopez, de Franse Bask die de auto in Antwerpen bestuurde en de 2.000 kogels afhaalde.

947

(21 replies, posted in Bewijsstukken)

Moordwapen van Ohain gevonden

Over het onderzoek naar de Bende van Nijvel, die vorig jaar dood en terreur zaaide in Waals-Brabant, lekt bitter weinig uit. Het wordt onverdroten voortgezet, maar dan in stilte. Slechts af en toe sijpelt iets door naar de buitenwereld.

Zo werd thans uit bepaalde bronnen vernomen, dat het wapen waarmee in oktober 1983 de h. Van Camp, uitbater van restaurant “Aux Trois Canards” te Ohain, werd doodgeschoten, gevonden is. De revolver 7.65 was in het bezit van een 25-jarige man uit het Brusselse.

De man zou aan de leden van het parket gezegd hebben het wapen, dat niet gebruikt werd bij andere overvallen die aan de Bende van Nijvel worden toegeschreven, gekocht te hebben van een relatie. Die relatie vertoefde vaak in het drugsmilieu en is intussen om het leven gekomen bij een verkeersongeval. Toch zou de moord op Van Camp in verband staan met de Bende van Nijvel. Nog steeds volgens bepaalde bronnen werd de restaurateur om het leven gebracht, omdat hij een en ander wist over de moorddadige overval op een fabriek te Temse. Hij zou die kennis gekregen hebben van een familielid dat in die periode werkte in het bewuste bedrijf.

Begin september ’s nachts werd ingebroken in het bedrijf te Temse, waar onder andere kogelvrije vesten worden vervaardigd. De inbrekers werden betrapt door de conciërge, Jozef Broeders (25), die werd doodgeschoten. Daarna schoten de daders ook de echtgenote van Broeders neer en verwondden haar levensgevaarlijk. Restaurateur Van Camp zou vermoord zijn uit angst dat hij zou praten. (...)

Bron: Gazet van Antwerpen | 28 April 1984

948

(45 replies, posted in Filière Boraine)

Getuigen herkennen dader van overval te Temse

Een van de gangsters die op 9 september 1983 het zeildoekfabriek Wittock te Temse overvielen en daarbij de conciërge doodschoot en zijn echtgenote zwaar verwondde, is door een getuige herkend.

De man in kwestie, de 37-jarige Fransman Robert Becker die te Jemappes woont, zit reeds in de gevangenis opgesloten. Hij wordt er immers van verdacht deel uit te maken van de beruchte Bende van Nijvel.

Men beschouwde Becker onder meer als een van de medeplichtigen aan een overval op 1 december 1983 te Anderlues, waarbij een juweliersechtpaar koelbloedig werd vermoord. De man kon echter een op het eerste gezicht sluitend alibi voorleggen, zodat de onderzoeksrechter van Charleroi op het punt stond om hem voorlopig vrij te laten.

Toen kwamen iemand op het idee Beckers foto voor te leggen aan de getuige van de overval o het bedrijf Wittock in de Gasthuisstraat te Temse. De daders hiervan, die huisbewaarder Broeders neerknielden en zijn echtgenote Linda voor dood achterlieten, hadden het toen alleen gemunt op de kogelvrije vesten die bij Wittock vervaardigd werden.

De schoten wekten een drietal bejaarde uit de buurt, die van uit hun vensters de gangsters zagen wegvluchten. Deze getuigen werden op hun beurt door de overvallers beschoten, maar niet geraakt.

Een van hen heeft nu Robert Becker formeel herkend als deelnemer aan de overval te Temse.

De bende van Nijvel wordt verdacht van 14 gewapende overvallen, waarbij dertien personen werden vermoord. De eerste aanhoudingen gebeurden pas na de dubbele moord te Anderlues. Toen werd bij toeval een wapen teruggevonden, dat leidde naar de 33-jarige gewezen politieman Michel Cocu uit Wasmes. Na lange ondervragingen verklikte deze nog vijf metgezellen, onder wie Robert Becker.

