9,521

(215 replies, posted in 1983)

Maandag 15 december 1997, in de krant staat een overzicht van de weekendongevallen. Helemaal onderaan staat dit bericht:

Op vrijdagavond om 17u30, een voetganger - Germaine Doom (67 jaar) - werd aangereden en gedood door een wagen. Het gebeurde in de Route de l'Etat in Lasne. Wie is Germaine Doom? De weduwe van Jacques Van Camp, de eigenaar van het restaurant Aux Trois Canards. (Tekst vertaald uit het Frans.)

Accidents de la route

Lasnes. Vendredi, vers 17h30, un piéton, Germaine Doom (67 ans), de Plancenoit, dont l'époux, Jacques Van Camp, exploitant l'auberge des Trois Canards à Ohain, avait été assassiné lors des tueries du Brabant wallon, a été fauchée et tuée par une voiture, route de l'Etat.

Bron: Le Soir | 15 december 1997

9,522

(70 replies, posted in Bende Haemers)

Renne wrote:

Ik heb het hier bij gezet, ook al is hij pas later in contact gekomen met de Bende Haemers, eigenlijk in de gevangenis.

Dit klopt absoluut niet en daarom zet ik een paar fijne weetjes over Murat Kapllan hier:

'En heel opvallend, in Anderlecht aan de Welzijnsstraat dreef Maurice Lammers een garage samen met Murat Kapllan, autodief, overvaller en ontsnappingskoning van Albanese oorsprong, en een tweede Albanees, een opvallend grote jongen. Het was een garage die in twee delen was opgedeeld: een voor het publiek toegankelijke ruimte en een stuk achterin waar buiten het gezichtsveld van iedereen auto's illegaal konden worden omgebouwd. De klanten van die garage waren niet mis: Claude Leroy, de veroordeelde magistraat, Basri Bajrami van de bende-Haemers, de prostitue Denise Tyack, de vrouw van Patrick Haemers, en Patrick Haemers zelf.'

En het gaat nog verder:

'In de nacht van 1 oktober 1983 werd Jacques Van Camp vermoord, de eigenaar van het restaurant Aux Trois Canards in Ohain. De verdachten waren Philippe De Staerke, die die avond in een café in de buurt werd gesignaleerd, en Patrick Haemers. Eerder, op 25 april 1982, was in Parijs een Porsche 924 teruggevonden, die in Brussel gestolen was. Op die auto hing het plaatnummer BEL-310 van Jacques Van Camp. Op 29 maart 1983, zes maanden voor de moord, werd Van Camps eigen Porsche gestolen in Sint-Lambrechts-Woluwe, waar Van Camp woonde. Hij werd de volgende dag teruggevonden. De dief was Murat Kapllan, die vaak naar Parijs ging. De politiemannen die Van Camp kwamen vertellen dat Kapllan zijn auto had gepikt vonden dat Van Camp zenuwachtig en ongemakkelijk reageerde. Verdacht zenuwachtig, vertelden ze.'

'Later zou Kapllan, die een tijdlang beschouwd werd als mogelijke leverancier van auto's aan de Bende van Nijvel, een verklaring afleggen waarbij hij Brusselse misdadigers en de "rechtse crimineel" Eric Lammers in verband bracht met de overvallen op de Delhaize-filialen. Dertien jaar later zou privé-detective André Rogge in zijn boek De riolen van België diezelfde groep misdadigers ook in verband brengen met de Bende.'

De rijkswachter vervolgt zijn verhaal: 'Kapllan was een belangrijk misdaadcontact van Pierre Maréchal. Maréchal was in 1985, het jaar van de meest bloedige Bende-aanslagen, de rechterhand van Robert Beijer in diens detectivekantoor ARI, dat die samen met Madani Bouhouche had opgericht, nadat ze in 1983 allebei de rijkswacht hadden verlaten. Maréchal was een ex-paracommando, een elite-schutter, een rallyrijder – hij reed zelf met een Golf GTI – en een gespecialiseerd mecanicien. In 1983 was hij samen met een kerel van het WNP van Latinus lid van de schietclub CTR in Anderlecht. Op de achterkant van Maréchals lidkaart stonden de nummerplaten van vier auto's. Ze waren alle vier gestolen, en een van die wagens was gestolen door Murat Kapllan. Een paar maanden na de laatste Bende-overval in november 1985 in Aalst ging Maréchal er hals over kop vandoor. Hij verdween naar Spanje. Bij een huiszoeking vond de politie zware Legia-munitie, zoals gebruikt bij het bloedbad in Aalst, nummers van autoplaten en een groot aantal autosleutels.'