Bron: Gazet van Antwerpen | 4 Mei 1984

949

(3 replies, posted in Andere Personen)

La série noire des braquages

1. La série noire des braquages a commencé le vendredi 18 novembre 1988 par un hold-up au magasin Mestdagh, à Jemeppe-sur-Sambre. Là, on y retrouve Francisc Bancsa qui a débarqué en Belgique le 2 juin 1983.
Des autres attaques à main armées vont suivre dont une en décembre 1990, où Francisc Bancsa et un acolyte réussissent un hold-up avec prise d'otage à la poste d'Auvelais. Le butin : 130 00 e.


2. Ion Incze entre en scène le mardi 28 juillet 1993. Il fait partie d'un quatuor qui attaque un fourgon. Échec, le conducteur parvient à prendre la fuite. Ion Incze avait débarqué en Belgique, à Gand, en avril 1993 et avait pris contact avec Bancsa, un compatriote roumain qu'il connaissait…


3. Le 18 septembre 1993, c'est au tour du magasin Match et de ses employés d'être les victimes des deux Roumains et d'un troisième larron. Un beau magot mais c'est Bancsa qui se taille la part du lion. Incze rentre à Gand avec de « l'argent de poche ».


4. Ce sera ensuite le Traffic de Belgrade de recevoir la visite de ses malfrats. Avec ici aussi un butin de plus de 30 000 e. On est début 1994. Suivent alors les magasins Aldi de Flawinne et de Jemeppe-sur-Sambre.


5. Une chance (?) pour Ion Incze, il est incarcéré à la prison de Gand, en août 1994, pour des vols et tentatives de vols. Pendant son incarcération, c'est la période la plus noire de la bande : des fourgons sont attaqués à Rhisnes et à Gerpinnes (Acoz), un convoyeur est sérieusement blessé, un chauffeur est tué et un membre de la bande est abattu.


6. Ion Incze est libéré en mai 1996, Francisc Bancsa le contacte et c'est reparti pour des attaques de fourgons avortées sur l'autoroute E411 mais aussi à Spy, d'un casse raté d'une banque à Gembloux. Las, de leurs échecs, cette bande prend en chasse, en novembre 1996, un peu par hasard et imbibée d'alcool un fourgon. C'est à Spy que le fourgon et ses occupants sont pris sous les coups de feu tirés par une Kalachnikov. Un homme est blessé grièvement. Les malfrats repartent bredouilles.


7. Le 7 février 1997, Bancsa et Incze refont équipe pour le braquage du GB de Belgrade. Des gens sont menacés, des coups de feu sont tirés. Le butin : 30 000 e. Ils n'en profiteront pas. Ils sont pris en chasse par la police de Namur.
La voiture des fuyards s'embourbe dans un chemin de remembrement à Rhisnes. Ion Incze est rattrapé. Francisc Bancsa a disparu dans la nature.

Bron: L'Avenir | Albert Jallet | 4 Mei 2009

Une cour d'assises pour rien?

Lors de la cour d'assises de février 2004, les trois autres accusés avaient été condamnés respectivement à des peines de réclusion de 8 ans, de 19 ans et de 25 ans. Les deux premiers sont en liberté. Nuance, celui condamné à 19 ans est dehors avec un bracelet électronique. Ion Incze avait écopé de 15 ans. En formant opposition, Ion Incze ne sera pas condamné à une plus forte peine. C'est la loi. Conclusion, il a fait son temps derrière les barreaux et devrait rapidement retrouver la liberté.
Une cour d'assises pour rien ? Non. Parce que ce sera aussi et surtout l'occasion pour cet homme d'être enfin confronté officiellement sur les faits gravissimes qui ont été commis par la bande.

Ce sera aussi et surtout l'occasion pour cet homme d'être confronté à certaines des victimes ou de leur famille qu'ont occasionnés ces braquages particulièrement sauvages. Pour rappel, dans cette série impressionnante d'attaques, un transporteur de fonds a été abattu, à Acoz, tandis que deux autres ont été gravement blessés, à Spy. Sans oublier toutes ces personnes qui ont été prises sous le feu des armes ou malmenées par ces truands.

Bron: L'Avenir | Albert Jallet | 4 Mei 2009

950

(43 replies, posted in Onderzoekspistes)

Merovinger wrote:

Reinossa Jean (*)

Jean Reinossa was een lid van de bende Farcy. Hij werd op 29 september 1982 in Parijs vermoord.