'Uiteindelijk zou Kapllan, samen met Philippe Lacroix en Basri Bajrami van de bende-Haemers, in 1993 op spectaculaire manier ontsnappen uit de gevangenis van Sint-Gillis met de hulp van mensen uit de bende van nieuwe koning van het Brusselse zware banditisme, Hassan Maâche. De bedoeling was Patrick Haemers en Maâche, die in de nabijgelegen gevangenis van Vorst zaten, mee te nemen. Maar omdat er net relletjes in de gevangenis waren geweest, was de controle op het verkeer tussen Vorst en Sint-Gillis een stuk scherper en besloot men om Haemers en Maâche te laten zitten. Even later pleegde Haemers zelfmoord. Op 6 januari 1994 werd aan de Gentsesteenweg in Sint-Agatha-Berchem een wapenopslagplaats van Murat Kapllan ontdekt. Daarin werd een gestolen Audi 100 gevonden, granaten, raketlanceerders, explosieven, wapens, kogelvrije vesten, dynamiet en een pak vermommingen.'

Daders » Bende Haemers

9,523

(17 replies, posted in Robotfoto's)

Biggus Dickus wrote:

De enige gelijkenissen die ik kan bemerken zijn het kapsel en de snor, beharingen die makkelijk manipuleerbaar zijn.

Je moet er rekening mee houden dat deze robotfoto niet werd gemaakt op basis van getuigenverklaringen tijdens de overval, maar werd opgesteld op basis van een getuige die één van de daders achteraf heeft gezien in Overijse en Waterloo. Deze persoon had dus geen reden om een valse snor en een nep-kapsel te dragen. We gaan er dus van uit dat de persoon op de robotfoto een echte snor heeft.

Je mag een robotfoto ook niet vergelijken met een gewone foto. Je moet altijd eerst kijken naar de opvallende kenmerken, zoals een snor, een bril, een opvallende haarbos. In dit geval is het kapsel en de snor bijna identiek. Persoonlijk vind ik ook dat er qua vorm van gezicht verschillende gelijkenissen zijn.

9,524

(17 replies, posted in Robotfoto's)

Ik heb altijd het gevoel gehad dat deze robotfoto me vrij bekend voorkwam en toen ik vandaag mijn fotobibliotheek aan het nakijken was, zag ik het opeens. Maar oordeel vooral zelf :

http://i42.servimg.com/u/f42/11/22/12/24/juan_m10.jpg
Juan Mendez

9,525

(12 replies, posted in Politiek & Business)

Koen wrote:

Die zullen dus niet meteen brave lammetjes geworden zijn na de Gladio-acties.

Ik snap niet goed waarom je hier juist begint over de Gladio-acties. Het gaat hier over de moord op de industrieel Vlassenroot die - zo heeft een jury beslist - werd vermoord door zijn eigen vrouw. Vlassenroot was iemand met connecties binnen de Brusselse politieke/zakelijke wereld en hij kende Paul Cams zeer goed. Het feit dat Paul Cams eveneens werd vermoord - en dat de zaak onopgelost is - doet vermoeden dat er misschien iets meer achter hun dood zit. Ook het tijdstip van de moorden is zeer interessant, beiden zijn vermoord in volle Bende-periode.

Of ze het slachtoffer zijn van de Bende is natuurlijk niet geweten en het is allemaal speculatie, maar ik vond de feiten interessant genoeg om op de website te zetten.

9,526

(301 replies, posted in Andere Personen)

Het was/is de Staatsveiligheid haar taak om mensen te screenen vanaf het moment dat ze in aanmerking komen voor een bepaalde functie bij de Belgische overheid. Jean Bultot maakte kans op promotie en dus was het de taak van de agenten van de Staatsveiligheid om in zijn privé-leven te duiken. Ze hebben ontdekt dat Bultot 'een potentiële bron van moeilijkheden was' waardoor hij kon fluiten achter zijn promotie.

De geschiedenis leert ons dat Bultot inderdaad een grote bron van moeilijkheden was. De Staatsveiligheid had het bij het rechte eind. Dus ik vermoed niet dat het de staatsveiligheid was die Bultot 'een kloot' probeerde te trekken. Ik ga er nog steeds van uit dat Bultot meer weet over de Bende. Hij moet zich niet proberen in een slachtofferrol te plaatsen door te zeggen dat hij werd genekt door de Staatsveiligheid.

Hij is verantwoordelijk voor zijn eigen daden en er zijn verschillende elementen die hem linken met de Bende. Het verhaal van Delsaut is er zo één.

9,527

(12 replies, posted in Politiek & Business)

Op woensdagavond 16 januari 1986 vermoordt een driekoppig commando de rijke industrieel Freddy Vlassenroot wanneer hij met zijn wagen naar huis rijdt. Volgens het oordeel van de Assisenjury heeft de vrouw van Vlassenroot de opdracht gegeven om haar man te vermoorden. Het motief van de moord is echter onbekend. De bloedige moord heeft ook veel verbanden met een andere moord op rijke industrieel. In november 1983 wordt Paul Cams vermoord in zijn streng beveiligde villa in Ganshoren. De daders van deze moord werden nooit gevonden. Vlassenroot en Cams kenden elkaar en hadden ook banden met de Brusselse zakenwereld.

Exclusief voor de bezoekers van het forum geef ik hier de link naar een nieuw onderdeel op de website, namelijk een verslag over de moord op Vlassenroot en het proces. Het eerste deel kan je alvast hier lezen :

Andere » De zaak Vlassenroot

Volgens sommige bronnen zijn Cams en Vlassenroot slachtoffers van de Bende van Nijvel. Volgens substituut Godbille zijn Vlassenroot, Cams en Mendez slachtoffers van de (of een) Bende van Nijvel. De moord op Cams heeft veel gelijkenissen met de moord op Mendez en de leverancier van het moordwapen waarmee Vlassenroot werd vermoord, was Willy Pourtois. De man die het kocht - Van Herzele - had een relatie met een zekere Hamed Ben Stitut Habiba, die op haar beurt dan weer goed bevriend was met Paul Latinus, Faez Al Ajjaz en Leon Finné. Trouwens, Vlassenroot en Cams kenden Finné ook zeer goed.

Paul Cams was niet enkel actief in klinische labo’s en drugs. Hij nam in Brussel ook het hotel-restaurant Carlton over, een pleisterplaats van de Brusselse jetset, het trefpunt van les amis de VdB. Eigenlijk wilde Cams daar een casino oprichten. In de agenda’s van Paul Cams vond men het adres terug van Euromeat. Euromeat was het bedrijf van Paul Vanden Boeynants waar in ladingen bevroren vlees drugs het land werd binnengesmokkeld.

Een passionele moord of slachtoffers van de Bende? Aan toevalligheden in ieder geval geen gebrek.

9,528

(772 replies, posted in 1985)

Ik snap niet goed wat beide verhalen met de laatste vlucht van de Bende te maken hebben?

9,529

(5 replies, posted in Speurders)

Over enkele dagen zal er op de website een interview met Fons Van Rie staan. Fons Van Rie was tijdens de jaren tachtig de commissaris van Aalst en was betrokken bij het onderzoek naar de Bende van Nijvel. In 1999 heeft Van Rie een gesprek met het weekblad Humo. In dat interview doet Van Rie een paar opmerkelijke uitspraken:

Humo: Is het door die botsingen met Brussel dat u begin 1988 ontslag nam uit het Delta-onderzoek, lang voor het dossier werd overgeheveld van Dendermonde naar Jumet?

Van Rie: "Nee. Ik wil alleen investeren in iets waarin ik vooruitgang zie, en die was er niet meer. Ik kon niet verder met de clan-De Staerke en ik kreeg het gevoel dat ik mijn tijd verloor."

Humo: Houdt het dossier van de Bende u nog steeds bezig?

Van Rie: "Ik heb de droefste herinnering aan dat dossier. Onder meer omdat wij destijds de families van de slachtoffers niet hebben begeleid. Ik geef dat eerlijk toe: fout. Maar gewoon niemand heeft daar toen bij Delta aan gedacht, en niemand heeft er ons op gewezen. Nu zouden we dat wel doen. We hebben die mensen niet op een professionele manier opgevangen. Wij waren in 1985 dievenpakkers. We zijn politiemensen en geen maatschappelijk werkers, maar nu zouden we in ons team deskundigen opnemen die voor de psychologische en sociale begeleiding van de nabestaanden kunnen zorgen, en als het moet van de speurders, want ook die kunnen kraken. Maar op het stuk van het onderzoek hebben we alles gegeven, mekaar gesteund en opgejut. Het is gebeurd dat we 's ochtends om vier uur vertrokken en pas twee dagen later van onze opdrachten thuiskwamen. Iedereen die bij Delta gewerkt heeft, mag daar fier op zijn."

Humo: Wat denkt u nu over de bende van Nijvel?

Van Rie: "We weten er niets van. Niets. Ik denk zelfs dat een deel van de politie blijft zweren dat het maar om gewone criminaliteit gaat. Dat kan er bij mij niet in. Het is toch te flagrant wat er in 1985 gebeurd is. Welke gangster schiet niet alleen mensen neer die hem voor de voeten lopen als hij een warenhuis wil overvallen, maar zoekt ook een vader en zijn dochtertje die in een uithoek van het parkeerterrein in hun auto zitten te wachten, om ze af te maken?"

In het interview kan je ook lezen over het dat Philippe De Staerke tijdens de zomer van 1985 een trainingskamp zou hebben gevolgd in Frankrijk waarvoor hij zijn schedel heeft kaalgeschoren. Humo vraagt aan Van Rie ook over een dokter: En de dokter identificeren die er waarschijnlijk getuige van is geweest dat de Bende van Nijvel de kluis van de Delhaize van Aalst samen met wapenonderdelen in het kanaal Brussel-Charleroi in Ronquières dumpte. Zo verschrikkelijk veel Franstalige artsen met extreem-rechtse criminele connecties lopen er toch niet rond?

Van Rie antwoordt: "Ik had geen enkele voeling met extreem-rechts en beschikte over te weinig achtergrondinformatie om in die richting nuttig werk te doen."

Onderzoek » Dendermonde

9,530

(42 replies, posted in Onderzoekspistes)

Renne wrote:

Dus gangster 1 en 2 houden buiten de wacht. Dit zou kunnen verklaren waarom ze hun wagen lieten draaien, want zeg nu zelf, die wagen zomaar achter laten was toch een groot risico.

Daar had ik zelf nog niet aan gedacht, maar dat zou inderdaad die vraag kunnen oplossen. Met drie het warenhuis binnenstormen en je wagen onbewaakt achterlaten, is nu niet echt een slimme zet. Een parking aan een warenhuis - en zeker die in Aalst - biedt altijd veel mogelijkheden om je te verstoppen: tussen wagens, tussen een paar struiken, ... Als je daarbij nog eens het feit telt dat het meestal donker was wanneer de Bende toesloeg, dan ben je als gangster bijna onzichtbaar.

Daarbij komt ook het feit dat het in Aalst zo goed als vaststaat dat er een vierde gangster was en dat die via het Osbroekpark naar het rusthuis van Erembodegem is gelopen. Als je al deze elementen bij elkaar telt, lijkt deze tekening wel heel dicht bij de waarheid te staan.